Herkese merhaba, 21 Mart'ta ABD'ye giriş yaptım. Başımdan geçenleri ve çıkardığım dersleri, süreci yaşayacak olanlara faydası dokunması adına paylaşmak istiyorum.
Gümrükte Yaşadığım "Sarı Zarf" ve CD Krizi
Bildiğiniz üzere, girişte hastanenin verdiği CD'yi memura teslim etmemiz gerektiği söyleniyor. Ben de pasaport kontrolünde memura bu CD'yi vermem gerektiğini belirttim; ancak demez olaydım. Memur hemen şefini çağırdı. Şefi gelip bunu bana kimin söylediğini sorunca, hastane tarafından bu şekilde bilgilendirildiğimi, herhangi bir sağlık sorunum olmadığını ve dilerlerse hastane evraklarını da gösterebileceğimi söyledim.
Evrakı vermek için dosyamı açtığımda şef dosyamı görmek istedi. Çantamdaki dosyanın içinde DS-260 formumun yedekleri ve sağlık evraklarımın fotokopileri vardı. Meğer o meşhur, açılması yasak olan "sarı zarfın" içinde de benim elimdeki sağlık evraklarının aynısı yer alıyormuş. Memur fotokopileri görünce, "Sen bunları nasıl kopyalarsın, sarı zarfı açman yasak!" diyerek sert bir tepki gösterdi. Yaklaşık 5-6 dakika boyunca zarfı benim açmadığımı, bunların sadece kendim için aldığım kopyalar olduğunu anlatmaya çalıştım ama adamı ikna edemedim. Neyse ki ilk konuştuğum memur evrakları kurcalarken, tamamen farklı bir sarı dosyanın içinden asıl sağlık raporunu buldu da beni serbest bıraktılar. İnanılmaz gerildim.
Sınır Kapısı İçin Tavsiyelerim:
CD Konusunda Diretmeyin: Gümrük memurlarına CD'yi vermek için benim gibi ısrarcı olmayın, zaten almıyorlar.
Uçaktan İnmeden Önce Hazırlık: New York'a indiğinizde pasaport kontrolü için yaklaşık 1.5 saat sırada bekliyorsunuz. Uçaktan inmeden önce mutlaka lavabo ihtiyacınızı giderin, aksi takdirde o sırada beklemek eziyete dönüşebilir.
SSN, Banka ve Telefon İşlemleri:
Şu an için telefon hattımı ve banka hesabımı açtırdım. Ancak yeni kanunlar gereği, resmi bir ikamet adresiniz olmadan bu işlemleri yapmıyorlar. Bu yüzden hesap açılışlarını mecburen SSN (Sosyal Güvenlik Numarası) geldikten sonra halledebildim ve SSN evrakındaki adresi kullanarak işlemleri tamamladım. Aklınızda bulunsun, numara gelmeden sistemler işlem yapmanıza izin vermeyebiliyor.
Sıradaki Adım:
Haftaya ehliyet sınavına gireceğim, şu sıralar ona çalışıyorum.
Benim sürecim şimdilik bu şekilde ilerliyor. Hepinize kolaylıklar dilerim!