Almanya’dan Adli Sicil Kaydı (Führungszeugnis)
Vakitlice başvuru yapmak önemli. Almanya’da ikamet etmiyorsanız işleme alınması, Türkiye’ye veya yaşadığınız ülkeye gönderilmesi epey vakit alıyor.
Ben Ocak ayında talebimi Türkiye’den gönderdim Nisan ayında geldi.
İlk olarak aşağıda paylaştığım linkteki formu (Türkiye’den veya Almanya dışındaki bir ülkeden başvuru için form-Antrag aus dem Ausland) doldurup TÜRKİYE’deki yetkili ALMAN KONSOLOSLUĞUNDA İMZA TASDİKİ yaptırmalısınız, daha fazla masraf öderim derseniz yetkili olmayan konsolosluktan da randevu alabilirsiniz. Konsolosluktan randevu bulması da mesele olabiliyor, vakitlice tasdik ve onay işlemlerinden randevu alın ve kimliğinizle ve doldurduğunuz formla randevuya gidin. Ben 55 Euro ödedim onay işlemi için.
Form:
Formda:
İlk soruda “certificate of conduct (criminal records check)” seçeneğini işaretlemelisiniz. Kapsamlı adli sicil kaydı sadece çocuklarla çalışılan bir iş için vs. isteniyor. Ben bunu anlayamadığımdan kapsamlıyı işaretlemiştim. Belki de o yüzden bu kadar uzun sürdü. Mail ile sorduğumda yanlış talep etmişiniz demişlerdi.
İkinci soruda “sent to my home address outside of Germany as stated above” seçeneğini işaretlemelisiniz. Formun sağ üst köşesindeki kutucuğa normalde Türkiye’deki adresinizi yazmanız gerekiyor, ancak ben Türkiye’ye gönderilirken kaybolmaması için Almanya’daki tanıdığımızın adresini yazdım. Ayrı bir kağıtta da, evrakın kaybolmaması ve hemen ulaşması için güvendiğim adrese XXXXX isimli kişiye gönderilmesini istediğimi yazdım. Bu kağıdı onaylatmadan formla birlikte gönderdim.
Formdaki üçüncü soruda ve aynı zamanda formun ikinci sayfasında 13€ ödemeyi hangi IBANA yapacağınız yazılı. Açıklamaya İSİM SOYİSİM yazın. Bu ödeme dekontunu da göndermeniz gerekiyor. Formdaki üçüncü soruya ödeme tarihinizi girin.
Dördüncü soruya kişisel bilgilerinizi girin.
Formdaki kırmızı kutu içerisindeki yeri Konsolosluk dolduracak. Bu formu Noterde tasdiklemek için birkaç noterle konuştum kimse kabul etmedi. Yine polis karakolu ile de görüştüm kabul etmediler. Resmi dairelerde onaylatılabilir (noter, polis gibi) denilse de bu resmi kurumlar kabul etmedi. Hiç vakit kaybetmeden Konsolosluktan randevu almak en mantıklısı. Doğrudan imza tasdiki için birimleri var.
Konsoloslukta onaylattığınız formu formun ikinci sayfasında yer alan adre PTT Turpex (hızlı) kanalıyla gönderdim. Hemen ulaştı ancak bir türlü dönüş olmayınca (sanırım adli sicil kaydını kapsamlı alamayacağım halde kapsamlı talep ettiğimden) aşağıdaki maille iletişime geçtim. Maile dönüş yapıyorlar. Ancak Almanya’daki tanıdığıma bir kaç defa aratınca işlemimi tamamladılar.
[email protected] (Tel: 0228-99410-5668)