@SansizSansli merhaba, tc vatandasi almadan devam edebildiniz mi? Özel saglik sigortasi yaptirmak istedik ama tc kimlik gerekli dediler. Boyle bir sey olmamasi lazim. Tecrubesi olan varsa paylasabilir mi?
-
-
@ATS16 Tesekkurler! Seyahat etmeden once bakmistim bu durumumuza internetten ve bir yerde okudum ceza ihtimalini ama hatirlayamiyorum tam olarak. Sonrasinda zaten telas olup foruma sormustum. 2 ayi astigi icin hatirlayamiyorum hic. Chatgpt'ye de sordugumu hatirliyorum. Orda okumus bile olabilirim. Kafa bulandirmak istemem kusura bakmayin!
-
@Cannavaro1903 tamam ozaman gidersin yabancıdan yabancıya satış yapılır daha sonra araç için sigorta yaptırırsın ancak bu sigorta 6 ay kadar oluyor bilgin olsun
-
@Serapp, içinde söyledi: Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
@erenotti, içinde söyledi: Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
@Serapp E devlet kendi içinde nasıl bir sistem güncellemesi yaptı son yıllarda emin değilim ama ben 2014 yılında adresimi yurtdışına aldırmıştım, o tarihten sonra da Türkiye’de sigortam kesilmişti, sonra bir ara E Devleti kontrol edeyim dediğimde 2018 yılıydı sanırım, 4 senelik bir GSS borcu biriktiğini gördüm, sonrasında bir ara Türkiye’ye gittiğimde SGK’ya uğrayıp, oturum ve çalışma izinlerimi, yurtdışı giriş çıkış kayıtlarımı göstererek biriken borcu sildirdim.
En son Türkiye seyahatimde de (Ağustos sonu) SGK’ya tekrar uğradım, ben ikametimi 2022 yılında yeniden Türkiye’ye aldırmıştım ama sigortam ödeniyordu. 2023 Ocak’ta sigortam kesildi ama 2023 Kasım’da Amerika’ya taşındım, adres bildirim işlemimi mi de biraz üşengeçlikten 2025’te yaptım, 2023-2025 arası haliyle GSS borcu birikti, lakin memur bu borcu silmedi, konsolosluktan yazı getir dedi, peki bundan sonra işleyecek mi diye sordum, bundan sonra işlemeyecek ben burdan durdurdum, ama geçmiş borcunu silemem, o tarihte de orda yaşadığını veya sigortalı olduğuna dair konsolosluluktan yazı getir ancak öyle işlem yapabilirim dedi, hatta bana o yazının örneğini de verdi, barkodlu da bir belge. (Sanırım son birkaç senede bu sisteme geçilmiş)
Özetle benim memurla olan diyaloğumdan ve başıma gelenlerden anladığım şu; eğer adresinizi yurtdışına aldırmadan önce hali hazırda bir GSS yükümlüsü iseniz, yurtdışı adres bildirimi yaptığınızda da sistemden otomatik düşmüyorsunuz, orda sayaç dönmeye devam ediyor. Illa bir mudahale gerekiyor. İnşallah yanılıyorumdur.
2014 yılında adresinizi yurtdışına aldığınızda e-devletten kontrol etmiş miyidiniz acaba? Çünkü oğlum TR'de çalışıyordu, istifa etti, göç edince adresini değiştirdi, e-devletten kontrol sağlayıp emin olduk. 2 yıla yakındır ara ara kontrol ediyorum, borcu yok. Yani otomatik olarak düşmüş oldu. Daha bir kaç ay önce bakmıştım borcu yoktu, sizin yazınızı okuyunca girip bakayım dedim, GSS borcu sorgulama sayfasını iki aşamalı giriş yapmışlar 😞 bakamadım. Neyse bunun bir çaresini bulacağım. Kontrollere devam. Paylaşımınız için çok teşekkürler.
Rica ederim, evet tabiki. 2014 yılında adresimi Ukrayna’ya aldırdım e devletten de teyit ettim ama o dönem GSS nedir bilmiyordum, sonrasında 4 senelik bir birikmiş borç görünce bende şaşırmıştım. Bilemiyorum ama bana öyle denk geldi. Belki de GSS’ye düşmeden adresinizi yurtdışına aldırdığınızda işlemiyordur. Zamanlama ile alakalı sistemsel bir problem sanırım. Yüzde yüz de hakim değilim, bu devlet işlerini başımıza geldikçe öğreniyoruz, deneyimliyoruz ☺️
-
Merhaba bu soruyu sormak istedim oldukça aklıma takılan bir soru olduğu için diyelim Amerikaya taşındık Türk ehliyetimizi Amerikan ehliyeti ile değiştirdik Ehliyetimize Amerikada El koydular.
T.C. Konsolosluğuna adres bildirimi yapmadık Adresi TR'de bıraktık Türkiyeye döndüğümüzde T.C. ehliyetimiz Hala sistemde aktif olur mu? Diyelim ki aktif kayıp diyerek yeni bir Türk ehliyeti alıp Amerikaya dönünce Adresimizi Amerikada beyan etsek bu noktada Türk ehliyeti iptal olur mu kısacası
Amerika Ve T.C. Ehliyetini ikiside aktif olucak şekilde taşıyabiliyormuyuz yoksa T.C. Ehliyeti iptal mi oluyor oluyorsa bu hangi aşamada gerçekleşiyor bilgilendirirseniz sevinirim
-
@akerm, içinde söyledi: Amerika'dan Türkiye'ye Eşya Kargolamak (gümrük işlemleri)
Merhabalar. Yakın zamanda başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum. Çocuğum ve eşim için Amerika'dan Türkiye'ye 1 koliyi USPS de gift olarak hazırladım ve gönderdim. Fakat TR de kolinin içinde oyuncak ve giyim eşyası olduğu halde, ve bir üründen iki adet olmadığı halde, ve kargo eşten eşe yani aynı soyadını taşıdığı halde ticari sayıldığını iddia edip bizi gümrük müşavirlerine yönlendirdiler. Tabi gümrük müşavirleri.. ağzımı bozmayacağım siz anladınız hislerimi.. 27 bin tl masraf çıkardılar. Sorduğumda dilekçe ve uygulama bedeli adını vermişler. içinde en fazla 200 dolarlık hediyelerimi mecburen iade edilmesini istedim ve bekliyorum hala. Eğer benim gibi bir hata yapıp TR yi buraya benzetip iyi niyetle birşey göndermeyi düşünürseniz bu yazımı okuyun. Ve eğer birinin bagajının yanında ücreti mukabilinde gönderim yapabilirsem yapacağım. Sanırım başka da bir yolu yok.
Ne yazikki ne yollarsaniz yollayin ürünün çok üstünde gümrük çıkıyor. Eğer gift alacaksanız Türkiyedeki amazon vs kullanip oradan alabilirsiniz (şayet ürünler türkiye dede var ise) onun dışında dediğiniz gibi ya birisi bagajında götürüp teslim edecek yada siz. Artik kargo ile ticari olmasa dahil uçuk vergiler mevcut. Vergiyi hesaplarken ürünün kargo ücretininde vergisini çıkartiyorlar düşünün ne kadar saçma bir sistem...
-
@SansizSansli merhaba, tc vatandasi almadan devam edebildiniz mi? Özel saglik sigortasi yaptirmak istedik ama tc kimlik gerekli dediler. Boyle bir sey olmamasi lazim. Tecrubesi olan varsa paylasabilir mi?
-
Amerika pasaportunuz varsa surersiniz. Fakat her cevirmede pasaport gostermeniz gerekiyor. O sekilde bile bas agrisi olabiliyormus. Tabi bu surecte belli zamanlarda yurt disi cikis giris de yapmaniz gerekiyor.
Amerika ehliyetini Turkiye ehliyetine ceviremiyorsunuz. Ehliyet kursuna gidip lisansinizi almak zorundasiniz.
-
@us_dream_12
Garanti bankasi ve diger bankalar surekli bana mail atiyor Fatca formu doldur diye. Bi bakayim dedim SSN gibi bilgiler istiyor. Pek guvenemedigim icin ve zaten gemileri coktan yaktigim icin doldurmadim 😂 Eger boyle birsey doldurduysan verilerine erisebilirler.FATCA Nedir? Yabancı Hesaplar Vergi Uyum Yasası (FATCA), ABD kişilerinin (ABD vatandaşı ya da ABD vergi mukimi) vergiye tabi kazançlarının adil olarak vergilendirilmesi için ABD dışındaki Yabancı Finansal Kuruluşlara ve diğer finansal aracı kuruluşlara çeşitli yükümlülükler getiren ülkeler arası bir anlaşmadır.
-
@ipek1907, içinde söyledi: Türkiye'ye Evcil Hayvan Götürmek
Arkadaslar merhaba
22 mayista 3 ayligina chicago dan turkiye ye gidecegim. Kedimi de goturmek istiyorum ama gerekli belgeler nelerdir bilemedim.her yerde farkli yaziyor kuduz titre isteniyor mu? Isteniyorsa 1,5 ayda yetisir mi 🥹simdiden cok tesekkurlerMerhaba, sadece tarım bakanlığının sitesinde yer alan yönergeleri takip etmenizi öneririm. Ekli evrakta detaylar yer alıyor, ne yazık ki ABD’ye evcil hayvan getirmek, Türkiye’ye götürmekten daha kolay. İlgili dokümanı paylaşıyorum, 3. evrak için USDA onaylı veteriner hekimleri tercih etmelisiniz, 1,5 ayda yetişebilir ancak bunu veteriner hekimle görüşerek netleştirebilirsiniz. Bol şanslar!
-
@ali-atasoy, içinde söyledi: Amerika'dan Turkiye'ye geri dönüş yolculuğu hakkında bilgiler
Merhabalar,
Türkiyeye almanya'dan aktarmalı olarak geleceğim. Transit vizeye ihtiyaç var mı?
Green card sahibiyseniz gerek yok. Lufthansa ile Frankfurt veya Münih aktarmalı uçuşlarda sorun çıkmıyor.
-
-
-
Merhabalar, bu sene içerisinde mezun oldum ve mezun olmadan önce ailemle beraber Pasaport çıkarttım. Harç bedeli ödemeden sadece defter bedeli ödedim.
Liseden mezun olunca öğrencilik hayatım bitti ama pasaportum geçerliliği devam ediyor mu? Başvuru yaparken 17 yaşında olduğum için 5 yıllık pasaport aldım. 5 yıl boyunca sorun yaşar mıyım? Türkiye'de üniversite kaydı yaptırayım mı? GreenCard çekilişini bekliyorum.
-
Bir önceki mesajımda “kaynak” olarak ilettiğim link’i okudunuz mu? “iki telefon sahiplerinin bu düzenlemeden nasıl etkileneceği kesin olarak bilinmiyor” ama aktif olarak kullanıyorsanız iki telefonunuzu da sorun olmayacaktır diye düşünüyorum mantıken.
Bahsi geçen düzenleme vergisi ödense dahi ticari kar elde etmek için getirilen ve satılması planlanan telefonların yurtdışından getirilmesinin önüne geçmek için yapılan bir düzenleme
-
@sametkaragoz, içinde söyledi: Amerika'dan aldığım blokeli telefon hattını Türkiye'de kullanabilir miyim?
Konuya hakim bi arkadaş acil iletişime geçebilirmi benimle aynı sorunu yaşıyorum 14promax verizon sim kilitli diyor açtırmam için ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz
Verizon politikası eğer hala değişmediyse 60 gün o telefonda Verizon hat kullandıktan sonra unlocked olacak telefon ve istediğiniz hatla kullanabileceksiniz.
Ya da telefonun full ödemesini yaparak da Verizon’dan açtırabiliyorsunuz.
-
Merhaba arkadaşlar
Abdli erkek arkadaşımla Türkiyede evlenmek istiyoruz fakat çok merak ettiğimiz bir durum var.Konsolosluktan randevu almak ne kadar sürüyor?
Evlilik dairesinden randevu almak ne kadar sürüyor?
Abdli erkek arkadaşım devlet hastahanesinden randevu alabilmesi kaç gün sürer?
Bütün bunları Türkiyede kalacağı zamanı hesaplayabilmek için soruyorum lütfen yardımcı olun. Ona göre bütçe ayarlayacağız ve işinden izin alacak. Yardımcı olursanız çok sevinirim -
Selamlar, bir soru sormak istiyorum.
Benim de halihazırda 2 adet bordo pasaportum bulunmakta. Arnavutluk’a girerken 10 yıllık pasaportumla giriş yaptım fakat şimdi bu pasaportu vize başvurusu için konsolosluğa vereceğim. Ülkeden çıkarken aynı pasaportla çıkmak zorundayım sanırım. Bunu sormak istedim. Farklı bir pasaportla çıkmak istediğimde sorun yaratılar mı? Bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim. -
Yurtdisi cikis harci 3000 TL olabilir. Ve her yil guncelleme.
Redirect Notice
T.C Vatandaşlığından çıkınca emeklilik durumu
-
türkiyede emekli olup yurtdışına gidenler de alıyor da maaş düşük @MySea dediği gibi 1000-1500 gibi rakamlar kura vurunca anlamsız kalıyor rakamlar
-
@MySea, içinde söyledi: T.C Vatandaşlığından çıkınca emeklilik durumu
Arkadasimin esi aradaki borclanmayi hesaplattirip, odeyerek, iki yil once Turkiye'den SGKdan emekli maasini almaya basladi. Kendisi 25 yildir falan Amerika'da yasiyor, sanirim cifte vatandas. Aldigi maas ise 1000TL civarindaymis.
Sizinde yazdığınız aynı şey yurt dışında çalışıp daha sonra turkiyeden 2. Kez emeklilik talep edenler için
-
@haymatlos_ şimdi konuştukça olaylar karıştı 2 farklı emeklilik sistemini konuşuyoruz farkedebildiniz mi

-
@asilelif bizde öyle olacaz gc çıkarsa yurtdışından eksik varsa saydırıp emekli edin diyeceğiz
-
@haymatlos_, içinde söyledi: T.C Vatandaşlığından çıkınca emeklilik durumu
@asilelif bizde öyle olacaz gc çıkarsa yurtdışından eksik varsa saydırıp emekli edin diyeceğiz
Tamam ama burda bir emeklilik hakkı kazandığınızda yurt dışında vatandaşlık alınca burdaki emekli maaş hakkının kaybolması degil miydi soru
-
@asilelif yok yurtdışında vatandaşlık alıp tc vatandaşlığını terk ettiğinde ki emeklilik maaşıydı soru kafamda o vardı yani nasıl olur acaba diye

-
Ali Bey, hükümetin baskıları yüzünden artık bu ülke yaşanmaz hale geldi. Yurtdışına çocuklarımın yanına gitmek ve oraya yerleşmek istiyorum. O kadar bunaldım ki, vatandaşlıktan çıkmayı bile düşünüyorum. Ancak aklıma takılan bir husus var; ben devlet memuru olarak emekli oldum. Eğer vatandaşlıktan çıkarsam yine de emekli aylığımı almaya devam edebilir miyim?'' (İsmi Saklı) Sayın okurum, 1.10.2008 gününden önce memur olanlar ile memur emeklisi olanlar hakkında mülga 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaktadır. Bahsi geçen 5434 sayılı Kanun'un 92. maddesi ise; “İştirakçilerden Türk vatandaşlığından çıkarılan, Türk vatandaşlığını bırakan, yabancı memleket uyruğuna girenlerin (Türk vatandaşlığını muhafaza edenler hariç) bu kanunla tanınan her çeşit hakları düşer
-
O zaman bunu cozumu, eger emekli maasi aliyorsaniz veya alma hakkiniz zaten varsa, yurtdisina gittiginizde, o ulkenin vatandasligina gecseniz bile TC vatandasligini muhafaza etmeye devam etmek. Tabii ki Almanya gibi cifte vatandasliga olanak tanimayan bir ulkede degilseniz.
-
@MySea soruyu memur sorunca düşer diyor işçi sorsa ne cvp verirdi ki
-
Attığınız yazıdan alıntı yukarıdaki burdada bir açıklama yapayım bildiğim kadarıyla emeklilikte 2 çeşit kanun var biri 5434 sayili kanun digeri ise 5510 sayılı kanundur. 5434 sayili kanun emeklilik hakkı kazanan 1999 haziran ayindan once ise gidenleri kapsar. 5510 sayili kanun ise haziran 1999 dan sonraki ise başlayanları kapsar. Bu ne demek 5534 sayili kanuna tabi memurlar işe başladıkları zaman 25 yıl uzerinden emekli oluyorlardı ama emeklilik yaşı yükseltince 25 yılına kadar çalışanlar emeklilige hak kazanıyor fakat maas al.ak için yaşı beklemesi lazım o da 55 falandı yanlis hatırlamıyorsam kadin erkek fark ediyor tabi 5510 sayılı kanuna tabi olanlar ise emeklilige 55 yaşına gelince hak kazanabiliyor aradaki fark bu
-
O kadar fark odeyip, Turkiye'den SGK'dan mesela emekli olunca alacaginiz maas aylik $200-300 anladigim kadariyla. Bence degmez! Ama herkesin dusuncesi ve tercihi farklidir tabii ki.
-
@MySea maaşdan ziyade saglık için yapılabilir hani tr de ameliyat tedavi vs. emekli olunca ücretsiz sağlanıyor sonuçta
-
@haymatlos_, içinde söyledi: T.C Vatandaşlığından çıkınca emeklilik durumu
@MySea maaşdan ziyade saglık için yapılabilir hani tr de ameliyat tedavi vs. emekli olunca ücretsiz sağlanıyor sonuçta
Boyle giderse, sizler emekli oluncaya kadar ucretlenir onlarin hepsi gibime geliyor....
-
@asilelif, içinde söyledi: T.C Vatandaşlığından çıkınca emeklilik durumu
@haymatlos_, içinde söyledi: T.C Vatandaşlığından çıkınca emeklilik durumu
@asilelif birleşti de özelinde statü farklı ama çifte vatandaş olarak kalan zaten iki yerden de maaşını aldığı için sorun olmaz
Benim asıl kafamı karıştıran şu sizin gönderdiğiniz yazı 2015 tarihli sgk birleşme tarihi 2016 yani kurum olarak yeni bir yönetmelik olabilir bu durumda en son tarihli yönetmeliğe bakmak lazım. Yada yardımcı olurlarsa @crazycells veya emekli sandığından emekli olduktan sonra abd ye gidip ora vatandaşlığı alan arkadaşlar varsa en sağlıklı onlardan öğreniriz diye düşünüyorum
Turkiye'deki emeklilik sistemi konusunda cok bilgisizim maalesef, o nedenle sozu bilen arkadaslara birakmayi tercih ederim.

-
@crazycells bende amerika sistemini çözmeye çalışıyorum uzaktan:)) yakından da desteklerinizle artık
-
Sanırım konu ile ilgili net bir bilgi yok ayrıca örneği de yok!
-
@yapay-zeka Memur olarak emekli olan vatandaşlıktan çıksa bile maaş alır, diyor.
-
@crazycells memur olarak emekli iseniz, ABD vatandaşı olunca maaş almaya devam edersiniz,şu anki kanun böyle
-
Benim de bu konuda bir sorum var. Ben, emekli degilim, fakat prim yatirdim Turkiye'de. Belki Turk vatandasligindan cikmayi dusunuyorum. Yatirdigim primleri nasil geri alabilirim?
-
Benimde sorum, Amerikan vatandasi olduktan sonra neden Turk Vatandasligindan cikmak istiyorsunuz? Sizin icin avantaji nedir?
Benzer Başlıklar
Çevrimiçi Kullanıcılar
122
Çevrimiçi
60.6k
Kullanıcı
5.1k
Konu
533.2k
İleti
Powered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum