Arkadaslar merhaba,
California San Diego'da yasiyorum, Amerika'da 9. ayim ve bana Amerika hos geldin dedi. Cumartesi saat 4.40pm de bir magazada aliveris yaparken parking lot da bulunan arabama biri carpip kacmis. On tamponu tamamen parcalamis. Arabamin yanina geldigimde video kaydi alirken hemen oradaki dukkanda calisan bir kadin yanima gelerek carpan araca ait plaka ve araca model bilgilerini bana verdi sagolsun. Amerika'da ilk defa basima geldigi icin sorusturdum ve polis cagirdim, o da ayri bir sikinti ya birkac defa aramam geldi gelmesi icin. Neyse geldi rapor tuttu ve bana verdi, rapor numarasini vs aldim. Polis kacan arabayi arastiracakmis ve beni birkac gune kadar arayacakmis.
Arac sigortasi konusunda su an kendime tesekkur ediyorum, cunku ilk geldigim zamanlar bir firmadan $125 aylik odeyerek sadece karsi tarafin hasari olursa karsilayacak bir police yapmistim. 2 ay once arac degistirdim ve Progressive den kendim secenekleri belirleyerek bir sigorta yaptim. Bana sistemin ilk onerdigi olasi kendi aracimdaki kaza durumunda ilk $2500 civariydi sanirim kendi cebimden odemek idi ama ben primimi yukselttim ve onu $750 a dusurdum. Her ay sigortama $260 civari oduyorum.
Sormak istedigim herkesin gorusu hit&run yapan kisinin yuksek ihtimalle insurance mevcut degil. Sigorta sirketimle konustum ve bana dedikleri biz karsi tarafin sigortasindan tahsil etmeye calisacagiz ve sigortasida yoksa ondan yasal yollarla masrafi tahsil etmek icin calisanlarimiz var diyor (bu kismi anlamadim - abiler mi var tahsilatci :)) ).
Ve bana iki secenek sunuyor:
1- Karsi taraftan / sigortasindan hasarin karsilanmasini beklemek (cok uzun surer).
2- Progressive den arabamin derhal yapilmasini beklemek ve bu da kendi icinde iki secenek barindiriyor:
a) $750 oderim ve Progressive in yonlendirdigi bir servide gotururum, onlar hasar tespitini yapar ve araci tamir eder ve odemesini sirketten alir.
b) Progressive arac hasarini cektigim fotograflar ve videolardan belirler, belirledikleri rakamdan $750 keserek bana gonderirler.
Siz hangisini secerdiniz? Karsi tarafi beklemek bana hic mantikli gelmiyor ki problemli olmasaydi zaten kacmazdi. Kendi sigortam uzerinden ilerlemeyi dusunuyorum, Progressive in yonlendirdigi yere mi gitmeliyim yoksa kendi sececegim yere giderek firmanin parayi bana gondermesini mi talep etmeliyim?
Arabam serviste oldugunu gunler icinde bana Enterprise dan gecici arac veriyorlarmis.
Yani her durumda kafadan $750 benden cikacak, karsidan tahsil edilirse bana iade edilecek.
Bu durumda oyle saniyorum benden kaynakli bir kaza olmadigi icin sigorta primlerime olumsuz yansimaz saniyorum?
Ve ayrica polis sureci nasil oluyor? Daha once bu sekilde basina gelen oldu mu? Bilmem ya da yapmam gereken tum onerilerinize acigim, tesekkurler.