Trump önce burnunu silip coronadan kurtulsun. Sonra seçim mağlubiyetiyle beraber tüm saçma sapan tasarılarının üstüne bir bardak su içsin. En yüksek trump towerin tepesinden atıversin kendini aşağı...
-
-
İşten eve sabahleyin değilde, akşam olduğunda gelmeyi hayal ediyorum. Olur da bir gün temelli gidebilirsek, gece mesaisi olmayan, her geceyi evimde, çocuklarıma kitap okuyup, onları yatırdıktan sonra, kendi kitaplarımın arasında çayımı, kahvemi yudumlayıp, kısa bir makale okuyup, okuduğumu düşünüp hazmetmeye çalışırken uyuya kalmayı hayal ediyorum.
Hayatında resmi yazı dışında bir şey okumayan (bu resmi yazılarda basma kalıp cümlelerden ibarettir, çoğunlukla bir şey öğrenmeniz mümkün değildir.) kitap sayfası açmayan, iş konuşmaya gelince (konu farketmeksizin - her konuda) görüş beyan eden insanlardan bıktım.
İş yerinde amirliği, müdürlüğü elinden alınsa, geride kocaman bir hiç kalacak insanların; alçak dağları kendileri yaratmış gibi bir kanıya sahip olmaları bıktırdı beni. Bu adamların/ kadınların kendi üstlerine şirin görünmek için taklacı güvercine dönüştüklerini, astlarına ise şahine, pantere, aslana, kaplana, malkoçoğluna dönüştüklerini görüyorum. Bu bıktırdı beni.
Yirmi yıl önce, sıradan/vasat bir düz liseden mezun oldum. Yirmi yıl sonra ÖSYM 'nin sitesine girip kendi mezuniyet bilgilerime baktığımda imam hatip lisesinden mezun olduğumu gördüm. Sonradan İmam Hatip lisesine dönüştürlen, mezun olduğum lisenin eski öğrencilerinin tamamını imam hatip lisesi mezunu yapmışlar. Bu iki yüzlü zihniyetten bıktım.
Çocuklarımın da bu saçmalıklara maruz kalmadığı, çalıştığımda karşılığını alacağıma inandığım, kendi işime gücüme baktığım bir Amerika hayal ediyorum.
İyi geceler, iyi günler. Ümitleriniz gönlünüzce olsun.
-
Bugün ilginç bir çağrı aldım +1 27o-785-13oo,
Araştırdım, Kentucky çıktı
2019'den beri greencart lotosuna katılıyorum, böyle bir umudu olan biri için Kentucky güzel bir yer...Şöyle bir analiz yaptı chatgpt:
Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) ait bir telefon numarasıdır. 270 alan kodu Kentucky eyaletinin batı kesiminde kullanılır ve Bowling Green, Owensboro gibi şehirleri kapsar. Yani bu numara muhtemelen Owensboro bölgesinde kayıtlı bir sabit hatta aittir. Ancak yaptığımız araştırmada, bu numarayla ilişkili herhangi bir resmi kurum, büyük şirket veya tanınmış kuruluş bulunamamıştır.
Acaba kazanan biri istenen CV tarzı bilgiler için ismimi numaramı falan mı verdi ya da diye düşünmüyor değilim...
-
@Ekto-Oktan Cok hakli ve gecerli bir sebep umarim ABD vatandasligini alabilen Turkish/Amerikan'lardan olursunuz!
-
Hemen tıklayıp inceliyorum Serap Hanım. Hem tavsiyeniz hem de iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
-
....yurt disina Calismaya veya temelli yerlesmeye gidenler icin ayaklari uzerlerinde duracak hale gelene kadar mutluluk cok azdir,,,, aile genc ise bir cok problem olur, cocuk yapmak cocuk buyutmek gibi,daha sonra borcsuz harcsiz bir eviniz olur ayaklarinizi yerden kesecek arabaniz olur iste o zaman mutluluk baslar. yurt disinin ayri bir mutlulugu,turkiyedeki gibi bir parti takip etmek veya taraftari olmak, olaylari izlemek, medyanin doldurusuna gelmemek durumlari olmayinca olur.
..hayat bir yarisdir ve her gunu degisik olabilir,insanlarin baslarina herseyler gelebilir,yani bir yerde mutlulugu tarif etmek cok zordur.kendimin hic bir SIKINTIM yok ama bir gun torunumun veya oglumun,kizimin hasta oldugunu isitince tum mutlulugum bir anda kaciverir.
..yaz aylarinda avrupadaki vatandaslarimiz turkiyeye gelirler hepsinin yuzlerinde mutluluk ifadeleri gozukur,iste 4 kisilik bir aileyele turkiyede bir ay nasil tatil yaptiklarini birde onlara sormak lazimdir.
-
....yukarda mysea arkadasimin yazdiklarina katiliyorum,evet o ulkede dogmadiktan sonra o toplumun paRCASI OLMak zordur,orda dogan gocmen coccuklari icinde zordur,cun ku gizli irkcilik vardir,bu dunyanin her ulkesinda aynidir,mesela turkiyeye gelmis suriyeliler hemen hemen 10 yil oldu toplumun bir parcasi olabiliyorlarmi,,,,diyelimki etrafta 5 amerikali ve iki gocmen var, adamlar gocmen olani ignor edip kendi aralarinda konusurlar ve gocmenin anlatacaklarina pek rahbet etmezler..bazi is yerlerinde gercek amerikali ve gocmen is icabi mecburen konusurlar........
..amerika cok kulturlu bir ulkedir,dunyanin her yerinden gelmis insanlar vardir,gocmen olanlar kendi gettolarini kurarlar,,,,baska bir sehirde yalniz basina yasiyan bir turk amerikaliyi evine yemege davet edemez amerikalida turku evine yemege davet etmez,gurbetciler icin o ulkede yapilacak en iyi sey salla basin i al maasini,tabiki iyibir meslek ve kultur varsa sahis yuksek mevkilere gelebilir ama mesai saati bittikten sonra gene yalnizdir,tabiki yazdiklarim kendi fikrimdir.
-
-
-
Birinin uyandırdığı iyi oldu buraları.. güzel anılar dinledim bir kaç bir şey öğrendim. Öğrenecek şey çok.
-
Sevgili dostlar nasılsınız - düşüncelerim değişmedi zorunlu hizmet süreme 5 yıl kaldı - o tarihe kadar işalllah ev ve birikimlerle beraber işalllah 150 000 doları geçeriz - bu para bana tek başıma yetecek kadar hem yatırımcı vizemi almaya hemde ilk 6 ay yetecek kadar onu biliyorum - kararımda kesinlikle kararlıyım - işallah o süre boyunca kendimi geliştirir ve kendimi bu anlamada sağlık yönünden bir sıkıntı yaşamam ...
Yaşım 46 olacak ama olsun kendimi iyi hissediyorum spor yapıyorum sağlık problemim yok şukur bakalım ve görelim o tarihe kadar gc başvurmaya devam .
işalllah isteğen emek veren istediği şeye kavuşur.
selamlar.
-
Merhaba. 2022 yılında Greencard çekilişini kazandım ve ailemle Amerika’ya giriş yaptım ancak 1 ay sonra Türkiye de deprem oldu ve evimin ve çevremin durumuyla ilgilenmek için ülkeye döndük sonra bir yıl dolmadan tekrar Amerika ya giriş yaptık 3 hafta kaldıktan sonra babamın hastalığı nedeniyle Türkiye’ye döndük ve dolayısıyla bu süreçte çocuk orada okula başladı ve Amerika’ya geldiğimizde işleriniz aksamaya başladı. Şimde tekrar amerikadayım ancak dönmemiz gerekiyor ve Greencard ımızın iptal olmaması için ne yapmam gerekiyor?
-
Merhaba forum ailesi, umarım hepiniz güzel bir gün geçiriyorsunuzdur. Bir süredir eşim ile beraber içinde bulunduğumuz aksiyonumuz ile alakalı Türkçe ve İngilizce olarak webdeki tüm içeriği sömürdükten sonra aklımdaki mevzuları yazıp bilgi paylaşımı yapabileceğim tek yer olan foruma geldim. Forum alt başlığı olarak anlamsız bir yer seçmiş olabilirim ama başlığı açabileceğim en mantıklı yerin burası olduğunu düşündüm, hata ettiysem eğer yöneticilerimiz doğru yere taşırlar umuduyla diyorum.
Konuya geleyim; Amerika’da yüksek lisans yapma aksiyonu içine girdik 2024 Ağustos ayı itibarıyla. Teksas eyaletini çok seviyor ve bir gün orada yaşayabilmek isteğimin zirvede olması nedeniyle Teksas özelinde üniversiteleri araştırdık. Çok iyi üniversiteleri bulunan eyaletin madden bize uygun olan en düşük rankli üniversitesi olan Texas State’e (San Marcos) karar verdik.
1 yıllık tezsiz inşaat yönetimi masterı hem ücretini karşılayabileceğimiz bir bölüm hem de 6 senesi profesyonel şekilde yaklaşık 12 senedir içinde bulunduğum sektörün Teknik Ofis (Planlama Maliyet Kontrol vd.) kısmına tam uygun olduğu için tercihimiz oldu. Toefl, referans mektupları, niyet mektubu derken geçen hafta başvuruyu tamamladık, şimdi dönüş bekliyoruz. Hakkımızda hayırlısı olsun.
Şimdi benim aklıma takılan iki husus var ve sizlerin yardımlarınızı, değerli yorumlarınızı rica ediyorum.
1)Texas State rank olarak düşük bir üniversite, mezun olduktan sonra 1+2 yıl opt hakkım olacak. Sektör tecrübeli bir insan olarak iş bulmak hususu imkansız mı? Bir çok yerde stem de olsa son yıllarda biz Türklerin iş bulamadığını tercihlerin hep hintli ve çinliler olduğunu okudum. Ayrıca çok iyi üniversiteler olmadığı sürece de iş bulmak imkansız diyenler çoğunlukta.
Opt ile devamında H1-B veya EB green card şansı oluyormuş insanların ama imkansız deniyor bunlar için de. H1 için kuradan dolayı kimseye çıkmıyor kolay kolay diyorlar ve hem H1 hem de EB için şirketler istekli değiller deniyor. Doğru mudur bu yorumlar bilgilerinize muhtacım.Biraz uzun yazdım sorularım kısa ama teşekkür ederim buraya kadar okuduysanız. Yorumlarınıza, fikirlerinize, yönlendirmelerinize açığım. Şimdiden yanıt veren herkese teşekkür ederim.
-
Selamlar değerli yeşil kart forum sakinleri, konuyu yanlış yere açtıysam affola yeni üye oldum 🙂 Türkiyede kurumsal bir şirkette çalışan, üç senelik tecrübeli bir yazılım mühendisiyim. Ancak ülkenin bilindik şartlarından dolayı ABD'ye bir şekilde gelmek istiyorum bu yönde tavsiyeleriniz nelerdir? Doğru bir karar olur mu? Seçenekler arasından baktığımda en kolay şekilde gelmek (GC çıkmadığı sürece tabi) yüksek lisans gibi duruyor ancak ücretler güncel dolar kuruyla fazla oluyor. İlerde oralarda kendi işimi kurma gibi bir hayalim de var. Teşekkürler şimdiden.
-
@Hurricane7433, içinde söyledi: Amerika'da isminizi değiştirmek isteseydiniz ne olurdu?
@isik Isa, diyebilirsiniz Isabel'in kısaltması gibi dusunebilirler. Yada Elisa da benziyor
Erkeğim
-
@baba-yaga Merhaba, 24 yaşında ve ikinci sınıf öğrencisi olacağım. Evet, askerlikle ilgili yeşil kart gerekliliğini biliyorum. Bahsettiğiniz programlara bakacağım, değerli yorumunuz için teşekkürler.
-
7 yıldır izlerim İdris ustayı onun sayesinde Amerikayı yeniden keşfettim diyebilirim.evet çekilişi kazandım kartı alabilirsem Amerikan rüyasını yaşamaya başlayacağım.Teşekkürler İdris usta.
-
Merhaba!
Avrupa
Artıları:
Yüksek sosyal güvence seviyesi: Avrupa'da, özellikle Almanya ve Hollanda'da, sağlık hizmetlerinden emeklilik ve yardımlara kadar güçlü bir sosyal güvenlik sistemi var.
Yaşam kalitesi: Avrupa şehirleri genellikle iyi organize edilmiştir; gelişmiş altyapıya, iyi bir ulaşım ağına ve kaliteli eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim mevcuttur.
Çalışma koşulları: Avrupa’da iş-yaşam dengesi daha çok önemsenir. Çalışma saatleri ABD'ye göre daha kısa ve tatiller daha uzun olabilir.
Çevre standartları: Avrupa’da çevre korunmasına büyük önem verilir. Çevre temizliği, sürdürülebilir kalkınma ve yeşil teknolojiler aktif olarak uygulanmaktadır.
İş imkanları: Almanya, mühendisler, IT uzmanları, doktorlar ve diğer nitelikli meslekler için yüksek talep görüyor. Hollanda’da teknoloji, uluslararası ticaret ve iş dünyasında uzmanlara ihtiyaç var.
Eksileri:
Vergiler: Avrupa'da ABD'ye kıyasla daha yüksek vergiler var, ancak bu vergiler pek çok sosyal güvenceler içerir.
Dil engelleri: Almanya ve Hollanda’da birçok kişi İngilizce konuşsa da, yerel dili bilmek iş bulma ve topluma daha fazla entegre olma açısından önemli olabilir.
Bürokratik zorluklar: Avrupa'da vize, çalışma izni ve vatandaşlık süreçleri daha uzun ve karmaşık olabilir.
Amerika
Artıları:
Ekonomik fırsatlar: ABD geniş bir iş yelpazesi sunuyor, özellikle teknoloji, finans, tıp ve bilim alanlarında. Bazı sektörlerde maaşlar Avrupa'ya göre daha yüksek olabilir.
Girişimcilik: ABD'de kendi işinizi kurmak daha kolaydır. Serbest piyasa ve daha az düzenleme, hızlı büyüme ve girişimlerin gelişimi için daha fazla fırsat yaratır.
Dil: İngilizce biliyorsanız, ABD’de entegrasyon ve iletişim daha kolay olacaktır.
Çeşitli kültürler: Amerika, dünyanın her köşesinden gelen birçok farklı kültürü barındıran bir yer olarak bilinir.
Eksileri:
Sağlık sistemi: ABD’de sağlık sistemi pahalıdır ve sigorta her zaman tüm ihtiyaçları karşılamaz. Bu en belirgin dezavantajlardan biridir.
Tatiller ve çalışma koşulları: ABD’de çalışma haftası daha uzun olabilir ve tatiller daha kısa olabilir. Çoğu şirkette tatil süresi sadece 10-14 gündür.
Yaşam tarzı: ABD’de hızlı ve rekabetçi ortam, özellikle büyük şehirlerde, stresli olabilir.
İş Bulma:
Avrupa: Almanya ve Hollanda, mühendislik, IT, tıp ve bilim gibi alanlarda nitelikli uzmanlar için birçok fırsat sunuyor. Ancak, katı vize ve bürokratik süreçler nedeniyle işe alım süreci daha uzun sürebilir.
Amerika: ABD’de büyük şehirlerde birçok iş imkanı mevcut. Ancak iş piyasası rekabetçidir ve pozisyonunuzu sağlamlaştırmak için daha fazla çaba gerekebilir. Güçlü bir CV'ye ve profesyonel becerilere sahip olmak önemlidir. -
Savacı, 26 Şubat 2024'te ikamet ettiği New Jersey'de 60 yaşında kalp krizi sonucu öldü. 2 Mart 2024'te New Jersey de defnedildi.
kaynak
Tolga Savacı - Vikipedi
Tolga Savacı - Vikipedi
magazin on Instagram
magazin on Instagram
-
@pelinoaydin Çok teşekkürler. Detayları yazarım sonra.
Lise mezuniyetinden sonra Amerika'ya gitmek icin tavsiyeler
-
Öncelikle merhaba ben 2001 Adana doğumluyum, lisem bu yıl bitti şuan evde boş boş oturuyorum 5 ay önce ev aldık para konusunda sıkıntıdayız, benim de hayalim Amerikada bir hayat kurup orada bir üniversite okumak sizce ne yapmalıyım nasıl bir yol izlemeliyim tavsiyelerinizi bekliyorum.
-
Herkese merhaba ben 2001 adana doğumluyum, bu sene lisem bitti şuan boş boş evde oturuyorum, burada ki herkesin olduğu gibi benimde Amerika hayalim var orada hayat kurma gibi, ama önümde çok engel olduğunu hissediyorum şuan aile olarak parasal konuda sıkıntımız var 5 ay oldu kredi ile ev aldık o büyük bir engel bana ve dolar da engel hiç birikimim yok bana verecek tavsiyelerinizi beklerim ne yapmam mantıklı olur. teşekkür ederim.
-
@Erkand sizin durumunuzdaki pek cok kisi icin bence takip edilecek yollar Turkiye'de universiteye devam edip sonrasinda
- ABD'deki Work and Travel (WAT) programi
veya
- Avrupa'daki European Voluntary Service (EVS) programi
ile yurtdisi deneyimi edinmek. Avrupa daha az masrafli olacaktir fakat EVS'deki kazanc miktari da ona gore ya 0 ya da cuzi bir miktar. ABD'deki WAT ile normal calisip para kazanabileceksiniz.
Ayrica ABD'ye girmek istiyorsaniz, belirli bir amaciniz olmali. Ayrintili bilgi icin su bolumdeki vize turlerini ve hangi amaclarla vize verildigini inceleyebilirsiniz:
https://yesilkartforum.com/forum/category/71/amerikan-vizeleri
-
Ben 18 yaşında genç bir kardeşinizim, aldığım bir karar dolayısıyla Amerika'da yaşamak istiyorum. Amerika'ya nasıl gidebilirim, orada nasıl yaşayabilirim ? Tavsiyelerinizi, yaşadığınız tecrübelerinizi ve fikirlerinizi önemsiyorum. Lütfen benimle paylaşınız...
-
@kadirbnm şu 3 iletiyi okuyabilirsin aradığın tüm bilgi uzun uzun orada anlatılıyor başarılar dilerim. bu seneki başvuruyu kaçırdın malesef ama sonrakine hazırlık yapabilirsin.
https://yesilkartforum.com/forum/topic/2587/green-card-çekilişi-başvuru-şartları
https://yesilkartforum.com/forum/topic/222/ücretsiz-green-card-çekiliş-başvurusu-nasıl-yapılır
https://yesilkartforum.com/forum/topic/718/pasaport-ve-vize-fotograflarini-ucuza-almanin-yolu -
@kadirbnm, içinde söyledi: Lise mezuniyetinden sonra Amerika'ya gitmek icin tavsiyeler
Ben 18 yaşında genç bir kardeşinizim, aldığım bir karar dolayısıyla Amerika'da yaşamak istiyorum. Amerika'ya nasıl gidebilirim, orada nasıl yaşayabilirim ? Tavsiyelerinizi, yaşadığınız tecrübelerinizi ve fikirlerinizi önemsiyorum. Lütfen benimle paylaşınız...
Universite okuyorsaniz ogrenciliginiz sirasinda staj imkanlarini da kovalayabilirsiniz. Yaz aylarinda mesleginize yonelik stajlar icin ilgili sirket ve kurumlarla iletisime gecebilirsiniz. Burada onemli olan ilk girisi yapabilmek, bir kez girince zaten bunun etkisiyle devami geliyor.
-
@crazycells, içinde söyledi: Lise mezuniyetinden sonra Amerika'ya gitmek icin tavsiyeler
@kadirbnm, içinde söyledi: Lise mezuniyetinden sonra Amerika'ya gitmek icin tavsiyeler
Ben 18 yaşında genç bir kardeşinizim, aldığım bir karar dolayısıyla Amerika'da yaşamak istiyorum. Amerika'ya nasıl gidebilirim, orada nasıl yaşayabilirim ? Tavsiyelerinizi, yaşadığınız tecrübelerinizi ve fikirlerinizi önemsiyorum. Lütfen benimle paylaşınız...
Universite okuyorsaniz ogrenciliginiz sirasinda staj imkanlarini da kovalayabilirsiniz. Yaz aylarinda mesleginize yonelik stajlar icin ilgili sirket ve kurumlarla iletisime gecebilirsiniz. Burada onemli olan ilk girisi yapabilmek, bir kez girince zaten bunun etkisiyle devami geliyor.
Evet girdikten sonra devamı gelir eminim ama girmek sıkıntı ben üniversite okumayı düşünmüyorum, istemiyorum direkt iş hayatına atılmak istiyorum.
-
@kadirbnm çekilişi kovalayacaksınız ya da maddiyatınız iyiyse yatırımcı vizeleriyle ilgileneceksiniz.
-
@kadirbnm, içinde söyledi: Lise mezuniyetinden sonra Amerika'ya gitmek icin tavsiyeler
@crazycells, içinde söyledi: Lise mezuniyetinden sonra Amerika'ya gitmek icin tavsiyeler
@kadirbnm, içinde söyledi: Lise mezuniyetinden sonra Amerika'ya gitmek icin tavsiyeler
Ben 18 yaşında genç bir kardeşinizim, aldığım bir karar dolayısıyla Amerika'da yaşamak istiyorum. Amerika'ya nasıl gidebilirim, orada nasıl yaşayabilirim ? Tavsiyelerinizi, yaşadığınız tecrübelerinizi ve fikirlerinizi önemsiyorum. Lütfen benimle paylaşınız...
Universite okuyorsaniz ogrenciliginiz sirasinda staj imkanlarini da kovalayabilirsiniz. Yaz aylarinda mesleginize yonelik stajlar icin ilgili sirket ve kurumlarla iletisime gecebilirsiniz. Burada onemli olan ilk girisi yapabilmek, bir kez girince zaten bunun etkisiyle devami geliyor.
Evet girdikten sonra devamı gelir eminim ama girmek sıkıntı ben üniversite okumayı düşünmüyorum, istemiyorum direkt iş hayatına atılmak istiyorum.
Onu basarmaniz cok daha zor olur maalesef, cunku ABD'den calisma vizesi alabilmek icin once birilerinin sizi ise almasi gerekiyor. Fakat isveren bu isi neden ABD vatandaslarina vermedigini de aciklayabilmeli, dolayisiyla kolayca ABD'den karsilanabilecek bir is gucu icin vize almaniz cok zor. Zaten ABD'de is ilani yapildiginda buna basvuracak pek cok kisi olacaktir, o nedenle hem kendinizi digerlerinden ayiracak bir yeteneginiz ve egitiminiz olmali hem de isveren kisiye fayda saglamaniz lazim. Aksi durumda hickimse vize sponsorlugu icin ugrasmaz. Bu dediklerimi basarmak icin de genelde lise egitimi yeterli degil maalesef, universite okuyup, CV'nizi guclendirip is avina cikmaniz daha makul bir yontem...
Calisma vizeleriyle ilgili genel bilgi icin su basligi inceleyebilirsiniz:
https://yesilkartforum.com/forum/category/90/çalışma-vizeleri-h-l-ve-diğer-işçi-vizeleri
-
@kadirbnm ayrica belirtmis olayim... ABD Konsoloslugunda gocmen olmayan turist veya calisma vizelerini almak icin de genelde Turkiye'ye doneceginizi gostermeniz lazim. Eger Turkiye olan iliskileriniz zayif bulunursa, vize alma ihtimaliniz de genelde duser... Genc arkadaslarin bunu en kolay yapmasinin yolu okul baglantisi... Eger konsolos geri donup mezun olacaginizi gorurse, gecici vizeleri almaniz kolaylasir...
-
@kadirbnm Tecrübe mi istiyorsun? tamam o zaman al sana bir yaşam tecrübesi:
Senden birkaç yaş büyüğüm sırf sana örnek olsun diye kendi yolumu anlatıcam, zamanında bize öğüt veren olmamıştı ben her defasında düşerek kalktım bu saçma sistemin içinde.
Lisede başarılı bir öğrenci değildim ve kötü okullarda okudum, özellikle hem ailemden hem de çevremden eğitim üzerine asla başarılı olamayacağım yönünde kırıcı eleştiriler alıyordum.
Sırf onlara inat köpek gibi çalıştım ve yapılabildiğimi kavradım gerisi uzun uğraşlar sonucunda çorap söküğü gibi geldi.
Ve sınav sonucunda 2 aşamada da matematik ve fen testlerini fulleyip, sayısal alanda ilk bine girerek kendi isteğim doğrultusunda bir tıp fakültesine girdim.
Tabii beni eleştirenler "Sonradan Arap atı gibi açıldı aslanım" tarzında bu seferde beni övmeye başladılar. Ardından detayına bile girmek istemediğim nedenlerden dolayı yine yakınlarım yüzünden tıp fakültesini bırakmak zorunda kaldım ve başka bir üniversitenin ekonomi bölümüne yerleştirildim ki babamın şirketini devralabileyim.
Şu anda çok yüksek bir ortalamaya sahibim falan ama mutlu değilim bu yolu ben seçmedim. Sonra madem istediğim işi yapamadım bari refahı daha yüksek, daha adaletli, insanların kurallara uyduğu, insanların insanlıktan çıkmamış olduğu bir yere göçelim kafasına girdim.
Zor olsa da bir yandan okurken bir yandan da para biriktirmeye çalışıyorum, matematik ve fizik olimpiyatlarına hazırlanan liseli arkadaşlara ders verip rehberlik yapmaya çalışıyorum.
Hiçbir üniversitede dil hazırlık eğitimi almadım hepsinin İngilizce yeterlilik testlerini bireysel amatör çalışmalarla verdim yani aynı düşündüğün gibi bir şeyler başarabilmek için üniversite okumak şart değil, yani sakın okumayacaksın diye kendini başka insanlardan geri görme.
Önümüzdeki sene karta başvurmaya başlayacağım ve belki de hiçbir zaman çıkmayacak bu sefer gitme yolunu yüksek lisans yapmakta arayacağım ama bu da çok maliyetli olacak hem de yaşım ilerlemiş olacak. Senin avantajın tam burada başlıyor işte;Eğer ben senin yerinde olsaydım, aynı senin de düşündüğün gibi Türkiye'nin bu kötü yükseköğretim sistemi içerisine girmezdim. Hem boşa deli gibi masraf yapıyorsun hem 4 ya da 5 sene insanlara işsizliği ötelesin diye (Bu Türkiye'de geçerli) zaman harcatıyorsun hem asla gelecekte kullanmayacağın herkesin sınavdan sonraki gün unuttuğu saçma sapan teorik bilgileri ezberletmeye çalışıyorlar hem de senden kat kat kötü matematiğe sahip üstüne alanıyla ilgili zerre uzmanlaşamamış insanların sana doçentim, profesörüm diye ayar vermesi ve kendi çözemedikleri soruları ödev diye bizlere yaptırmaları gibi yaptığımız ödevlerdeki kişisel fikirleri çalıp makalelerinde kullanmaları bunları iyice çekilmez kılıyor.
Bunlar yerine bir yolunu bulup gidene kadar bir yandan birikim yapabileceğin bir yandan da pratik anlamda mesleği mutfağında öğrenebileceğin ve uzmanlaşabileceğin işler var (Türkiye'nin en iyi berberi, büyük ihtimalle Türkiye'nin en iyi üniversitesinden mezun olan çoğu öğrenciden hem daha fazla kazanacaktır hem de daha stressiz yaşayacaktır.)
Kart çıkmazsa bile birikimin ile dil okuluna gidersin o sırada kalmanın bir yolunu bulursun. Bulamadın mı?
College gibi bir yere başvurursun yine kalmanın yollarını ararsın yine mi bulamadın?
4 yıllığa tamamlarsın ama bunları yaparken şu ana kadar bunları yaşayan binlerce insan gibi bir yandan birikimde yapacaksın elbette.
Üniversite konusunda sana moral vermek, zamandan ve enerjiden avantaja geçtiğini göstereyim:
https://t24.com.tr/haber/socar-ceosundan-gencleri-uzecek-tweetler,302339
Harcanan onca emek, zaman ve ailelerin verdiği umudun ardındaki tablo bu oluyor işte (Sadece kötü üniversiteler değil Boğaziçi mühendislikten çıkan akrabamın asgari maaşa çalışmamak için master yapmaya başlaması ve ardından senin uzmanlaştığın alanında bu ülkede iş yok (Elektronik) diye adamın tüm eğitiminin çöpe gitmesi ya da Odtü gıda mühendisliğinden mezun olan komşu kızının tavukçuda muhasebeci olması sanırım durumun burada ciddiyetini anlatıyor.) Sektörle yakından uzaktan bağ kuramamış, kalitesiz ve kapitalizmin çarkları dönsün diye zerre yatırım alamayan niteliksiz üniversitelere doluşturulan toy öğrenciler mezun olduktan sonra ya üstteki gibi (işe saatinde gel/ grev yapma/ emirlere uy. Bu kadar maalesef bunun sonucunda da oralarda proletarya olarak iyi bir hayat sürebileceğini bekleme o kadar insan aynı teorik eğitimi aynı kuralları görmüş ve hepsi %99'unu unutmuş insanlar kendilerini nasıl ayrıştırsınlar zaten torpil, cemaat, parti ilişkileri onları ayrıştıracaktır.) bir sonuç alıyor.
Bir de bunların üstüne bağımlı nüfus oranımız aynı Avrupa'daki ülkeler gibi üretken nüfusumuzun oransal olarak daha üstüne geçecekler ve ülkemiz zengin bir ülke olmadığı için şu anki borçlanmalardan dolayı hepsi bu ülkenin gençlerinin üzerine kalacak. Kısaca gelecek burada aydınlık değil bunu unutma.
Dediğim gibi ben senin yerinde olsaydım gerçekten pratikte elime bir meslek alıp öğrenir, iyi bir İngilizceyle bunu entegre eder, birikim yapar ve oraya gittiğimde bunu avantaja çevirir kendi işimi yapmaya çalışırdım.
Burada Sosyoloji mosyoloji okuyup orada kendi mesleğimi yapamıyorum diye yakarmaktan iyidir. (Basit bir garajda 1 sene yağ içerisinde çalışan çocuk arabanın pratik anlamda, teorik olarak her zerresini o okumuş makine mühendislerinden iyi bilir. Pratiğin önemini hiçbir zaman unutma.)
Sana zaten bir okulda öğretilecek şeyler internette var. Okulda sınır onların sana koyduğu ders programı olacaktı.
Ama senin bu durumunda sınır sensin! -
@crazycells bahsettiginiz durum acik ogretim lisesi icin de gecerli olabilir mi acaba?
-
@greenHasanHuseyin, içinde söyledi: Lise mezuniyetinden sonra Amerika'ya gitmek icin tavsiyeler
@crazycells bahsettiginiz durum acik ogretim lisesi icin de gecerli olabilir mi acaba?
Boyle bir ihtimal var, ama cok daha dusuk. Acik ogretim ogrencileri derslere degil sadece sinavlara katildigi icin tam olarak Turkiye'de bulunmalari gerekmiyor; ayrica sinavlari sanirim online da yapilabiliyor artik, bir de ABD'de de sinavlari almak mumkun idi sanirim... O nedenle orgun liseleri degerlendirdikleri gibi degerlendireceklerini sanmiyorum.
-
Arkadaşlar, merhaba. Ben 1. sınıf teknik elektrik-elektronik öğrencisiyim. Amerika'ya gitmek istiyorum. Dil yok, para yok. Nasıl yapacağımı kafayı yiyeceğim. Meslek öğrenmeye İdris Usta sayesinde başladım. İngilizcemi nasıl geliştiririm? Bide para nasıl kazanacağım? Yazın inşaata girmek gibi bir düşüncem var? Nasıl gideceğim?
Benzer Başlıklar
153
Çevrimiçi
60.6k
Kullanıcı
5.1k
Konu
533.2k
İleti
Powered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum