Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @the-black-eagle Eyaletlerin Vergi Oranlari içinde söyledi:

    Benim merak ettiğim bir konu var. Araştırmamdan kesin bir sonuç çıkaramadım açıkçası. Örneğin new yorkta çalışıyoruz ancak new jerseyde yaşıyoruz. Eyalet gelir vergisi nereye ödenecek. Yaşadığın yere ödersin gibi bir bilgi aldım ancak peşin olarak şitketine kestirdiklerin sadece federal vergi midir. Eyalet vergisi böyle peşin kesiliyormu. @crazycells açıkçası bahsettiğim bölgelere yakın olan sensin başta sen olmak üzere diğer bilgi sahibi arkadaşların yardımlarını rica ederim.

    Evet, calistiginiz ama yasamadiginiz eyaletlere "non-resident" olarak, yasadiginiz eyaletlere ise "resident" olarak vergi oduyorsunuz. Fakat pek cok birbirine yakin eyaletler arasinda isinizi kolaylastiracak anlasmalar var. Dolayisiyla boyle durumda tek bir eyalete vergi odeyip bildirimi yapmak da yeterli. Eger iki ayri eyalete odemeniz gerekiyorsa, birine odediginiz vergileri digeri icin "tax credit" olarak kullanabilirsiniz, zaten bu tur sorular soruluyor formlarda. Dolayisiyla vergi miktari hesaplanirken bunlar da goz onunde bulunduruluyor.

    Ben dediginiz durumda degilim maalesef NJ'de daha once yasamadim, oradaki arkadaslarin da nasil yaptigini tam bilmiyorum ama bildigim kadariyla yukarida bahsettigim anlasma New York , New Jersey ve Connecticut eyaletleri arasinda yok. Bu eyaletler birbirine cok yakin olmasina ragmen.... Dolayisiyla bu eyaletlerin birinde yasayip, digerinde calisan kisiler iki eyalet icin vergi odeyip, bildirim yapiyor...

    Diger sorunuz icin de... New York sehrinde yasamayanlardan sehir vergisi almiyorlar diye biliyorum.


  • @crazycells teşekkürler. Aynı gelir için 2 farklı eyalete vergi verilmiş olacak anladığım kadarıyla.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @the-black-eagle Eyaletlerin Vergi Oranlari içinde söyledi:

    @crazycells teşekkürler. Aynı gelir için 2 farklı eyalete vergi verilmiş olacak anladığım kadarıyla.

    Dedigim gibi "tax credit" durumu da olacak; dolayisiyla ayni gelir icin iki kere vergi vermis olmuyorsunuz aslinda.


  • @crazycells ben tam olarak tax credit olayını anlamadım açıkçası. İngilizce dokümanlardan yanlış çıkarım yapıyorum herhalde. Credit derken ben sonradan ödenecek bir durum gibi anlıyorum. Malum finansçıyım sanırım terimleri de finansal yorumluyorum 🙂 Tax Credit denilen olayı mahsup edilecek tutar gibi mi algılamalıyım. Yani başında her 2 eyalete ödeyeceğim ancak vergi döneminde NJ için ödemiş olduğumu geri alacağım. Doğru mu anlamışım.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @the-black-eagle Eyaletlerin Vergi Oranlari içinde söyledi:

    @crazycells ben tam olarak tax credit olayını anlamadım açıkçası. İngilizce dokümanlardan yanlış çıkarım yapıyorum herhalde. Credit derken ben sonradan ödenecek bir durum gibi anlıyorum. Malum finansçıyım sanırım terimleri de finansal yorumluyorum 🙂 Tax Credit denilen olayı mahsup edilecek tutar gibi mi algılamalıyım. Yani başında her 2 eyalete ödeyeceğim ancak vergi döneminde NJ için ödemiş olduğumu geri alacağım. Doğru mu anlamışım.

    Su konuyu inceleyin isterseniz:
    https://yesilkartforum.com/forum/topic/2083/guncel-tax-credit-listesi

    sayin @FreeWoRLD imdada yetisti 🙂


  • @crazycells teşekkürler. @FreeWoRLD a da ayrıca teşekkürler. Her ne kadar soruma direkt cevap vermese de faydalı oldu. Verdiği listede bahsettiğim durum olmadığına göre fazlası alınamayacak anladığım kadarıyla 🤔

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @the-black-eagle Eyaletlerin Vergi Oranlari içinde söyledi:

    @crazycells teşekkürler. @FreeWoRLD a da ayrıca teşekkürler. Her ne kadar soruma direkt cevap vermese de faydalı oldu. Verdiği listede bahsettiğim durum olmadığına göre fazlası alınamayacak anladığım kadarıyla 🤔

    tax credit'in ne oldugunu sordugunuz icin o konuya yonlendirdim. 2 eyalete vergi odeyecekseniz once non-resident oldugunuz New York'a bildirim yapmalisiniz, sonra bunu resident oldugunuz New Jersey'e bildirim yaparken belirtmelisiniz. Her eyaletin vergilendirdigi seyler farkli, dolayisiyla direkt olarak sadece birine odeyip, digerinden her seyi geri alacakmissiniz gibi dusunemezsiniz. Bu konular evet/hayir sorulariyla anlasilabilecek konular degil maalesef 🙂 Sorulariniza net cevap gelmemesinin nedenlerinden biri de sorularinizin ABD'de sisteme gore yanlis olmasi 🙂 o nedenle once vergi sisteminin nasil isledigini anlamaniz lazim. Ama bunu bir oturusta yapamayabilirsiniz, zamanla her yil sureci yasaya yasaya nasil isledigini anliyorsunuz, misal New York eyaleti orada yasamadiginiz icin sadece gelir vergisi alacak sizden, ama bunun disinda New Jersey'e diger mal varligi/yatirim vs. icin de vergi odeyeceksiniz, o nedenle ya vergi odeyecekmis, ya da vergi odemeyecekmis durumu yok. Farkli eyaletlere farkli vergiler odeyebilirsiniz 🙂


  • @crazycells anlaşıldı. Ben sadece gelir vergisi için sormuştum. Yani maaş olarak elde ettiğimiz gelir için hem ny hem nj ye ödeme yapılacak mı. Ama dediğiniz gibi sistem farklı. Sonuçta yapı federal olunca buradan farklı olması normal. Bakalım gidilecek yer bi netleşsin hayırlısı ile çözecez inşallah. Belki gerek bile kalmayacak açıklanmasına. Yol haritasını belirlemeye çalışıyorum mümkün olduğunca. Teşekkür ettim açıklamalar için.

  • ⭐⭐

    Yani NJ de 80k maaşı kabul etsek bunun neti yıllık kaç olur işin özü.😊


  • @arnblt Eyaletlerin Vergi Oranlari içinde söyledi:

    Yani NJ de 80k maaşı kabul etsek bunun neti yıllık kaç olur işin özü.😊

    bi-weekly (iki haftalik) icin yaklasik brut tutar: $3,076, net tutar: $2,394
    yillik net yaklasik olarak 26x$2,394= $62,244

    ancak aile uyelerinize, sartlariniza, vergi beyaniniza gore oynamalar olacaktir, siz yine de bir risk payi ile dusunun.

  • ⭐⭐

    Sn @Sharm çok teşekkür ederim.İzninizle bir sorum daha olacak. İlk için düşünüldüğünde aylık 5000 usd nj bölgesi için yeterli olurmu.? 3 kişilik bir aile için. Evin 2000 2200$ olduğunu varsayarsak.
    Selamlar


  • @arnblt Eyaletlerin Vergi Oranlari içinde söyledi:

    Sn @Sharm çok teşekkür ederim.İzninizle bir sorum daha olacak. İlk için düşünüldüğünde aylık 5000 usd nj bölgesi için yeterli olurmu.? 3 kişilik bir aile için. Evin 2000 2200$ olduğunu varsayarsak.
    Selamlar

    Rica ederim. NJ'de yasamadim tam olarak sartlarina hakim degilim.
    Aylik net $5,000 dediginizi varsayiyorum.
    Kira/aylik gelir orani yuksek gorundu (NJ sartlari boyle olabilir) ancak tahmin ediyorum daha iyi bir is bulana veya aileye ikinci bir gelir kaynagi olusturana kadar gecinilebilir.

    Yukarida hesaba katilmayan baska kesintiler de olabilir : saglik sigortasi, aile icin saglik sigortasi, hayat sigortasi, 401k katkisi, vb. Turkiye'de USD'yi "guclu" algiladigimiz icin ornegin $5,000 iyi bir miktar gibi gorunmekle beraber ay sonuna dogru ucup gidiyor(ozellikle cocuklu aile icin); "5000 para" diye zihnimizi yonlendirip tartmamiz lazim sanirim 🙂

    Diger yandan, eger bu geliri saglayan bir is bulunduysa, beklemenin firsat maliyeti daha fazlaysa, ozellikle bu ABD'deki ilk isiniz olacaksa, bu gelir kabul edilerek baslangic yapilmasini oneririm.

    @yekta Siz NJ'de miydiniz? Aylik giderler, vergiler ve aylik net gelir konusunda ne dersiniz?


  • https://goodcalculators.com/us-salary-tax-calculator/

    linkteki sitede eyaleti seçerek muhtemel kesintileriyle beraber elinize geçecek maaşı da görebilirsiniz.

    • Gross Income
    • Taxable Income
    • Federal Tax
    • State Tax
    • Social Security
    • Medicare
    • Total FICA Costs (Federal Insurance Contributions Act)

  • @sharm Lutfen tecrubesizligime verin. Haftalik net maasi neden 26 ile carptik, bir yerden baslamaliyiz ogrenmeye.


  • @tesko Eyaletlerin Vergi Oranlari içinde söyledi:

    @sharm Lutfen tecrubesizligime verin. Haftalik net maasi neden 26 ile carptik, bir yerden baslamaliyiz ogrenmeye.

    Estagfurullah, bi-weekly(iki haftalik) olarak veriliyor genelde. Bu bilgiyi de parantez icinde ekleyeyim yukaridaki iletiye. 52 hafta/2=26 hafta.
    Ornegin "paycheckinizi every other friday/her ikinci cuma alacaksiniz" derler.


  • @sharm Tesekkur ettim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @sharm Eyaletlerin Vergi Oranlari içinde söyledi:

    @tesko Eyaletlerin Vergi Oranlari içinde söyledi:

    @sharm Lutfen tecrubesizligime verin. Haftalik net maasi neden 26 ile carptik, bir yerden baslamaliyiz ogrenmeye.

    Estagfurullah, bi-weekly(iki haftalik) olarak veriliyor genelde. Bu bilgiyi de parantez icinde ekleyeyim yukaridaki iletiye. 52 hafta/2=26 hafta.
    Ornegin "paycheckinizi every other friday/her ikinci cuma alacaksiniz" derler.

    Burada bir parantez açarak "bi-weekly" ile "twice a month" maaş almanın da farklı olduğunu belirtmek isterim. Kulağa aynı gibi gelse de ufak bir fark var. Önceki işimde iki haftada bir Perşembe günü maaş alıyordum. Bu işimde ayda iki defa (5'inde ve 20'sinde) maaş alıyorum. Yıl sonunda aldığınız ücret değişmese bile "bi-weekly" olduğunda daha sık maaş almış oluyorsunuz.


  • Şimdi total' de neresi en avantajlı eyalet sizce?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @burhanmusa Eyaletlerin Vergi Oranlari içinde söyledi:

    Şimdi total' de neresi en avantajlı eyalet sizce?

    bu sorunun cevabi kisiden kisiye degisecek. Eger dediginiz gibi totalde tek bir avantajli eyalet olsaydi herkes gider orada yasardi 🙂 fakat bunu goren diger eyaletler kendi oranlarini asagi cekip kendilerini daha cazip kilmaya calisirlardi.


  • @arnblt , Ben Nj de yaşıyorum, maaşımn tüm kesintilerden sonra elime geçiyor, kesintilerin toplamı yaklaşık %20 tutuyor. 5 bin net yeter tüm ailenin sağlık sigortası ödemesi hariç tabi.


Benzer Başlıklar

  • 760
  • 3
  • 99
  • 54
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

78
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum