Amerika'da Doktorluk
-
Usmle asistanliga girmek icin on sart sinav. 1 2ck ve 2cs sinavlarini gecmek gerekiyor. Asistanlik basvurusu icin (Amerikalilar da dahil herkes giriyor bu sinavlara, yabancilar icin ozel degil). Dahiliye, pediatri, aile hekimligi, psikiatri girilmesi yabancilar icin daha kolay bolumler...Turkiyede yapilan uzmanliklar direk gecerli degil. Genel olarak tekrar asistanlik sart. Bazi istisnalarvar. Radyoloji uzmani 4 yil Amerikada ayni kurumda yandal ya da ogretim uyesi olarak calisinca radyolog olabiliyor asistanlik yapmaksizin. Genel bir eslesme sistemi oluyor. Sinav puanlari, referans mektuplari, cv vsvs. Istediginiz bolumlere basvuruyosunuz. Onlar kendilerine gelen basvurulardan alacaklarinin 10 kati kadarini is gorusmesine cagiriyor. En son adaylar ve bolumler tercih siralamasi yapiyor, is gorusmesi yapilanlar arasinda sistem 'match' yapiyor. Amerika tecrubesi, baglantilar ve Amerikali hocalardan guclu referans mektuplari en onemli komponentleri basvurunun...
-
42 yaşında bir dahiliye hekimi olarak USA' de USMLE' yi almadan diplomamla yapabileceğim iş veya okuyabileceğim bölümler nelerdir?
-
@özlem Amerika'da Doktorluk içinde söyledi:
42 yaşında bir dahiliye hekimi olarak USA' de USMLE' yi almadan diplomamla yapabileceğim iş veya okuyabileceğim bölümler nelerdir?
Maalesef uzmanlik diplomaniz ABD'de gecerli degil.
-
USMLE ile ilgili cok güzel bilgiler var sitenizde ve amerikada doktorluk ile de ilgili. Hepsini okudum.
Ben hekimlik yapmak istemiyorum diplomamın sınavlara girmeden ve eğitim almadan geçerli olmadığını forumunuzdan öğrendim.
Başka bir iş seçeneği olabilir. Ama seçenekler neler? Nereden başlamam gerek?
Yeniden eğitim almak, sertifika programları, bilimsel araştırmalar hepsi olabilir.
Bu arada tasınacagım bölgenin Florida olması bir avantaj heralde. Çok sayıda kalifiye insanın oraya göç edip elindeki diplomasının geçerli olmaması nedeniyle başka işlerde çalıştıgı ile ilgili bir sürü yazı var.
Ama seçenekler neler? Nereden başlamam gerek bu konuda fikir alabilirsem cok sevinirim.
Bir de tüm üniversite eğitim programları ücretli mi oluyor? -
@özlem Amerika'da Doktorluk içinde söyledi:
USMLE ile ilgili cok güzel bilgiler var sitenizde ve amerikada doktorluk ile de ilgili. Hepsini okudum.
Ben hekimlik yapmak istemiyorum diplomamın sınavlara girmeden ve eğitim almadan geçerli olmadığını forumunuzdan öğrendim.
Başka bir iş seçeneği olabilir. Ama seçenekler neler? Nereden başlamam gerek?
Yeniden eğitim almak, sertifika programları, bilimsel araştırmalar hepsi olabilir.
Bu arada tasınacagım bölgenin Florida olması bir avantaj heralde. Çok sayıda kalifiye insanın oraya göç edip elindeki diplomasının geçerli olmaması nedeniyle başka işlerde çalıştıgı ile ilgili bir sürü yazı var.
Ama seçenekler neler? Nereden başlamam gerek bu konuda fikir alabilirsem cok sevinirim.
Bir de tüm üniversite eğitim programları ücretli mi oluyor?Anladim, bu baslik altinda yazdiginiz icin ben doktorluk ile ilgilendiginizi farzederek cevap verdim. Su bolumdeki basliklari bir inceleyin isterseniz:
https://yesilkartforum.com/forum/category/7/sağlık-sektörü
Eger var olan basliklari begenmezseniz, yeni bir baslik acalim olasi meslekler icin. Cunku bu baslikta sadece doktorlukla ilgili bilgilerin paylasilmasi daha uygun olur.
-
tıp fakültesi 3.sınıfın sonunda 2013’te araştırma için 3 aylığına Abd'ye gittim
5.sınıftayken green card çıktı
Mayıs 2016'da (green card vizemin geçerliliğin sonlarına doğru okulumun bitmesine de 2 ay kalmışken) okulu dondurup GC ile ilk kez ABD'ye giriş yaptım ABD'de kaldığım 3 aylık sürede gece gündüz ders çalışıp ağustos 2016'da usmle step 1'i verdim ve sınavdan birkaç gün sonra da temelli (2-year permit'e de başvurmadan) Türkiye'ye döndüm
Şu anda son yıl asistanıyım,seneye Türkiye'den uzmanlığımı alıyorum.
ABD'de doktor olarak çalışabilmek için en az orada asistanlık (Residency) yapmış olmak lazım
Türkiye'den gidecek birisi için en mantıklısı tıp fakültesini Türkiye'de okuyup ABD'de asistanlığa başvurmak (abd'de 4 yıllık medical school 200 bin dolar civarında Türkiye'de bedava,200 bin dolar paranız cebinizde kalır(tabi varsa) )
Türkiye'de yapılan uzmanlık sayılmıyor yeniden asistanlık yapmak gerekiyorAsistanken aylık net 3000-3500 dolar alırsınız
Uzmanken de aylık net 12 bin dolar civarı alırsınız (yıllık brüt 200-250 bin dolar)Asistanlıkta yabancıların en rahat girdiği branşlar aile hekimliği(3 yıl),iç hastalıkları(3 yıl),çocuk hastalıkları(3 yıl),psikiyatri(4 yıl)
Çok kazanan (yıllık brüt 400-500 bin dolar) branşlara yabancılar zor alınıyor imkansız deyip kimsenin umutlarıyla oynamak istemem çünkü her branşa girmiş yabancı var
Rakamlarla konuşmayı severim,2019 asistanlığa giriş istatistiklerini paylaşayım bağlantı metni
toplam asistanlık kadrosu 32.194
11.949 yabancı (tıp fakültesini abd dışında okumuş) başvurmuş.7025'i kabul edilmiş (%58.8'i) son 20 yılın en yüksek oranı bu,genelde %40-50 civarındagreen card şart değil onu da hatırlatayım,etrafımda asistanlığa başlayan birebir tanıdığım bizim fakülteden mezun en az 8-10 Türk var,nerdeyse hepsi green card'sız.j-1 vizesi ile gittiler
Çok detaya girmeden yazmaya çalıştım,başta crazycells ve forumdaki birçok kişi zamanında çok yardımcı oldular,sonsuz teşekkür ediyorum.
Her ne kadar başaramamış olsam da ABD'de doktorluk konusunda sorularınız varsa yardımcı olabilirim
-
Kardeşim patoloji uzmanlık son sınıfta Ingılızcesi cok iyi gitmesi için neler yapabiliriz? Almanya ya gitmesi daha mı avantajlı olur uzmanlıgı saydırması acısından?
-
@calibraturbo Almanya konusunda bilgim yok.
ABD'de temelli olarak patoloji doktorluğu yapmak istiyorsa USMLE'nin 3 sınavına girecek.Asistanlığını tekrar yapacak.
Step 1 (Ankara'da yapılıyor,1135 dolar) Temel bilimler ağırlıklı,yaklaşık 280 soru bilgisayar üzerinden,7-8 saat sürüyor
Step 2 CK (Ankara'da yapılıyor,1160 dolar) Klinik bilimler ağırlıklı,yaklaşık 280 soru bilgisayar üzerinden,7-8 saat sürüyor
Step 2 CS (Yalnızca ABD'de yapılıyor,1580 dolar) Hasta numarası yapan tiyatrocularla pratik sınav
Bunlara ek olarak 3 tane de referans mektubu lazım (Mümkünse hepsi ABD'li hocalardan,doktorlardan olması tercih sebebi.Bunları alabilmek için de bir süre (1ay-3 ay-1 yıl) orada araştırma,klinik gözlem vs. yapmak lazım.
-
cok tesekkur ederim.Benım ıkı dayım da usa da sızın meslektasınız. fakat fayda goremıyoruz. kacan kurtuluyor,haklı burdakılerı de unutuyor
-
@gokhanbulut Bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Benim merak ettiğim ise mikrobiyolog olarak çalışmak için nasıl bir yol izlememiz gerektiği. Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanıyım. Biliyorum ki uzmanlığımız orada kabul görmüyor. Peki lab.da çalışmak için ne yapmak lazım?
-
@frozen Amerika'da Doktorluk içinde söyledi:
@gokhanbulut Bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Benim merak ettiğim ise mikrobiyolog olarak çalışmak için nasıl bir yol izlememiz gerektiği. Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanıyım. Biliyorum ki uzmanlığımız orada kabul görmüyor. Peki lab.da çalışmak için ne yapmak lazım?
Rica ederim hocam.
Enfeksiyon hast. ve klinik mikrobiyoloji ABD'de iç hastalıklarının yandalı.
3 yıl iç hastalıkları'ndan sonra 2 yıl enfeksiyon hastalıkları yandalı yapılıyor.Mikrobiyolog olarak nasıl çalışılır bilmiyorum ama indianapolis'te 30'larının ortasında bir Türk doktor bey var,ABD'de dahiliye asistanlığı+enfeksiyon hast yandalı yapmış.
Onun ismini özelden verebilirim kendinizi tanıtın,eminim o size daha fazla bilgi verecektir.
-
@gokhanbulut çok memnun olurum. Açıkcası 5 yıllık uzmanlık sonrası yeniden sınavlara hazırlanmak hakikaten çok zor geliyor.
-
@frozen aynı durum eşimde de var eğer bir istisna var ise bilmek isterim bende
-
@frozen bu sitede yeniyim,özel mesaj gönderemedim
bilgisayardan giriyorsanız ekranın sağ üstü'nde sohbet e tıklayın yazdım size -
@freelander ben iki yıl abd.de yaşadım ancak hiç uzun vadede kalmayı düşünmediğim ve ufak çocuklarım olduğu için yalnızca dil okuluna gidebildim. O dönemde gördüğüm kadarıyla hekimliğe alternatif olarak üniversitelerde epidemiyoloji yada mikrobiyoloji doktorası yapılabileceğini düşünüyorum (enfeksiyon hastalıkları uzmanları için)
-
@gokhanbulut Ben de hayatımda ilk kez bir foruma üye oldum. Nasıl özelden yazılır hiç bilmiyorum maalesef. 3-4 saat sonra eve ulaştığımda size yazmayı deneyeceğim. İlginiz için tekrar teşekkür ederim

-
Nickname tıklayıp açılan pencerede sağdaki düşey 3 noktaya tıladığınızda “sohbeti başlat” ile yazacaksınız
-
@freelander tamam, teşekkür ederim
-
Merhaba herkese bu sene bana greencard çıktı ve amerika’da doktorluk okumak istiyorum.Henüz Türkiye’de bir üniversiteye başlamadım.Amerika’da tıp eğitimine nasıl başlayabilirim? Şartları ve yıllık ücreti nedir?
Bilgi verirseniz sevinirim,teşekkürler. -
@xpowerglide Amerika'da Doktorluk içinde söyledi:
Merhaba herkese bu sene bana greencard çıktı ve amerika’da doktorluk okumak istiyorum.Henüz Türkiye’de bir üniversiteye başlamadım.Amerika’da tıp eğitimine nasıl başlayabilirim? Şartları ve yıllık ücreti nedir?
Bilgi verirseniz sevinirim,teşekkürler.Turkiye'de Tip egitimini universite yerine okuyabiliyorken, ABD'de bunu yapmaniz mumkun degil. ABD'de tip, hukuk gibi fakulteler universite diplomasi aldiktan sonra okunan bolumler. Once bir universite bitirip sonra MCAT sinavina girip bir tip fakultesinde okuyabilirsiniz. Sonra MD derecesine sahip oluyorsunuz, uzmanlik icin yine ilk iletide anlatilan USMLE sinavlarina girmeniz gerekecek.
ABD'deki egitim sistemine su konudan asina olmanizi tavsiye ederim:
https://yesilkartforum.com/forum/topic/123/amerika-daki-eğitim-sistemi-genel-bakış
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
41
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.8k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum