@Ryback, içinde söyledi: Dolar Çıldırdı
Berat Albayrak rekabetci kur ile yatirim dalgasi olacak vs demeye basladi. Uretimin uzakdogudan Turkiye'ye kayacagindan bahsetti. Sanirim artik amaclari 200 usd asgari ucretle, halki uluslararasi sirketlerin kolesi yapip, bunu secimlerde basari diye satmaya calismak.
Siyasetçinin umut satması geliyor bu bana. "Ha burada işçilik ucuzmuş, dur biz üretimimizi Çin'den Türkiye'ye kaydıralım" deyince hop diye her şey olacak değil. Baktığımızda Çin'in yanındaki Hindistan ve Vietnam'da işçilik çok daha ucuz. Ama bugün hala Çin'den bahsediyoruz. Neden? Çünkü ucuz işçilik tek tercih sebebi olamaz.
Bu durumu daha detaylı konuşmak lazım ama uzatmamak adına, en başından ülkemizin üretim kapasitesi, sipariş veren şirketleri tatmin edecek ölçüde mi? İnsanlar siparişlerini 3-4 ülkeye paylaştırmaktansa, yüksek kapasiteli 2 ülke ile çalışmayı gayet tabi tercih edebilir. Biz buradan gol yiyoruz temelde. Dolayısıyla kapasiteleri arttırmak lazım. O da 1-2 ayda olacak şey değil. Dahası yakın zamanda, yıllardır ülkemizde üretim yapan bazı otomotiv üreticilerinin yatırımlarını satmak için harekete geçtiğini okumuştuk.
O yüzden yükselen dolar karşısında "ya aslında bize büyük yatırım gelecek, o yüzden dolar yükseliyor ve bu iyi bir şey" diyerek seçmeni hala konsolide tutmaya çalışıyorlar. Başka bir şey değil bu.
Fakat şu da bir gerçek ki; Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihine damga vurmuş Süleyman Demirel'in ünlü sözü, bir noktadan sonra umut söylemlerinin seçmeni konsolide etmeyeceğini çok güzel anlatıyor: "Tencere her iktidarı götürür."