DV2025 Talihlileri DV2025 Green Card Çekiliş Aşamaları konusunu inceleyip sorularını yine bu konuda sormalılar!
Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐

    Çifte Vatandaşlık 2024 Rehberi

    Christy Bieber, J.D. Katılımcı
    Jeffrey Johnson, J.D. Hukuk Editör Yardımcısı

    İçindekiler

    Çifte vatandaşlık, aynı anda iki ülkenin vatandaşı olmak anlamına gelir. Bazı ülkeler çifte vatandaşlığı sürdürmenize izin verirken, diğerleri izin vermez. Bu statünün sizin için doğru olduğuna karar vermeden önce, aynı anda iki ülkeye bağlı olmanın artılarını ve eksilerini anlamalısınız.

    Çifte Vatandaşlık Nedir?
    Çifte vatandaşlık, aynı anda iki ülkenin vatandaşlığına sahip olduğunuz bir göçmenlik statüsü türüdür. Örneğin, aynı anda hem Birleşik Devletler hem de Birleşik Krallık vatandaşı olabilirsiniz.

    Çifte vatandaşlığa sahip olduğunuzda, her iki ülkenin vatandaşlarına sunulan tüm avantajlardan faydalanırsınız. Her ülkeden pasaportunuz var. Bununla birlikte, her iki ülkenin yasalarına da uymanız ve her birindeki yükümlülüklerinizi yerine getirmeniz gerekir; bu da bazen çifte vergi faturası ödemek anlamına gelebilir.

    Amerika Birleşik Devletleri Çifte Vatandaşlığa İzin Veriyor mu?

    Amerika Birleşik Devletleri çifte vatandaşlığı teşvik etmemekte ancak tanımakta ve kabul etmektedir. USA.gov, "bir vatandaşlığı diğerine tercih etmek zorunda olmadığınızı" açıklıyor. Bir ABD vatandaşı olarak, ABD vatandaşlığınızı riske atmadan başka bir ülkenin vatandaşlığına geçebilirsiniz."

    ABD vatandaşıysanız, başka bir yerde vatandaşlık kazanarak statünüzü kaybetmezsiniz. Yabancı bir ülkedenseniz ve Amerika Birleşik Devletleri'ne göç ediyorsanız, ABD vatandaşı olmak için anavatanınıza olan bağlılığınızdan vazgeçmeniz de gerekmez (ancak bu ülkeye de bağlılık yemini etmeniz gerekir).

    Ancak, ABD ile savaş halinde olan yabancı bir ülkede orduda görev yapmak veya başka bir ülkede aday olmak gibi bazı faaliyetler bazen ABD'deki vatandaşlığınızı kaybetmenize neden olabilir.

    Amerika Birleşik Devletleri'nde Çifte Vatandaşlık Nasıl Elde Edilir

    ABD vatandaşı olarak doğmanıza veya bu ülkenin vatandaşlığına geçmenize bağlı olarak çifte vatandaşlık almanın farklı yolları vardır.

    ABD Vatandaşı Olarak Doğduysanız

    Burada doğduğunuz için ABD'de vatandaşlık statüsüne sahipseniz, çifte vatandaş olmak için başka bir ülkede vatandaşlık alabilirsiniz.
    Öncelikle, diğer ülkenin bunu yapmanıza izin verdiğinden emin olmalısınız. Kuralları öğrenmek için diğer ülkenin büyükelçiliğine veya konsolosluğuna danışın.

    Diğer ülke buna izin veriyorsa, ABD'ye bağlılığınızdan vazgeçmeden o ülkenin vatandaşı olarak tanınmak için onların göçmenlik sürecinden geçmeniz yeterlidir.

  • ⭐⭐⭐⭐

    Yabancı Uyrukluysanız

    Yabancı uyruklu iseniz, göçmenlik süreci yoluyla Birleşik Devletler vatandaşlığına geçebilirsiniz.

    Vatandaşlığa kabul başvurusunda bulunmak için, daimi ikamet kartı almanız, gerekli süre boyunca ABD'de yaşamanız ve N-400 başvurusunda bulunmanız gerekir. Ayrıca bir ABD Gümrük ve Göçmenlik Servisi (USCIS) yetkilisi ile mülakata girmeniz, İngilizce yeterlilik testini ve yurttaşlık bilgisi testini geçmeniz (bir istisnaya dahil değilseniz) ve ABD'ye bağlılık yemini ettiğiniz bir vatandaşlığa kabul törenine katılmanız gerekir.
    Kendi ülkeniz buna izin veriyorsa, bu süreç boyunca oranın vatandaşı olarak statünüzü koruyabilir ve sonunda her iki ülkenin de vatandaşlığını kazanabilirsiniz.

    Çifte Vatandaşlığın Faydaları

    İki ülkenin vatandaşı olmanın bazı önemli faydaları vardır. İşte en büyük avantajlardan bazıları.

    Her İki Ülkede de Tam Haklar

    Her iki ülkenin vatandaşı olmanın getirdiği tüm haklardan yararlanacaksınız. Örneğin, her iki yerde de seçimlerde oy kullanabilir ve devlet yardımlarına erişebilirsiniz. Ayrıca her ülke içinde özgürce seyahat edebilirsiniz.

    İki Pasaport

    Her iki ülkeden de pasaport sahibi olmanıza ve kullanmanıza izin verilir. Bu, yabancı gümrüklerden geçmek zorunda kalmayacağınız için her yere seyahat etmeyi kolaylaştırabilir.

    Her İki Ülkede de Mülk Sahibi Olun

    Bazı ülkeler mülk sahipliğini vatandaşlarla sınırlandırmaktadır. Eğer vatandaşsanız, toprak sahibi olup olamayacağınız konusunda endişelenmenize gerek yok.

    Kültürel Bağınızı Koruyun

    Birçok insan birden fazla ülkeye bağlılık duyuyor ve her birinin kültüründen keyif alıyor. Her iki ülkede de vatandaşlığa sahip olmak, her iki konumla da güçlü bir bağ kurmanıza yardımcı olabilir.

    Birleşik Devletler'deki Çifte Vatandaşların Hakları

    Çift uyrukluların Amerika Birleşik Devletleri'nde birçok hakkı vardır. İşte bazı örnekler.

    Oy Verme ve Siyasi Ofis İçin Aday Olma

    Başka bir ülkede vatandaşlık statünüz olsa bile Amerika Birleşik Devletleri'nde oy kullanabilir ve aday olabilirsiniz. Bazı sınırlı istisnalar dışında, ABD'deki statünüz etkilenmeden başka bir ülkede aday olabilir ve siyasi görevde bulunabilirsiniz.

    ABD'de Yaşamak ve Çalışmak

    ABD'de hiçbir kısıtlama olmaksızın bir vatandaş olarak yaşayabilir ve çalışabilirsiniz. Bu, göçmenlik statünüz etkilenmeden ülke içinde ve yabancı yerlere özgürce seyahat etme hakkını da içerir.

    Sınır Dışı Edilmeme Özgürlüğü

    Vatandaş olduğunuzda, ABD'den sınır dışı edilemezsiniz. Göçmenlik başvurunuzda önemli bir yanlış beyanda bulunmanız nedeniyle vatandaşlığa kabul süreci yoluyla vatandaş olmanız gibi çok sınırlı durumlar dışında, vatandaşlık statünüzü de kaybedemezsiniz.

    Sosyal Hizmetlere Erişim

    Amerika Birleşik Devletleri'nin sunduğu tüm sosyal hizmetlere ve devlet yardımlarına erişebilirsiniz.

  • ⭐⭐⭐⭐

    Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Çifte Vatandaşların Yükümlülükleri

    Birden fazla ülkenin vatandaşı olmanın dezavantajlarından biri, her iki yerde de yasalara uymanız ve yükümlülüklerinizi yerine getirmeniz gerektiğidir. ABD içindeki bazı gereklilikler şunlardır

    ABD'de ve vatandaşı olduğunuz diğer ülkede vergi borcunuz olabilir. Bu, nerede yaşadığınıza bağlıdır, çünkü bazı ülkelerde bundan kaçınmayı mümkün kılan vergi anlaşmaları vardır.

    Yurtdışında Kazanılan Gelir İstisnası kapsamında önemli miktarda yabancı kazancı vergi dışı bırakabilmenize rağmen, Amerika Birleşik Devletleri'nde denizaşırı geliri bildirmeniz gerekir.

    Hem ABD'de hem de vatandaşı olduğunuz diğer ülkede askerlik hizmeti için kayıt yaptırmanız gerekebilir.

    Bazı durumlarda, çifte vatandaşlık statünüz, bazı devlet kurumlarında çalışmak da dahil olmak üzere ABD'deki bazı istihdam türleri için sizi diskalifiye edebilir.

    ABD ile Çifte Vatandaşlığa İzin Veren Ülkeler

    Hepsi olmasa da birçok ülke, Amerika Birleşik Devletleri ile çifte vatandaş statüsüne sahip olmanıza izin verir. Aşağıdaki tablo, kısıtlama olmaksızın buna izin veren ülkeleri göstermektedir.

    Americas

    Argentina, Belize, Bolivia, Brazil, Canada, Chile, Costa Rica, Mexico, Peru

    Africa

    Algeria, Angola, Benin, Egypt, Malawi, Nigeria, South Africa

    Asia

    Bangladesh, Pakistan, Philippines

    Caribbean

    Antigua, Barbuda, Barbados, Dominica, Grenada, Jamaica, Nevis, St. Lucia, St. Kitts

    Europe

    Albania, Belgium, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Finland, France, Greece, Hungary, Iceland, Italy, Russia, Serbia, Slovenia, Sweden, Turkey, United Kingdom

    Middle East

    Armenia, Israel, Syria

    Oceania

    Australia, New Zealand, Vanuatu

  • ⭐⭐⭐⭐

    Kısıtlamalarla birlikte diğer bazı ülkelerin de çifte vatandaşı olabilirsiniz. Örneğin, Bulgaristan ve Almanya'da, bu ülkelerde doğmuş en az bir ebeveyniniz varsa ABD ile çifte vatandaş olabilirsiniz.

    Özel gerekliliklerin neler olduğunu görmek için çifte vatandaşlığa sahip olmak istediğiniz diğer ülkedeki dışişleri bakanlığına, konsolosluğa veya büyükelçiliğe danışabilirsiniz.

    Çifte Vatandaşlık Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

    Çifte vatandaşlık için ne zaman başvurmalıyım?

    İki ülkenin vatandaşı olmak istiyorsanız ve her ikisinde de yasal yükümlülüklerinizi yerine getirmeye istekliyseniz çifte vatandaşlık için başvurabilirsiniz. Vatandaşı olduğunuz ikinci ülkenin göçmenlik sürecinden geçmeniz ve kendi yasaları uyarınca çifte vatandaşlığı tanıdıklarından emin olmanız gerekebilir.

    Süreç ne kadar sürer?

    Çifte vatandaş olma süreci değişiklik gösterebilir. Örneğin, farklı uyruklardan ebeveynleriniz varsa, her iki ülkenin de vatandaşı olmak genellikle kolaydır ve hatta otomatik olarak veya bazı basit evrak işleriyle gerçekleşebilir. Ancak, vatandaşlığa kabul sürecinden geçerseniz bu çok daha uzun sürebilir.

    Örneğin, yabancı uyrukluysanız ve ABD vatandaşı olmak istiyorsanız, öncelikle yasal daimi ikamet sahibi olmanız gerekir. Genellikle en az üç ila beş yıl boyunca ABD'de ikamet etmeniz ve aynı zamanda 18 ila 30 ay arasında ABD'de fiziksel olarak ikamet etmeniz gerekir. Daha sonra, tamamlanması aylar sürebilen vatandaşlığa kabul sürecinden geçmeniz gerekecektir.

  • ⭐⭐⭐⭐

    ABD ve Türkiye’de çifte vatandaşlığa sahip olabilir miyim?

    Hem ABD hem de Türkiye’de çifte vatandaşlığı tanımaktadır, dolayısıyla her iki ülkenin de vatandaşı olmak mümkündür. Halihazırda vatandaşı olmadığınız ülkenin vatandaşlığına geçme sürecinden geçmeniz gerekebilir.

    Çifte vatandaşlığa sahip olmanın bir dezavantajı var mı?

    Çifte vatandaşlığa sahip olmanın birkaç dezavantajı vardır. Her iki ülkenin vatandaşlarına uygulanan tüm yükümlülüklere tabi olursunuz, bu da her iki bölgede de askerlik hizmeti için kayıt yaptırmanız gerektiği anlamına gelebilir. Ayrıca çifte vergilendirmeye tabi olabilirsiniz, ancak birçok ülkenin bunu önlemek için vergi anlaşmaları vardır.

    Statünüz, ABD Dışişleri Bakanlığı için çalışmak gibi belirli istihdam türlerine sahip olmanızı engelleyebilir.

    Çifte vatandaşlık Sosyal Güvenliği etkiler mi?

    Genel olarak, çifte vatandaşlığı olan biri Sosyal Güvenlik açısından ABD vatandaşı olarak kabul edilir. Ancak, ABD'nin bazı ülkelerle uluslararası bir Sosyal Güvenlik anlaşması vardır ve bu genel kural çifte vatandaşlığı olanlar için geçerli değildir. Anlaşmanın şartları geçerli olacaktır.

    Çifte ABD ve Kanada vatandaşları ile çifte ABD ve İtalyan vatandaşları için de özel kurallar vardır. ABD'de yaşayan ve Kanada hükümeti için çalışan herkes, Kanada hükümeti işçiyi ABD'de işe almadığı sürece Sosyal Güvenlik'ten muaftır, bu durumda Sosyal Güvenlik vergileri uygulanır. ABD'de İtalyan hükümeti için çalışan çifte ABD ve İtalyan vatandaşları, ABD veya İtalya'nın Sosyal Güvenlik sistemine vergi ödemeyi seçebilirler.

    Çifte vatandaşlar her iki ülkede de vergi öderler mi?

    Çifte vatandaşlar vatandaşı oldukları her ülkenin vergi kurallarına uymak zorundadır. Bazı durumlarda bu, her iki ülkede de vergi ödemek anlamına gelebilir, ancak genellikle çifte vergilendirmeyi önleyen vergi anlaşmaları vardır. Örneğin, ABD vatandaşları yurt dışında kazandıkları gelirlerin önemli bir kısmını bu ülkede vergi dışı bırakabilirler.

    Çifte vatandaşlığın süresi doluyor mu?

    Çifte vatandaşlığın süresi dolmaz. Ülkelerden birinin vatandaşlığından özellikle feragat etmediğiniz veya vatandaşlık statünüzü kaybetmenize neden olan çok sınırlı sayıda eylemden birini gerçekleştirmediğiniz sürece, çifte vatandaşlığınızı süresiz olarak koruyacaksınız.


Benzer Başlıklar

  • 34
  • 13
  • 2
  • 1631
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

50
Çevrimiçi

43.4k
Kullanıcı

4.5k
Konu

439.4k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum