@cnpist, içinde söyledi: Dolar Çıldırdı
@socal umarim , lakin ne uretim ne de doviz rezervi var. Faiz yukselterek dolarin ates biraz dusebilir , sikinti atacak kursunun olmamasi artik. Umarim siz hakli cikarsiniz, zaman gosterecek .
Ben 2023'de veya daha erken bir secim yapilacagina, muhalefetin beklentilerinin aksine, cok fazla ihtimal vermiyorum. Su andaki hukumet, kaybedecegini bile bile bir secime asla girmez. Secimi otelemek icin ellerinden geleni yapacaklardir diye dusunuyorum.
En basit ornek: Anayasayi ve yuksek mahkemelerin kararlarini bile islerine geldigi gibi uyguluyorlar. Secim takvimine mi uyacaklar? Uymazlarsa, hangi yuksek yargi organi veya YSK karsi cikabilecek?
Ote yandan, sadece $ degil ama tum doviz kurlarinin atesini de uretim ve ihracat geliri olmaksizin dusurmeleri mumkun gorunmuyor. Aslinda sorun TL'nin diger para birimlerine karsi deger kaybi.
Her ay butceyi yamamak icin ve buyuk ihtimalle maaslar basta olmak uzere tum yurtici odemeleri yapabilmek adina surekli TL basiyorlar. Bu odemeler listesine $'a bagli (faizli) TL mevduat hesaplarina odenen faizler ve kur farklari da dahil. Tum bunlarin sonucu ise degeri surekli dusen bir TL ve artan enflasyon olarak ortaya cikiyor.