Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Massachusetts, ABD'nin kuzeydoğu kıyısında, New England bölgesinde yer alan bir eyalettir. En büyük şehri ve başkenti Boston şehridir. Eyaletin adı bir Amerikan yerli kabilesi olan Massachusett kabilesinden gelmektedir ve bu kabilenin dilinde massachusett "büyük tepeler bölgesi" anlamına gelmektedir. Tarihsel olarak Massachusetts ülkenin en liberal ve günümüzde sosyo-ekonomik açıdan en gelişmiş eyaletlerindendir. Kişi başı gelir Connecticut, Maryland gibi benzer özellikteki eyaletlerle birlikte devamlı olarak ülke genelinde ilk 5 içerisinde yer alır. 6 milyonun üzerindeki nüfusu ve nispeten küçük yüzölçümüyle ülkenin en yoğun nüfus bölgelerinden bazılarını barındırır.

    alt text

    Bayrağı :

    alt text

    Kaynak: Wikipedia


  • Mass genel olarak oldukca gelismis bir eyalet. Egitim, kultur seviyesi oldukca yuksek.

    Egitim, teknoloji alanlarinda cok ilerlerlemis. Patriot fuzeleri MA'de uretiliyor mesela. Malum Harvard, Boston University, MIT, Berklee College of Music burada. Yuksek ogretim kurumlarinin sayisi muazzam. Kuzeydeki New Hampshire'dakilerle birlesince akademisyenler icin (eger mesleklerini devam ettirmek istiyorlar ise) en iyi secenek bence ABD'deki. Ama gelmeden kalifikasyonlarinizin burada yeterli/gecerli oldugunu arastirmak sart.

    Okul sistemi bolgeye gore degismekle beraber iyi ile cok iyi ve hatta mukemmel arasinda gider gelir. Benim algilamam bu yonde. 8 yasindaki oglumu okula yazdirirken hic bir zorluk yasamadik. Saglik ve egitim sistemindeki calisanlar cok sevecen, kucaklayici ve sefkatli. Insancil. 0 ayrimcilik.

    Saglik konusunda Health Connector diye MA'e ozel bir secenek var. Gerliriniz yoksa ya da dusukse sizin eyalet sizin yerinize saglik sigortanizi oduyor.

    Kanimca Mass'de basbayagi sosyal demokrasi var. Ayirimciliga karsi cok kati, gelir dagilimindaki dengesizlik icin bir suru benefit var.

    Tabiat, doga cok iyi. Her yer yemyesil. Cevreyi cok onemsiyorlar.

    Vergiler yuksek. Taxachusetts diyenler var! 6.25 sales tax var.

    Kiralar cok pahali.

    Iklimi soguk. Kuzey doguda bir suru beach var. Ama su soguk.

    Afro-amerikan ya da Latino nufus cok az.

    Hayat cok pahali demis miydim! 🙂
    Peki ya okul sisteminin cok harika oldugunu...

    Genel olarak New England cok ilerici bir bolge. Bu insanlarin atalari ABD'nin kurulus felsefesini olusturan, liberal dusunceyi hayata geciren, ayrimciligin kafasini ezen insanlar.

    Birikiminiz varsa, Ingilizceniz iyiyse, beyaz yakali bir isiniz varsa, iyi egitimli iseniz, cahil ve yobaz insanlar tarafindan surekli itilip kakilmaktan biktiysaniz, anadolu comarlarindan biktiysaniz, insanoglunun eristigi en yuksek bilinc seviyesine sahip bolgelerden birinde yasamak istiyorsaniz bence gelin.

    Birikiminiz yoksa, ingilizce sorununuz varsa, kas gucuyle calisacaksaniz, soguktan hoslanmiyorsaniz, kuralci bir yasamdan hoslanmiyorsaniz bence gelmeyin.

    Soru olursa cevaplamaya calisirim.

    Sevgiler.


  • Bura gitmek istediğim yerlerden biri ama aylık kiranın tek oda da olsa(studio) 1000 dolara olduğu bi bölge var mıdır? İlk 6 ay idare ederiz küçük daire de olsa.


  • Amerika gerçekten çok büyük bir devlet ve öyle belli bir yerin müptelası değilseniz (benim gibi) nerede yaşamak istediğine karar vermek çok zor oluyor. Ufak çaplı yaptığım bir araştırma sonucu Massachusetts (daha adını telaffuz bile edemiyorum) eyaletin bir mühendis için ideal olduğu kanısına vardım. Ardından çevremde ki birkaç kişiden "aman haaa Boston aksanı diye bir şey var, unutma. Orada yaşamak istediğine emin misin ?" gibi geri dönüşler aldım. Gülerek baktığım bu olayın gerçekten de başa bela olabileceğini düşünüyorum. 🙂 Bu konuda fikri olanların paylaşmasını rica edeceğim 🙂


  • Sadece Boston'a ozel degil, New England aksani diye bir sey evet var. Boston merkezde bir sirkette calisirken falan boyle bir sorun yasamazsiniz, dunyanin heryerinden beyin gocu almis bir yer. Ancak sehir merkezine 50 mil uzakta bir banliyode marketten alisveris yaparken kasiyerin soyledigi hicbir seyi anlamayabilirsiniz. Hayati boyunca kendi town'undan ayrilmamis yerli toplulugun evet bir sivesi var. Ama kanaatimce cok onemli bir mevzu degil. Forumda ses olsaydi bir kac taklit yapardim 🙂


  • @sChAdOw Massachusetts içinde söyledi:

    Bura gitmek istediğim yerlerden biri ama aylık kiranın tek oda da olsa(studio) 1000 dolara olduğu bi bölge var mıdır? İlk 6 ay idare ederiz küçük daire de olsa.

    Merhaba Birol. Cok guzel semtlerde olmasa da iyi arastirirsaniz bulursunuz. Cocuk varsa zor olur yanliz.


  • @sadriabi açıklamanız için teşekkür ederim. Söylentiler çok oluyor tabii yaşanıp tecrübe edilesi gerçekler sonuçta 🙂 umarım güzel bir başlangıç yapabilirim. Forumda ses yok fakat bu aksanla ilgili bir video paylaşmak isterim 🙂


  • 🙂
    evet sonuna ekstra da "r" ekliyorlar gibi bir durum var. Uzun yillar burada yasamamissaniz nereye giderseniz gidin aksana alismak gerekecek. Dedigim gibi no big deal.


  • Boston'nun aylık genel giderleri hakkında bilgilendirme videosu.


  • Benim gozlemime gore kira ortalamasini da faturalari da biraz dusuk yansitmis.
    Ote yandan aileyseniz Bostonun gobeginde yasamaniz gerekli degil. 50-60 mil disari kadar cikabileceginiz Boston Metro area'da biraz daha uygun fiyatlar mumkun. Boston'un dusunda iyi bir arastirmayla 1500-2000$ civari 2 oda hazulu site rahatlikla bulabilirsiniz.
    Boston'un guney kismi iyice ucuzluyor ama okullarin kalitesi ve guvenlik de ona gore biraz dusuyor.


  • teşekkürler @sadriabi diğer şehirlerdeki arkadaşlarda videolar hakkında ya da yaşam maliyetleri hakkında yorum yaparlarsa daha sağlıklı verilere sahip olma şansımız artar.


  • Salem `de yasamakla alakali bilgi paylasacak arkadaslar olursa simdiden tesekkurlerimi iletirim 🙂


  • Boston merkeze nispeten yakin bir town. 2 bedroom kiralik apartman daireleri $2.000-$2.500 araliginda olacaktir, ortalama. Cogunluk olmasa da siyahi ne Latin kokenli nufusun mevcut oldugu bir town. Meshur cadi hikayelerinin ciktigi town. Muze olarak kullanilan muhtelif evler var. ucuz olmamakla birlikte yetiskinler icin Salem Uni'de Esl kurslari varmis. Arastirma yaparken NEW HAMPSHIRE Salem'da var, dikkat edin karismasin.

  • ⭐⭐

    Eyaletin vatandaşlara sağladığı ne gibi faydalar var acaba? Sağlık sigortası vs. İnternette araştırdım fakat net bir bilgi içeren herhangi bir sayfaya ulaşamadım

    https://www.benefits.gov/benefits/browse-by-state/state/162

    Bu adres çalışmıyor malesef

    Düzeltme: Link düzeltilmiş çalışmaya başladı 🙂


  • Massachusetts selam, ben de Amherst sehrinde yasiyorum, su en ustteki resimden bizim koyu gosterebilirim:)


  • @sadriabi CA ile MA örneğin San Francisco ve Boston diyelim... İklim haricinde (bilginiz dahilinde) yaşamak için hangisini önerirsiniz?


  • Murat bey kardesim SF'de bir okulun egitmen kadrosunda hala yer aliyor olsam da uzaktan calisiyorum CA'a hic gitmedim de, yasamadim da. Benim bildigim burasi, ondan bahsedeyim biraz. Burasi bir kere inanilmaz soguk onu soyleyeyim. Kisin -30 dereceler falan cok normal sicakliklar olabiliyor. Bir kere soguga dayanamayacaksaniz burasi olmaz. Ama gunluk hayati etkilemiyor, hicbir yol kapanmiyor, araclarin cogu 4x4 ya da kar lasitigi var zaten. cocugun okulu ve tum diger kapali alanlar cok iyi isiniyor. Fiziken sert insanlar, New Englander diye bir sey var yani, dayanikli guclu, soguga dayanikli. Buradaki insanlar genellikle cok durust, caliskan, is ahlaki cok yuksek. Egitim seviyesi cok yuksek. ABD'ye gelme sebebim oncelikle insani sebepler ve bunu burada fazlasiyla karsiliyorlar. Butun social worker'lar yani devlet memurlari: ogretmenler, okul mudur, hemsireler, doktar, saglik gorevlileri inanilmaz iyi. Mahcup olacagimiz kadar ilgi alaka, gosteriyorlar ve destek oluyorlar. Ben bari okulda calisayim da yaridimim dokunsun istedim. Hanimla 3 gun okulda fuar sirasinda kutuphanede calistik. Cok ilerici bir yer, dinle falan pek bir alakalari yok. Egitim sektorunde oldugum icin ve burada yuksek egitim kurumlarinin sayisi cok fazla oldugu icin ve bazi baglantilarim mevcutoldugu icin buraya geldik. Iyi ki gelmisiz. Daha da yazarim somut soularla yonlerdirirseniz.
    Son olarak egitim seviyesi oldukca yuksek oldugu icin saniyorum gundelik isler cok kolayca bulunabilir. Herkes eleman ariyor. Restoranlar, magazalar, her turlu dukkan. Ben eger fikir gucuyle degil kol ducuyle calisyor olsaydim, bir marangoz, perdeci, tesisatci, dosemeci boyaci falan ne bileyim oyle bir sey iste, bir kac yilda milyoner olur insan burada. Abartmiyorum.


  • Bir de sunu ekleyeyim. Forumda bir infografik var mesela 200K ile kac metrekare ev alinabilir. MA Boston en pahalilardan biri. Ama kim Boston merkezde yasamak zorunda ki. Ben 40 mil kuzeyde yasiyorum. Oturdugum ev 1200 sqf ve fiyati 240K civarinda. O infografige gore hareket etmek yaniltici olabilir.


  • Tesekkurler @sadriabi ,
    İnsan kalitesi deyince beni can damarımdan vurdunuz. TR'de en şikayetçi olduğum konu...
    Sanırım MA'ın soğuğuna razı olup CA'dan vazgeçmek üzereyim 🙂
    O zaman şöyle sorayım. Ben emekliyim. Gazi Ünv. Elektrik mezunuyum ama hep reklam, tanıtım sektöründe çalıştım. Şimdi sizin gibi evden bazı işler yapıyorum. Yalnızım, çoluk çocuk yok. NH'ın (vergi muafiyeti gibi) nimetlerinden faydalanmak için komşu Seabrook'ta oturup MA'ın sağlık hizmetlerinden yararlanabilir miyim?
    Bir kaç bilgi daha, 2004 de green kart aldım ama değişik sebeplerden yerleşememiştim. Şimdi ev satın alıp yerleşebilirim, gerekirse Uber işi gibi işler yapabilirim. Ankara'lı olduğumdan soğuğa dayanıklıyımdır. Bu bilgiler ışığında bana Salisbury ile Seabrook arasında bir tercih yapmak için ne önerirsiniz?


  • Burada Hispanic ve African American'lar cok cok az. Kuzeyde Haverhill ve Lowell townlarinda bir de Boston'un guneyinde var galiba. O bolgelerin disinda suc orani cok dusuk. Gecen Salisbury Police Department Facebook grubundan kumsalda calinan bir sandalyenin duyurusunu yapti. Kim aldiysa geri getirsin diye yazmislar 🙂 Anladigim kadariyla pek isleri yok 🙂 Copleri almaya yerel gencler geliyor, gecen sarisin bir hanim geldi.
    NH'da oturursaniz oranin saglik istemine basvurmaniz gerekir, orada MA'deki benefitler yok bildigim kadariyla. Ancak sigortaniz olduktan sonra saglik hizmetini NH'da ya da MA'de alabilirsiniz. Yan kasaba Newburyport'ta Anna Jacques Hospital var. Tam tesekkullu. Newburyport inanilmaz bir yer. Amerika ortalamasinin ilerisinde acayip liberal, gelismis, ve zengin bir town. Kendi capinda Finlandiya, Isvec, Norvec falan havalarinda. Nice People of Newburyport diye bir facebook grubu var. Soyle mesajlar oluyor. "Gecen gun yaklasik 37 mil ile sehir icerisinde seyreden bir arac gordum, biliyorsunuz limit 35" diyor. Digerleri de aa nasil olur, olmaz oyle sey cik cik, ne kadar ayip, cok uzulduk kahrolduk falan diye mesajlar atiyorlar 🙂
    Nh da cok guzel bir yer ama zihniyet ve egitim kultur seviyesi belki bir tik MA'in altinda. Zaten oy oranlarindan da anlasiliyor. New England'da Trump'in kafa kafaya oldugu bir kac eyaletten biri NH, gerisininde demokratlar tulum cikarmis hehe 🙂 Yine de benim algiladigim kadariyle buranin ortalama insani bile guneydeki ignorant tiplerden daha iyidir.
    Bir kac baska bilgi. Emlak fiyatlari NH'da biraz daha dusuk olsa da emlak vergisi orada daha yuksek.
    Salisbury cok kucuk bir yer. Biz dahil, herkes ekmek almaya bile vergi olmayan NH-Seabrook'a gittigi icin Salisbury'de market bile yok. NH-MA sinirindaki butun townlar boyle.
    Uber'i bilmiyorum. Galiba her eyalette kosullari farkli. Burada ragbet olmayabilir o is icin Boston gibi merkezi yerler daha uygun olur herhalde.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

46
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum