Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Birkac gundur Netflix'de Ingiliz kraliyet ailesinin 1940'lardan itibaren hayatinin anlatildigi "The Crown" isimli diziyi izliyorum. Degisik kaynaklardan, Britanya imparatorlugunun Dunya liderligini II.Dunya savasindan sonra ABD'ye devrettigini, Ingiltere'nin (Birlesik Krallik) perde arkasindan ABD'nin akil hocaligini yaptigini hatta Ingiltere'nin Washington Buyukelciliginde ABD'nin her bir bakanligi icin ayri bir masa oldugu iddiasini duymustum. Ama bu iddialar hep abarti gelirdi. Dizinin henuz baslarindayim. Basbakan Winston Churchill genc kralice Elizabeth II ile Buckingham sarayinda ki haftalik gorusmesine gelir (kurallar geregi bu gorusmelerde kralice otururken basbakan ayakta duruyor) Churchill, Sovyetler Birliginin Kazakistan collerinde nukleer bomba denemesi yaptigini Ingiltere'nin derhal insiyatif alarak yeniden baris'i tesis etmek icin gorusmelere baslamasi gerektigi soyler. Yalniz bir problem vardir. Churchill, kendisine saygi duyan ve sadece onu dinleyen Stalin'in artik olmadigini dolayisiyla buyuk bir felaket olabilecegini soyler. Kralice Elizabeth II aciklamasini ister. Churchill, "Sovyetler eski ve buyuk bir imparatorluk ve kendilerine saygi duyulmasini istiyorlar. Amerikalilar ise karsilarindakine buyuk bir sopa sallayip bagirarak konusmayi seviyorlar. Kendilerinden eski ve daha tecrubeli bir guc'un onlari yonledirmesine ve egitmesine ihtiyaclari var" der. Elbette o eski ve tecrubeli guc Ingiltere'dir.

    Bir diger ilginc konu ise kraliyet ailesi cocuklarinin aldigi egitim. Onlarin dunya'nin en iyi egitimini aldiklarini dusunuruz. Sanirim yakin zamana dek pekte oyle degilmis yada en azinda kiz uyeler icin. Kralice Elizabeth II'nin aldigi butun temel egitim okuma, yazma, siir, fransizca, almanca dersleri ve nakis isleme. Kendisine sadece nasil iyi bir lady olacagi ogretilmis. Cocuklugunda, ust yonetici ve aristokrat sinifin erkek cocuklarinin egitim gordugu Eton College'de hafta da bir ozel hocasindan ders alir ama bu dersler, matematik, fen, sosyal bilimler degil sadece onun ilerde ki kralice olarak yasantisinda ihtiyaci olacak bilgilerdir. Ornegin, dersin birinde, Britanya anayasanin iki elementinin efficient(etkinlik/verimlilik) ve dignified(agirbaslilik/asalet) oldugunu efficient tarafinin hukumetce yurutuldugunu ve halka karsi sorumlu oldugunu, dignified tarafininda kraliyet'de oldugunu ve sadece Tanri'ya karsi sorumlu oldugu ogretilir. (Bilmiyenler icin; kraliyet ailesinin ve Ingiliz halkinin buyuk cogunlugunun bagli oldugu Anglikan kilisesi ayri bir dindir ve tipki Vatikan'da ki Papa katolikler icin ne ise Ingiliz kralicesi de butun Dunya'da ki Anglikanlar icin bu dinin yeryuzunde ki en buyuk manevi lideridir ve sadece Tanri'ya karsi sorumludur). Genc Elizabeth kralice olduktan sonra ozel sekreterinden kendisine bir tutor(ogretmen) bulmasini ister. Hangi konuda diye sorar sekreteri. General knowledge (genel kultur) uzerine der. Hukumet'den gelen raporlari, dunyadaki ve siyasetdeki gelismeleri dinlerken tam anlayamadigini, geriden geldigini dusundugunu soyler. Yaslica bir tutor gelir, kralice'ye nereden baslayalim, bana aldiginiz egitimden bahsedermisiniz der, kralice suskundur, lise diplomaniz var mi, kralice yine susmaktadir, herhangi bir diplomaniz yada girip verdiginiz herhangi bir test var mi, kralice suskun yere bakmaktadir.
    Ilginc degil mi 🙂 Yakin tarihe merakiniz varsa size de tavsiye ederim.


  • Bu ileti silindi!

  • Fiyasko olan son sezonu hariç gayet güzel bir dizidir. Gerçekçi, kaliteli ve ilginç. Öneririm.

  • ⭐⭐⭐⭐

    @Haliax unutamadığınız film dizi öneriler konusuna eklerseniz daha faydalı olur.

  • Yasaklı

    su an ki kralice icin -she is a glue that holds the commonwealth- denir.


  • ABD'den once 17., 18., 19. ve hatta 20.yuzyillarda Dunya'yi yoneten buyuk imparatorluklar ve bunlarin arasinda ki mucadeleler vardi. O imparatorluklarin mirascilari sekil degistirselerde bugun hala buyuk devletler olarak duruyor. Biz biraz geri kaldik ama bu yuzyilda yakalariz umarim. Gecenlerde Rus savas ucaklari Ingiliz hava sahasini ihlale yeltenirken Ingiliz RAF (royal airforce) alarma gecti, nota ustune nota verildi. 2 sene once ise Ruslar ingiliz ajani olan eski bir Rus albayi ve kizini Ingiltere cok sofistike bir kimyasalla zehirledi. Kurtarildiklari soylendi ama onlari suikastden sonra goren yok. Birlesik Krallik butun gucunu kullanarak 50'ye yakin bati ulkesinden 100'e yakin Rus diplomatini sinir disi ettirdi. Yani bu imparatorluklarin hirsi mucadelesi bugunde aynen devam ediyor. Bununla ilgili "The Crown" dizisinde ki bir soz cok ilgimi cekti. "Crown must always win". (Ingiliz tahti her zaman muzaffer/galip olmali). Adamlarin mottosuna bakin 🙂


Benzer Başlıklar

  • 1
  • 37
  • 17
  • 14
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

98
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum