Öncelikle Emre, Thor ve nbbyr arasında geçen tartışmayı okudum, iki tarafın da görece haklı oldukları konuları gördüm.
1 - Firmaların "Normalde 3 yıl ama işte backlog var, o yüzden 4 yıla kadar uzayabilir." söylemleri konusunda @Sinan'a katılıyorum. Mevcut bültende 3-4 yıl gibi bir sürede sonuçlanması pek mümkün değil.
2- Dignity Act veya POTUS/Kongre'nin immigration yönünde alacağı kararname/yasalar ile birlikte bu süre gerçekten 3-4 yılda tamamlanabilir. Ancak bu tamamen bir öngörüdür, daha doğrusu legal göçmenlerin beklentisidir. Mevcut yönetimin illegal göçmenliğin karşısında aldığı tavır ve legal göçmenliğe verdiği önemden dolayı, kuyrukta bekleyen on binlerce dosyanın bir an önce eritilmesi yoluna gidilebilir. (Bkz: Dignity Act tasarısında bulunan bütçe ve uygulamalar)
En başından Current olmaya gelene kadar, processing sürelerinin aşırı uzun olması burada sorun yaratıyor. Bkz @Riethian'ın PWD App tarihinden LC Onay tarihine kadar geçen 2 yıl 3 ay processing süresi. Ya da ilk postta bulunan Excel tablosunu açıp, 77 kişinin zaman içinde nasıl bir ilerleme kat ettiklerini görebilirsiniz.(77 kişinin dışında henüz Excel tablosuna giriş yapmayanlar mevcut, biri de benim mesela)
3- Processing süresi bittikten sonra vize bülteninde "Current" olma dediğimiz yani vize randevusu almaya uygun olma haline gelmek şu anki şartlarda zaten çok uzun sürüyor, bir de üstüne Current olmak için yıllarca beklemek gerekiyor. Bu ne anlama geliyor? Her ay yayınlanan vize bülteninde 2021 yılında olan bültenin bir anda "C" haline gelmesi lazım ki, processing süresini 2025 Ağustos ayında tamamlayan bir kişi vize randevusu alabilsin.
@nbbyr hocam diğer arkadaşlarla yaptığınız tartışmada haklı olduğunuz yönler var, özellikle karamsarlığa kapılma ya da negatiflik yönünde size hak veriyorum ancak, bülten 4 yıl geride maalesef.
Bültenin birkaç ay içerisinde hızlanabileceği/eriyebileceği ya da processing sürelerinin de yarı yarıya düşebileceği ihtimali imkansız değil. Evraksız göçmenlere yapılan ICE baskınlarından sonra doğabilecek işgücü açığını kapatmak adına zaten Dignity Act yasa tasarısı ortaya atıldı.
İşgücü açığını kapatmak için EB türündeki vizelerin süreçlerini hızlandırabilirler. Ancak belirttiğim gibi bunların hepsi ihtimal, öngörü, beklenti şeklinde.
Forumlar tartışma, bilgiye ulaşma ve dayanışma için vardır ancak üslup konusunda dikkat edilmesi taraftarıyım.
Sevgiler,