Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Pensilvanya (İngilizce Pennsylvania), ABD'nin doğu eyaletlerinden biridir. Pensilvanya adı İngiliz Amirali William Penn'in soyadı ve ormanlık alan (woodland) anlamındaki "sylvania" kelimesinin İngiliz kralı II. Charles tarafından birleştirilmesi ile türemiştir.

    Coğrafya

    Pensilvanya, doğusunda New Jersey, güneydoğusunda Delaware, güneyinde Maryland ve güneybatısında West Virginia, batısında Ohioi kuzeyinde New York ve Erie Gölü ile çevrelenmiştir. Eyalet kuzey-güney yönünde 204 km. doğu-batı yönünde ise 455 km. uzunluğundadır. Yüzölçümü 119.283 km2 olup, bunun 116.074 km2si kara, 3.208 km2si ise sulardan oluşmaktadır. Suların 1.940 km2sini ise Erie Gölü oluşturur. En yüksek yeri, Gettysburg Muharebesinde kuzey birliklerinde savaşan bir öğretmenin adının verildiği, deniz seviyesinden 979 metre yükseklikte olan Mount Davis dağıdır. En alçak yeri ise, deniz seviyesinden 335 metre yükseklikte olan Delaware Nehri'dir.

    Eyaletin en büyük ırmağı Susquehanna nehridir. Eyaletin doğusunda Apalaş dağları uzanır.

    Demografi

    Pensilvanya 12.418.756 kişilik bir nüfusa sahiptir. Yüzde 83,8'ü beyaz, yüzde 10,4'u Afroamerikan, yüzde 4,2'si Hispanics, yüzde 2,3'ü Asyalı, yüzde 0,1'i ise kızılderilidir.

    alt text

    Bayrağı :

    alt text

    Kaynak: Wikipedia


  • Pennsylvania eyaletinin 5 şehri hakkında araştırma.Araştırma yapılırken satın alma gücü,güvenlik suç,eğlence ve okul bölgeleri baz alınarak yapılmış.


  • @ikizbabasi, insallah size ve ailenize greencard cikar da arastirmalariniza canli canli devam edersiniz 🙂
    Ben yukaridaki videoya cok katilamadim, henuz 2,5 aydir pennsylvania'dayim ve kar-kis telas derken cok fazla gezemedim ama izlenimlerimi paylasayim. Philadelphia'da kaba ve egitimsiz insanlar cok fazla. Meksika sinirinda arizonada bile insanlar burdakinden daha sevimli gelmisti bana. Pek cok mahallede nufusun yariya yakini zenci. Baska eyaletlerde gordugum afrikan amerikanlara nazaran buradakiler daha gurultulu, birbirleriyle kavga eder gibi bagira cagira konusuyorlar. Sigara icen, kirmizi isikta gecen, parkedilmemesi gereken yere parkeden insan sayisi turkiyedeki kadar olmasa da, bence oldukca fazla. Trafik ve park problemi yok degil.
    Herseye ragmen avantajlari da var tabii, mesela east coastta, yani tr ye, Newyork ve newjerseye yakin. 4 mevsim de goruluyor Arizona texastan farkli olarak.
    Sonsoz: turkiyeden ilk defa amerikaya gelecek arkadaslar sevebilir bu memleketi ama seattle'dan sonra cekilmiyor acikcasi.


  • @Senay-Sirin teşekkür ederim.inşallah bu sene biz de gc kervanına katılanlar arasında olacağız.Ve bu sefer de dediğiniz gibi paylaşımlar artacak düşüncem bir youtube,bir blog ve instagram hesabı ile öğrendiklerimi paylaşmak.


  • @Senay-Sirin ben olabildiğince araştırma yapıp paylaşıyorum.Orada yaşayan arkadaşların yaşadıkları veya bilgi sahibi oldukları şehirler hakkında bilgi vermeleri gidecek olanlar için en önemli kaynak olarak düşünüyorum.Çünkü barınma en önemli konu.


  • @Senay-Sirin Seattle hakkında bilgi verirmisiniz yaşam maliyetlerinin yüksek olduğunu biliyorum ve oldukça yağmurlu.


  • @ikizbabasi Pennsylvania içinde söyledi:

    @Senay-Sirin teşekkür ederim.inşallah bu sene biz de gc kervanına katılanlar arasında olacağız.Ve bu sefer de dediğiniz gibi paylaşımlar artacak düşüncem bir youtube,bir blog ve instagram hesabı ile öğrendiklerimi paylaşmak.

    Ben karma'ya inaniyorum, insallah size cikacak bu sene. iyilik yap iyilik bul... iyilik yap denize at, balik bilmezse Halik bilir, ve daha niceleri 🙂

    yer konusuna gelince.. herkesin oncelikleri kriterleri farkli olunca birimizin begendigi yeri bir baskasi begenmeyebiliyor. Benim icin gundelik hayatta, iste okulda sokakta trafikte muhatap oldugum insanlarin hal tavir ve davranislari cok onemli. Belki artik yaslandigim icin oyledir, genclerin bu konulari daha az onemseyecegini dusunuyorum nedense. Insan kalitesi de her eyalette farkli olabildigi kadar eyalet icinde yasadiginiz mahalleden mahalleye de degisebiliyor. Sosyo ekonomik seviye, crime rate'ini ve insanlarin insani ozelliklerini sanki burada turkiyedekinden daha cok etkiliyor gibi. Amerikada egitim seviyesi arttikca insanlarin alcakgonullulugu de artiyor, turkiyede egitim seviyesi arttikca insanlarin kibirleri de artiyor. Yine subjective bir degerlendirme bu tabii ki.

    Cocuklu olunca Seattle eastside'da arabanin ve evin kapisini ardina kadar acik biraktigimiz cok oldu, ne evimize hirsiz girdi ne arabamiz calindi. Philadelphiada gazetelerden okuyorum, evlere soygun amacli silahli baskin en az ayda bir oluyor. Mall'larda parking lotlarda insanlar daha tedirgin ve etraflarindan daha haberdar, her daim uyanik olmak gerekiyor aynen turkiye gibi.

    Biz seattle'in eastside denilen tarafinda yasadik.redmond, kirkland, bellevue ucgeni ve cevresinde. Microsoftun kampusu orada, cok fazla egitimli gocmen oldugu icin cok seviyeli bir ortam. Gunluk hayatta muhatap oldugunuz insanlar daha samimi, sicak kanli, yardimsever, cozum odakli. Para sorun olmayinca, gundelik basit meseleleri asmislar, daha humanitarianlar. Microsoft, amazon, boeing gibi yuksek maas odeyen isverenler olunca, hayat ta daha pahali oluyor dogal olarak. 5 sene once kirada $1700'a oturdugumuz mustakil evin degeri $400bin dolarin biraz altindaydi, bugun ayni evin degerine baktim $780 bin olmus. Eminim ki kiralar da cok artmistir. Emlak piyasasi balon yasiyor, turkiyeden sinirli bir butceyle ve aile olarak gideceklere tavsiye etmem, okul kalitesi cok cok iyi ama hayat pahali. cocuksuz bilgisayar muhendisleri icin bence ideal bir ortam. Havasi iliman, yemyesil, ormanin icinde gibi yasayip 15 dakikada iste olabiliyorsunuz. Cok fazla hindistanli var, keske onlarin yerinde turk muhendisler olsaydi diyor insan. Yine subjective bir degerlendirme olacak, republican olanlarin az, democratlarin cok oldugu yerler daha yasanabilir, gocmenlere karsi ayrimcilikla daha az karsilasirsiniz bu tur yerlerde. WA state blue yani democrat. Zihnim cok daginik onun icin yazdiklarim boluk porcuk oluyor farkindayim, kusura bakmayin.

    Bana north carolina'da research triangle denilen alan daha cazip geliyor. Is imkanlari cok, hayat cok daha ucuz. Seneye universiteye baslayacak kizima da orada universite bakiyoruz. Okumak, yasamak yerlesmek icin daha uygun gibi gorunuyor, tabii gidip de bir kac ay gecirmeden anlamak zor.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @senay-sirin Senay Hanim, elinize saglik. cok guzel bir yazi, acaba su konuya da aynisini aktarmaniz mumkun mu?

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/86/washington-state


  • @Senay-Sirin elinize yüreğinize sağlık.
    Kriterler oldukça fazla eyalet ve şehir seçiminde doğrusu yanlışı yok.Yeni bir hayata başlanıyor seçme hakkı var diye düşünüyorum.Herkesin aklındaki ve gönlündekinin gerçekleşeceği bir hayat olsun.


  • Pennsylvania eyaleti için yeni bir video.Eyaletin yaşanabilecek 10 şehri hakkında yorumlar video da mevcut.Tabii @Senay-Sirin Eyalet hakkındaki yorumlarını bekiyoruz.

    1. Pittsburgh.
    2. Philadelphia.
    3. Penn Wynne.
    4. State College.
    5. Mount Lebanon.
    6. Radnor Township.
    7. Bethel Park.
    8. West Chester.
    9. Emmaus.
    10. Philadelphia Main Line .

  • @ikizbabasi
    Nisanda apartman kontratim dolar dolmaz ben bu diyardan kaciyorum 🙂 yasanmayacak bir yer degi, sadece ben artik tasinmayacagimiz, sevip temelli yerlesebilecegimiz bir yer ariyorum ve philadelphia bizim beklentilerimizden cok farkli (turkiyede elestirdigim ne varsa burda da var 😂)
    Gecen hafta iki African Amerikan kavga ediyor, bir birine bir suru kufurler ve "nigger" diye hakaretler ediyorlar, "seni pis zenci" gibi bir ceviri yapayim. Balgam atip yere tukuren, gecenin bir yarisi sitede bagira bagira konusan, kirmizida gecen, .... neyse baslamayayim yine. Burasi norristown, olur da pennsylvania ya gelecek olursaniz, Norristown'dan uzak durun. 😳

    Bahsettiginiz yerlerin coguna gitmedim onun icin yaniltici bir sey soylemeyeyim ama bir kismi is imkaninin az oldugu kucuk yerler. Turkiyeden gelen biri bence buyuk sehirlere yakin, mesela en fazla 1 saatlik mesafede is imkanlarinin bol oldugu yerleri tercih etmeli.
    Oglumun case manager'i "lower merion guzel bir yer, kontratin dolunca oradaki evlere bakalim" dedi. On arastirmalarima gore, philadelphiaya, universitelere yakin, okullari iyi, ev fiyatlari ortalama, public transportation var, crime rate dusuk. Benim cabalayip da ev kiralayamadigim semtler de Abington, jenkintown, willow grove, elkins park. Buralar da genel ozellikleri itibariyle lower merion gibi.


  • @senay-sirin Senay hanim biz sadece bir yildir buradayiz, yine de nacizane fikrimi paylasayim. Soguk ve pahaliliga gogus gerebilecekseniz New England deneyin. Biz TR'den hali vakti yerinde insanlar olarak, cigrindan cikmis akil tutulmasi sebebiyle kacarak geldik. Saydiklarinizin hicbirine sahit olmuyoruz buralarda. Kuzey Massachusetts, New Hampshire'in guneyi ve Maine'in guneyinden bahsediyorum. Newburyport MA, Porstmouth NH, Portland ME sehirleri mesela. Cok progressive, liberal ve inclusive yerler buralar. Afro american ve latino nufus bu bolgede yok, sifir. Selamlar.


  • @sadriabi Pennsylvania içinde söyledi:

    @senay-sirin Senay hanim biz sadece bir yildir buradayiz, yine de nacizane fikrimi paylasayim. Soguk ve pahaliliga gogus gerebilecekseniz New England deneyin. Biz TR'den hali vakti yerinde insanlar olarak, cigrindan cikmis akil tutulmasi sebebiyle kacarak geldik. Saydiklarinizin hicbirine sahit olmuyoruz buralarda. Kuzey Massachusetts, New Hampshire'in guneyi ve Maine'in guneyinden bahsediyorum. Newburyport MA, Porstmouth NH, Portland ME sehirleri mesela. Cok progressive, liberal ve inclusive yerler buralar. Afro american ve latino nufus bu bolgede yok, sifir. Selamlar.

    Evet guzeldir new england, bir de pahali ve soguk olmasa. Oglum Malden'da dogdu, kizim Framingham'da. Aci tatli pekcok animiz var Boston'da. Boston olursa esimin erken emeklilik hayalleri suya dusecek, yoksa onun da birinci tercihi boston.

    Havalar biraz isinca dogu yakasinda dusundugumuz bir iki eyaleti gezip, artisini eksisini degerlendirip, bir karar verecegiz artik. Yazin esim ve kizlarimiz TR'den gelip bize katildiklarinda, herkesin mutlu olabilecegi bir yer olsun istiyorum. Biz bu kadar sene burda yasayip da bu kadar zorlaniyorsak karar vermekte, turkiyeden green kartla yeni gelenler kimbilir nasil zorlaniyordur diye dusunuyorum.


  • Oyleyse siz buraliymissiniz ve aslinda daha iyi bilirsiniz. Benim gozlemime gore Boston merkezde her buyuk sehirde olan kesmekes mevcut. 25 yil is hayatinda istanbulun her turlu eziyetini cektikten sonra niyetimiz kucuk bir yerde yasamakti. 50 mil kuzeyde kucuk bir town'da yasiyoruz. Kumsala yarim mil. 6 bin kisi yasiyor ama bana 200 kisi gibi geliyor. Hayat cok yavas ve sakin. Herkes kibar, nezaketli, iteleme kakalama yok. Hicbirsey icin Boston'a gitmeye ihtiyac duymuyoruz. Komsu town Newburyport'ta hersey var. Okullar, doktor, hastaneler. Herkes cok duyarli. Egitim seviyesi cok yuksek.
    Cape Cod'dan, Porstmouth'a kadar envai cesit beach town var. Gloucester, Rockport, Essex, Newbury, Plum Island, Salisbury, Hampton, Rye.
    Gezmeye dolasmaya ve alis verise guneye Boston'a gitmektense, kuzeye Porstmouth, Kittery gibi town'lara gidiyoruz. Kuzeydeki bu bolgeler guneydeki Boston ve cevre townlar kadar kohne degil, hersey yepyeni piril piril. New Hempshire zaten baslibasina cok enteresan bur eyalet. Live free or die. Trafik sigortasi zorunlu degil, motosiklet kullananlara kask, kucuk cocuklarin on koltuga oturmasi yasak degil. Sales tax yok, personal income tax yok. Ortalama gelir cok yuksek. Nufusun buyuk cogunlu non-religious. Sonucta blue state. Ama tabi soguk ve pahaliliga karsi cok direncli olmak gerek. Esim Izmirli ben de soguktan nefret ederim ama burada elde ettigimiz yasam sartlari oylesine iyi ki, sogugu hissetmiyorum bile. Cahillikten, egitimli insanlar olarak ayrimciliga ugramaktan (garip ama gercek), kendi devletimiz tarafindan soguslenmekten (cogu hukuk disi olan her turlu dolayli ve dolaysiz vergi, egitim ve saglikta ozel kurumlara servet odemeye mahkum edilme vs), teror korkusu ve dincilerin baskisi altinda yasamaktan oylesine yilmistik ki son 20-30 yilin soguk rekorlarinin kirildigi bu kis -18'lerden hicbirimiz sikayet etmiyoruz.
    Bildiklerinizi size anlatmis olmayayim, ben henuz gelmemis, plan yapan arkadaslar icin yaziyorum esasen.
    Ben profesor bir arkadasimin israri uzerine; forum'daki diger arakadaslar gibi Houston'a gitmekten vazgecerek buraya geldim. Geldikten sonra ic politikayi ve gundemi takip ederek daha iyi bir perspektif sahibi oldugumu saniyorum (tabiki daha ogrenecek cok seyimiz var) Ozellikle guney eyaletler ve northeast arasinda ya da soyle diyeyim red stateler ve blue stateler arasinda sosyal ve politik acidan cok buyuk farklar oldugunu idirak ettim.
    Eski bir muzisyen; Lynnyrd Skynnyrd, Allman Brothers, Blackfoot gibi southern rock gruplarini dinleyerek buyumus olsam bile buraya geldigimde bakis acim cok degisti.
    Algiladigim kadariyla dil sorunu olan arkadaslar is bulmanin zorluklari nedeniyle guney eyaletlerde daha rahat edebilirler. Guneyde surekli goc alan eyaletlerde kalabaliga karisip bir immigrant olarak nisbeten rahat edebilirler.
    Dil sorunu olmayan, beyaz yakali ve daha insancil, adil yasam kosullari ozlemi icinde olanlar New England bolgesini dusunebilir. Daha fazlasini merak eden arkadaslar olursa Massachusetts basligina yazdiklarima goz atabilir. Saygi ve selamlarimla.


  • @Senay-Sirin umarım istediğiniz bir şehir bulursunuz.Sizin Amerika hakkındaki tecrübeleriniz bize birer örnek teşkil ediyor.Özellikle Seattle da çok mutlu olduğunuzu düşünüyorum.
    @sadriabi yıllar önce ülkemizde yaşadıklarımızı şimdi özlemle aradıklarımızı öyle güzel anlamışsınız ki ağzına elinize sağlık.Sizin yorumlarınızdan sonra Boston ve bahsettiğiniz yerler her ne kadar pahalı olsa da araştırılmalı diye düşünüyorum.Hele bulunduğunuz yeri o kadar güzel anlamışsınız ki yakında oraya bir Türk göçmen hücumu olabilir 🙂

  • ⭐⭐

    @Senay-Sirin ben amerika’ya ilk geldigimde king of prussia sehrinde kalmistim. Norristown ile komsular. Dediginiz gibi Ben bu kadar les baska biyer gormedim😀 lesi mecazi anlamda kullanmadim bu arada. Yollar bozuk, heryer cop, evler yikik dokuk. Yeni geldigimizde ehliyettir ssn dir bir cok defa gitmek zorunda kalmistim. Norristown un aksine king of prussia da bir o kadar ust duzey kisilerin yasadigi biyerdi. Aralari sadece 5-10 mil civari. Abd nin de en buyuk mall une ev sahipligi yapiyor. Son olarak sunu soyleyim oralardan kacip Florida ya gecerek en iyi karari verdim. Beyaz yaka, mavi yaka copcu amele muhendis ne olursaniz olun en guneye Florida’ya gelin hayat burda 😀


  • @goodluck hayat burda yı biraz detaylandırır mısınız?

  • ⭐⭐

    @ikizbabasi Pennsylvania konusunu dagitmayayim simdi. En kisa zamanda Florida konusuna bende katkida bulunurum ins.


  • @goodluck ben ft. lauderdale de oturan bi tanıdıkla konustum da aman buraya sakın gelmeyin burda işler sezonluk, yaşam çok pahalı bilmem ne falan deyip durdu.


  • @sadriabi oncelikle izmirden gidip de bu seneki soguklara ragmen memnun olabildiginiz icin sizi tebrik ederim 🙂 philadelphia da da ruzgarin da etkisiyle hissedilen sicaklik -20'leri buldu. Bir de benim oglum o soguklarda bile shortlu ve sandaletliydi, sensory processing disorder var ve coraba ayakkabiya tahammul edemiyor.
    Amerika'nin bu kadar genis olup, her turlu ihtiyaca cevap verebilecek secenekler barindirmasini seviyorum. Eyalet eyalet dolasip, iyisiyle kotusuyle yerel kulturu tanimak da eglenceli aslinda 🙂 Siz de olur da soguklardan pes edecek olursaniz, ben de size Seattle, oregon ve kalifornia taraflarini onereyim.

    @ikizbabasi Seattle cok uzak turkiyeye. Yoksa en cazibi bati yakasi benim icin de. Bir ayagimiz turkiyede olsun, mesafe yakin olsun, her sene gidip gelelim diye dusundugumuz icin dogu yakasini secmistik ama bu kadar kultur farki yasayip, amerikaya degil de farkli bir ulkeye gitmis gibi olacagimizi dusunememistik. Esimin kabus gibi hatirladigi anisi, istanbul-los angeles arasi 15 saatlik bir ucusu, en buyugu 6 yasinda 3 cocukla gerceklestirdigimiz yolculuk, ki cocuklarla %80 ben ilgilendim, o uyudu 😉
    Her sey bir arada olmuyor, oncelikleri iyi belirleyip tercih yapmak gerekiyor. Bizim ailemizin paylasmadigim bazi ozel durumlarinndan dolayi, pek cok kriteri degerlendirmemiz gerekiyor.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

62
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum