..2019 anavatan.
18 ocak pazar gunu yaz mevsimindeyiz,ama bu hafta devamli yagmur var,kitanin bazi bolgelerini seller basti,eh iste bir gun yaniyoruz,diger gun usuyoruz.
......konyadan ucakla istanbula donduk evimize geldik,geri donus gunlerimizde yaklasiyor yani tatil bitmek uzere.... trenle uskudara gittik, malum istasyonlar metro oldugu icin yer altinda bayagi asagidalar,asagiya inerken duvarlara bakiyorum kelebekler vadisini ziyaret ediniz diye resimli reklamlar var,kendi kendime konyaya kadar gittikde kelebekler vadisini gormeden geri geldik diyorum....
..en kucuk kayinbiraderin erdekte pansiyonu var ocaklar koyu guzel bir yer,o bolgenin turistleri biraz daha gec geliyorlar, eh pansiyon bos bizde bir hafta kalalim diye oraya gittik,birader bize bir oda verdi,6-7 gunumuz sakin sessiz orda gecti bir gun minibusle erdek kasabasina gidip dolastik.ocaklar koyu sesiz ve sakindi bol bol yuruyus yaptik, bol bol kitap okudum,ve sonunda vedalasarak ocaklar koyunden ayrilip erdek e geldik burdan bandirmaya gidip deniz otobusu ile istanbula donecegiz,erdek e gittigim zaman vapur bileti almistim....
....erdekten bandirmaya minibusler var, evvelden arabanin icinde ucret topluyorlardi, bir minibus dolmak uzere, girdik iceriye direksiyonda genc delikanli oturuyor, amca cantani bagaja koyabilirsin dedi, arkada bagaja cantami koydum iceri girip oturdum ve minibus hareket etti, ben bilet parasi isteyecekler diye bekliyorum ama kimse bir sey sormadi, usul degismis durakta bilet gisesi varmis ordan bilet aliniyormus, neyse bandirmaya geldik, arkadan cantami aldim, sonra sofere gidip cebimden 15 lira cikardim, bir yalnislik olmus ben biletsiz geldim, al sana 15 lira ister giseye ver yada ne yaparsan yap benden gunah gitsin dedim...
.....bandirmada deniz otobusune bindik bir hayli yolcu vardi ilk 15,20 dakika sohbetler filan ondan sonra her kes uyuklamaya basladi,resim cekmeye cok merakliyimdir, en sinir oldugum sey deniz otobusunun camlari buharlandirilmis gibi yani net olarak disarsi gorunmuyor ancak kaptan koskune cikmak lazim o da yasak, 2,5saatlik yolculuk sirasinda yani o guzelim marmara sahillerinin bir tek bile resmini cekemeden istanbula geldik,deniz otobusu evvelden bostanciya ugruyordu, orayla alakasini kesmis, yenikapidan gelip gidiyor, tren istasyonu oraya yakin oldugu icin fazla zorluk cekmeden eve gelebildik.
..istanbul belediyesi yasi 65 ve sonrasi olanlar icin butun devlet ulasim vasitalarini bedava yapmis otobus tiren tramvay vapurlar filan, kart cikarttik ve bu sayede istanbulun bir cok yerine gittik gormedigim yerleri gormus oldum...
.....2019 yili evliligimizin 50 inci yil donumu ayni zamanda hatunun 70 inci yas gunuydu,turkiye tatili bir nevi her ikisinide kutlama gibi odu, geri donus tarihimiz yaklasti,bir kac gun evvel hatunun yegenlerinden biri aradi, hala, eniste yarin aksam maltepede bir yerde toplanacagiz,sizi evden alacagiz dedi, okay dedik bir gun sonra yegenlerden biri gelip evden aldi,maltepe sahilinde bir restaurant, 20-25 kisilik rezervasyon yapmislar,bizim paramiz haric diger yeme icmeleri herkes alman usulu cebinden odiyecek, geldik restorana sag olsunlar istanbulda bulunan butun yegenler, cocuklari ve bir kac buyuk gelmisler, bir kac saat oturduk ufak tefek seyler yiyip ictik sohbet ettik,her zaman herkesi bir arada gormek mumkun olmuyor,bu defa coluk cocuk herkesi gorduk isimlerini bile bilmedigim torunlari gorduk.....
......Restoranttan ciktik yine yegenlerden biri bizi kaldigimiz eve kadar getirdi, aile arasinda biraz miras paylasma durumundan tatsizlik cikmisti bu sebebden hatunun ablasi ve cocuklari bu restorant isine davet edilmediler.... son gunlere geldik sayilir bu defa bir bogaz turu yapalim dedik , kucuk kizimda turkiyeye gelmisti,ogle saatlerinde uskudardan tekneye bindik ,yanimizda hatunun ablasi ve bir kizida var,tekne geze geze bizi son durak anadolu kavagina birakti aksam saat 16..00 ye dogru geri donecek biraz oralarda eylendik bir seyler yedik. yine tekneden uskudar iskelesinde inip trene yuruduk, ayrilik cesmesine gelinde hadi burda inelim size bir seyler yedireyim dedim,biri olmaz yarin bir yerde sabah kahvaltisi yapariz onu sen ismarlarsin dedi, okay dedik,,,, ertesi gun,yegen hanim sahilde bir kahvalti yerini ayarlamis,yuruyerek gittik,kucuk bir restaurant oda deniz kenarinda sayiliyor, vel hasil yedik ictik,eh ardindan bir turk kahvesi iyi gider dediler iyi o zaman icelim bakalim, yegen hanim garsona bir seyler soyluyor, garson degil is yeri sahibiymis, yani sifrteli konusuyorlar,
....biraz sonra sef elindeki tepsiyle geldi, sizinki az sekerliydi degilmi amca dedi, evet dedim o sira tepsi yamuldu ve fincan masaya dustu,bende bir metre havaya zipladim buraya ilk gelenlere yapilan sakaymis, ben havaya ziplarkende gencler telefon kameralarindan resmimi cekmiler sef hem guldu hem ozur diledi,yok yok kizmadim dedim, benim resimde bir anda butun sulaleye gitmis,,yedik ictik doyduk, sonunda hesap dedim, sef 125 lira yeter amcam dedi, seve seve verdim. bu gun ayn i seyleri yemeye kalksak her halde bir kac bin lira yetmez,.
,,,,,bu arada yine ayni gurup dolmabahce sarayini ziyartet ettik, bir kac saat binanin icinde dolastik,topkapi sayarini gormustum ama burayi gormemistim,iste buradada icerde resim cekmek yasakmis, maalesef resim cekemedim.....
..tatilimiz bitti, bir gece evvel baldizin kizi cocuklari ve damadi geldi, oturduk konustuk, damat sabahleyin ben sizi hava alanina birakirim dedi, taksiyle gidecektik, sag ol dedik, ucak ogleden sonra kalkacak, sag olsun damat bizi hava alanina birakti, baldizla kizida geldi,damat donerken baldiza siz kalin en azindan arkamizdan el sallayin dedim,hava alaninda oturduk cebimdeki son turk liralariya cay ve borek aldim, saatimiz yaklasincada pasaport tarafina yuruduk bir daha vedalastik ve yolcu salonuna gectik... dohaya gidecegiz orda bir kac saat bekledikten sonra australya ucagina binecegiz,,,,,SAW da ucagimiz yavas yavas havalanma pistine giderken disari bakiyorum gozlerim yasariyor,icimdeki his turkiyeyi ve akrabalarini son gorusun diyor..
..4 saatlik ucustan sonra dohaya geldik, transit salonuna gectik ucak saatin i bekliyoruz, yakinimda yasli bir cift var baktim ellerinde turk pasaportu, selam verdim kon usmaya basladik, australyada ogullari varmis onu gormeye gidiyorlarmis 6 ay kalacaklarmis, biletlere baktim zone 7 diyor,ucak buyuk oldugu icin grup gurup yolcu aliyortlart zone 7 yi cagirinca turkleride alip ucaga gittik tabi onlarin koltuklari baska kisimdaydi fazla gorusemedik,,,, sydneye inince bulustuk pasaport sirasinda onlari onume aldim, pasaport memuruna bunlara yardimci olmak istiyorum dedim ingilizceleri yok, memur kime geldiniz hangi sehirden geldiniz diye sordu ve damgayi basti...simdi sydney hava alaninda giris cikis sistemleri degisti, pasaportlar kimsenin eline gelmiyor her sey makinelerle oluyor...
..geldik cantalarimiz almaya, bizim turk arkadaslarin valizleri cikti, bizimkiler bir turku gelmiyor, turk arkadas her halde valiz kontrolundada yardimci olmami dusunup gitmiyor, kulturlu insanlardi,arkadasim buranin oto park ucreti saati 20 dolar gidinizde oglunuz bosu bosuna fazla para odemesin dedim ikna edip onlari yolladim,sansima benim valizlerde en son olarak kasorden ciktilar.
.....bir turkye tatilide boylece bitmis oldu,2019 yilindan sonra bir daha turkiyeye gitmedik,yaslandik yol cok uzun geliyor, ayni zamanda esimin saglik sorunlari oldugu icin turkiye defterini kapamis olduk,arasira turk gazetelerine bakip arasirada turk dizilerine bakip kendimizi avutuyoruz,bir ara gazetelere bakmaktan nefret etmistim, cunku hic bir iyi haber basligi olmuyordu,ne yapalim bir koy var uzakda gelmesekde, gitmesekde o koy bizimdir deyip yine sabahlari turk gazetelerine bir goz atiyorum,muge anlinin programi ni izliyorum ondan da her gun bir seyler ogreniyoruz han i bazen yok devenin nali gibi oluyor..
..kalin saglicakla