......geldik austos ayinin sonuna,resmen kis mevsimide bitmek uzere,,bu gun 28 austos carsamba hava hem rutubetli hemde cok ruzgarli,yaz geldi diye dun kisa kollu t-shirt ile dolastim..gecen hafta kitanin yukarlarinda northern territory veya west australya topraklari icinde hava sicakligi 41, dereceyi bulmus,bu kita boyle iste, amerika gibi bazi yerlerinde sicaktan kavurur, bazi yerlerini sel basar.
.......tam olarak hatirlamiyorum ama uzun yillar evvel turklerin kurmus oldugu bir cenaze fonuna uye olmustuk,uyelerin cenazeleri sirket tarafindan kaldiriliyordu,biz de her sene aidatimizi oduyorduk, bir muddet sonra aidat odemeyin,mahkemelik olduk dediler,tabi para ile cenaze defnetmeye devam ettiler,bende turk isi gitti bizim yillik uyelik paralari diye uzulmustum......gecen hafta eve mektup geldi-8-10 yil sonra mahkene neticelenmis ve kurumun uyelik sistemi reddedilmis,normal yollardan yine cenaze sahiplerinin parasiyla defin yapiyorlar,eh iste biz artik uye isi yapamiyoruz, isterseniz birikmis aidat paranizi banka hesabina gonderebiliriz , yada auburn bolgesinde camimiz var gelibolu camisi,burasida cenaze fonu kurmus GFF burdan devam edebilirsiniz diyor,
.....bu gun forumu aldim sirketin binasi cok uzakta degil gittim kapilari kilitli kimseler yok. oyleyse birde auburn camisine gidip durumu tam ogreneyim dedim.....musluman kiyafetli bir arkadas karsiladi, derdimizi anlattik,bize uye olmak istiyorsaniz once paranizi banka hesabina gondeririz,sonrada yeni uyelik islemlerini hallederiz, eh param size havale edilse ordan devam etmek olmuyormu,,,,, hayir efendim bizim sistemimiz baska.....eh hadi anlat bakalim nasilmis bu sistem.
..adam bir kitacik cikardi,efendim 75 ile 79 yas arasinda olanlar icin uye olma parasi $12,600 dolar, 36 ay icinde taksit taksit odiyebilirmisiz, hmmm cok guzel, tabi bu ucret iki kisi icin...yine kari koca icin yillik aidat 75-79 yas arasi 1,080 dolarcik.,,,giris ucreti tamamen odenmeden kisi vefat ederse geri kalan para mirascilarindan talep edilirmis..
....auburn bolgesine yakin lidcombe adli muhit var burda hemen hemen australyanin en eski mezarlarindan biri var, zamaninda cok buyuk araziyi cevirmisler,dindar, dinsiz veya her dinden olan insanlar icin bolge bolge ayrilmis,yalniz muslumalarda ayirim yok, pakistanli arap veya turk hep ayni kisma gomuluyor,mezarligin adi rookwood dur... eh eger bu mezarliga gomulmel istiyorsak tek kisilik mezar yeri 2500 dolar iki kisilik mezar yeri 4500 dolar extra odeme olacak. iki kisilik deyince cok derin bir mezar cukuru kaziliyor,vefat edenler akraba ise ust uste defnediliyor, buyuk beton havuz gibi bir sey.....
......iste boyle 80 yas ustu ve olumcul hastaligi olan kisi uye olursa tek kisilik uyelik ucreti $9.300 iki kisilik $15.150...yine 80 yas ustu olanlarin yillik aidat ucretleri 1,125 dolar...eski cenaze fonunda $ 2.010 dolarimiz birikmis,hesap numarami verdim hesabima aktardilar.
.....dusunuyorum uye olursam 3 sene icinde 12,600 dolar giris ucreti odeyecegim,yine 3 yil icinde 3240 dolar yillik aidat, eh 3 yil bitmeden olursem birde iki kisilik mezar yeri 4500 de 0.....
.........eski cenaze fonu defin islemlerine devam ediyor onlarinda defin ucretleri 11,000 ile 15.000 arasindaymis.
kalin saglicakla.