Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• Paylaşayım:

Öncelikle ister greencardlı olun ister vatandaş. İsterseniz de H1B li olun. Eğer mesleğiniz az bulunan özel bir meslek değilse ve talep düşükse mutlaka bir ABD Üniversitesinden diploma edinmelisiniz. Çoğu şirket ve iş veren sizin Türkiye diplomanızı tanımayacak, başvurunuzu gözden geçirirken de bunu görüp en alt sıralara atacaktır. ABD'nin en farklı yanı bu konularda diğer ülke Üniversitelerine saygı ve güven duymamalarıdır.

Lise'yi ABD'de okuyup üstün başarı ile bir Üniversiteden teklif almadıysanız zaten devlet üniversitesi diye bir şey olmadığını, ve Üniversitenin aşırı maliyetli bir şey olduğunu zaten biliyorsunuzdur.

Buna istinaden;
    Ortalama esnek çalışma saatli bir işe girip Üniversite bitirmenizi tavsiye ederim, iş bulma şansınızı %50 üzerinde etkileyecektir.

Eğer maddi imkanlarınız düşük, diplomanız tanınmıyor ve hatta hiç yoksa, ilk olarak ustalık ve iş gücü gerektiren mesleklere yönelmelisiniz. 1-2 yıllık bir sertifika eğitimiyle ustalığınızı alabilirsiniz. Aynı şekilde kamyon, tır,v.s. gibi ağır araçların ehliyetlerini de almanızı öneririm. Türkiye'deki kültürün aksine ABD'de bazı insan gücü ve işçilik gerektiren işler saygın meslekler olup karşılıkları da fazlasıyla ödenir.

Tır şöförlüğü evli ve çocuklu değilseniz veya uzun ayrılıklar sorun olmayacaksa ayda 50.000 dolar gibi paralara yapılabilecek mesleklerdendir. Gerekli sertifika ve ehliyeti alıp 2-3 firmaya başvurursanız tam zamanlı olmasa bile kontratlı olarak çalışabilirsiniz. Bildiğiniz gibi ABD'de tırlar yatak odası, mutfak gibi konforlu özelliklere sahiptir.

İnşaat ustalığı da aynı şekilde hor görülmesi gereken değil itibarlı ve yüksek maaşlı işlerdendir. İlk olarak inşaatçılar çoğunlukla sendikalıdır yani işsiz ve parasız kalma olasılıkları çok düşüktür. Ve ABD'de işçi sendikaları piyasayı tekelinde tutar yani 10 20 tane imza toplayarak isterlerse greve gidip maaşlarını veya kaybettikleri işlerini kolayca geri alırlar. Gelir olarak da kalfalıktan ustalığa ortalama aylık 10.000 - 50.000 dolar alabilirsiniz veya inşaat ve marangozluk sertifikası alıp kafanıza göre bireysel müşterilerinizin evlerine tadilata gidebilirsiniz. ABD'de çok güvenli, yüksek kaliteli ve çok çeşitli inşaat malzemesi vardır ve çoğu Amerikalının elinden bu işler gelmediğinden bu işler çok kıymetlidir.

Ama illa resume yazıp (ABD'de CV denmez Resume diyin) iş arayacaksanız öncelikle resume'nizi ABD standartlarına getirin. Mesel yaptığınız işleri dümdüz yazmak yerine bir işi yaparak çalıştığınız yere ne kazandırdınız şeklinde resume yazmalısınız. Örnek: "Finansal analiz tabloları oluşturdum" yerine "Finansal analiz tablolarını başarılı bir şekilde oluşturarak şirketin bilmemne primini arttırdım" gibi. Amerikalılar bunlar açok önem verir. Bir diğer husus da biografi sayfanızı bol bol mesleki nitelik ve hırslarla doldurmalısınız. Örnek: " 15 yıldır bilmemne yapıyorum. 5 yıl şurada okudum" yerine "15 yıllık çalışma deneyimimin bana kazandırmış olduğu muhakeme ve hataları saptama yeteneği sayesinde kendimi 5 yıllık eğitimimle birlikte şu şu yönde geliştirmiş oldum" şeklinde her adımınızın size bir experience getirdiğiyle süslemelisiniz. Benzer mesleklerin keywordlerini bir yere not alıp resume'nizde bol bol kullanın ve resume'niz mutlaka okunabilir pdf olarak kaydedin imaj dosyası değil. Çünkü resumeleri çeken algoritmalar bu keywordleri arayarak çalışır.

Doktora yapmış bile olsanız mesleğinizle ilgili 1 2 ABD sertifikası alın, bunlar maliyeti düşük olacaktır.

Resume ile ABD'de iş bulmak sadece mesleki değil aynı zamanda bir algoritma ve pazarlama yarışı.

Ve asla bir görüşmeye boynu bükük kendine güvensiz gitmeyin. Sanki siz onları işe alıyormuşunuz gibi konuşun. Bu tip güç gösterileri Türkiye'de negatif algılansa da ABD'de güven vericidir.

• AI kullanarak kendime bir resume hazirladim ve finans alaninda yuksek teknik bilgi gerektiren bir ise basvurdum.

Interview icin listelerine girmisim! Bana bir email gonderdiler ve finans alaninda, 4 degisik field office icin kullanilan butcelerle ve calisanlarla ilgili bir Excel spreadsheet gonderdiler. Bu 4 field office icin ayri ayri overtime hesaplamalari yapmami, butcede ayrilan miktarlarla aradaki olumlu veya olumsuz variance hesaplamalarini ve tavsiyelerimi istediler. Sonuclari 6-7 slides presentation seklinde 3 gun icerisinde gondermemi istediler.

Yine AI kullanarak, 5 dakikada tum hesaplamalari tamamlattim. Yine AI ile presentation hazirladim. Kucuk rotuslarla duzenledim. Ve ayni gun geriye gonderdim. Presentation da kullanilan yontem ve araclar olarak sadece AI diye belirttim.

Mart ayinin ilk haftasina zoom uzerinden interview randevusu verdiler. Interview gorusmesinin son 5 dakikasinda presentation sunumu yapmami da istediler. Heyecanliyim 😅😅

• @MySea Merhaba AI dediğiniz hangisi çok bildiğimiz ChatGPT mi başka mı? Sunumu da AI yapsa ne güzel olur 🙂

• @misha90 Ben ChatGPT kullandim. Aylik $20 oduyorum. Tabii ki baska projelerimde ozellikle kullaniyorum.

• Az once X de gordugum bir twit. Yazilim ve kodlama kurslarina gidenlere duyurulur!!

Screenshot_20240228_132856_X.jpg

• Bu ileti silindi!

• Merhaba Amerika yeni geldim...
    Ehliyetim yok ve araba sürmeyi bilmiyorum...
    İş arıyorum yardımcı olabilecek arkadaşları arıyorum.
    Veya tavsiye edebilecek watsap grubu veya iş ilanları sitesi

• Is arayanlara asagidaki is bulma sirketini tavsiye ederim. Bu sirketler staffing company olarak biliniyorlar. Bir cesit taseron sirketler gibi. Sizin ozellik ve yeteneklerinize gore, anlasmali olduklari sirketlerde sizi ise baslatabilirler.

• Security clearance sahibi IT ve engineering alaninda isler icin:

• Yeni gelen arkadaslar icin Doordash ve Lyft referans kodu verebilirim. Doordash MD, VA ve DC bolgesinde 240 delivery yaparsaniz ekstra 600 usd verecek. Lyft de benzeri bir 180 usd ye kadar bonus veriyor. Ilk gunlerde ne kadar kiymetli biliyorum. Bilginiz olsun.

• Arkadaşlar merhaba. 2023 talihlisiyim geçen yıl ağustosta randevumu aldım ve 6 aylık taşınma vizemle Amerika’ya geldim. Daha sonra kartımın gelmesini beklemeden Türkiye’ye dönmem gerekti. Kartım Amerika’daki arkadaşıma postalandı. 2024 Haziran da taşınma vizemin üzerindeki damga ile tekrar ülkeye girdim ve iş aramaya başladım. Dün bir iş buldum ve işe başladım. Kadın ssn ve vize istedi. Ssn imi verdim ama greencardımın yanımda olmadığını vizemin fotokopisini çekebileceğini söyledim. Fakat kadın vizemin tarihinin geçtiğini beni böyle işe alamayacağıjı söyledi. Biliyorsunuz ki taşınma vizesi 6 aylık ve 2024 şubatta bitti o vize. Ama üzerindeki damga ile 1 yıl daha ülkeye giriş çıkış yapabiliyorum ve bu vizenin altında da yazıyor. Fakat kadına durumu yeterince açıklayamadım ve legal olmadığımı düşünüyor. Greencardım postada şu an ve ne zaman geleceği belli değil kargonuz gecikecektir diyor USPS de. Bugün tekrar işe gideceğim ve kadın greencardımı yanımda getirmemi söylemişti kartım olmadan legal olduğumu nasıl ispat edebilirim kendisine lütfen yardımcı olur musunuz

• ⭐⭐⭐⭐

@pinkycsm Kartınızı alan kişi size fotoğrafını atmadı mı?
    Veya siz ona kartı Türkiye’ye göndermesini isteseydiniz ya da ABD'ye ikinci gelişinizde direk kartınızı alan kişinin yanına gitseydiniz keşke.
    Sizde hata var. Neredeyse 1 yıl olmuş kartınızın peşine düşmemişsiniz. Greencard en önemli belge.

İlk girişinizi Ağustos 2023 te yaptığınıza göre pasaporttaki 1 yıllık süre bitmemiş oluyor.
    İş yerindeki kişiye
    Greencard mülakatıma şu tarihte girdim. ABD’ye ilk gelişim şu tarihte oldu pasaportuma kart olmadan giriş çıkış yapabilmem için 1 yıllık damga basıldı, sonra işlerimi halletmek için ülkeme döndüm. Şimdi yeni geldim. Greencardımı ABD'de teslim alan kişiye ben geldim kartı bana yolla dedim, o da kargo ile yolladı, şu an yolda. Kargoyu sorguladığımda ekranda şu yazı çıkıyor. Zaten yasal olmasam SSN’ım olmazdı. Kartım gelir gelmez size takdim edeceğim.
    şeklinde anlatmanız lazım.
    Bu söyleyeceklerinizi bir kağıda yazın ezberleyin. Kendinizden emin konuşun, karşısında ezilmeyin.

• @Serapp Serap hanım yanıtınız için teşekkür ederim. Ülkeye ilk girişimi kasım 2023 de yaptım. 2 hafta abd de kaldım fakat kartım postalanmadı yıllık izin aldığım için dönmek zorunda kaldım. İkinci gelişimde ise kalacak yerimi başka eyalette ayarladığım için arkadaşımın kaldığı eyalette uzak olduğu için maalesef böyle bir plan yapmadım. Arkadaşım 21 inde usps ile kargoya verdi fakat sistem kargonun ne zaman geleceğinin belli olmadığını ve şu an sorgulanmaya uygun olmadığını belirtiyor normalde dün elime ulaşması gerekiyordu. Postada herhangi bir sorun olacağını akıl edemedim çünkü abd de zaten her şey posta yoluyla halloluyor fakat benim şansızlığıma denk geldi. Bugün managerima bu şekilde durumu ileteceğim tekrar cevabınız için çok teşekkür ederim

• Secim sonuclari bu basligin iletilerini etkileyecektir. FED'in kararlari da tamamen olmasa da bu sonuclara gore sekillenecektir. Cunku FED faiz yonetimi piyasada inanilmaz etkili oluyor. Hem calistigim yerden, hem yasadigim bolgeden bunu gozlemlemek cok kolay.
    Ornegin kisa bir haber. Is ilani sayisi artmasina (beklentinin altinda da kalsa) ragmen issizlik orani yuzde 4.1 den 4.3'e cikmis.
    https://www.msn.com/en-us/money/markets/us-job-growth-slows-to-114k-in-july-while-unemployment-rate-unexpectedly-jumps/ar-BB1r5pWh?ocid=nl_article_link
    Evet is var ama cogu isi part time yapmaniza bile degmeyecek ucretlendirmeler mevcut.

• Dil bilmeyen (çok az bilen A2) bir kişi için en kolay iş bulacağı yer sizce neresidir arkadaşlar yaş 32

• @MySea okurken merak ettim bi gelişme oldu mu?

• ⭐⭐

@erenist bulaşıkçılık.
    meksika restoranı, arap restoranı vs.

• @kriegerx1 Interview yaptim ama beni tercih etmediler.

• @MySea aslinda Randstad, TCS, IBM, Deloitte, Wipro gibi sirketler cogu zaman hem araci hem de kendileri icin eleman alirlar. Randstad da buyuk bir firma. Ama cogunda client mulakatindan gecmeden orada ise baslamaniz biraz zor. Ya da size ise alirlar ve size mulakat firsatlari yaratirlar bu arada da sizin butun maas ve yan haklarinizi verirler. Ama belli bir sure icinde client tarafinda mulakatdan gecemezseniz yollari ayirirlar. Bunlarin internal projeleri de olur oralarda da direkt gorevlendirme yaparlar. Ornegin Deloitte un anlasmali oldugu kurumlar var ve orada finansal bagimsiz denetim yaparlar. Buraya kendi ekipleri ile gelirler ve isleri bitince giderler. Kisacasi bu sirketlere girerseniz mulakat firsati yakalama sansiniz artar. Zaten sirketler su an da bu yone dogru kayiyor. Bankalar, Telekom sektoru, Sigorta sirketlerinin cogu kaynagi bu tur sirketlerden saglaniyor.

• @arnblt Genelde bu tur sirketler staffing seklinde calisiyorlar. Anlasmali olduklari yerlere gerekli eleman sagliyorlar. Bir cesit is ve isci bulma kurumu gibi. Ben daha onceden AppleOne ile calismistim ve bana ilk basvuru islemlerinden 2 hafta sonra Citi Group'da is bulmuslardi. Yaklasik 1 yil orada calismistim ama sonra daha iyi bir firsat icin ayrilmistim. Is bulma konusunda bu tur staffing sirketlerini herkese tavsiye ederim.

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

152

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |