Fundamentals of Engineering (FE) sinavina gecen hafta persembe (23 Mart'ta) New Jersey'de girdim.
Sinav bilgisayar destekliydi. Sinavdan 45 dakika once test merkezinde (Pearson Vue, Piscataway'dekini secmistim) oldum. Sira yoktu. Hemen kayit islemlerimi yaptilar. Resmi kimlik belgesi soruyorlar, ehliyet is gordu pasaporta gerek yoktu. Yaninizda ne getirirseniz getirin, kilitli dolaplar var koyabiliyorsunuz.
Sinava sadece kimliginiz ve onayli hesap makinesi sokabiliyorsunuz. Ben Texas Instrument TI-30x IIS model getirmistim, NCEES onayli zaten bu.
Benim rendevum oglen 12'deydi, erken gidince bekletmediler bilgisayar bostu hemen oturttular.
sinav baslayinca 2 dakika bir genel bilgi ve gizlilik anlasmasi, 8 dakika da sistem nasil calisiyor tutorial'i var onlari yapiyorunuz ve sinav basliyor. Sinav sorulari ekranin saginda, formul defteriniz de ekranin solunda oluyor. Isaretlediginiz soruyu geciyorsunuz. Eger soruya geri donmek istiyorsaniz flag koyabiliyorsunuz.
Sinav iki seans, toplam 110 soru var. benim 59 soruya kadar ilk seans gerisi ikinci seansti. 59 soruyu bitirdiginizde (ya da bos birakip gectiginizde) sistem sizi review ekrarnina aliyor bos biraktiginiz sorulari tekrar gozden gecirmeniz icin. Bu asamada sorunun cevabini bilmiyorsaniz da sallayin cunku bu 59 sorudan sonra 25 dakika araya cikacaksini ve o ilk 59 soruya geri donemiyorsunuz aradan sonra. Araya cikip geri geldiginizde testin geri kalan sorularini da cozuyorsunuz ve sinav bitiyor. Sanirim toplamda 5 saat 20 dakika sureniz var 110 soru icin arti 25 dakika ara. bu 25 dakika ara toplam surenizden dusmuyor, saat duruyor. Sinav surecinde tuvalete gitmek icin falan da ara alabiliyorsunuz ama o sure saati durdurmuyor, ben almadim.
Ben sinava neredeyse hic calisamadim. NCEES'in sitesinden $29'a ornek test kitapcigi almistim 100 soru var icinde, ufak bir baktim ona ama yani toplamda 3-4 saat anca calismisimdir. Okuldan mezun olali da 8 sene oldu cok bir bilgi kalmadi aklimda acikcasi. Yani kalabilmem cok olasi bu sinavda. Sonuclar gun ititbari ile hala aciklanmadi, 7-10 gun surer diyor.
Ben insaat muhendisliginden girdim. Bazi sorular cok kolay, baya kolay. Bazi sorular var mesela cevre muhendisligi ile ilgili, ben lisans suresince hic cevre muhendisligi gormemistim, gram bilgim yoktu ornegin. Bazi sorular var, formul kitapcigina bakarak formule yerlestir cevap cikiyor. Bazi sorular var, inceligini bilmen gerekiyor.
Yani ne kolay ne de zor bir sinav. Bana kalsa 1-2 ay duzenli gunde 1-2 saat calisilsa cok rahat gecilir. Hatta yeni mezun birisi direk girse gecme sansi yuksek bence.
Beni en cok zorlayan konular;
- Cevre muhendisligi
- Betonarme
- Celik Yapilar
oldu.
En kolay gelenler ise;
- Geoteknik (meslegim bu gerci)
- Matematik (Trigonometri, olasilik, istatistik dahil)
- Muhendislik Ekonomisi (sanirim ful dogru yaptim - Insaat proje muduruyum)
- Hidrolik
- Muhendislik etigi
Heralde sorularn %30unu emin olarak geri kalan %20'sini de bir fikrim olarak cozmusumdur. kalan yuzde 50'si de baya sallamasyon oldu, en mantikli cevabi arayarak.
Bakalim kismet. Sonuc gelince kaldim mi gectim mi bilgilendiririm.
edit: Bugun (sinava girdikten 6 gun sonra) sonucum geldi; gecmisim