Herkese merhaba, yoğun ve yorucu bir haftanın ardından ilk giriş tecrübemizi yazmak istedim.
12şubatta mülakata girdikten sonra 14şubat akşamı PTT’den vizelerimizi teslim almıştık. Hemen 21 Şubat için İzmir-Frankfurt- San Francisco iki kişi için 61000 tl fiyattan biletleri aldım.( kısa süreli ilk giriş için toplu taşıması iyi olan, araba ihtiyacı olmayan iki seçenek vardı. New York veya San Francisco. Hava koşullarından dolayı San Francisco tercih ettik ).
Biletleri Lufthansa’nın kendi sitesinden aldım(1’er kabin bagajı, 1’er 23kg bagaj). Operated by Lufthansa olmasına rağmen hem gidiş hem gelişte United Airlines-SunExpress ile gidip geldik. İlk gidiş olduğundan 4’er saat aktarmalı aldım biletleri ne olur ne olmaz diye ama özellikle gidiş için çok uzun olduğunu anladım. Bundan sonrakiler için 2 saatlik biletleri tercih edeceğim. Türkiye saati ile öğlen 11.40ta olan uçak için sabah erkenden yola çıktık. Pasaport memuruna göçmen vizesini gösterdik ve harç pulu ödemedik. Frankfurt’ta güvenlik kontrolünden geçtik boş olduğu için 15-20dk sürdü, detaylı bir arama olmadı. Terminal 1 c bloğunda inip, z bloğuna geçtik(tren ile 3 dakika) Frankfurt’ta da Türkiye’deki gözen firması gibi Amerika’nın ayarladığı bir firmanın detaylı güvenlik kontrolünden geçtik. Çok alakasız bir şekilde biraz detaylı sorguladılar nereye gideceğimizi ne yapacağımızı falan sordular. Frankfurt hava limanı çok büyük olmasına rağmen çok rahat bir liman. Gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz, herhangi bir Schengen vize ihtiyacı da yok. Sonrasında oldukça uzun olan yolculuk için United Airlines uçağına biniş yaptık. Yol 11 saat civarı sürdü, konforlu bir uçuş oldu. İndiğimizde herkesi aynı sıradan aldılar herhangi bir ayrım olmadı. Sıra bize geldiğinde zarfları gösterdik, ikimizin de fotoğrafını çektiler, asıl talihli olan eşimin parmak izini aldılar, benim almadılar. Sadece yanımızda ne kadar para getirdiğimizi sordu görevli. Sonrasında bizi bir görevli arka taraftaki ofise götürdü. Orada sadece biz vardık, işlemler için yaklaşık 15 dakika bekledik. Sonrasında giriş mührünü basıp, bir sene boyunca Green card yerine kullanabileceğimizi anlattı, adresi değiştirmeyeceğimizi belirttik. Benim parmak izimin alınmadığını belirttik, görevli de gerek olmadığını söyledi. Sonrasında havalimanından çıkıp merkeze tren ile geçtik(san Francisco toplu ulaşım konusunda Avrupa seviyesinde neredeyse, hiçbir şekilde araç ihtiyacı yok merkez için.) Pazar günü sevgili @Emre-Kurtulmuş ve eşi ile buluştuk, bize değerli tecrübelerini anlattılar, şehri tanıttılar. pazartesi için Bank of America’daki bir çalışandan randevu ayarladı. Pazartesi bankaya gittik SSN olmadan bize banka hesabı ve secure kredi kartlarını çıkarttı. Ekspres kargo ile 2 gün içerisinde hem debit hem kredi kartı geldi(bu işlem için 15’er dolar ödedik ve ekstradan t-mobile prepaid sim kartı aldık) Çarşamba günü ilk kötü tecrübemizi yaşadık. 9 aydır bu konuyu konuştuğumuz, Green card ve ssn için adresini verdiğimiz arkadaşımız, adreslerini kullanmamızı istemediklerini ve değiştirmemiz gerektiğini söyledi. Burada da sevgili @ATS16 ve @Emre-Kurtulmuş ‘a danıştım, sağ olsunlar yardımcı oldular. Uscis üzerinden online adres değiştirdim. Soluğu hemen Mountainview ssa ofisinde aldık, ssn’i 45 gün sonra gelmezse öğrenebileceğimizi söyleyip, numaralarımızı söyleyemeyeceğini belirtti. Ertesi gün San Francisco merkezde bulunan SSA ofisine gittik, görevli SSN kartlarımızın basıldığını ve eski adrese postalandığını söyledi. Sözel olarak bir iki güvenlik sorusu sordu ve numaralarımızı bize bildirdi. Sonrasında USCIS ofisine gittik, randevu olmadan alamayacaklarını belirttiler. Telefon ile zor da olsa Uscis yetkilisine bağlanabildik ve adresimizin güncellendiğini, Green card’ın 2-3 ay içerisinde yeni adresimize gideceğini belirtti. Bir hafta san francisco’da turistik gezimizi yaptık, işlemlerimizi hallettik, cumartesi tekrar @Emre-Kurtulmuş ile buluşup kartlarımızı teslim aldık, forumun öneminden bahsettik, bizim deneyimimizden anlaşılacağı üzere tekrar tekrar söylemekte fayda var. Bu forumu kuran ve katkı veren herkese çok teşekkür ediyoruz. İyi ki varsınız. Bugün itibarı ile Türkiye’ye dönüş yaptık. Kalan işleri halledip, evi boşaltacağız, vedalaşmalarımızı gerçekleştirip, Bir - bir buçuk ay içesinde de kalıcı olarak yerleşmek için Amerika’ya gideceğiz.