Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐

  • Yasaklı

  • ⭐⭐⭐

    Zaten F-35’lerin yandan rüzgar yediğine dair söylentiler var, muhtemelen yakında medyamız doğrular.
    😛


  • @FreeWoRLD Bu gun bir yazi vardi, RU muadillerinin daha hizli, daha uzun menzilli ve radara yakalanmadigini vb. Ustelik %30 daha ucuzmus.
    Zaten F35 lerin sadece 1 alt modeli dikine inip kalkiyor (B miydi neydi). Denge sorunu varmis cidden.
    Olay kedi-ciger yaklasimindan simdilik uzak. Ama eli kulaginda.

  • ⭐⭐⭐

    F35ler uçak olarak bakıldığında bazı konularda kötü olabilir ama buna sistem bütünü ile bakmamız lazım. Merak edenlerin JSF’i araştırmasını tavsiye ederim.

  • ⭐⭐⭐

    Yazık TAI bile işin içindeydi.


  • Sildim sildim, gereksiz oldu evet. Yabanci basina guvenmemek gerek.


  • Keske gercekten cikarilsa ve Turkiye'nin simdiye kadar yaptigi odemeler iade edilse. Askiya alindi/durduruldu (suspended) deniyor haberde ama yapilan antlasmada ABD'nin tek basina boyle bir yetkisi yok. F35 lerin verilmemesi Turkiye icin cok iyi olur. Cok pahali, masrafli ve sorunlu bir ucak. 1999 yilindan beri devam eden bir proje ve testleri halen bitirilemedi. BU arada Turk sirketleri F35 icin 900 uzerinde parca uretiyor. Bu parcalarda oyle vida civata degil, ucagin sofistike doner aksamlari ve avionicsler. ABD'e icinde kolay olmayacak bu acigi kapamak. Projede gecikmeler olacagi ve ucak basina 7-8 milyon dolarlik fiyat artisi olacagi konusuluyor.
    Turkiye 10 senedir kendi ucagini yapmak icin calisiyor. Epey de ilerleme sagladi. Ruzgar testleri bitti bitiyor. ABD'nin bu kararindan sonra bu konuda ki calismalar cok daha hizlanacaktir. Zaten IHA/SIHA alaninda Dunyanin ilk 5-6 ulkesinden biri. Genel maksat ve taarruz helikopterlerini de motoru dahil kendisi yapabiliyor artik. Hurjet ve Hurkus ucaklari tamamen kendi tasarimi. Simdi birtek supersonic muharip ucagi kaldi. Kesin olan tek sey bu karar Turkiye icin cok daha hayirli olmustur. Sasiracaksiniz ama Turk savunma sanayiinde ki yerlilik orani %65-70 seviyesine ulasti su an. ABD'de ise yerlilik orani %85. Bircok alt sistemi onlarda disaridan aliyor.

    Zamaniniz varsa bu videoyu izleyin. TAI (TUSAS) muduru TFX ucagi ve diger hava araclarimizla ilgili guncel bilgi veriyor.

  • Yasaklı

    @newman doğru kullanılırsa evet avantaj olabilir. Ancak sanıyorum Hürkuş'ta şu anda Pratt & Whitney Canada PT6, Atak da CTS800 (ABD-İngiliz) kullanılıyor diye biliyorum. Kendi motorumuz 2023 deniyordu en son hatırladığım. Hatam olabilir ama böyle biliyorum hatta Rolls Royce ile Atak motoru konusunda sorun yaşandığına dair haberler hatırlıyorum yakın zamanda


  • @mhepekiz, içinde söyledi: Abd turkiye f35 projesinden cikardi

    @newman doğru kullanılırsa evet avantaj olabilir. Ancak sanıyorum Hürkuş'ta şu anda Pratt & Whitney Canada PT6, Atak da CTS800 (ABD-İngiliz) kullanılıyor diye biliyorum. Kendi motorumuz 2023 deniyordu en son hatırladığım. Hatam olabilir ama böyle biliyorum hatta Rolls Royce ile Atak motoru konusunda sorun yaşandığına dair haberler hatırlıyorum yakın zamanda

    Mustafa bey, olabilir bende medyadan takip edebildigim kadarini biliyorum. Takdir edersiniz ki bu cok karmasik sistemleri yapabilen az sayida ulke bu ise 100 sene once basladilar. Turkiye cok geriden gelmesine ragmen kisa surede cok iyi is cikardi. Bu sekilde devam ederse gelecek nesillerimiz icin hersey cok daha aydinlik olacak. Turkiye ile ilgili bazi gelismelere RTE eksenli degilde Turkiye eksenli bakilirsa daha saglikli yorumlanacagi kanaatindeyim. Vaktiniz oldugunda asagida ki video'yu izlemenizi oneririm. Uretilen hava araclari motorlari hakkinda bilgi veriliyor. Calismalar son hiz devam ediyor. Atak ve Gokbey helikopterlerinin yeni versiyonlarinda yerli motor kullanilacagi belirtiliyor. Saglicakla.

  • Yasaklı

    @newman Diyorum ya ülkemiz için çok güzel şeyler bunlar inşallah yolcu uçağı ya da otomobile benzemesin hemen kendi motorumuzla uçsun bu araçlar.. Yolcu uçağını da anlattık, arabayı da prototip diye koyduk ortaya arkası gelmedi. Bir an önce olması çok değerli. Sevgiler


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

81
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum