Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Birçok farklı başlıkta bahsi geçen bu sınav hakkındaki bilgileri tek bir başlıkta toplamak istedim.
    Resmi adıyla Fundamentals of Engineering (FE) Exam olan bu sınav, Pofessional Engineer (PE) ünvanını almak için atılması gereken adımlardan biridir. FE sınavını geçtikten sonra alınan Engineer in Training sertifikası ile 4 yıl alanınızda çalıştıktan sonra PE sınavına girmeye hak kazanıyorsunuz. Sınav NCEES (National Council of Examiners for Engineering and Surveying) adlı kurum tarafından yapılıyor. Sınava girmek için gerekli ön şartlar eyaletten eyalete değişmekte. Kimi eyalet sınava kaydolmak için gerekli kurumlardan alınmış diploma denklik belgesi isterken kimi eyalet istemiyor. Bu konudaki gerekli bilgiler www.ncees.org web sitesinden bulunabilir. Sınav ücreti 175 USD. Sınava 48 saat kalana kadar 50 USD karşılığında iptal veya sınav tarihi değiştirme yapılabiliyor. Yani iptal ettiğiniz takdirde 125 USD iade alıyorsunuz. Sınavı geçemediğiniz takdirde 12 ay içerisinde 3 kere tekrar kayıt olma hakkınız var.

    Sınav 110 sorudan oluşuyor ve toplamda 6 saat sürüyor. Bu sürenin içinde;
    -Gizlilik anlaşması (2 dakika)
    -Sınav hakkında bilgiler ( 8 dakika)
    -Sınav (5 saat 20 dakika)
    -Mola (25 dakika)

    Bu bilgilerin yanında geçtiğimiz hafta sınava girmiş birisi olarak kendi tecrübelerimi ve sürecin nasıl işlediğini aktarmak istiyorum.

    Öncelikte NCEES web sitesinden kendi kullanıcı kaydınızı yaptıktan sonra sınav tarihi seçebiliyorsunuz. Benim WA eyaleti Seattle şehri için baktığımda sınav hemen hemen her gün farklı saatlerde yapılmasına rağmen genellikle en erken 1 ay sonrasında yer vardı. Önce ödemeyi internet üzerinden yaptıktan sonra size en uygun sınav merkezi, gün ve saati geçiyorsunuz. Sınav günü yapılacak işlemler dolayısıyla yaklaşık yarım saat erken gitmekte fayda var. Sınav merkezine vardığınızda girişte kimliğinizi alıp doğrulama yapıyorlar ve her iki eliniz için de avuç içi taraması yapıyorlar. Bu işlemden sonra sınav salonuna her giriş çıkışınızda avuç içi taraması ve kimlik kontrolü yapılıyor.
    Sınav salonuna NCEES onaylı bir hesap makinesi, kimlik, hırka ve kilitli dolabın anahtarı dışında bir şey sokmanıza izin verilmiyor. Girişteki kilitli dolapları kullanabiliyorsunuz. Ben yanıma sandviç ve su alıp dolapta bıraktım. Sınav salonuna girişte hesap makinenizi ve kimliğinizi kontrol edip, avuç içi taraması yapıp sizden kendi üstünüzü yukarıdan aşağıya havaalanındaki üst kontrolü gibi taramanızı istiyorlar. Cepleriniz varsa içini dışarı çıkartıp boş olduğunu göstermeniz gerekiyor. Bu esnada kesinlikle kimse size dokunmuyor. Sınav olacağınız bilgisayara kadar görevli size eşlik ediyor. Bundan sonra salondan her çıkmak istediğinizde elinizi kaldırıp görevlinin gelmesini beklemeniz gerekiyor. Sınav esnasında her bilgisayar tek tek tam tepeden kamerayla izleniyor ve ses kaydı alınıyor.

    25 dakikalık molayı almak için sınav sorularının yaklaşık yarısını tamamlamış olmak gerekiyor. Ne kadar çabuk yaparsanız o kadar erken çıkabilirsiniz yani. Mola hakkınız doğduğunda hemen çıkmak zorunda değilsiniz istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Bu molada sınav salonunu hatta sınav binasını terk edebilirsiniz. Ben dışarı çıkıp sandviçimi yiyip temiz hava aldım. Bu mola dışında istediğiniz zaman yine salondan çıkabilirsiniz fakat binayı terk edemezsiniz, ve bu zaman zarfında sınav süreniz sizin için durdurulmaz.

    Sınav soruları hakkında bilgi vermem imzaladığım gizlilik anlaşması doğrultusunda yasak. 110 soru için 320 dakikanız var. Kimi sorular biraz daha zaman alırken kimileri sadece okuyarak çözebileceğiniz bilgi soruları. İşlemleri yapmak için kullanabileceğiniz silinebilir bir defter ve marker veriyorlar. Bilgi soruları için cevabı ya biliyorsunuzdur ya bilmiyorsunuzdur, dolayısıyla bunlar üzerinde zaman kaybetmeye gerek yok. İşlem soruları için de hem kendi tecrübe ettiğim hem yabancı forumlardan okuduğum şu ipucu var; çözmesi 4 dakikadan uzun sürüyorsa yanlış yapıyorsunuz.

    Kullandığınız bilgisayar ekranının bir yarısında sınav boyunca kullanacağınız kitapçık açık, diğer yarısında ise sınav sorusu. Yapamadığınız ve sonra tekrar göz atmak istediğiniz sorulara flag koyup o bölüm bittiğinde tekrar bakabiliyorsunuz. Yanlış doğruyu götürmüyor.

    7-10 gün sonra sınav sonucunuz açıklanıyor. Puanlandırma sistemlerini maalesef söylemiyorlar. Dolayısıyla sonucunuzu "Failed" veya "Passed" şeklinde alıyorsunuz. Sınav sonucunuzla birlikte hangi konularda ortalama üstünde hangilerinde altında yaptığınızı gösteren bir grafiği de görüntüleyebiliyorsunuz.

    Ben ilk denememde sınavı geçemedim. İnternetteki kaynakları iyi kullanıp örnek soru çözmek gerekiyor. Sınav sorularının çok zor olduğunu söyleyemem fakat kesinlikle hafife almamak ve iyi hazırlanmak gerekiyor.


  • Öncelikle konu hakkında yaptığınız biigilendirme için size teşekkür ederim.
    Test tarzı çoktan seçmeli mi yoksa yazılı sınav gibi mi yada çöz sorunun cevabını yaz şeklinde mi gerçekleşiyor bu sınav aşaması.Bu sınavı geçerseniz mühendis olarak çalışma izni veriliyor mu . Bir resmi kuruma kayıt olmak gerekiyor mu (bizdeki odalara,dernekler vs gibi)
    Youtube den bu sınavlara girmeden direk inşaat,gemi inşaat mühendisi ,hatta elektrik mühendisler vardı .Resmi kurumlarda iş yapmayacaksanız çoğu firma denklik türü belge yada diploma aramıyorlar gibi bir şeyler demişlerdi.Siz bu sınava girmiş biri olarak araştırmalarınızda bu konuyada rastladınızmı ,yada yasal çalışma biçimi midir.


  • @kartalveat Selamlar. Bu konu aslinda daha once altta linkini verdigim baslik altinda konusuldu, bastan sona goz atarsaniz eminim aradiginiz cevabi bulacaksiniz.
    https://yesilkartforum.com/forum/topic/319/abd-de-denklik-ve-diploma-kabulü-mühendislik/81

    Kisaca cevap vermem gerekirse de sinav coktan secmeli, bilgisayar uzerinden yaptiginiz bir sinav. Size gecici verilen not defterinde heaplamanizi yapip cevabi isaretliyorsunuz.
    Firma veya kurumun sizden bu belgeyi isteyip istememesi tamamen onlarin calisma bicimi ve insiyatifi ile alakali. Benim burada muhendislik alaninda is arayisim olmadi fakat ben firma veya kurumun muhendis unvani ile calistiracagi kisinin diplomasi olup olmadigina bakmayacagini acikcasi pek sanmiyorum cunku epey teknik bilgi ve egitim gerektiren ve hata toleransi dusuk meslekler.


  • 2011 de oldukca basit bir sinavdi oyleki 8 saatlik sinavi 4 saatte bitirip PE unvanimi almistim...


  • Selamlar,
    Bir elektrik mühendisi ve DV2022 talihlisi olarak, NCEES sitesine baktığım zaman, İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından FE sınavlarının yapıldığı bilgisini gördüm. Bu belgeyi ABD'ye gelmeden almak mümkün müdür? Bir avantaj sağlar mı? Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirlerse sevinirim. Teşekkürler.


  • @gallifrey Bölümünüz Abet tarafından akredite edilmiş miydi?


  • Fundamentals of Engineering (FE) sinavina gecen hafta persembe (23 Mart'ta) New Jersey'de girdim.

    Sinav bilgisayar destekliydi. Sinavdan 45 dakika once test merkezinde (Pearson Vue, Piscataway'dekini secmistim) oldum. Sira yoktu. Hemen kayit islemlerimi yaptilar. Resmi kimlik belgesi soruyorlar, ehliyet is gordu pasaporta gerek yoktu. Yaninizda ne getirirseniz getirin, kilitli dolaplar var koyabiliyorsunuz.

    Sinava sadece kimliginiz ve onayli hesap makinesi sokabiliyorsunuz. Ben Texas Instrument TI-30x IIS model getirmistim, NCEES onayli zaten bu.

    Benim rendevum oglen 12'deydi, erken gidince bekletmediler bilgisayar bostu hemen oturttular.

    sinav baslayinca 2 dakika bir genel bilgi ve gizlilik anlasmasi, 8 dakika da sistem nasil calisiyor tutorial'i var onlari yapiyorunuz ve sinav basliyor. Sinav sorulari ekranin saginda, formul defteriniz de ekranin solunda oluyor. Isaretlediginiz soruyu geciyorsunuz. Eger soruya geri donmek istiyorsaniz flag koyabiliyorsunuz.

    Sinav iki seans, toplam 110 soru var. benim 59 soruya kadar ilk seans gerisi ikinci seansti. 59 soruyu bitirdiginizde (ya da bos birakip gectiginizde) sistem sizi review ekrarnina aliyor bos biraktiginiz sorulari tekrar gozden gecirmeniz icin. Bu asamada sorunun cevabini bilmiyorsaniz da sallayin cunku bu 59 sorudan sonra 25 dakika araya cikacaksini ve o ilk 59 soruya geri donemiyorsunuz aradan sonra. Araya cikip geri geldiginizde testin geri kalan sorularini da cozuyorsunuz ve sinav bitiyor. Sanirim toplamda 5 saat 20 dakika sureniz var 110 soru icin arti 25 dakika ara. bu 25 dakika ara toplam surenizden dusmuyor, saat duruyor. Sinav surecinde tuvalete gitmek icin falan da ara alabiliyorsunuz ama o sure saati durdurmuyor, ben almadim.

    Ben sinava neredeyse hic calisamadim. NCEES'in sitesinden $29'a ornek test kitapcigi almistim 100 soru var icinde, ufak bir baktim ona ama yani toplamda 3-4 saat anca calismisimdir. Okuldan mezun olali da 8 sene oldu cok bir bilgi kalmadi aklimda acikcasi. Yani kalabilmem cok olasi bu sinavda. Sonuclar gun ititbari ile hala aciklanmadi, 7-10 gun surer diyor.

    Ben insaat muhendisliginden girdim. Bazi sorular cok kolay, baya kolay. Bazi sorular var mesela cevre muhendisligi ile ilgili, ben lisans suresince hic cevre muhendisligi gormemistim, gram bilgim yoktu ornegin. Bazi sorular var, formul kitapcigina bakarak formule yerlestir cevap cikiyor. Bazi sorular var, inceligini bilmen gerekiyor.

    Yani ne kolay ne de zor bir sinav. Bana kalsa 1-2 ay duzenli gunde 1-2 saat calisilsa cok rahat gecilir. Hatta yeni mezun birisi direk girse gecme sansi yuksek bence.

    Beni en cok zorlayan konular;

    • Cevre muhendisligi
    • Betonarme
    • Celik Yapilar

    oldu.

    En kolay gelenler ise;

    • Geoteknik (meslegim bu gerci)
    • Matematik (Trigonometri, olasilik, istatistik dahil)
    • Muhendislik Ekonomisi (sanirim ful dogru yaptim - Insaat proje muduruyum)
    • Hidrolik
    • Muhendislik etigi

    Heralde sorularn %30unu emin olarak geri kalan %20'sini de bir fikrim olarak cozmusumdur. kalan yuzde 50'si de baya sallamasyon oldu, en mantikli cevabi arayarak.

    Bakalim kismet. Sonuc gelince kaldim mi gectim mi bilgilendiririm.

    edit: Bugun (sinava girdikten 6 gun sonra) sonucum geldi; gecmisim 🙂


  • Merhabalar ben Fırat Üni. Teknoloji Fak. /Mekatronik mühendisliği mezunuyum ve k1 nişanlılık vizesi ile Amerika'ya yerleşeceğim. Orada denklik sağlayabilir miyim? Mühendis olarak işe girme imkanım olabilir mi? Bu konuda bilgisi olan var mı?


  • @eire Sınavı başarıyla geçtiğiniz için sizi kutlarım.Bir engeli daha yıkmış oldunuz.


  • @kartalveat Tesekkur ederim cok. Artik 2.5 sene sonra PE sinavi var onu da verirsem tamamlamis olacagim.


  • pe ya da fe sinavlarinin artisi nedir tam olarak? ise girmede cok istenmiyor diye biliyorum. (insaat gibi imza isleri gereken yerler disinda yani)


  • @pionerrUsa

    PE, tabiatinda yetkinlik belgesidir. ABD'de muhendislik egitiminin standardindan sorumlu kurumun ve kendi yonetim bolgelerinde muhendislik uygulamalarini yoneten eyaletlerin kisiye verdikleri bir yetkinlik belgesidir.

    Yani PE unvani alan bir kisi, ABD'de meslektaslari ile ayni sartlarda girdigi standart testi gecmis ve rustunu ispatlamis demektir.

    Evet kullanim alani imza yetkisi gerektiren muhendislik dizaynlari ile sinirlidir. Sadece Insaat ile sinirlandirmak yanlis olacaktir. Elektrik, mekanik, kimyasal projelerin hazirlanmalarinda da yetkin muhendis imzasi gerekmektedir. Bu projeleri PE bir muhendis disinda kimse imzalayamaz. Kaldi ki, cogu durumda o eyalette PE lisansi almamis ama baska bir eyalette PE olan bir muhendis bile imzalayamaz.

    Ise girmede istenmemesi ise direkt isin kendisi ile alakali. Ne tur bir is? Insaat uzerinden konusayim; eger pozisyon bir saha muhendisi pozisyonu ise evet PE lisansi pratikte zaten kullanilmayacaktir. Kaldi ki PE olabilmek icin zaten 4 sene deneyim gerekmekte ve bu deneyim bir PE altinda calisarak edinilmesi gerekmekte. 0-4 yil arasi tecrubede bir muhendisten zaten kimse PE lisansi beklemeyecektir.

    Ama bir firma ise alim yaparken PE lisansi olan ve olmayan iki aday arasinda secim yaparken PE lisansina elbette bakar. Cunku PE lisansi adayin standartlari sagladiginin en onemli kanitlarindan birisi. Gecmesi kolay olmayan, muhendislik bilgilerini kullanmayi gerektiren ve ABET akredite ya da denk bir egitim almis olmayi gerektiren bir lisans bahsettigimiz.

    Yani PE iki konuda artisi var. Ilki imza atmaniz gereken bir pozisyonda iseniz, zaten bir zorunluluk, artidan ziyade. Yani nasil araba kullanmak icin ehliyete ihtiyaciniz varsa, bir muhendislik projesine imza atabilmek icin de o eyalette PE olmaniz lazim. Bu duruma arti eksi bile degil, zorunluluk.

    Ikincisi; daha deneyimsiz ya da imza atma yetkisi gerektirmeyen (satis muhendisi, Proje Muduru gibi operasyonel pozisyonlar ornegin) bir pozisyona basvuracaksaniz, isveren iki aday arasinda PE lisansi olani secmeye daha yatkin olacaktir cunku ortada karsilanmis bir standart var. Iscinin yaratacagi supriz daha az. Dahasi gerektigi durumda kullanilacak bir PE lisansi var. Ve dahasi bazi buyuk firmalara is yapan subcontractorlar icin o buyuk firma ihale sozlesmesinde PM PE olmalidir vs gibi sartlar koyabiliyor. PE bir muhendisin versalitesini arttiriyor bu kesin.

    FE sinavina gelince aslinda yukaridakilerin aynisi. FE gecilmeden PE olunamiyor malum. FE sinavi da mezun olur olmaz hatta kolejin son senesinde bile alip gecilebildiginden deneyimsiz pozisyonlara bile muhendis aliminda isverenin karar vermesinde iki aday arasinda etkili olacaktir.

    Yani ben bir isveren olsam, ayni sartlardaki iki aday arasindan EIT olani tercih ederim. Cunku oyle ya da boyle 6 saatlik bir sinava girmis ve gecmis. Oteki aday bunu yapmamis/yapamamis.

    Kisacasi FE ya da PE, ise girmek icin olmazsa olmaz lisanslar degil giris ve belli pozisyonlarda ama kisiyi diger adaylar arasindan one cikaracaktir. Belli pozisyonlar icin ise bir zorunluluk.

    En nihayetinde ehliyetsiz de araba kullanabilrisiniz ama taksi soforu olamazsiniz.


  • Arkadaslar merhaba,
    Kafamda uzun bir suredir planladigim ama yildigim bir konu var. Sektorde acikcasi en azindan EIT olmadan zor olabiliyor is ilanlari ozellikle structural engineering te.
    Ben Dokuz eylul mezunuyum ve malesef abet degil.
    Ilgili kurum okulun transkript ve ders iceriklerini zarfta gonderilmesini istiyor. Dokuz eylululun boyle bir hizmet yaptiklarini sanmiyorum. Transkriptimi kendim bir sekilde alip ilgili kuruma gondersem ancak cevirme isinden sonra nasil tekrar zarfa koyucam.
    Ders icerikleri ayni sekilde. Tecrubesi olan arkadaslar varsa aydinlatabilirse sevinirim
    Tesekkurler


  • Yeminli tercumana cevirttiriceksin, o kendi zarfa koyuyor ve muhurluyor.


  • Herkese selam öncelikle konu başlığının hala aktif olduğunu gördüğüm için çok mutluyum . 2023 Şubat İTÜ Makina Müh. mezunuyum ve NCEES FE sınavına girmek için kullanıcı profili oluşturdum ama kurum benden ekte görmüş olduğunuz belgelerin doğrulamasını istiyor. Yetkin Mühendislik Sınavıyla ilgisi olabilecek öğretim üyelerine mail atmama rağmen herhangi bir dönüş alamadım. Bu durumu çözüme ulaştırmak için ne yapmamı tavsiye edersiniz ?

    image.png


  • Yetkin Mühendislik Sınavına girebilmek icin yekin bir muhendisin onayina ihtiyacin var, senin girmen gereken sinav EIT


  • Merhaba kolay gelsin bu başlığı gördüğüme cok sevindim. İTÜ mezunu değilim ve Türkiyede yaşıyorum. Sınava girmek istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?Bilen varsa yol gösterebilirmi?



  • @ismailayaz Çok Teşekkür ederim.ilettiğiniz linkte itüye ulaşılması gerekiyor diyor.Ancak bugün 4-5 numara denedim (Rektörlük,Öğrenci İşleri,Tanıtım vs) hepsi birbirine pasladı. Ne yapılması gerektiğini yada hangi numarayı aramam gerektiğini Bilen biri varsa yönlendirebilirmi?



Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

94
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

419.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum