Merhaba dostlar. Sizlere bir amerikan yazılım şirketiyle yaptığım mülakat anısını anlatmak istiyorum. Mülakat süreçleri hakkında bilgi vermek istiyorum. Öncelikle şunu söyleyeyim. Ben bu işe seçilmedim. Başkasını aldılar. Ama ben başta elenmedim finalde elendim. Son 2 kişi kalmıştı ve bunun birisi bendim. Ama şirket diğer kişiyi seçti.
Öncelikle şunu belirteyim. Bahsettiğim şirket GitHub'da toplam 30k yıldıza sahip bir açık kaynak projesinin üzerine kurulmuş. Normalde bu projeyi kendi serverlerinizde host etmeniz lazım ama şirket bunu kendisi host edip parayla üyelik satıyor. İş modelleri low code backend üzerine. Tıpkı firebase gibi.
+ Şirketle ilk iletişimi nasıl kurdum?
- Ben bu açık kaynak projesini kullanırken sorularımı sorduğum bir forum vardı ve bu forumda soruları düzenli olarak cevaplayan kişiler vardı. Bu kişilerden birisi daha sonra öğrendim ki bahsettiğim şirketin CEO'su. Kendisi proje hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olduğu için benim gibi acemilerin sorularını cevaplıyordu. Zaman geçtikçe ben de bu proje hakkında bilgi sahibi olmaya ve diğer kişilerin sorularını cevaplamaya başladım. Hep community bana yardım etti şimdi ben de onlara yardım edeyim hesabı. Daha sonra bahsettiğim kişinin CEO olduğunu öğrendikten sonra kendisine mesaj attım. Eğer açık pozisyon varsa şirkette çalışmak istediğimi söyledim. Kendisi bana şuan açık pozisyon olmadığını ama iş ilanı açtıklarında bana haber vereceğini söyledi. Dediği gibi de oldu ve yaklaşık 6 hafta sonra bana mesaj attı iş ilanını.
.
.
+ Mülakat süreci
- Link üzerinden başvuru yaptıktan bir gün sonra bana dönüş yapıldı. Email içinde 1 adet online test, 5 adet de klasik soru vardı. 5 klasik soru genel şeylerle ilgiliydi. Örneğin; Yazılımda test ne kadar önemlidir? gibi. Online test ise tamamen Veri yapıları (Data structures) ve Algoritmalar (Algorithms) ile ilgiliydi. Testin içinde 4 adet klasik soru, 10 adet de test sorusu vardı. Testin örnek sorusu içinde mesela Dijkstra algoritması ile ilgili sorular vardı. Klasik sorularda ise Leetcode soruları sordular. 2 adet medium seviye, 2 adet ise easy seviye soruydu ve ben bunları zorlanmadan çözdüm.
. - Bu aşamadan sonra başarılı olduğumu ve diğer aşamaya geçmeye hak kazandığımı söyleyen bir mesaj aldım. Bu aşamada şirketin kurucularıyla (3 kişi) zoom görüşmesi yapıp ona göre ilerleyecektim. Hepsiyle randevu alıp sırasıyla görüşmeye girdim. Bu arada şirket sahipleri Kalifornia'da olduğu için hep akşam vakitleri (saat 19 civarı) girdim görüşmeye. Bana klasik sorular sordular. Neden bu şirkette çalışmak istiyorsun gibi. Ben de şirketin kullandığı açık kaynak projesi hakkında bilgim olduğunu hatta o repoya contribution yaptığımı falan söyledim. Bu aşama genelde sohbet havasında geçti. Kişi başı ortalama 30 dakika sohbet ettik. Bu arada benim ingilizcem mükemmel değil. Bazen kendimi anlatmakta zorlandığım oldu ama karşımdaki kişiler ingilizcenin benim ana dilim olmadığının farkındaydılar ve sorun olmadı. Bundan sonra diğer aşamaya geçtiğime dair email aldım.
. - Diğer aşamada artık kod bilgimi ölçmek istediler. Daha önce söylediğim gibi şirket açık kaynak bir projenin üzerine inşa edilmiş. Şirket sahipleri bu projenin GitHub sayfasından 10 adet problem seçmişler ve bana beğendiğin birini çöz ve çözümünü bize yolla diye mesaj attılar. Bu problemi çözdükten sonra ertesi gün çözümü yolladım. Sorunlar içinde çözümünü bilmediğim sorunlar da vardı ama ben bildiğim sorunu seçip onu çözüp attım.
. - Kod aşamasını da geçtikten sonra diğer aşamanın bilgileri geldi. Bu aşamada şirketin diğer çalışanlarıyla zoom görüşmesi yapacaktım. Bu aşamada bir "culture fit" olup olmadığıma bakılıyor. Yani diğer elemanlar ile iyi geçinip geçinemeyeceğime bakılıyor. Diğer çalışanlarla konuştum. Onlar kendini tanıttı ben kendimi tanıttım. Güzel geçti. Bir sıkıntı olmadı bu konuda. Bu arada şirketin zaten toplam 10 çalışanı var ve bunların 3 tanesi kurucu ortak. Yani yüzlerce kişiyle tanışmadım bu konuda. 15 dakika sürdü görüşme toplamda.
. - Çalışanlarla tanıştıktan 1 gün sonra şirket iş ilanını yayından kaldırdı. Ben buna çok sevindim çünkü beni seçtiklerini ve teklif sunmalarını bekliyordum. Bundan 2 hafta sonra tekrar iletişime geçtiler. Benimle son bir görüşme yapmak istediklerini belirttiler.
. - Bu görüşmede öğrendim ki son iki aday kalmış ve kimi almaları gerektiğine karar verememişler. Dolayısıyla sonbir görüşme yaptılar. Bu görüşmede sanki teklif vereceklermiş gibi saat kaçla kaç arası çalışabileceğimi, gerekli ekipmanımın olup olmadığını falan konuştuk.
SONUÇ
Sonuç seçilmedim. Bir hafta sonra aldığım mesajda benimle devam etmeyeceklerini söylediler. Kimi seçtiler bilmiyorum. Şirketin LinkedIn sayfasındaki çalışan sayısı hiç artmadı. Belki de eleman almaktan vazgeçmişlerdir yada merdiven altı hintli bir yazılımcı bulmuşlardır emin değilim.
Peki bu hikayeden alınacak dersler nelerdir?
- Algopritma ve veri yapılarına iyi çalışın. Amerikalı şirketler bu konuda çok hassas. Sürekli bundan sorarlar. Bu konuda pratik yapmak isterseniz HackerRank yada LeetCode gibi sitelere bakabilirsiniz. Bu soruların ayrıca çözümleri de youtube gibi yerlerde mevcut.
- Aynı anda sadece tek şirketle görüşmek gibi bir hata yapmayın. Aynı anda birden fazla şirket ile görüşün. Ben bu mülakatı yaparken sadece o şirketle iletişime giriyordum diğer şirketlere başvurmadım bile. Ve bu bana 2 aya mal oldu. Vaktimi boşa harcadılar.
- İltifatlara sakın güvenmeyin. Ben mülakat yaparken sürekli, ekibin beni ne kadar sevdiğini, teknik aşamada ne kadar başarılı olduğumu falan söyleyip durdular. Ama ne oldu? İşe alınmadım. O yüzden Lafa bakıp plan yapmayın. Hatta şu deyim bunun için tam uyuyor. Hope for the best but expect the worst. (En iyi sonucu iste ama en kötüsüne hazırlan).
Umarım faydalı olur.