Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Güney Karolina, Amerika Birleşik Devletleri'nin 50 eyaletinden biridir. Ülkenin güneydoğusunda yer alır. Güney Karolina 1776 yılında Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını ilan eden Onüç Koloni'den biriydi. Amerikan İç Savaşı'nda Güneyli eyaletler arasında ABD'den ayrılan ilk eyalet oldu. Eyaletin adı İngiltere Kralı II. Charles'tan gelmektedir (Charles adının Latince karşılığı: Carolus). Eyaletin nüfusu 2005 yılı itibarıyla 4.321.249 olarak tahmin edilmektedir. Güney Karolina milli gelir bakımından diğer eyaletlere göre alt sıralarda yer alır. En önemli gelir kaynakları arasında tütün, hayvancılık, tekstil, kimyasal maddeler, makina sanayii ve turizm gelmektedir.

    Eyaletin tarihi

    Eyaletin kayda geçen tarihi İspanyol kaşif Hernando de Soto'nun 1540 yılında Güney Karolina kıyılarına uğramasıyla başladı. 1670 yılında bir İngiliz kolonisi olan Barbados'tan gelen göçmenler günümüzdeki Charleston kenti'ne yerleştiler. Bölgeye Karolinalar adı verildi. 1712 yılında Karolinalar Kuzey Karolina ve Güney Karolina olarak ikiye ayrıldı. 1729 yılında Güney Karolina resmen Birleşik Krallık'a ait bir koloni olarak kabul edildi. 15 Mart 1776 tarihinde Güney Karolina Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını ilan etti. Güney Karolina Amerikan Bağımsızlık Savaşı sırasında hazırlanan ilk anayasayı onaylayan ilk eyalet idi. Bağımsızlığın ilanından sonra da 23 Mayıs 1788 tarihinde resmen ABD'nin 8. eyaleti oldu.

    Amerikan İç Savaşı'nın patlak vermesi üzerine 20 Aralık 1860 tarihinde ABD'den ayrılan ilk güneyli eyalet yine Güney Karolina'ydı. Savaşa çok sayıda askerle katılan Güney Karolina savaş sırasında çok büyük bir hasara uğradı. Kuzeyli general William Tecumseh Sherman'ın orduları eyaletin başkenti Columbia'yı ele geçirerek yerle bir ettiler. Amerikan İç Savaşı Güney Karolina eyaletinin ekonomisine çok büyük bir darbe vurdu. Günümüzde halen eyalet birçok ekonomik göstergeler açısından 50 eyalet arasında en alt sıralarda yer almaktadır.

    Nüfus yapısı

    Güney Karolina nüfusunun yaklaşık % 70'i beyaz, % 30'u ise siyah ırktan oluşmaktadır. Güney Karolina'ya ilk yerleşen Avrupalıların büyük bir bölümü Protestan İrlandalılardı. Afrikalı köleler 20. yüzyıla kadar nüfusun çoğunluğunu oluşturmaktaydılar. Ancak 20. yüzyıl başlarında özgürlüğünü kazanmış siyah ırktan gelen onbinlerce eski kölelerinin ABD'nin kuzey eyaletlerinee göç etmeleri üzerine Güney Karolina'nın nüfus yapısı değişti ve beyazlar çoğunluk kazandılar. Günümüzde eyalet nüfusunun bu eski ögelerinin yanı sıra Latin Amerikalı göçmenler nüfusun % 3'ünü oluşturmaktadırlar, ancak oranları hızla artmaktadır. Din olarak Protestanlar eyalet nüfusunun % 84'ünü oluştururlar.

    Kentler

    Güney Karolina eyaletinin başkenti ve en büyük kenti Columbia'dır. İki diğer önemli kent ise güneydoğu kıyısında yer alan Charleston ve kuzeybatıdaki Greenville kentleridir.

    alt text

    Bayrağı :
    alt text

    Kaynak: Wikipedia


  • Değerlendirmeniz ve incelemeniz dileği ile..


  • @ikizbabasi insallah mayista green card size cikarsa, siz nereye yerlesmeyi dusunuyorsunuz? 🤔


  • @Senay-Sirin teşekkür ederim inşallah
    Şu an için ilk düşuncemiz Portland/Beaverton.Kalabalık bi şehir olmaması,yeşili ormanı fazla oluşu aynı zamanda yaklaşık 1-1,5 saatte okyanusa yakınlığı sebebiyle ilk tercihimiz.Aslında gönül ister Palo Alto ama yeni bir hayata başlamak için oldukça fazla maliyetli.Tabii mayıstan sonra araştırmalar yoğunlaşacağı için yeni alternatifler oluşabilir.Mümkün olduğu kadar öğrenmeye ve paylaşmaya çalışıyorum ki özellikle bu şehirler de yaşayanlardan geri dönüş olur diye.Çünkü birebir yaşamak ve orada yaşayıp deneyimleri öğrenmek ufkumuzu genişletiyor.


  • @ikizbabasi
    Bravo 👍 Cok spesifik oldu 😁Amerikanin dogusu ya da batisi, su bu eyalet degil Beaverton, Oregon. Pacific northeast bence de yasanasi yerlerden biri, yerinde bir tercih olmus. Usa-turk forumunda fethiye hanim vardi, oregon'u cok methediyordu. Izmir'in gunesini ozlerseniz se guneye inersiniz arada bir.

    Ben de kalbimin sesini dinleyip california taraflarina gitmedigime pisman oldum itiraf etmek gerekirse. 🙄 Bu sefer mantigimla hareket edecegim, kriterlerimize uyan 3 eyaletten biri olsun dedim, dogu yakasinda mahsur kaldim 😭 Turkiyeden amerikaya tasinmak kolay geldi de, amerika icinde tasinmak gozumde buyuyor. Simdi yaza kadar karar verip ya NC, ya boston taraflari, ya da philadelphia da devam olacak.


  • Facebook gruplarından birisinde yıllardır orada yaşayan birisi "yaşamaya geliyorsunuz o yüzden sevdiğiniz özellikleri olan bir eyalet seçin demişti. Mantığınızla hareket etmeyin, bir şekilde geçinecek iş bulursunuz" diye eklemişti.
    İlk başlarda 3-4 eyalet düşünürken şu an iş tedirginliği nedeniyle iş nerede biz orada diye düşünüyorum. Yani seçenekler 50 eyalet oldu 😕


  • @caglaror abi amerikada o kadar eyalet var mı yaa😁 saka bir yana bence yani ben green kart kazansam ilk yerleşimde ucuz yerlere bakarım texas gibi...belki başka yerler de vardır ama en çok onu duyduğum için yazdım. Texas ikinci büyük eyalet diye biliyorum iş bulamaman imkansız gibi anladığım kadarıyla ingilizceniz de iyi. Hem oraya gittin diye orda kalmak zorunda değilsiniz ya mutlaka zamanla kafanızda oluşur birşeyler ve ona göre bir yolda ilerlersiniz. Ilk gidişte alışana kadar ekonomik olarak zorlamamak bence önemli gibi görünüyor ama tabii ki herkesin kendine göre başka fikirleri vardır.


  • Aslında kafamda bir proje var, bireysel tercihlerden arındılmış bir yerleşecek eyalet/şehir seçtirici. Ama çok fazla data gerekecek. Bu dataların temini ve güncel tutulması zor iş.


  • @Senay-Sirin Evet Fethiye Hanım'ın Portland bilgisi ve Amerika hayatı konusunda deneyimleri oldukça fazla.Keşke foruma devam etsede düşüncelerinden faydalansak.Ama bıraktı artık bu işleri.Bizim 2016 Haziran ayında başlamıştı ilk Amerika rüyası.Ben de ilk usaforum da başlamıştım foruma.Ama sonra yaşanan sıkıntılar sebebi ile biliyorusunuzdur.
    Umarım siz de en kısa sürede gönlünüzün istediği yerde yaşamaya başlarsınız.


  • Genel gidişat gidenlerin bir süre sonra aşırı yoğunluktan ve webteki sosyal mecralarda bu soru cevap işlerinin çok enerji ve zaman almasından dolayı pes etmek yönünde oluyor. Ben de çok hevesliyim ama sanırım bir süre sonra ben de tıkanırım.
    @crazycells bu doğal sürecin bir istisnası. Kendisiyle tanışmak için sabırsızlanıyorum.
    Ben tek yönlü vlog üzerinden bilgi ve tecrübelerimi aktarmayı tercih edeceğim. Zira işim gereği bilgisayarı başka amaçlarla yoğun olarak kullanmam gerekiyor. Ama editlenmemiş ham videoları seri bir şekilde atabilirim. Videoların altında da podcastlerinin olmasını düşünüyorum. Ben bu teknikten çok faydalandım. Özellikle servisle ya da toplu taşımayla gidip gelirken çok güzel oluyor.
    Mülakat tarihi alır almaz videolara başlayacağım. Özellikle Unganlar ve sonrası ile ilgili.


  • Bir yukarıdaki cevabıma istinaden.
    İlgili forumda yaşanan sıkıntılar bazı insanların sorulan sorulara istemedikleri cevaplar almaları sebebiyle orada yaşayanlara siz zaten kendinizi kurtarmissiniz,o yüzden kimsenin Amerika ya gelmesini istemiyorsunuz gibi söylemlerden ötürü forumun huzuru kaçınca forumun değerli üyeleri forumu bıraktı.
    Fakat burada herkesin birbirine olan saygısı ve yardımcı olma isteği daha öncede defalarca dile getirildi.Sonuçta hepimizin amacı yeni bir hayata başlamak,bir nevi aynı gemideyiz.O yüzden en ufak bir bilgiyi öğrenmek çok değerli.Paylaşmaya,mutlu etmeye ve mutlu olmaya edelim.


  • @caglaror sen başla.2019 için vizeyi alır almaz ben de başlayacağım.
    Not:Hadi senin eli kulağında vizeni alman.bizim daha ortada fol yok yumurta yok.Umut dünyası işte. :))


  • Aynı yol. Ben daha çıkmadan çok önce başlamıştım hayallere. Aslında bilgi toplamak, dili geliştirmek ve para biriktirmek için fırsat gibi düşünün. 6. yıl olduğundan artık rutin bir şekilde Mayıst'ta çıkmayınca 1 haftaya normale dönüyordum. TR için kalıcı planlar yapmaya da başlamıştık. Ev kredisi çekip ev almak vb. gibi. Ama GC şansını bu kadar çok istemenin yanı sıra AUS için de ciddi ciddi araştırmalara girmiştim. Yaş puanı alamamak umudumu kırmıştı. Çünkü dil puanı ile açığı kapatamıyordum ve benim meslek dünyada beş para etmeyen (TR'nin denkliği yok) bir meslek olduğundan meslek puanı da alamıyordum. Oysa 20'li yaşlarda, IELTS'den çok iyi puan almış bir maden mühendisi AUS'a ışınlanabilir bile...
    GC tamamen şans ama diğerleri çaba ile elde edilebilecek somut şeyler.
    Hayat bir şekilde akıyor gidiyor...


  • Arkadaşlar selamlar, bu eyalette yaşan arkadaş var mı aramızda? Bize bilgi verebilecek?


  • Çok hoşuma giden bir eyalet .Biraz eski görünüyor gerçi.Yaşamak istermiyim ? Asla. Ben hayatımda bukadar sıcak bir yer görmedim.Antalya filan hikaye .Öyle bir nem varki kapının ucundan baksanız terlersiniz


  • @ikizbabasi, içinde söyledi: South Carolina

    @Senay-Sirin Evet Fethiye Hanım'ın Portland bilgisi ve Amerika hayatı konusunda deneyimleri oldukça fazla.Keşke foruma devam etsede düşüncelerinden faydalansak.Ama bıraktı artık bu işleri.Bizim 2016 Haziran ayında başlamıştı ilk Amerika rüyası.Ben de ilk usaforum da başlamıştım foruma.Ama sonra yaşanan sıkıntılar sebebi ile biliyorusunuzdur.
    Umarım siz de en kısa sürede gönlünüzün istediği yerde yaşamaya başlarsınız.

    Tesadüfen denk geldim bu yazıya. Ben de o forumu arıyordum ama sanırım artık kapanmış.

    Fethiye Hanım'ı görünce yazmak istedim. 🙂 Bundan sanıyorum ki 4 yıl önceydi ilk başvurumu yaptığımda yazılarını ilgiyle takip ederdim ve Portland hakkında sürekli bilgi paylaşımı yapıyordu.

    Ne yazık ki kadını yazdığına pişman ettiler çoğu zaman. Gerekli nitelikleri taşımayanlar hoşlarına gitmeyen cevaplar alınca Fethiye Hanım'a saldırıyordu.

    Artık yazmayı bırakmasına üzüldüm.


  • Charleston, SC

    FB_IMG_1616779734881.jpg


  • Merhaba,

    Charleston, Summerville çevresinde yaşayan forum üyeleri var mıdır?


  • Merhaba, bu eyalet hakkında ne kadar az yorum paylaşılmış, youtube'da da yine az bilgi var, halbuki çok güzel, düzgün bir eyalete benziyor, yaşayan bilen birileri varsa bilgi verebilir mi? Mesela türk göçmen yoğunluğu, iş-işsizlik-türklere iş verme durumları, ehliyet alma, ticaret (dükkan açıp işletme), vs gibi..


  • Bu eyaletle ilgili bilgisi olan var mı? Bilgi almak isterim


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

96
Çevrimiçi

40.2k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum