Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @doncarleone, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

    Ben 24 aralikta giris yaptim. dolayisiyla 2021 yili issizdim. Herseyi 0 girip herhangi bir return alma durumum sizce var midir.

    Stimulus almanın mümkün olması lazım bildiğim kadarıyla. Ben de 8 Aralıkta girdim, aynı böyle beyan verdim 2 hafta önce ama hala onaylanmadı.


  • @isik bende basliklari okuyorum en bastan itibaren. Mumkun gozukuyor. Fakat daha bildirimi tamamlamadim. kisa bir sure daha bekleyip tamamlayacagim.


  • Bu ileti silindi!

  • @keysnambır diyelim siz bugun 100 adet stock aldiniz, 6 ay sonra ayni stocktan 100 tane daha aldiniz. 15 ay sonra ise 150 tanesini satmaya karar verdiniz.

    100 tanesi long term tax,50 tanesi de short term tax olarak hesaplanir.

  • ⭐⭐⭐

    Herkese merhaba,

    Ekim sonu ABD'ye giriş yapmıştım. Bu yüzden 2021 gelir beyanı sürecine ben de dahil oldum. Kısaca deneyimimden bahsetmek istiyorum.

    Öncelikle aralıktan itibaren çalışmaya başladığım iş yerinden W2'yi bekledim ocak boyunca. Ayrıca Chase'den hesap açılışı için verilen 225 dolarlık hediye için de 1099-INT'i beklemem gerekti. Ocak 20 gibi mail ile W2 tarafıma iletildikten sonra önce TurboTax'dan hesap açtım. Soru cevap şeklinde ilerleyen, son derece kullanıcı dostu, akılda soru işareti pek bırakmayan bir arayüz ile kolaylıkla file edilebilecek duruma kadar getirdim. Ancak yurtdışı hesaplarıyla ilgili bir soruya evet cevabı verdiğim için TurboTax benden deluxe pakete geçmemi istedi. Ben de hiç para verme niyetinde olmadığım için bu sefer dümenimi FreeTaxUSA'e çevirdim.

    Orada hemen üyelik açıp işlemlere başladım. Açıkçası mesleğim itibariyle de arayüz ve kullanıcı deneyimi konusuna fazlasıyla aşina olmama rağmen, FreeTaxUSA'in süreci bana zorlayıcı geldi. Hem dil açısından daha teknik, hem de istediği bilgiler açısından arka plandaki entegrasyonunun TurboTax kadar iyi olmadığını düşünüyorum. Baktım içime sinerek ilerlemiyorum, o halde en iyisi TurboTax'a geri döneyim dedim.

    TurboTax'de önceki verdiğim tüm cevapları silerek yeniden doldurdum formu. Bu sefer yabancı hesaplarla ilgili soruyu biraz daha dikkatli inceledim (her soruda TurboTax size ilgili soruyu neden sorduğunu ve hangi durumlarda nasıl cevap vermeniz gerektiği bilgisini isterseniz size veriyor). Baktım ki soru 50,000 dolar ve üzeri hesaplarla ilgili (yani FATCA), bu sefer hayır dedim ve devam ettim. Elimdeki W2 ile Chase'in gönderdiği 1099-INT'i kullanarak beyanı tamamladım ve IRS'e gönderdim. TurboTax yalnızca bu ikisini kullandığım için ek bir ücret istemedi.

    3 Şubat'ta file ettiğim beyanı aynı gün IRS onayladı. TurboTax 21 gün sonra, yani 24 Şubat için iademin yapılacağı bilgisini gösteriyordu ama süreç beklediğimden daha hızlı neticelendi ve vergi iadem 16 Şubat itibariyle hesabıma yatırıldı.

    Vergi iadesi kapsamında aralık ayı boyunca paycheck'imden kesilen Federal Income ile 3. Stimulus Check'in tamamı bana ödenmiş oldu.


  • Şu sitenin faydası olabileceğini düşündüğüm için paylaşmak istedim: https://sa.www4.irs.gov/irfof/IRServlet?app=IRFOF&selectLanguage=en
    IRS resmi sitesi. Return accepted olduktan sonra (yani bu aslında sadece ellerine ulaşması demek, TurboTax sitesinde bu açıklama mevcut) süreç buradan takip edilebiliyor sadece. Önce onay geliyor sonra da para gönderiliyor. Sistem sadece günde bir kere gece güncelleniyor kargodaki gibi anında değil ama işe yarıyor takip için. Benimki dün sonunda kabul edilmiş ve perşembeye kadar ulaşacakmış. Bir sorun varsa da burada bize ulaşın yazıyorlarmış mektuptan önce.


  • Herkese merhaba,
    Ilk gelir vergisi beyani zamani geldi. Durumum biraz karisik oldugu icin danismanlama ilerlemeyi dusunuyorum ama iki konuda sizin de bilginize tecrubenize basvurmak istedim.
    ABDye 2021 Eylul ayinda geldik. Bildigim kadariyla greencard almadan onceki kazanclarinizi gostermenize gerek yok. ABDde bulunurken 500$ civarinda bir gelirim olmustur ama 2021 Mart ayinda ABD li bir sirket ile is yapmistik ve bu gun W8BEN formu doldurmami istediler. Bunu vergi beyaninda gostermelimiyim.

    Ikincisi biraz daha karisik. 2020 Eylul ayinda Suudi Arabistana is sattim. Tam odeme yapacaklari tarihte Turkiyeye ambargo uygulamaya basladilar. ABD ye tasindigimi ogrenince Bir ay once ABD hesabima parayi yatirdilar. Bunu 2022 beyan etmem gerekiyor mu. Gerekiyorsa tekrar fatura mi kesmeliyim.
    Simdiden tesekkurler.


  • bugun irsden posta geldi sizin oldugunuzu dogrulamamiz gerekiyor diye. bu aksam dogrulama yapacagim.


  • @crazycells @knnrn 2021 yılı Kasım ayında eşimle beraber Amerika'ya giriş yaptık. Henüz Amerika'da gelirimiz olmadığı halde, Türkiye'den kaynaklı kazançlarımız nedeniyle IRS'e vergi beyanında bulunacağız. Giriş yaptığımız tarih olan Kasım 2021'den beri Amerika'da yaşıyoruz ve Türkiye'de değiliz. İzninizle birkaç sorumuz olacak:

    1-Türkiye'de beraber ortak olduğumuz ve uzaktan çalışarak gelir elde ettiğimiz bir şirketimiz var. Bu şirketin yıllık karı (cirodan, maliyet ve masraflar çıkınca = kar) üzerinden Türkiye'de Kurumlar Vergisi ödeniyor. Bu şirketten ben - gelir vergisi ödenerek - her ay maaş alıyorum. Dolayısıyla Amerika'da gelir beyan ederken; hem şirket karını hem de maaşımı ayrı ayrı göstermem mi gerekiyor?
    Bu gelirler üzerinden Türkiye'de ödenen Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisini hangi formda beyan ediyorum? (Amerika ve Türkiye'de iki kere vergi ödememek için ne yapmalıyız?)

    2-Amerika'da yaşadığımız halde; Türkiye'den yukarıda belirttiğim geliri elde ediyorsak, bunu hangi form aracılığıyla ve ne şekilde beyan etmemiz gerek? Zira Form2555'i inceleyince yılda 330 gün Amerika dışı yaşama zorunluluğundan bahdediliyor.

    Yardımlarınız için çok teşekkür ederiz.


  • Selamlar,
    ABD de ücretli bir çalışan yıl içinde maaşından ne kadar vergi kesileceğine kendisi mi karar veriyor? Yani çalışan yıl içinde alacağı maaştan hiç vergi kesilmemesini sağlayabilir mi? Sağlayabiliyorsa bu kararı nasıl ve kime bildiriyor.? Yıl içinde evlenen ya da çocuğu olan çalışanın elde ettiği ücretinden yapılan gelir vergisinden indirim yapmaya hemen başlayabiliyor mu yoksa sene sonunda mı indirim alıyor. Maaşından kesilen verginin haricinde ertesi yıl elde ettiği kazançları tekrar mı bildiriyor.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Kadir-Diloğlu, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

    Selamlar,
    ABD de ücretli bir çalışan yıl içinde maaşından ne kadar vergi kesileceğine kendisi mi karar veriyor? Yani çalışan yıl içinde alacağı maaştan hiç vergi kesilmemesini sağlayabilir mi? Sağlayabiliyorsa bu kararı nasıl ve kime bildiriyor.? Yıl içinde evlenen ya da çocuğu olan çalışanın elde ettiği ücretinden yapılan gelir vergisinden indirim yapmaya hemen başlayabiliyor mu yoksa sene sonunda mı indirim alıyor. Maaşından kesilen verginin haricinde ertesi yıl elde ettiği kazançları tekrar mı bildiriyor.

    Evet, W-4 formuna girdiğiniz bilgilere bağlı olarak maaşınızdan hiç vergi kesilmemesini sağlayabilirsiniz. Tabii Medicare ve SSA emeklilik primleri yine de kesilecektir. Ama yıl sonunda vergi beyanı yaparken çok fazla borçlu çıkmanın cezası var (kaynak: https://www.irs.gov/taxtopics/tc306 ). Yani ideali maaştan kesilen vergiler ile yıl sonunda alacak verecek kalmayacak şekilde ayarlamaktır. Çoğu kişi bundan endişe ettiği için maaşından gereğinden fazla vergi kesilmesini sağlayacak şekilde W-4 formunu dolduruyor, bu şekilde yüksek miktarda vergi iadesi almış oluyor. Alacaklı çıkmakta bir sorun yok.

    Yıl içinde meydana gelen değişikliklere göre W-4 formunu güncelleyebiliyorsunuz. Buna göre kesinti miktarları değişiyor. Çocuk için verilen child tax credit ödemelerini de yıl içinde alabiliyorsunuz.

    Vergi beyanı yaparken maaş dahil olmak üzere tüm gelirleri (kira, faiz, Uber/Lyft, ek iş vb) ve ödenen vergileri bildiriyorsunuz. Buna göre vergi iadesi/borcu durumu hesaplanıyor.



  • Vergiyi yaptim ve borsadan dolayi kar etmedigim halde cok yuksek vergi cikti. Sistemde bence sorun var. Benim gibi bir cok bilmeyen kisinin basta canini yakmistir. Bilmeyenler icin basima gelenden bahsedeyim.

    Hisse almistim abd borsasindan. 10 birim kar ettim daha sonra sattim. Sattigim hisse biraz dustukten sonra tekrar satin aldim. ( 1 hafta sonra ) Hisse dusmeye devam etti ve benim kar oranim totalde 1 birime indi. Tabi ki bu zararim hissemi satmadigim icin gorunmuyordu. Yani extre yansimamisti. Bende bunu sisteme gostermek icin tum hisseleri sattim ve hemen tekrar aldim. Amacim sisteme bu zararimi gostermekti. Bu islemden sonra uygulama uzerinde total kar oranim 1 e dustu. Bunun uzerine ben herhangi bir aksiyon almadim cunku istedigimi yapmistim. Daha sonra subat ayinda uygulama bana tax yapmam icin gerekli belgeleri verdi. Belgelere baktigimda 10 birim kar gozukuyordu. Sebebi ise ben sattigim hisseyi 30 gun almamam gerekliymis. Ben bu sureyi beklemedigim icin 10 birim uzerinden vergilendirildim. Bu kadar sacma birsey gormedim. Devlet benden kazanmadigim paranin vergisi aldi. Evet belki bu uygulama vergi kacirmalar icin yapilmistir veya baska bir sebep bilmiyorum ama benim durumumda olan bir cok kisinin canini fena halde yakmistir. Sistem insallah bir sekilde duzeltilir. Muhasebeci benim gibi bir cok kisinin oldugunu ve her sene bunun devam ettigini soyledi.


  • @M-Emir Birkaç ileti yukarda bundan bahsedilmişti, geçmiş olsun.


  • @M-Emir daha oncesinde de forumda bilgi verilmisti bu konuyla ilgili. Wash sale rule diye arastirabilirsiniz ayrica.


  • Ben de bu durumu gordugum icin ne hisse senedine, ne de kriptoya giriyorum. Yasa yapicilara sorulmasi gereken soru su: "Devlet vatandasin karina ortak oluyor da, neden zararina ortak olmuyor?" Aslinda hakkaniyet dusunulse bunun boyle olmasi gerekir. Vatandas hisse senedinden zarar edince de ettigi zararin vergi oraninda vatandasa iade edilmesi gerekir.


  • @hasbelkader abdde her yil icin 3k ya olan zararinizi deduct edebilirsiniz tax return yaparken. Yani yilda 3k ya kadar olan zarariniza ortak oluyor bir nevi.


  • Merhaba . Geçen yıl evlendim eşim için f2a baş vurdum ama hala sonuçlanmadı sürecimiz devam ediyor .turbotax üzerinden vergi beyanı yapmaya çalışdığım zaman evli olarak işaretliyorum o zaman ssn number falan istiyor eşim için ama hala süreç devam etdiyi için ssn yok. Geçen yıl single yapıb öyle devam etdim . Bu yıl öyle yapmak istemiyorum .bu durumda ne yapa bilirim


  • @ilkin001 aynı sıkıntı benim de var. Single yazacaksınız. Ne yazık ki başka yolu yok.2021 yılı için beyan yapıyorsunuz ve yalnızdınız.


  • @Murat-Yılmaz bu yeni bir bilgi benim icin. Tesekkurler bilgilendirdiginiz icin. Ancak 3k dan fazla zarar eden vatandaslar ne yapacak? o zaman 3k ustundeki kardan da vergi almamasi lazim. 3k ile sinirli iade de bu mantiksizligi gidermeye yeterli degil kanimca.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

133
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

419.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum