Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• @sir-altan TR de 2025 yılında 10 yıllık pasaport için ödenmesi gereken harç bedeli 11.274,00 TL ve defter bedeli 1.135,00 TL. Yani 10 yıllık pasaport için toplam 12.409,00 TL'lik bir ödeme yapılması gerekiyor. Bu miktar ise Avustralya daki pasaport ücretinden daha pahalı, ama fotoğraf çekimi TR de daha ucuz, 4 tane biyometrik pasaport fotoğrafı 300 TL.😁

• ABD de 10 yillik passport $130

• @MySea Bu 130 $ ücret, TR pasaportu için mi yoksa US pasaportu için mi diye merak ettim şimdi.

• ⭐⭐⭐⭐

@serro, içinde söyledi: Avustralya'da bir ömür böyle geçti...

@MySea Bu 130 $ ücret, TR pasaportu için mi yoksa US pasaportu için mi diye merak ettim şimdi.

Sn. @MySea’nin ilettiği $130 US pasaportu için yenileme ücreti.

İlk defa US pasaportu alacak ve/veya pasaport yenileme hakkı olmayan kişiler için uygulanan pasaport ücreti

db7f0998-5eea-4567-9c72-bcca24ff1872-image.jpeg

Daha önce US pasaportu olup yenileme için uygulanan pasaport ücreti

daa36b98-7285-4356-b8df-f1c927c0f111-image.jpeg

• @ATS16 US den 10 yıllık TR pasaportu almak daha da ucuzmuş 113.97 $ !

• AH.ISTANBUL ISTANBUL...

.....Son turkiye tatillerimizde istanbul anadolu yakasinda cevizli semtinde kaldik,her tatilde turlara katildik ve turkiyenin bir cok bolgelerini gezdik,tur olmazsa kendimiz organize edip gezdik,istanbuldada bogaz turu yaptik..2014 yilindaki tatilimizde hatun tutturdu hadi beni sehir icine gotur,yaw biz sakinlige alismisiz o kalabalik bizi urkutur,yollarda insanlar, acayip trafik,korna sesleri filan,neyse bir sefer kadikoye gittik bir iki cadde dolastik..

....2019 yilinda ramazan ayinin son gunlerinde yine turkiyeye tatile gittik,ayni muhitte kaliyoruz, bende eski kafa var, simdi ramazan,millet oruc tutuyor,bizde cok acikiyoruz sokakda bir seyler yeriz ele gune karsi ayip olur diye dusunup bir iki gun evden cikmadik, yanda kucuk restorant var baktim ramazanda millet kahvaltiya geliyor.hatunun yegeni eniste istanbul eski istanbul degil, ramazanda birahaneler bile acik,pek aldirma dedi...

....neyse ramazan bitti ve ramazan bayrami basladi, birinci gun,misafirler geldi herkesle bayramlastik yani evde oturduk,ikinci gun baldiz hanim, benim hatun ve ben istanbula gidip bogaz turu yapalim dedik,sahil yoluna ciktik iki katli bir ozel otobus geldi, el kaldirdik atlayin dediler, efendim bayram dolayisiyla butun yolcu tasima vasitalari bedavaymis,bindigimiz otobusde tiklim tiklim insan doluydu,neyse sag salim kadikoy meydanina gerldik, informasyon burosu var bir hatuna bogaz turu gemisi nerden kalkiyor dedik, karsidan emin onunden dedi,hmmm kadikoy iskelesine dogru yurumeye basladik,sagimizdan solumuzdan arkamizdan adeta bir insan seli geliyor,geriye donsek donemiyoruz,itile kakila kadikoy vapur iskelesine girdik, bir vapur dolmak uzereydi,bize sira gelince kapi kapandi,biz gelecek vapur icin en onde kaldik,oyle bir gun ki sanki evlerinde oturan vatandas kalmamis,her kes coluk cocuk sokaklara dokulmus,,,,,vapur geldi sansliyiz ondeyiz hemen tekneye bindik,bu teknede tika basa doldu yani,eminonu bolgesine geldik, ne bogaz turu ve arkadasim sokaklarda adim atacas yer yok, galata koprusune bakiyorum binlerce insan kopru uzerinde yuruyor,,,,caddede adim atmak bile zor,.. tamam en iyisi biz eve geri donelim, ilerde sakin bir gunde bogaz turu yapariz dedim, eminonu sirkeci taraflarinda metro istasyonu yapilmis, baldiz hanim bir iki defa ordan tirene binmis ama bu kalabalikda istasyonun nerde oldugunu bile tahmin edemiyor..

..belediye calisani var yerleri supuruyor, istasyon nerede birader,valla bilmiyoom hemsom, baska birine soruyorum, buralarda bir yerde ama bilmiyorum,neyse zar zor yerin altindaki tiren istasyonunu bulduk.asagi indik peron dolmus millet gelecek tireni bekliyor ve her dakika yuzlerce insan geliyor, tiren geldi tika basa dolu bindik,yeni tirenlerde oturacak yer cok az genellikle yolcular ayakta gidiyor,,,,balik istifi dolduk tirene, her istasyonda daha cok yolcu,anadolu yakasina gectik, bir iki istasyon sonra tiren durdu, her kes asagi tiren bosaltildi,istasyonda yine yiginla insan var, tirenden inen yolcular var, devamli yolcu geliyor,,,biraz sonra baska bir tiren gerdi oda dolu.bu gun bayram vasitalar bedava,, pastirma olmus sekilde cevizliye kadar geldik......

...bir kac gun sonrta hatuna takilip hatun istanbula gitmek istiyorsan gotureyim diye takildim, lanet olsun istanbul dedi..ilerdeki gunlerde dolmabahce sarayini gezdik,ataturkumuzun vefat ettigi odayi gorunce gozlerim doldu,muze biletlerini ben aldim 3 tane 65 yas uzeri ikide genc 5 kisi icin 90 lira odedim,hatunun yegeni hayret etti, yalnislik yapmis olmalilar bu kadar ucuca hem dolmabahce sarayi ve harem dairesini gezmek imkansiz dedi....daha sonra yinre hep beraber bogaz turu yaptik.

hayatimizda cok kalabaliklar arasina girdik ama o bayram gunu gordugum kalabaligi hic bir yerde gormemistim.kalin saglicakla

• @serro US passport icin

• Eski anilardan,Hatlar karisti,ayni seyi daha evvel yazmissam ozur dilerim..

.eski zamanlarda telefonla turkiye ile konusmak zor oluyordu,hele bayram zamani adeta butun hatlar kilitlenir numara dusurmesi cok guc olurdu.

..iste yine bir bayramin ikinci gununde turkiye ile olan saat farklarina gore aksam saatlerinde hatun hadi ablami ariyalim dedi,numarayi cevirdik hatun konusuyor,karsisinda bir erkek var,( alo eniste nasilsin bayramin mubarek olsun),eniste seninde diyor sonra hatun eniste ablam nerde diyor,eniste halasina gitti diyor,allah allah hatunun halasi yok,karsidaki adamin seside pek enistesinin sesine benzemiyor,hatun telefonu kapatiyor,hmmm belki hatlar karismistir diyorum,bes-on dakika sonra ayni ablasinin numarasini ben ariyorum, karsimda yine erkek sesi var ama taniyamadim,neyse -- merhaba bacanak nasilsin diyorum,---sag ol iyiyim ama sen hangi bacanaksin cikaramadim diyor,kusura bakma hatlar karismis diyorum.iki kiz kardesler baska bacanak yok.bayram gunlerinde yurt disinda yasiyanlar turkiyedeki akrabalarini yakinlarini aradiklari icin hatlarda cok yuklenme oluyor ve hatlar karisiyor.tabi yillar sonra herseyler degisti,turkiyede ev telefonu kullananlarin sayilarindada cok azalma olmus

..eh sizden birini aradik simdi sira bende deyip bende kiz kardesimin numarasini ceviriyorum,,alo merhaba bayramin mubarek olsun,karsimdaki seninde diyor,ama sesi pek tanidik gelmiyor,allah allah diyorum, annem nasil diye soruyorum, yan odada uyuyor diyor, sonra ah seni gibi sarhos,bu bayram gunundedemi ictin,hadi al cocuklarida gel bekliyorum diyor, bende tamam sen caydanligi ocaga koy birazdan geliriz deyip telefonu kapatiyorum, hatun nereye gidiyoruz diyor, hatlar karisti yine diyorum.

.....babam vefat etmisti,bir muddet sonra burdaki yegenim geldi, elinde bir kagit, eee dayi evdeki telefon dedemin uzerineymis,satilmiyormus kapatilamiyormus,butun kardeslerin vekalet vermesi lazimmis, git yaa boyle sey olmaz dedim kendi kendime,bir kac gun sonra yegenim yine aradi dayi turkiyeden bekliyorlar acele vekalet gonder filan. buyuk kizim turkiyede yasiyordu oda telefonla aradi, eee telefonun devredilmesi lazimmis anama vekalet vermemiz lazimmis, allah allah neyse telefon numarasina baktim her zaman aradigimiz anamin telefon numarasi degil,,eski zamanlarda ev telefonu almak problemdi, muracaat edilecek ve sira beklenecek,nasil olmussa bir hat daha alinmis onuda bayan yegen kullaniyormus,ordan pacalar tutusmus, neyse ben ve birader beraberce sydneydeki konsolosluga gittik,o numarali hatli telefondaki hakkimizi anamiza devrettik diye vekaletname ciklardik ve turkiyeye taahutlu gonderdik, yani astari yuzunden fazlaya geldi..kalin saglicakla

• ...hemen hemen bir aydir buraya bir sey yazmamisim.aslinda yazacak cok seylerim var ama biraz tembellik yapiyorum..

....burda aile doktorlarina genel olarak GP Denir.uzman hekim gormek istiyorsaniz GP Nin havale etmesi lazim,yani bir mektup yazacak referral denir,,,,benim hatun yilda bir defa kalp uzmanini gorur,1984 yilindan beri ayni doktora gideriz,,,,,gecen yil yine ziyaret zamani geldi, aile doktorumuza gidip, dr.N .ye referral yaz dedik,,, benim doktor-- ya duyduguma gore senin uzman doktor kafayi yiyormus dedi, hayret ettim yok ya oyle olmaz filan,, eee 40 senedir gidiyoruz,benim doktor hesap yapti ve adamin bu yasta olmasi lazim dedi,,,,,...gecen yil ekim ayinda uzmana gittik,hatunu muayene ederkende sohbet ederiz,sakaya getirip yasini sordum biraz geveledi filan tam cikarken senin esinin yasindayim dedi,75 yas.bir sene sonra goruselim dedi,,,, gercekten adami biraz garip buldum, kendisi lebanez kokenli ama efendi adam..

..gecen ay yine randevumuz var, GP Den referral aldik,bu defa aile doktorumuz uzmandan hic bahsetmedi, gunu geldi gittik uzman doktora,bir hastaya bakarken diger odada obur hasta hazirlaniyor, EGC si Cekiliyor,biz odada beklerken doktor kapidan kafasini uzatti, merhaba dedi, sonra hatuna donup kocan iyimi kotu adammi diye sordu, hatun iyi dedi, doktor,yok yok senin kocan kotu adam dedi tabi sakayla karisik.

..neyse diger hasta cikinca biz muayene odasina aldi hatun sedye gibi yataga uzandi,merhaba merhaba derken doktor hatunun bilegini sikica tutup asagi indirdi ve tansiyon aletini takti,bir yandanda kadin sekreterine soyleniyor, sekreteri uzun yillardir orda,kadin bir iceri giriyor bir cikiyor, yuzuna bekiyorum kizgin,bir ara bakisla biktim bu adamdan der gibi yapti.neyse doktor hatunu muayene etti kalp cok iyi dedi,kendi kendine soyleniyor,turkiyeye gezmeye git turkiye heryerden guzel diyor,,
    ,,baktim adam gercekten kafayi yeme durumuna gelmis, benim GP Nin dedigi dogruymus....eve gelince hatuna gelecek yil baska bir kalp uzmani bulmamiz lazim dedim. hatunda adam elimi yakalayinca baya korktum dedi...

..insan hayati iste, bir yasdan sonra beyin calisma seklini degistirebiliyor,allah her birimize mutlu yasliliklar nasip etsin,yani kimsenin ellerine muhtac etmesin.kalin saglicakla.

• ...bu aralar forumla pek ilgilenemiyorum, aslinda yazmak istedigim cok sey var,bir aydan fazladir esimin saglik durumu pek iyi degil, benide stresse sokuyor.

..gecen hafta yahudi toplumunun festivalleri varmis,cogunlugu bondi denen bolgede yasarlar, cok meshur plaji vardir,bizde her iki haftada bir oraya giderdik....pazar gunu iki kisi baba ve ogul,haber kanallari gercek milliyetlerini aciklamiyor, isimlerinden afgan, pakistan veya iran kokenli olduklarini tahmin ediyorum,bir suru silahlari varmis, pazar aksami silahlari alip bondi bolgesine gidiyorlar ve rast gele ates etmeye baslayip 15 kisiyi olduruyorlar, babada vuruluyor oglu sag yakalaniyor,aci olay,

..bu katil 1998 de ogrenci vizesile gelmis sonra permanent olmus, devlet kapisini acmis, is vermis ev vermis ekmek vermis ve bu manyaklar ellerine silahlari alip adam olduruyorlar,gercek australyali yapsa, neo-nazi filan derim... baba ogul iki manyak sayesinde muslumanlara olan nefret daha cok artacak,bu arada suriyeden gelme bir adam silahli adamin ustune atilip silahini aliyor ve cok kisinin hayatini kurtariyor, kendi de yaralaniyor,bu arada adama bagislar yagmaya basliyor galiba 1,5 milyon dolara ulasmis..kalin saglicakla.

• ..2025 yilinin son gununde tum forum emek verenlerine sevenlerine mutlu ve huzurlu yeni yillar diliyorum, her seyler gonlunuze gore olsun,,yazacak konularim cok,elimin hic alisik olmadigi bir key board var, bir seyler yaziyorum sonra yalnis bir yere basinca yazdiklarim siliniyor.....yazmak istedigim bir kac konu var insallah yeni yil baslarinda yazarim, hele oyle bir konu varki hatirlamak bile istemiyorum ama sizlerle paylasacagim...very happy new year...

• @sir-altan yeni yılınızı kutlarım. eşinizle birlikte sağlıklı, huzurlu bir yıl olur umarım 🙂

• ....Yengem

...bu gunlerde sydney yaniyor 2 gundur 39 derece sicak, cumartesi gunude 40 derece sicak olacak...

.....australyada 52 yilimi doldurmak uzereyim, bu uzun yillar icinde turkiyede cok yakinlarimizi kaybettik ama hic birinin cenazesine katilamadik,australyada bir kac aile dostumuzun cenazesine katilmistim,13 veya 14 yil evvel australyada abimin esi yengemi defnettik..

....agam daha askerden gelmeden anam kiz aramaya baslamisti, ve 9 parmaginda 10 marifet olan yengemi bulmustu,kadinin okuma ve yazmasi yok ona ragmen nasihat, tavsiye dinlemeyen bir kadin, beyaza siyah dediyse,siyah demekten baska care yok... agamin iki oglu vardi sonra gec yaslarda bir de kizlari oldu,,,, en buyuk ogullari liseyi bitirdi araba aldi ise girdi ve kisa bir zaman sonra sizofren oldu, herhalde eskiden varmis sonradan ortaya cikti cocuk 20 yasindayken 5 yasindaki cocuk beynine dondu,,,, bu gunlerde 65 yaslarinda filan olmali,ozurlu insanlarin kaldigi bir yerde kaliyor emekli maasinin % 70 i Bu bakim evine gidiyor, sag olsunlar iyi bakiyorlar.

..yegenimin hastaligi aileye daha da cok gecimsizlik getirdi ve bir muddet sonra bahceli evlerini satip yolarini ayirdilar,baba ve kucuk ogul bir arada anne buyuk ogul ve kiz bir arada yasiyorlar,,kiz resit olunca babasinin yanina geldi, yenge ve yegen beraberce yasamaya basladilar, yenge de psikolojik sorunlu, kimseyle konusmaz,telefonlara cevap vermez,iste arasira kizi gidip yoklar,ayni muhitte oturuyorlar, kucuk oglan evlendi gitti, kiz evlendi 2 cocuk sahibi oldu, koprulerin altindan cok sular gecip gitti.

.....kiz ogretmen, australyada is kalmamis gibi turkiyede bir ozel okulda ogretmenlik isi buluyor, kurulmus duzeni dagitip turkiyeye gittiler, birader yalniz ama ben bos birakmiyorum,,,,,,,,
    ..gunlerden bir gun birader telefon etti, benim hatun gitmis gel bana destek ol dedi, nerdesin, hatunun apartmanin onundeyim dedi, cocuklarima haber verdikten sonra yengenin yasadigi apartmanin onune geldim, biraderim bekliyor, hayrola ne oldu yahu, bizimki vefat etmis, allah allah, her ne kadar ayri yasadilarsada birader onlari yine bos birakmadi, telefon etse kadin ve ogul cevap vermiyorlar, arasira dairelerinin onunden geciyor salonda gece gunduz isik var biraz huylaniyor.

....kucuk oglunu ariyor gel evlat sen bunlari bir yokla diyor,..neyse ben oraya gittim binanin ana giris kapisi kilitli, yol kenarinda bir polis arabasi duruyor,anahtar yok iceri giremiyoruz, icerden bir vatandas cikarken bizde iceri daldik, iceriye atim atmamla adeta burnum tikandi cok kotu bir koku var hemde ne kadar cok kotu,neyse ust kata ciktim, daire kapisi acik, kapiya bir vantilator koymuslar,her halde polisler yemek almaya filan gitmisler, yatak odasina uzandim baktim yengenin vucudunun bir kismi ortulmus ayaklarini gordum curumus simsiyah olmus,birader geliyordu gormesin diye onu geri ittim hadi disdari dedim...

....kucuk oglan daireye gelince abisini aramis zar zor kapiyi actirmis durumu gorunce polis ve ambulans aramis...buyuk oglani karakola goturmusler, kucuk oglan karakoldan aradi, daireye adli tip elemanlari yada deterktifler gelecekmis ondan sonra karar vereceklermis, aksam uzeri, oglanlar karakoldan geldiler, yengenin naasini adli tip a gondermisler burda coroner denir,otopsi yapacaklarmis.

.......uzun sozun kisasi, kadin vefat etmis, oglan hasta , eger haber verirsem beni alirlar dusuncesiyle anasinin cesediyle 4 veya 5 hafta yasamis,diasri cikmis yiyecek almis, binanin o kisminda 3-4 daire var zannediyorm,diger oturanlar bu koku icin nasil sikayet etmemisler hayret ediyorum,,,,, yenge 5 gun kadar coronerde kaldiktan sonra biraktilar .kiz turkiyeden geldi bir cumartesi gunu defnettik,,,,,,hayatta insan oglunun basina herseyler gelerbiliyort.,definden sonra cenaze isleri ile ugrasan arkadasla konustum,400 dolar extra istedi, abi coronerde kadini fena dagitmislar burda arkadaslar cok ugrastilar dedi..

• ⭐⭐

@sir-altan başınız sağ olsun üzücü bir durum olmuş sabırlar diliyorum abinize ve ailenize

• @sir-altan Abi basiniz sagolsun. Malesef, kotu bir olay yasanmis. Sabirlar dilerim.

• .bir sarki vardi ..bir baskadir benim memleketim diye.....persembbe,cuma ve cumartesi gunleri yandik kavrulduk,hele cumartesi gunu sabah saat 9 dan sonra arka bahceye bile cikamadik,41 derece sicak,tv de sanki 55 derece gibi diyor, simdi pazar sabahi uzerimde aklet ayagimda short arka bahceye ciktim ve usudum,serin ve ruzgarli.australyaninda -- this is australia-- diye meshur sarkisi vardir, yani her gun degisik bir mevsim gibi.

.......son anavatan tatilimiz...
    .......2019 yili evliligin 50 inci yil donumu, hatunun 70 inci yas senesi,iyi o zaman bu kutlamalar icin turkiyede tatil yapalim dedim 5-6 ay evvelinden bilet aramaya basladim,evvelki ucuslarimiz hep malezya hava yollari ile olmustu ama son yolculugumuzda bu hava yollarindan nefret etmistim....singapore hava yollari indirim yapmis ama 2 saat farkla kacirdim, qatar katar hava yollarina baktim istanbul saw sabiha gokcene ucuslari var,iki kisi gidis donus 2200 dolar, iyi firsat,mayis ayinin son gunleri icin bilet aldik, galiba mayis ayi ramazana rastgeliyordu...

.....uyesi oldugum jet star hava yollari indirim yaptigi zaman mesaj gonderiyor, yine mesaj gelmis deal lara bakiyorum istedikleri tarihlerde hawaiiye gidis donus kisi basi 250 dolar sudan ucuz,ekim ayi icinde hawaii ye bilet aldim...
    ..qatar hava yollari uzun mesafelerde dunyanin en buyuk yolcu ucaklarini kullaniyor dev gibi ucaklar, gun geldi hazirlandik hava alanina gittik check in yaptik..... 14 saat qatar a ucus orda 4 saat bekledikten sonra turkiyeye gidecek ucaga binecegiz, oyle oldu, ucak cok rahatdi servisleri cok guzeldi,her sey guzel ama 14 saat ucak icinde olmak cok SIKICI oluyor tabiki uyuyabilenler icin problem degil, kendim yolculuklarda hic uyuyamam.....

..katara geldik, transit salonuna gecip 4 saat bekledik,salonda koltuklar var ama uzanilacak gibi degil kazik gibi oturup bekliyoruz,,,,,saat yaklasti bir gorevli gelip istanbula gitmiyormusunuz o kapiya kosun dedi,kostuk kapidan cikip otobuse bindik 5-6 dakikadan fazla otobusle gidip ucagin yanina geldik,merdivenle ucaga ciktik,biraz garibime geldi, hava alanlarinda koruklu kapilar vardir ama bu ucak terminalden uzakta duruyor.katardan istanbula 4 saat kadar suruyor, bu ucakdada servis fena degildi meyva suyu ve buskuvit verdiler,, camlarda asagi cekilen perde yoktu, dugme var basarak cami otomatikman karartiliyor.......ogleden sonra saat 14,00 yakin istanbula indik,suratsiz pasaport memuruna pasaportumuzu verdik adam bir kelime konusmadan yuzumuze bile bakmadan islem yapti, arama tarama yok disari ciktik saga sola bakinirken hatunun bayan yegeni, teyze eniste diye bagirdi, gittik sarildik,bir taksi cagirdi atladik ve atalardaki eve geldik,zannedersem bir gun sonra bayramdi.

......australyadayken turkiyede ne yapacagim diye dusunmustum, istanbul cok guzel ama kalabaligi beni SIKIYOR, galiba tatilimiz 5 haftalik filan di.....once merak etmis oldugum kayseri sehrini gormeyi dusundum, ordanda konya sehrini her ikisinde 4 er gun kaliriz filan.....galiba bayramin ucuncu gunu yola ciktik,evin yakinindan havas otobusu geciyor , ciktik yola otobusle saw a gittik, cantamizi verip yolcu salonuna gectik, bir hayli kalabalik,bileti turk hava yollarindan almistik ama ona bagli baska bir sirketmis,topu topu bir saatlik yok. yolcu salonunda asagi yukari yuruyorum, yasli zat elinde bilet saga sola bakiyor, ucus saatlerini ve kapilari gosteren tabela var,nereye gidiyorsun dedim karsa gidiyorum ama okumam yazmam yok hangi kapiya gidecegim,adami aldim ucaginin kalkacagi kapiya goturdum, genc delikanli kosarak geliyor abi o numarali kapi nerde ,abi gec kaldim,koca salonu basdan asagi dolasmistim, kos kos alt kata git arkadasim dedim...salonun son tarafinda en ucta kalabalik bir gurup var, allah allah ne yapiyor bu insanlar diye o tarafa yurudum, hmmmm megerse sigara icme salonuymus.

..arkasi gelecek kalin saglicakla

• @sir-altan başınız sağolsun

• Ana vatan 2019 yili tatili.

.....Kayseri hava alaninda ucaktan inip disari ciktik, taksiler var taksi tutup otele oyle gitmeyi dusunuyordum,yan tarafta havas minibusu var, adama bu otelin yanindan geciyormusunuz dedim, tabi tabi abi dedi,atladik minibuse kisi basi 12 lira,4-5 dakika ya gittik ya gitmedik minibus durdu, efendim burda inin oteliniz 5 dakika uzaklikta dedi. adam bizi buyuk bir ana yol cadde uzerinde birakti kendi baska yone devam etti,,,,otel secerken otelin gozunu cikarmisiz, yani ucuz etin yahnisi gibi,otelin onunde kale duvari var,ismi pek aklimda kalmasi kos veya sok otel olabilir,zar zor oteli buldum,yol uzerinde bir alt gecit varmis ordan inmemiz lazimmis ben yola devam edince mecburen otelin yerini bir kac kisiye sorduk.kimi insanlar burunlarinin dibindeki oteli bilmiyorum dediler.

..otelde kimseler yok, kapidan bir kac kapi otede tombala kahvehanesi var, patirdilar gurultuler hic eksik olmuyor,sabah, kahvaltisi veriyorlar,kimseler olmadigi icin bayatlamis yiyecekler var,ana cadde uzerinde yeni yapilmis alis veris merkezi var bir kac sefer oraya gittik ogle yemekleri icin pide-lahmacun gibi seyler yedik,o kadar yagli seylerki migdemiz bozuldu, otelin yakinindakoskoca bir meydan var alti buyuk carsiymis tesadufen girdik-5-6 kaspisi var,,,,,aha butun dukkanlarda markali esyalar var ama hepsi sahte fake,nike, adidas ve diger markali seyler spor ayakkabilar spor formalari esortmanlar filan,,,,,,alis veris merkezinin ust katindan karsiya bakinca erciyas dagi gorunuyor,bir gun kamerami alip gittim buyuk kamera, balkon gibi acik havali bir yerden iyi resim cekebilmek icin kamerayi ayarliyorum, bir idiot guvenlikci geldi, arkadas burda resim cekmek yasak, yahu ben karsidaki erciyes daginin resmini cekiyorum, cok efendim cekemezsin, bana kafa tutuyor,ukelami ukela, bir kac sefer soyledi,git kime sikayet edersen et dedim ben karsidaki dagin resmini cekiyorum deyip bir kac kare resim cektim,alis veris merkezinden cikana kadar adam pesimizi birakmadi....sinirlerim bozulmus yalnis cikis kapisindan cikmisim,hadi bakalim otel yolu ne tarafta kaldi..

.....eskden turkiyeye gittikmi valizlerimizi doldurup geri gelirdik,alacagimiz bir sey yok, alis veris merkezinde bir valizcinin onunden geciyoruz hatunun gozu care-on kucuk cantaya takildi,fiatina baktim australya dolari ile ayni fiata geliyor,luzum yok ama hatun bunu beyendim alalim dedi,aldik cantayi, garantili filan, ne hikmetse satici genc cantanin uzerindeki butun kagitlari yirtip aldi, merakimi cekti, bir sebebi olmali diye dusundum ama hala anlamis degilim,,kayseri tatili 4 gecelikdi,ana merkez kucuk bir yer,carsilarda dolasmaktan baska bir sey yapmadik.otelden hic memnun olmadik,her tarafta eski ve tarihi cok camiler vardi,tamir edillen kale surlari.otel gorevlilerinden biri bir gun abi sucuk pastirma gibi seyler lazimsa tanidigim var daha ucuza filan alirsiniz dedi, ,hava alanindan taksiyle otele gelseydik daha ucuza ve otelin kapisina kadar gelirdik,bir yerde havas minibus personeli tarafindan kandirildik,...kayseriden kucuk bir valiz birde avm deki bir kitap evinden galiba tarihi bir kitap aldim.

...bu ilk gezimiz 8 gunlukdu 4 gun kayseri 4 gun konya,,turkiyeye gelmeden evvel australyada kayseriden konyaya gidecek otobus biletini internet uzerinden almistim a. otobus sahah 7,00 de kalkacak, saat 6,00 da otelin kapisinda olduk, sabah nobetcici resepsiyoncu genc bes 10 metre otede ki taksi duragina valizlerimizi tasidi, bir taksici arabanin icinde uyuyordu, cama vurup adami uyandirdi ve bizi oto gara goturmesini soyledi. 15-20 dakika surmeden oto gara geldik,borcumuz dedim 40 lira yeter abi dedi......arkasi gelecek..

..degisik bir konu,ayni bankada bir kac hesabim var, kredi kartim var cok nadir kullanirim,tatile gittigimiz zamanlara otel gorevlileri kredi kartimizi isterler,yani bir zarar ziyan yaparsak paralarini alsinlar diye,,,bir kac gun evvel hesaplarimi kontrol ediyorum kredi kartimdan 60 dolar filan alis veris yapilmis, allah allah,para honk gonkta bir oyun satan sirkete gitmis nintende oyunlari filan. hemen on-line forum doldurdum, kartimi iptal edip yeni kard numarasi verdiler bir iki guine kadarda yeni kard gonderecegiz dediler,sali gunu parami iade ettiler...her kim nerden bulduysa kartimla alis veris yapmis, ilk defa basima geldi, farkina varmasaydim alis verisin arkasi devam ederdi......galiba gecen yildi bizim telefon sirketimiz olan optus sirketini hacklediler ve 9-10 milyon musterinin bilgilerini caldilar,belki bizimde bilgilerimizi calmislardir diye dusundum.....banka hesaplarinizda hic bir zaman tedbiri elden birakmayiniz derim..

• ...2019 anavatan tatiline devam

......taksiyle kayseri oto garina geldik taksi ucreti yine 40 lira tuttu,,,,,,otobus biletini cok evvelden internet uzerinden almistik, kayseriden konyaya otobus seyahati 4 saat suruyort, ozel arac olsa belki daha az zamanda gidilir,bir kac sehir ve kasabaya ugradiktan sonra oglen saatlerinde konyada olduk,yolculuk esnasinda anadolunun gormemis oldugum birkac kasabasini gordum....

....konya oto garinda indik, soferlerden birine otelin adini soyledim, bilmiyorum abi bak karsida taksi duragi var dedi, duraga gittim otelin adini verdim h,, hmmm orasi mevlanada dedi, binin goturerlim abi,o bolgeden mevlanaya giden minibuslerde varmis ama bilmiyordum, neyse taksi ile otelin kapisina geldik,tesaduf burdada taksiye 40 lira odedim..otelin cadde kapisina bakinca pek otele benzer tafafi yok, neyse iceri girip derdimizi anlattik,otelin adi HIC Otel,oda numarasi aklimda kalmadi ama odanin ismi zaman odasi, her odaya ayri bir isim vermisler,sanki kendimi safranbolu evlerinde hissettim,eski osmanli konaklari gibi bir sey...... odamiz bir oda ve salon gibi, karsida mevlana turbesi var,otel sabah kahvaltisi veriyor, odamizda kucuk bir mini bar var orayada drink ve kahve birakiyorlar..kucuk ve sakin bir otel, gunluk musteriler gelip gidiyorlar,..

......malum hazreti mevlana turbesinin yakinindayiz, carsilarda yurumeye basladik, dukkanlarin cogunlugu tesettur elbiseleri satiyor ,yine cogunlugu hatiralik ve hediyelik esyalar,dolasiyoruz ama alacagimiz bir sey yok,,,,otel odasindayken camdan karsiya bakiyorum mevlana turbesi ve bahcesi gorunuyor, yahu her gun binlerce ziyaretci turbeye geliyor, kendi kendime ne muhterem adammis ki bu kadar insan ziyarete geliyor diyorum,,,,,kendim de turbeyi ziyaret ettim, yan odalar var onlari dolastim resimler cektim duami ettim......konyada 4 gunumuz mevlana turbesi etrafinda ki sokaklarda dolasmakla gecti, yuruyus yap dukkanlara bak filan, bazi lokantalarin onlarinde ki yemek listesinde etliekmek yaziyor,dogru durust dikkat etmemistim sonradan ogrendimki konyanin meshur etliekmek yemegi varmis.tepe bir yerde buyuk bir park var cogunlugu bayan belediye isleri bahce duzenlemesi yapip cicekler ekiyorlardi.

..hediyelik hatiralik esyalar satan dukkan cok,galiba buz dolabi uzerine yapisan iki sey aldim.hatun kolonya dedi,turkiyeden australyaya kolonya goturmek,gumrukte acip bakabilirler almadik velhasil.kaldigimiz bolge din tarafi yuksek olan bir bolge kadinlarin cogu kapali tesetturlu,otelin sabah kahvaltisi guzeldi tepsiyle masamiza getiriyorlar ayrica camekanli yerde baska yiyeceklerde var,binanin arka bahcesi cardak gibi altinda serin serin oturulacak masalari vardi,odamizin hemen hemen 10 santim uzunlugunda eski tip anahtari var, disari cikarken anahtari gorevliye veriyoruz oda duvardaki civiye asiyor, gelince zaman odasi deyip aliyoruz,,recepsiyondaki hanim kiza otelden cok memnunum geri gidince netten otel hakkinda yorum yazacagim dedim,gercekten otel otelden cok normal bir ev havasi veriyordu,arka bahcenin onunden yol geciyor, cikmaz sokak gibi bir yer gelen gecen cok az,buna ragmen 3 tane hediyerlik dukkan var,esnaflar butun gun birbirleriyle sohbet ediyorlar.

....4 gun cabucak gecti, otelden ayrildik, biraz otede taksi duragi var, gittik ve bir taksiye bindik sehirden cikana kadar biraz trafige takildik sonra sofer epey gaza yuklendi ve hava alanina geldi, 65 lira filan taksi ucreti odedim,ne olur ne olmaz diye bir kac saat evvelinden hava alaninda olduk,cantamizi verdik ve yolcu salonuna girdik,bir tane ucak bekliyor bizimkidir diyorum ama bir onceki ucakmis,havalanip gitti, galiba hava alaninin yaninda askeri hava alani var jet savas ucaklari inip kalkiyorlar,,ucagin havalanma saati geldi ama ucak daha ortalarda gorunmuyor,ikinci sefer basima geldi sansliyiz ki baglantili bir ucagimiz yok, baglantili yolculuk yapacaklarin turk hava yollari ve pegasus hava yollari ucuslarinda cok dikkatli olmalidirlar yani hic bir ucak vakti saatinde ucmuyor.

.kalkis saatinden bir saat sonra ucagimiz geldi,hemen hemen bos koltuk yoktu,bir saatten fazla suren yolculuktan sonra SAW a indik,havas otobusu ile evimizin yakinina geldik.
    ..arkasi gelecek..

• ..2019 anavatan.

18 ocak pazar gunu yaz mevsimindeyiz,ama bu hafta devamli yagmur var,kitanin bazi bolgelerini seller basti,eh iste bir gun yaniyoruz,diger gun usuyoruz.

......konyadan ucakla istanbula donduk evimize geldik,geri donus gunlerimizde yaklasiyor yani tatil bitmek uzere.... trenle uskudara gittik, malum istasyonlar metro oldugu icin yer altinda bayagi asagidalar,asagiya inerken duvarlara bakiyorum kelebekler vadisini ziyaret ediniz diye resimli reklamlar var,kendi kendime konyaya kadar gittikde kelebekler vadisini gormeden geri geldik diyorum....

..en kucuk kayinbiraderin erdekte pansiyonu var ocaklar koyu guzel bir yer,o bolgenin turistleri biraz daha gec geliyorlar, eh pansiyon bos bizde bir hafta kalalim diye oraya gittik,birader bize bir oda verdi,6-7 gunumuz sakin sessiz orda gecti bir gun minibusle erdek kasabasina gidip dolastik.ocaklar koyu sesiz ve sakindi bol bol yuruyus yaptik, bol bol kitap okudum,ve sonunda vedalasarak ocaklar koyunden ayrilip erdek e geldik burdan bandirmaya gidip deniz otobusu ile istanbula donecegiz,erdek e gittigim zaman vapur bileti almistim....

....erdekten bandirmaya minibusler var, evvelden arabanin icinde ucret topluyorlardi, bir minibus dolmak uzere, girdik iceriye direksiyonda genc delikanli oturuyor, amca cantani bagaja koyabilirsin dedi, arkada bagaja cantami koydum iceri girip oturdum ve minibus hareket etti, ben bilet parasi isteyecekler diye bekliyorum ama kimse bir sey sormadi, usul degismis durakta bilet gisesi varmis ordan bilet aliniyormus, neyse bandirmaya geldik, arkadan cantami aldim, sonra sofere gidip cebimden 15 lira cikardim, bir yalnislik olmus ben biletsiz geldim, al sana 15 lira ister giseye ver yada ne yaparsan yap benden gunah gitsin dedim...

.....bandirmada deniz otobusune bindik bir hayli yolcu vardi ilk 15,20 dakika sohbetler filan ondan sonra her kes uyuklamaya basladi,resim cekmeye cok merakliyimdir, en sinir oldugum sey deniz otobusunun camlari buharlandirilmis gibi yani net olarak disarsi gorunmuyor ancak kaptan koskune cikmak lazim o da yasak, 2,5saatlik yolculuk sirasinda yani o guzelim marmara sahillerinin bir tek bile resmini cekemeden istanbula geldik,deniz otobusu evvelden bostanciya ugruyordu, orayla alakasini kesmis, yenikapidan gelip gidiyor, tren istasyonu oraya yakin oldugu icin fazla zorluk cekmeden eve gelebildik.

..istanbul belediyesi yasi 65 ve sonrasi olanlar icin butun devlet ulasim vasitalarini bedava yapmis otobus tiren tramvay vapurlar filan, kart cikarttik ve bu sayede istanbulun bir cok yerine gittik gormedigim yerleri gormus oldum...

.....2019 yili evliligimizin 50 inci yil donumu ayni zamanda hatunun 70 inci yas gunuydu,turkiye tatili bir nevi her ikisinide kutlama gibi odu, geri donus tarihimiz yaklasti,bir kac gun evvel hatunun yegenlerinden biri aradi, hala, eniste yarin aksam maltepede bir yerde toplanacagiz,sizi evden alacagiz dedi, okay dedik bir gun sonra yegenlerden biri gelip evden aldi,maltepe sahilinde bir restaurant, 20-25 kisilik rezervasyon yapmislar,bizim paramiz haric diger yeme icmeleri herkes alman usulu cebinden odiyecek, geldik restorana sag olsunlar istanbulda bulunan butun yegenler, cocuklari ve bir kac buyuk gelmisler, bir kac saat oturduk ufak tefek seyler yiyip ictik sohbet ettik,her zaman herkesi bir arada gormek mumkun olmuyor,bu defa coluk cocuk herkesi gorduk isimlerini bile bilmedigim torunlari gorduk.....

......Restoranttan ciktik yine yegenlerden biri bizi kaldigimiz eve kadar getirdi, aile arasinda biraz miras paylasma durumundan tatsizlik cikmisti bu sebebden hatunun ablasi ve cocuklari bu restorant isine davet edilmediler.... son gunlere geldik sayilir bu defa bir bogaz turu yapalim dedik , kucuk kizimda turkiyeye gelmisti,ogle saatlerinde uskudardan tekneye bindik ,yanimizda hatunun ablasi ve bir kizida var,tekne geze geze bizi son durak anadolu kavagina birakti aksam saat 16..00 ye dogru geri donecek biraz oralarda eylendik bir seyler yedik. yine tekneden uskudar iskelesinde inip trene yuruduk, ayrilik cesmesine gelinde hadi burda inelim size bir seyler yedireyim dedim,biri olmaz yarin bir yerde sabah kahvaltisi yapariz onu sen ismarlarsin dedi, okay dedik,,,, ertesi gun,yegen hanim sahilde bir kahvalti yerini ayarlamis,yuruyerek gittik,kucuk bir restaurant oda deniz kenarinda sayiliyor, vel hasil yedik ictik,eh ardindan bir turk kahvesi iyi gider dediler iyi o zaman icelim bakalim, yegen hanim garsona bir seyler soyluyor, garson degil is yeri sahibiymis, yani sifrteli konusuyorlar,

....biraz sonra sef elindeki tepsiyle geldi, sizinki az sekerliydi degilmi amca dedi, evet dedim o sira tepsi yamuldu ve fincan masaya dustu,bende bir metre havaya zipladim buraya ilk gelenlere yapilan sakaymis, ben havaya ziplarkende gencler telefon kameralarindan resmimi cekmiler sef hem guldu hem ozur diledi,yok yok kizmadim dedim, benim resimde bir anda butun sulaleye gitmis,,yedik ictik doyduk, sonunda hesap dedim, sef 125 lira yeter amcam dedi, seve seve verdim. bu gun ayn i seyleri yemeye kalksak her halde bir kac bin lira yetmez,.

,,,,,bu arada yine ayni gurup dolmabahce sarayini ziyartet ettik, bir kac saat binanin icinde dolastik,topkapi sayarini gormustum ama burayi gormemistim,iste buradada icerde resim cekmek yasakmis, maalesef resim cekemedim.....

..tatilimiz bitti, bir gece evvel baldizin kizi cocuklari ve damadi geldi, oturduk konustuk, damat sabahleyin ben sizi hava alanina birakirim dedi, taksiyle gidecektik, sag ol dedik, ucak ogleden sonra kalkacak, sag olsun damat bizi hava alanina birakti, baldizla kizida geldi,damat donerken baldiza siz kalin en azindan arkamizdan el sallayin dedim,hava alaninda oturduk cebimdeki son turk liralariya cay ve borek aldim, saatimiz yaklasincada pasaport tarafina yuruduk bir daha vedalastik ve yolcu salonuna gectik... dohaya gidecegiz orda bir kac saat bekledikten sonra australya ucagina binecegiz,,,,,SAW da ucagimiz yavas yavas havalanma pistine giderken disari bakiyorum gozlerim yasariyor,icimdeki his turkiyeyi ve akrabalarini son gorusun diyor..

..4 saatlik ucustan sonra dohaya geldik, transit salonuna gectik ucak saatin i bekliyoruz, yakinimda yasli bir cift var baktim ellerinde turk pasaportu, selam verdim kon usmaya basladik, australyada ogullari varmis onu gormeye gidiyorlarmis 6 ay kalacaklarmis, biletlere baktim zone 7 diyor,ucak buyuk oldugu icin grup gurup yolcu aliyortlart zone 7 yi cagirinca turkleride alip ucaga gittik tabi onlarin koltuklari baska kisimdaydi fazla gorusemedik,,,, sydneye inince bulustuk pasaport sirasinda onlari onume aldim, pasaport memuruna bunlara yardimci olmak istiyorum dedim ingilizceleri yok, memur kime geldiniz hangi sehirden geldiniz diye sordu ve damgayi basti...simdi sydney hava alaninda giris cikis sistemleri degisti, pasaportlar kimsenin eline gelmiyor her sey makinelerle oluyor...

..geldik cantalarimiz almaya, bizim turk arkadaslarin valizleri cikti, bizimkiler bir turku gelmiyor, turk arkadas her halde valiz kontrolundada yardimci olmami dusunup gitmiyor, kulturlu insanlardi,arkadasim buranin oto park ucreti saati 20 dolar gidinizde oglunuz bosu bosuna fazla para odemesin dedim ikna edip onlari yolladim,sansima benim valizlerde en son olarak kasorden ciktilar.

.....bir turkye tatilide boylece bitmis oldu,2019 yilindan sonra bir daha turkiyeye gitmedik,yaslandik yol cok uzun geliyor, ayni zamanda esimin saglik sorunlari oldugu icin turkiye defterini kapamis olduk,arasira turk gazetelerine bakip arasirada turk dizilerine bakip kendimizi avutuyoruz,bir ara gazetelere bakmaktan nefret etmistim, cunku hic bir iyi haber basligi olmuyordu,ne yapalim bir koy var uzakda gelmesekde, gitmesekde o koy bizimdir deyip yine sabahlari turk gazetelerine bir goz atiyorum,muge anlinin programi ni izliyorum ondan da her gun bir seyler ogreniyoruz han i bazen yok devenin nali gibi oluyor..

..kalin saglicakla

Benzer Başlıklar

• 4
  • 33
  • 3
  • 229
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

Çevrimiçi Kullanıcılar

112

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.1k

| | | |