Herkese Merhabalar,
Eylul 2022'den bu yana yasamis oldugum MA eyaletindeki ev kiralama ile ilgili tecrubelerimi sizinle paylasmak istiyorum:
Boston'a gelmeden once AirBnB uzerinden 1 haftaligina oda kiralama seceneklerini arastirmistim ve Brighton'da Green Line'a yakin bir yer bulabilmistim. Gecelik ortalama $80-90 civarinda degisiyordu fiyatlar. Eylul ayinin yogun olmasi da fiyatlarin yuksek olmasina sebep oluyordu.
Valizlerden kurtulduktan sonra hemen BofA'dan checking account, T-mobile hat kisimlarini halletmeye calistim. Bu arada sehri de yuruyerek gezmeye calisiyordum ki ev tutmak icin guzel ve uygun bolgeleri anlamak istiyordum. Brighton - Boston merkez arasinda train ile seyahat ederken gectigim bolgelerde hosuma gitmisti aslinda. Bu arada @berke1998'de Boston' a yerlesmeye karar vermisti ve beraber bir ev tutabilir miyiz diye arayisa baslamistik. Facebook MarketPlace ve Craiglist uzerindeki secenekler ile konusup evleri gormeye calisiyorduk. Bu arada 1 Eylul tarihi Boston' da bircok kisinin tasindigi bir tarihmis. Bunun nedeni ise universite ogrencilerinin sehire gelisi. Ilk once Union Square civarinda bir yer bulduk. Townhouse ve 2 unit'den olusuyor. Bir tanesi 3 odadan olusuyordu ve 2 odasini biz tutabiliyorduk. Arada bir emlakci olmadigi icin masraf az olacakti ama bolge hakkinda pek bir fikrimiz yoktu. Ardindan, North Brookline'da bir house gormeye gittik. 2 unit'dan olusuyordu. Emlakcinin bize gosterdigi unit 3 katliydi ve 5 bedroom / 2 bathroom seklindeydi. 3.kattaki 2 oda onceden 2 yerel kisi tarafindan kiralanmisti ve tasinma tarihi de 1 Ekim'di. Odalarin fiyati ise aylik $1000 idi. 2. kati bizim kiralamamiz mumkun gorunuyordu ve emlakcidan 1 gun musade istedik. Bolgeyi gezdikten sonra cok begendik ve kiralamaya karar verdik. Tek olumsuz noktasi suydu: Haziran 2023'de ev yikilacakti ve bosaltmamiz gerekecekti. Kiranin ucuz olmasinin buyuk ihtimalle sebebi de buydu. Bu arada evi, CraigList'den bulmustuk. Sonuc olarak evi kiralamaya karar verdik ve sozlesme yapildi. Ilk kira, son kira, security deposit ve yarim kira emlakci ucreti odeyerek sozlesme yapildi. Bu evde yasadigim sure boyunca Brookline'i cok sevmistim ve bir sonraki evinde bu bolgede olmasini istiyordum.
Edit: Kira odemesini check ile yapiyordum. Posta ile ev sahibine gonderiyordum.
Subat 2023 olmustu ve mevcut evden cikmama 3 ay kalmisti. Brookline'da yeni bir oda veya studio arayisina baslamistim. Kurumsal bir zincir otelde calisiyordum ve FICO skorumda olusmak uzereydi. Kiralamak icin istedigim ortam olusmaya basliyordu. Coolidge Corner'a 5 dakika yurume mesafesinde bir Studio daire ilani gormustum. Ilan, Zillow uzerinde paylasilmisti. Emlakci'dan evi gormek icin bir zaman ayarlamasini istedim ve 2 gun icerisinde, daireye bakmaya gitmistim. Bolgeyi zaten bildigim icin lokasyon konusunda her sey cok iyidi. Ayrica 2 farkli trene de ulasmam kolaydi. Calistigim yer Copley Square yakininda oldugundan, ise gitmemde gayet kolay ve hizli olacakti. Emlakciya daireyi kiralamak istedigimi soyledim ve basvuru formu gonderdi. Ilk kira, son kira, $500 depozito ve bir kira emlakci ucreti isteniyordu. Basvuru yaparken, son 2 aydaki payslipler, Credit Carma'dan da credit socre dokumanlarini gondermistim. FICO score henuz olusmadigi icin Credit Carma'daki bilgileri gondermistim ve kabul ettiler. Bu arada yillik kira bedelinin, 3 kati kadar da yillik brut maasim olmasi gerektigini belirtmislerdi ve gonderdigim payslip'lerden bunu hesaplayabildiler. Basvuruyu tamamladiktan 2 gun sonra emlakci, basvurunun olumlu oldugunu soyledi ve sozlesmeler/odeme kismina gecilmisti. Sozlesmeyi yaparken oncelikle 6 aylik yapmistim ve bitmesinden 3 ay once uzatma talep edebilecektim.
Mevcut sozlesme Kasim sonunda bitiyordu. Araba almayi dusunuyordum, ancak Brookline'da parking masrafli ve zor bir surecti. Aylik $250 parking fee odemem gerekiyordu. Bu arada kaldigim yerin bana verdigi fiyatti bu.
Zaman gectikce, 1 bedroom ev fiyatlarinin pahali olmasi, arac parki masraflari derken sehrin biraz disina tasinmanin mantikli olacagina karar verdim. Bunlar icin oncelikle araciniz olmasi gerekiyor. Arac satin alimini Aralik 2023' de gerceklestirerek, tasinma icin artik yeni bir yer bakmaya hazirdim. Bu arada da mevcut evin sozlesmesini Mart 2024 sonuna kadar uzatmistim ve bu uzatmayi da ayni fiyattan yaptilar.
Edit: Kira odemesini check ile yapiyordum. Posta ile ev sahibine gonderiyordum.
Aralik 2023 ile beraber merkezin disinda kalan yerlerden 1 bedroom yerler bakmaya baslamistim. Odaklandigim yerler, Newton, Needham, Waltham ve Arlington olmustu. En cok ilanin oldugu yer Arlington'di. Isime uzak degildi ve fiyatlar da benim butceme yakindi. Ocak ayinin ilk haftasi Zillow uzerinde bir ilan gormustum. Wellesley Hills'de 1 bedroom bir apartment ve fiyati benim icin uygun. Hem cok fazla ilan olmadigi icin hem de fiyati uygun oldugu oncelikle sasirmistim. Sonrasinda daha da cok sasirdim cunku emlakci, benim mevcut yasadigim studio daireyi tuttudum emlakci idi. Ayrica, 1 Nisan itibariyle evin musait oldugunu soyleniyordu ve mevcut sozlesmem de Mart sonu bitecekti. Hemen tanidigim kisiyi aradim ve evi gormek istedigim soyledim. 2 gun sonra Cumartesi gunu aksam 6'da evi gormeye gittim ve evi begenmistim. Ciktikan sonra hemen basvuru icin evraklari gonderdim. Pazar gunu ogleden sonra basvurum onaylanmisti. Coolidge Corner (Brookline)' da, kira + parking icin odedigim ucrete, Wellesley Hills'de 1 bedroom apartment kiralayabilmistim ve parking de dahildi. Aradaki tek fark, yeni yerde elektrik benim tarafimdan odenecekti.
Sozlesmeyi 14 aylik olarak yapmistik. Ilk kira, son kira, $1000 deposit ve bir kira emlakci ucreti seklinde bir masraf olustu.
Edit: Kira odemesini rentcafe diye bir uygulama uzerinden yapiyorum. Management bu uygulamayi kullaniyor. Banka hesabim tanimli ve her ay sonu otomatik odeme ile hesabimdan cekiliyor.
Wellesley'de 2 ay gecti ve su ana kadar her sey guzel gidiyor. Sabah ise genellikle 6 'da gittigim icin 20 dakikada ise ulasmam mumkun oluyor. Yakinda grocery icin, Whole Foods and Roche Bros var. Ben, genelde Needham'daki Trader Joe's a gidiyorum. Ayrica, Natick 15 dakika mesafede ve bircok mall ve grocery store bulunmakta.
Umarim bu yazdiklarim sizler icin bilgilendirici olmustur.
Sevgiler,