..20 yasinda bir ispanyol turist genc australyanin perth sehrine geliyor,valizine bir kilo pork-domuz eti ve 300 gram keci peyniri koymus,giris kartinda belirtmiyor,gumrukculer eti ve peyniri buluyorlar belirtmedigi icin adamin vizesini iptal ediyorlar ve 2664 dolar ceza veriyorlar,vize red olunca 3 yil geri gelme hakki olmuyor.,gumruk cezalarinin bu kadar agirlastigini bilmiyordum.
-
..20 yasinda bir ispanyol turist genc australyanin perth sehrine geliyor,valizine bir kilo pork-domuz eti ve 300 gram keci peyniri koymus,giris kartinda belirtmiyor,gumrukculer eti ve peyniri buluyorlar belirtmedigi icin adamin vizesini iptal ediyorlar ve 2664 dolar ceza veriyorlar,vize red olunca 3 yil geri gelme hakki olmuyor.,gumruk cezalarinin bu kadar agirlastigini bilmiyordum.
-
......25 aralik pazar sabahi,hristiyanlarin dini bayrami christmas,sydneyde saat sabah 7,35,newyorkda cumartsesi 3,30.london cumartesi 8,35.kiribati adasi cumartesi 2,10,dunyanin her yerinde insanlar degisik saatlerde gunlerine basliyorlar.,dun burda 34 derece sicak oldu,pek evden disari cikmadik,bayram arifesi oldugu icin alisveris merkezleride vicik vicik kalabalik, bir hafta icin trafik cezalari iki misli oldu,malum tatillerde trafik kazalari daha cok oluyor.
....ilk turkiye tatilinden devam ediyorum.,sydneyden istanbula ucak ile havada 19 saatte gidilir,ben giderken yollarda bir hayli takildik,yani evden eve gelmem her halde 35 saatin ustundedir, cok fazla hissedilmeyen bir yol yorgunlugu oluyor ,anamin evine gelince robot gibi olmusum hatunun yegenleri gelmis benim yegenlerim gelmis ya bu adam ne kadar soguk duruyor diyorlar...
....bazen sekiz yil cok uzun degildir bazende duruma gore dakikalar bile cok uzun gelir,turkiyeden ayrilirken bebelerin kimileri yuruyordu kimileri besikdeydi, 5 yasinda biraktigim 13 yasinda olmus 10 yasinda biraktigim 18 yasinda olmus...eski zamanlarda kimse bol bol resim cekip gurbetteki akrabalarina gondermiyordu,bu gunku gibi internet ilesimi yoktu,mektup yazardik aylarca cevap beklerdik....velhasil kucuk eve bir suru cocuk geldi yegenlerimiz, bakiyorum yahu sen kimsin senin adin ne diyorum, dayi veya eniste ben buyum tanimadinmi diyorlar,yani bebe biraktigim cocuklari bu gelisimde tanimam zor olmus,cogu ergenlige adim atmislar.
..evin alti iki dukkan birinin onunde oturup dukkan sahibiyle sohbet ediyorum,derken bir araba durdu biri indi yanima gelip bana sarildi,mua mua opup hos geldin filan adamin saclari beyazlamis,allah allah affedersin arkadasim sen kimsin taniyamadim dedim,ben erdal yahu ben erdal nasil tanimazsin diye sitem etti,erdal cocukluk arkadasimdi benden bir kac yas kucuktu,gordumki sanki benden daha yaslanmis 30 lu yaslarda saclari agarmis,ayak ustu iki sohbet ettik isim var sonra gorusuruz dedi.
....baska bir gun birisi yuruyerek geldi oda o sekilde elini uzatti tokalastik hosgeldin dedi, sen kimsin yahu oda biraz uzaktan arkadasmis..
.....bir iki gun sonra yine ayni dukkanin onundeyim sohbet ediyoruz bu sefer kucuk bir kamyonet durdu yine icinden biri inip yanima geldi bu sefer bunu geleni simasindan tanidim buda cocukluk arkadaslarimdan kadir,hosgeldin falan filan biraz sohbet ettik,,,,yarin ava gidecegiz istersen sabahleyin senide alalim dedi, gidelim ama silahim yok dedim,buluruz bir seyler dedi.....ertesi gun sabahleyin kamyonet kapiya dayandi icince 3 kisi var ,biri benden yasli komsulardan biri, digeri kadirin bacanagiymis, esleri karadenizli bacanak olan kimse libyadami kuveyt demi caliayormus izine gelmis, kucuk bir kamyonetin on kisminda 4 kisi, ciktik yola.....
..... o zamanlar dag bayir her taraf yemyesildi bazi koy yerlerine gittik tufeklerle biraz dolastik iki tufek var dort kisiyiz, sadece bir tavsan kacti ates etmeye bile firsat olmadi....sise veya teneke bulup hedef tahtasi yapip bir kac el ates ettik, koylerden birinde tanidiklari varmis bahcede domates var salatalik var,bir sisede buyuk raki getirmisler, peynir ekmek domates salatalik bir sise rakiyi ictik.,guzel bir gun gecti diyebilirim tertemiz koy yerleri, simdi oralarda koy diye bir sey kalmadi,her taraf apartman olmus.........australya sicak memlekettir gunesi boldur genclikde yaz aylarinda yari ciplak dolasiriz,vucudum yanmaya alisikdir,velhasil agustos ayinda turkiyedeyim.ava ciktik bir hayli gunes altinda dolastik, aksam uzeri evin onune biraktilar,anamin evine giriyorum anam kapida karsiliyor,yuzume bakiyor bu ne hal oglum diyor, allah allah ne hali diyorum,anam baksana kapkara olmussun diyor,aynaya bakiyorum, iste o bir kac saatlik gunes beni gercekten karartmis.
......sekiz yildir ilk defa vatana gitmisim degisik bir psikolojiye girmisim sanki herkesin bana baktigini zannediyorum yani kendimi yabanci turistler gibi hissediyorum...ankarada bacim vardi, bir haftada ankaraya gidip orda kaldim, evleri anit kabire yakin,sabahin erken saatinde yuruyuse ciktim, geri donuyorum sakin bir cadde trafik isigi var,yaya lambasi var, yaya icin karsiya gec diye lamba yandi bende rahatca adimimi attim,yukardan bir taksi geldi lamba filan dinlemeden yildirim hiziyla gecip gitti, iki adim daha onde olsaydim benide bicip gidecekti adam,kolumu kaldirip kufur ettim ama kimin umurunda.
..oyle boyle derken tatil bitti sayilir,kucuk enisteye almanyadan gelmeden evvel kendisinden bir gaz tabancasi getirmesini istemistim,sag olsun getirmis, gaz cikaran mermileri var bayagi normal kucuk tabanca gibi, australyaya goturecegim gumrukde problem olurmu diye korkuyorum, o zamanlar serbestmis ama ben bilmiyordum,tabancaya bakinca hakikimi sahtemi ayirt etmek cok zor,tabancayi havlunun icine sardim valizin icine attim,akrabalarla yakinlarla vedalastik,gurbet boyledir vedalasir gideriz bir dahaki donusumuzde vedalastiklarimizdan bazilari vefat etmislerdir....
....hava alanina kim getirdi hatirlamiyorum,problemsiz ucaga bindik, guzergah yine ayni olacak,beraber geldigimiz kafileden sadece genc kari koca var birde kucuk bebeleri var,tabanca filan sorun olmadi.... genc ailede ilk defa turkiyeye geliyorlar gurbette buyumusler,turkiyede ellerindeki yabanci dovizi turk parasina cevirmisler uzerlerinde yabanci para olarak bir cent dahi yok 25 bin lira gibi turk paralari var, ama hic bir yerde turk parasi gecmiyor,bir hava alaninda uzun saatler bekliyoruz, bebe ac agliyor yiyecek yok bir sey alacaklar paralari yok bende biraz yabanci para vardi hem kendilerine hemde bebe icin yiyecek ve icecek aldim,cok memnun oldular,sydneye dondukten iki yil sonra bana ziyarete gelip tesekkur ettiler......yine uzun bir yolculuktan sona sydney hava alanina geldik, turkiyeden 7-8 tane yerli sigara almistim kolleksiyon gibi sakliyacaktim cogu filtresiz sigaralar,bir karton malboro sigarasida bir hava alanindan almistim, pasaporttan gectik valiz kontroluna geldik aklim kucuk tabancada o zamanlar burdada serbestmis,daha sonra boyle oyuncak veya replica tabancalari yasak ettiler, bulunduran icin cezasi var......
.....yeni caylak bir gumruk memuruna rast geldim 18 yaslarinda filan, actik valizi, sigaralari gordu efendim iste 10 paket hakkin var fazlasini geciremezsin filan, yahu bunlari kolleksiyon icin aldim malboroyuda icecegim filan,oglan inatlasiyor ben inatlasiyorum,daha sonra her halde sefi olacak baskasi geldi,anlattim biraz suratini asti ama okay dedi, kucuk bir tene kutu icinde cay almistim acilmamis kutu cay,gumruk memuru teneke kutuyu gordu eee bu ne,,, cayyyy, adam cayin kapagini acti, kalemle icini karistirdi okay dedi,baska problem olmadan ciktik gumrukten, disarda bir taksi cagirdim,hava alaninda eve 15 dolara filan geldik,bu gun gelsem 120,130 dolar tutar zannediyorum yolda gelirken bir siseci onunde durup bir karton kutuda bira ladim ozlemisim australya birasini..........iste boyle ilk tatil boyle bitti, ilgi duyup okuyanlara tesekkur ederim,yazi hazirlayip yazmiyorum computerin basina gecip hatirladigim kadariyla yaziyorum ,anlatim hatalari olabilir cunku yazar degilim.
-
Bu vize galiba yalan oldu bekleme süresi 1200 gün olmuş uzun süredir vize alan Türk yok.
Avustralya bilerek bu vize başvurularıyla ilgilenmiyor bakalım ne olacak ben hala başvurmadım artık başvursam mı eminde değilim. -
-
...yeni zellanda iki adadan olusmustur,nufusu 5 milyona yakindir, ilk yerlesimler 1280 yilinda baslamis, pasifik adalar yerlileri buraya gelmisler.yeni zellanda yerlilerine maori denir,hepsi iri iri insanlardir yemegi cok sevdiklerinden kiloludurlar.nufusun cogunlugu maori yerlilerindendir,samoa tongo gibi adalarin karisik insanlaridirlar.yeni zenlandada bir kus tipi vardir ucmayan kus derler adi kiwi dir, yenizellanda insanlarinin dier takma adia kiwi dir....yeni zellandanin en sevilen sporu rugby dir ve milli takimin adi da( all blacks) dir,eh komsu ulke takimlariyla ve diger rugby oynayan devletlerin takimlariyla milli veya temsili maclar yaparlar.
..eskilerde maori yerlilerinin dusmanlarini korkutmak icin yaptiklari hareket vardir buna HAKA derler,iste rugby maclarindan evvel rakip takimin karsisina gecip haka yaparlar.bir haka videosu yukluyorum kanadanin vancouver sehrine rugby maci yapmaya gitmisler,iste mactan evvel kanada takimina HAKA yapiyorlar.korkmak yok haaaa..
-
@Taurus bir bilgim yok o konuda
-
@sir-altan merhaba, aramıza tekrardan hoşgeldiniz.
deneyimlerinizi uygun başlıklarda aktarmasız bizler için de çok değerli.son dönemde cok fazla talep gören ülkelerin başında geliyor.
sizin yerleşme sureciniz nasil oldu acaba?
bu başlıkta aktarirsaniz cok memnun oluruz -
..derdinizi anlatacak ve karsinizdakini anliyacak kadar ingilizce bilmeniz yeterlidir,,,okul olarakda lise veya yuksek tahsil olabilir,tahsil disinda gecerli bir meslek sahibide olmaniz yeterlidir diye dusunuyorum,wat bir sefer verilir,zannedersem 30 yasini gecmis olmiyacak
-
-
Teşekkürler. İyi bayramlar
56
27.5k
Users
4.8k
Topics
331.1k