Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @maestro yok sayın @gokcell gerçek bir yetkili merci sevdalısı 😁 (takılıyorum🤗)

    Bu arada uçak boş dönmüş, tedbiren mürettebat 14 gün gözlem altında tutulacakmış, bu süreçte şahsi olarak başarılı buldugum bakan Koca hemen twitle bilgilendirme yaptı 👍


  • @gokcell Ciddi degilsiniz,degil mi?

    2 hafta once Istanbul uzeri Nijerya'ya giden yolcuda positive cikti.

    Gecen hafta Istanbul'dan Estonya'ya giden yolcuda cikti.

    2 gun once Istanbul'dan Singapur'a giden yolcuda cikti.

    Bunlar sadece tespit edilebilenler...

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    corona virüsü Türkiye gelse bile o kadar düzensiz yapay bozuk bir hayat standartımız var ki virüs korkup kaçtığı için bizde hiç çıkmıyor. Hangi ülke de alışverişe gidersen git herşeyin organik olsun hijyenlisi ya da gerçek anlamda doğru yapılmış halini aldıkları için mikrop sıfır. Bak bizim Türkiye ye çay boyalı yoğurt jelatinli meyve sebzeler hormonlu organik yumurta diyorsun. Tavuğa suni yem yediriyorsun sonra arkadan organik yumurta çıkarıyor. Atın ölümü arpadan olsun yaşamı sürüyoruz. Virüs gelmeyi bırak bizden kaçıyor


  • @ayvalik10 ilkay zaman bir videosunda tecrübelerini anlatırken şunu demişti '' Amerikaya geldiğinizde gerçekten sebze meyvelerin o çocukluğumuzda köylerimizde yetişen sebze kokusunu alacaksınız marketlerden Alışveriş yaparken''

  • ⭐⭐

    Fizyoloji uzmanı doçent doktor Oytun Erbaş Turkiyede yaşayanların genlerinden dolayı coronavirus Türkiyede cok hafif etki yapar ve bulaşıcı olmaz diyor?? Ayrıca maske kullanımının faydasından çok zararı olur diyor. Maskenin içerisindeki nemli ortamdan dolayı virüsün üremesine daha yatkin bir ortam oluşur diyor.

  • ⭐⭐

    @Drywall Son dedigi dogru. Eczanelerde satilan bez maskeler virusun bulasmasini tam anlamiyla engellemiyor. Cunku kenarlari acik. Onerilme sebebi viruslu kisilerin tukuruk veya solunum yoluyla yaymasini engellemek diye biliyorum. Oytun Erbas'in bahsettiginiz videosunu izledim. Teknik bi konusma yapmis, virusun DNA'daki proteinlere yapistigindan, bu proteinlerin Asya'da yer alan sari irkta 6 kat daha fazla oldugundan falan bahsetmis. Ne derece dogru bilemiyorum. Bir hekim her alana hakim olabilir mi tartisilir 🙂


  • Hekim değilim, bu virüs ile ilgili gelişmeleri de henüz Çin dışına yayılmadığı günden beri takip ediyorum. İnternette çok fazla bilgi kirliliği mevcut ve doğru bilgiye ulaşmak için de bilimsel makaleleri ve çeşitli diğer kaynakları taramak gerekiyor. Ama en basit örnekle açıklamak gerekirse, İran, Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, Irak, Ermenistan gibi ülkelerde vakalar görülürken Türkiye'ye gelmediğini düşünmek aşırı iyi niyetli bir düşünce olur. El yıkama alışkanlığı vs diyoruz ama bu ülkede günlerce yıkanmayan o kadar insan var ki. Kişisel hijyen konusunda düşündüğümüz kadar hassas olduğumuza inanmıyorum. Vaka var ama açıklamıyorlar demektense vaka var ama tespit edilemiyor demeyi tercih ediyorum. Örnek olarak corona şüphesiyle İstanbul'daki bir hastanede karantinaya alınmak istenen ailenin kaçması sonucu virüs olup olmadığı tespit edilemedi. Virüsün bulaş hızı göz önüne alındığında THY gibi dünyanın neredeyse her yerine uçuşu olan bir ülkede, milyonlarca göçmenin kontrolsüz bir şekilde giriş yaptığı ülkede virüsün olmaması tıp literatürüne ve tarihe geçecek bir ''mucize'' olur.

    Maskeyi, virüsü kapma endişesi duyanlardan ziyade hali hazırda enfekte olanların kullanması gerektiğini söylüyorlar. Bunun dışında sağlık bakanlığı özellikle el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini, tuzlu su ile nazal temizlik yapmanın ise bir faydası olmadığını söylüyor. Uzmanlar öyle ya da böyle dünya üzerindeki hemen herkesin bu virüsten etkileneceğini düşünüyor. Yaşlı veya bağışıklık sistemi zayıf olan insanlardaki ölüm oranı çok yüksek - en son %3.4 gibi bir orandan bahsediliyordu- öte yandan iyileşen vaka sayısı da bir hayli fazla. Fakat mesele şu ki virüs mutasyon geçirip iyileşmiş bir kişiye tekrar bulaşabiliyor. Şu an için bağışıklık kazanmak gibi bir durumdan kesin olarak söz edilmiyor. Virüsün sebep olduğu ekonomik hasar ise şimdiden çok ciddi boyutlara ulaştı. Korkmak çözüm değil ama insan endişe etmeden de duramıyor açıkçası.


  • Bu hafta New Jerseyin Bergen County bölgesinde 30 yasında birinde corona virüsüne rastlandı. New Jersey valisi açıklama yapti.3 Martta karantinaya alinmis


  • ........


  • @azuleverde, içinde söyledi: Coronavirus (COVID-19)

    @gallifrey sayın @gallifrey Seattle'da coronavirus'ün yayılması ile ilgili durumlar nasıl? Yetkili mercilerin aldığı önlemler, halkın aldığı önlemler veya verdiği tepkiler ne durumda? Kontrol altına alınabileceği yönünde bir hava var mı yoksa halkta panik havası mı hakim? Gözlemlediğiniz kadarıyla siz neler düşünüyorsunuz?

    Umarım herhangi bir şekilde virüsle temasınız olmaz

    Genel olarak cok panik hali yok fakat insanlar temkinli hareket ediyorlar, gerekmedikce disari cikmiyorlar, buyuk etkinlikler iptal oluyor birer birer. Sirketler calisanlarina evden calisin diye oneriyor. Bir tek sorun marketlerin talan edilmesi. Tuvalet kagidi, el temizleri jelleri gibi seyleri bulmak zorlasti.

    Yetkililer bir iki gunde bir aciklama yapip durum guncellemesinden haber veriyorlar. Okullar kapatilmadi (galiba bir okul kapatildi sadece). Kontrol altina alinmasi soz konusu degil maalesef cunku test yapmiyorlar. Ben buyuk ihtimalle viruse yakalandim diye arayani bile test yapmiyorlar. Test yapilmasi icin sart ya son 14 gun icinde ulke disina cikmis olmak ya hasta oldugu bilinen biriyle temas etmis olmak ya da hastaligin hastaneye yatirilmayi gerektirecek kadar agirlasmis olmasi. Su an buradaki en sacma durum bu, bunu degistirmeye testleri daha ulasilabilir yapmaya ugrasiyorlar.

    Onceden baska bir hastaligi olmayanlar ve yasi ileri olmayanlar da agir bir grip gibi atlatiyormus, dolayisiyla aslinda viruse yakalanip hastaligi gecirmis olan ama bunu bilmeyen yuzlerce kisi olabilecegi ve bu insanlar araciligiyla virusun cok yayilmis olabilecegi tahmin ediliyor.

    Ben magazada calisiyorum, dun ilk defa salgin burada patlak verdikten sonra ise gittim. Magaza bombostu. Hani zaten haftaici cok yogun olmaz ama bombostu. Hepimiz temkinli bir sekilde calisiyoruz. Biraz oksurene hapsurana ters ters bakma mevcut 🙂 Dun bir musteri tam ben onu kasadan gecirirken oksurdu sonra hemen 'Yemin ediyorum alerji, evde 4 kediye bakiyorum her taraf tuy' diye aciklama yapti 🙂

    Bizde durum boyle ama hizla yayilacaga benziyor. En kotu senaryo, durum hafifleyene kadar evden cikmayacagiz.

  • ⭐⭐⭐

    NC eyaletinde de saptanmistir.

    Isim geregi surekli uzak dogu ile iletisim halindeyim. Biraz durumlar normala donmeye basladi (sadece is acisindan). En azindan tedarik ettigimiz urunlerin akisi devam etmeye basladi.

    Fakat henuz durum kontrol altinda degil.


  • Bu arada Oytun Erbaş'ın Corona ile ilgili aşağıda linkini paylaştığım videosunu izledim. Belli ki video paylaşılan tarihten çok daha önce çekilmiş zira konuşmasının en başında ''Corona Türkiye'ye gelmez, gelse zaten Dünyaya yayılmış olurdu. Şu an Çin'de var'' minvalinde bir açıklama yapıyor. Yaşayanların bile haritada göstermekte zorluk çekeceği Lihtenştayn'da dahi corona vakasına rastlandı. Oytun Bey ne yazık ki aceleci davranmış, bu kadar emin konuşması da zaten akla mantığa sığan bir şey değil. Hekimliğini tartışacak donanımda değilim ama görüntü itibarıyla sosyal medyada son dönemlerde popüler olmasından ötürü dikkat çekici açıklama yapma zorunluluğu hissediyormuş gibi geldi bana. Video için:


  • @gallifrey bilgilendirme için teşekkür ederim sayın @gallifrey (: umarım herhangi bir şekilde enfekte olmazsınız. Temizlik ürünlerine ulaşmada problem var belki ama benim gribe karşı en iyi önlemim turşu suyu ve yoğurt. Bunları da stoklamaya özen gösterin. Tanı için hastaneye gidemiyorsunuz, ilacı aşısı yok, şu durumda yapılacak en iyi hareket bağışıklığımızı güçlü tutmak sanırım. Ben kışı bu ikisiyle geçirdiğim için (turşunun tuzundan dolayı böbreklere de dikkat ederek) 4-5 yıldır hiç grip olmadım. Okulda insanların sırayla hasta olduğu zamanlarda bile yakınımdan dahi geçmemişti.

    Genel olarak panik havası olmamasına da sevindim. Marketlerin talan edilmesiyle ilgili haberleri okuyunca öyle değilmiş gibi geldi. Siz de Seattle'dan bildirince özellikle sormak istedim. Bir gün ABD'de yaşarsam ilk sıralarda olmasa da iş durumuna göre düşünebileceğim bir şehir Seattle. Normalde örneğin doğu yakasında kasırga olduğu zaman ne gibi önlemler alınıyor, insanlar nasıl bilgilendiriliyor gibi konular hakkında fikir sahibi olabiliyoruz ama Seattle'da olağanüstü bir durum olduğunda neler oluyor bunu merak etmiştim.

    Bu aralar biz de burada biri hapşırınca corona mısın diye espri yapıyoruz ama yaşanan sahneler sizin oradakiler gibi değil 🙂 Grip olan varsa da herkes çok rahat tokalaşıyor. Burada salgın olursa bilmiyorum gidişat nasıl olur, süreci nasıl yönetiriz...

    Yeni gelişmeler olursa yine yazarsanız memnun olurum. Bir de siz sakin anlatıyorsunuz, umursamaz değil ama çok da evham yapmadan yaklaştığınızı düşünüyorum. Hastalıklar konusunda benim de benimsemeye çalıştığım bir yaklaşım. Korkmamak ve dikkat etmek gerekiyor.

    Umarım günlük hayatı aksatacak daha olumsuz bir senaryoyla karşılaşmazsınız


  • Delaware'de henuz bir telas yok. Okullar acik, herkes normal isine gucune bakiyor. Bu sabah BJ's de alisveris yaptim. Her urunden normal sekilde vardi, yalniz dikkatimi ceken sey, hemen hemen herkes tuvalet kagidi, havlu kagit, deterjan ve paket su aliyordu. Sanirim insanlar yavas yavas ne olur ne olmaz diye hazirlik yapiyorlar. Bu arada ameliyat eldiveni ve maske gibi urunler yoktu.


  • Microsoft ve Amazon çalışanlarına Mart sonuna kadar evden çalışın talimatı verdi. Bugün itibariyle isler ciddiye biniyor gibi.


  • İtalyada işler gittikçe kötüleşiyor. Yatmadan bugünkü rakamlara bakayım dedim, inanamadım.. Nasıl bir protein yapıları varsa adamların artık, Oytun Bey e sormak lazım bunu.

    İtalyada son 1 günde 769 yeni vaka tespit edilmiş 😱ve daha kötüsü 41 ölüm 1 günde..
    Bugün itibariyle sonuçlanmış 562 case de, 414 (74%) iyileşme, 148 (26%) ölüm istatistikleri varmış..

    Bu arada bütün dünyada total case de ölüm oranı birkaç gün öncesine kadar %2.6 gibi ifade ediliyordu, yuvarlak %3 deniyordu, sanırım artık %3.5 lara geldi.
    İlk 1000 vaka için yaşlara göre bir istatistik yayınlanmıştı ama güncel durumla ilgili hala bir bilgi yok sanırım, bilen varsa link paylaşabilirse sevinirim, sadece daha çok hasta ve yaşlılar için ölüm oranının yüksek olduğu biliniyor.
    Bu arada bir dipnot, geçenlerde 45 günlük bebekte ve yenidoğanda da test pozitif çıkmıştı..

  • ⭐⭐

    @aysegul Olum orani %6 gozukuyor.

    Kaynak: https://www.worldometers.info/coronavirus/


  • @Edelweiss closed cases için doğru, ama ben total case diye ayrıca belirttim galiba.(evet yazmışım)
    Bu arada verdiğiniz link takip ettiğim birkaç kaynaktan biri, hatta ilki sayılır👍🏻

  • ⭐⭐

    @aysegul Closed cases oranlarina bakmak daha dogru olmaz mi? Sonucta kisi ya iyilesiyor, ya hayatini kaybediyor. Olum-yasam orani %6'ya %94 diyebiliriz bu durumda sanirim.

    Not: Istatistik ve ekonometri derslerini yillarca verememis birinin yorumudur. Yanlissa duzeltin 🙂


  • @Edelweiss hahahha istatistik derslerini zamanında verdim ama bin yıl geçti üzerinden, o yüzden beni de düzeltin lütfen bilenler 😁😁

    Valla dünya sağlık örgütü mortality rate leri hep bu şekilde vermiş, haberlerde falan böyle geçiyordu o yüzden o şekilde belirttim.🤷🏼♀


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

87
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum