Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐

    @swingest, içinde söyledi: ABD'de kullandığınız telefonlar ve GSM operatörleri

    @smartcells 3 vodafone hattını da canlı tutuyoruz derken, aynı telefon ile çift sim mi kullanıyorsunuz acaba? Yoksa oradan yeni telefona us numarası alıp, vodafone hattının olduğu telefonları sadece TR için mi kullanıyorsunuz?

    • Benim hattim Amerikan hatti ile birlikte ayni telefonda ve surekli aktif. Amerikan hattim eSIM (verizon), Vodafone hattim ise fiziksel SIM yuvasinda ve AT&T sebekesini kullaniyor. AT&T'nin cekmedigi yerlerde T-Mobile'a da gecebiliyor.

    • Esimin ve oglumun Vodafone hatlari Turkiye'den getirdigimiz Xiamoi telefonlarda takili. Bu hatlar ucak modunda ve Wi-Fi call icin acik sadece.

    Her 3 hatta da 6 ayda bir Turkiye'den getirdigimiz telefonlari kullanarak arama ve aranma testi yapiyorum ki telefonlarin IMEI'lerinin sinyal gondererek hala aktif kullanildigi seklinde BTK kayitlarina gecsin. Cunku yapilan son duzenleme ile 1 yil boyunca sinyal alinmayan telefonlar sistemden siliniyor ve tekrar kullanmak icin 20 bin mi 30 bin TL mi ne oyle bir kayit parasi vermek gerekiyor.

    Burada yaygin olarak 5G kullanildigi icin Turkiye'den getireceginiz telefonlar 5G desteklemiyorsa buradaki sebekeleri ya hic kullanamayacak ya da 4G veya dusuk performansla kullanabileceksiniz.

    Bir de yukaridaki bir baska sorunuzu cevaplayayim: Sim karti, bir telefondan cikarip baska bir telefona takinca herhangi bir problem olmaz. Ama sim kart degisikligi yaptiginiz anda (kaybetme veya bozulma gibi sebeplerle) numaraniz ayni kalmis olsa bile fiziksel sim kart degistigi anda Turk bankalari butun hesap erisimlerini bloke ediyorlar. Bunun sebebi simkart kopyalama ile yapilan dolandircilik ve hesap hirsizliklarini onlemek. Actirmanin tek yolu bizzat subeye gitmek. Bu yuzden Amerika'ya getirdiginiz Turk sim kartlarina gozunuz gibi bakmaniz lazim.

    Her sim kartin IMSI denilen essiz bir numarasi vardir (International Mobile Subscriber Identification). 15 haneli bir numaradir bu. Ilk 3 hane ulke kodu, sonraki 2 hane mobil operator kodu, geri kalanlar da sim card'in numarasidir. Turkiye'nin kodu 286'dir. Butun Turkcell numaralari 28601 diye baslar, Vodafone hatlari 28602'dir, Telekom ise 28603'tur.
    Birbirimizi ararken kullandigimiz rehber numarasina ise MSISDN denir (Mobile Station International Subscriber Directory Number) ve IMSI ile eslestirilir. Simcard'inizi herhangi bir sebeple degistirdiginizde IMSi de degismis olacagi icin banka sistemleri bunu kopyalanmis bir simcard olarak algilayip erisiminizi bloke edecektir.

    Mobil telefon sebekeleri IMSI'yi Authentication amaciyla kullanir (o sebekeyi kullanmaya yetkiniz/hakkiniz var mi diye). MSISDN'i ise routing analizi icin kullanir. Fakat cagri kurulmasi ve cagri suresince her ikisi de kullanilmaz! Konusmaniz boyunca size havuzdan rastgele atanan MSRN denilen gecici bir numarayla iletisim kurulur (Mobile Subscriber Routing Number). Cagriniz bitince MSRN bosa cikar ve havuza geri doner. Bu yuzden sim kart degisikligi yapilmadigi surece mobil sebekeler en guvenli iletisim sekli oldugundan butun kuruluslar SMS veya mobil onaya guevnerek islem yaparlar.


  • @smartcells Bilgilendirme için çok teşekkürler... Ben kısmetse Eylül ayında Türkiye'ye gideceğim ve Turkcell'den E-Sim geçiş yapacağım. Esim sanki daha özgür kullanılabilir gibi geliyor. Bakalım Esim kullanınca buraya gelecekte tecrübemi yazarım... Birde ayrıca olası gelecekte ihtiyacım olur diye mobil imza da alacağım...


  • @smartcells çok teşekkür ederim, tam da aradığım sorunun cevabını vermişsiniz, çok kıymetli bilgiler.


  • @smartcells , bilgiler icin bende cok tesekkur ederim. Su kismi merak ettim , 6 ayda bir arama yaptiginizda wifi calling ile mi yapiyorsunuz aramalari yoksa yurtdisi paketi ile mi ariyorsunuz ? Turkiyeden gelen aramayi yanitliyor musunuz yoksa sadece arama yapilip calmasi yeterli midir?

    Her 3 hatta da 6 ayda bir Turkiye'den getirdigimiz telefonlari kullanarak arama ve aranma testi yapiyorum ki telefonlarin IMEI'lerinin sinyal gondererek hala aktif kullanildigi seklinde BTK kayitlarina gecsin. Cunku yapilan son duzenleme ile 1 yil boyunca sinyal alinmayan telefonlar sistemden siliniyor ve tekrar kullanmak icin 20 bin mi 30 bin TL mi ne oyle bir kayit parasi vermek gerekiyor.

  • ⭐⭐⭐⭐

    @AE123, içinde söyledi: ABD'de kullandığınız telefonlar ve GSM operatörleri

    @smartcells , bilgiler icin bende cok tesekkur ederim. Su kismi merak ettim , 6 ayda bir arama yaptiginizda wifi calling ile mi yapiyorsunuz aramalari yoksa yurtdisi paketi ile mi ariyorsunuz ? Turkiyeden gelen aramayi yanitliyor musunuz yoksa sadece arama yapilip calmasi yeterli midir?

    Her 3 hatta da 6 ayda bir Turkiye'den getirdigimiz telefonlari kullanarak arama ve aranma testi yapiyorum ki telefonlarin IMEI'lerinin sinyal gondererek hala aktif kullanildigi seklinde BTK kayitlarina gecsin. Cunku yapilan son duzenleme ile 1 yil boyunca sinyal alinmayan telefonlar sistemden siliniyor ve tekrar kullanmak icin 20 bin mi 30 bin TL mi ne oyle bir kayit parasi vermek gerekiyor.

    Sim kartlari, IMEI'sini aktif tutmak istedigim telefonlara takiyorum. Mobil data kapali! Sadece Roaming acik. Sebekelerden birini secip aktif olmalarini bekliyorum (AT&T veya T-Mobile'yi seciyor). Sonra bu numaradan buradaki evdeki Amerikan numarasini ariyorum. Telefon calmaya baslayinca acmadan kapatiyorum. Sonra ayni islemi Amerikan numarasindan (veya diger Turk numrasindan ters yonde olarak yapiyorum, Turk numaralari calmaya baslayinca acmadan kapatiyorum. Bu sekilde numarlarin hem arama yapip hem cagri alabildigini goruyorum. Bu islem Vodafone sebekesinde benim guncel yerime dair bilgilerimi tazeleyip IMEI bilgisini gondermis oluyor (Location Update deniyor buna). Bu sekilde hattin ve telefonun (IMEI'nin) kullanildigi kayitlara gecmis oluyor. Normalde 1 yil suresi var ama ben 6 ayda bir yapiyorum.

    Bu numaralara sadece SMS ve Mobil onay icin ihtiyacimiz var. Yoksa Turkiye veya Rusya'daki aile, akraba, arkadaslarla gorusmek icin Whatsapp fazlasiyla yetiyor. Nerdeyse her gun video gorusme yapiyor bizimkiler.

    Eger Turkiye'deki sabit bir numarayi aramam gerekirse (Devlet kurumlari, banka, musteri hizmetleri vs) Skype kullaniyorum. Skype ile bir kac dolara saatlerce gorusebilirsiniz. En ucuz ve kaliteli yontem bu.


  • @smartcells Çok zamanınızı aldık bu konu özelinde ama resmi kurumları SKYPE üzerinden arıyorum dediğiniz kısmı açabilir misiniz? Nasıl olduğunu bilmiyorum , ama derseniz ki Skype sitesine gir vs vs. çok haklısınız derim ve araştırırım. (Araştırmadan - peşin peşin tecrübe anlamında sormuyorum.) Skype aramasını kendi hattınız dan yapıyor muş gibi mi oluyor? O anlamda yazmak istedim...


  • @smartcells , tum bilgiler icin cok tesekkur ederim. Benim Turkiyeden getirdigim Samsung S8 telefonum 4g'yi desteklediginden simdi jeton dustu ilk buraya tasindigimiz zaman neden calistiramadigimi. Sonrasinda burdan aldigim Samsung s23'e fiziki sim karti takinca Turk hattimdan sms vs. almaya baslamistim ama hic aklima acikcasi Samsung s8'in 4.5 veya 5G'yi desteklemedigi icin calismayacagi gelmemisti, simdi puzzle'in parcalari sayenizde zihnimde oturdu 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐

    Daha onceki bir yazimda anlatmistim, geldikten bir kac ay sonra Verizon'un cok guzel bir kampnayasina denk gelmistik (Calistigim sirket kapsaminda) ve Amerikan hatlarimizi Verizon'na tasidigimiz icin bize 4 telefonu ucretsiz hediye ettiler. Iphone 14 Plus, Samsung S22 veya Google Pixel 7'den birini secebiliyorduk. 2 Iphone ve 2 Pixel aldik ve hala kullaniyoruz. Boyle olunca Turk hatlarini Turkiye'den getirilen telefonlarda biraktik. ben SMS ve Mobil onaya ihtiyac duydugum icin yeni verilen telefonada ikinci hat olarak surekli aktif tutuyorum.

    Vodafone hattinin telefonda gorunumu boyle:
    e3d0c37b-14d5-43a8-b452-aebea974b962-image.png

  • ⭐⭐⭐⭐

    @Redbeard, içinde söyledi: ABD'de kullandığınız telefonlar ve GSM operatörleri

    @smartcells Çok zamanınızı aldık bu konu özelinde ama resmi kurumları SKYPE üzerinden arıyorum dediğiniz kısmı açabilir misiniz? Nasıl olduğunu bilmiyorum , ama derseniz ki Skype sitesine gir vs vs. çok haklısınız derim ve araştırırım. (Araştırmadan - peşin peşin tecrübe anlamında sormuyorum.) Skype aramasını kendi hattınız dan yapıyor muş gibi mi oluyor? O anlamda yazmak istedim...

    Mobil uygulamasi var. Microsoft'un sirketi oldugundan hotmail veya outlook mail hesplarinizla login oluyorsunuz. Sonra ihtiyaciniz kadar 5 dolar veya 10 dolar yukleyin. Ondan sonra normal telefonla arar gibi bu uygulama uzerinden istediginiz gibi arama yapabiliyorsunuz, ta ki yuklediginiz para bitene kadar. En son Turkiye'de sabit numaralardan birini aramistim ve 45 dakika kadar bir gorusme yapmistim 2 dolardan az tutmustu.

    Bunun disinda aylik paketleri var sanirim, aylik 19 dolara sinirsiz arama gibi ama ben tercih etmiyorum. Son 1 yilda 2-3 kere ihtiyac duymusumdur. Eger Turkiye'deki bazi firmalarin musteri hizmetleri vs cok arama ihtiyaci duyuyorsaniz belki isinize yarayabilir.


  • @smartcells , cehaletimi maruz gorerek bir soru daha sorsam , bende su an samsung s23 telefonumda mint mobile (e-sim) - vodafone sim kartimda fiziki olarak takili durumda. Sim yoneticisi (Sim manager) altinda birincil sim olarak mint mobile tanimli . vodafone hattimi sim yoneticinden sadece Turkiyeden vs sadece sms gelecegi zaman mobile veriyip kapatip kullaniyorum. Anladigim kadariyla telefonumda brincil sim olarak mint mobile tanimli oldugu icin vodafone u da sim yoneticisinden aktif hale getirsem vodafone hattim mobile veri kullanmayacak degil mi ? Anlatmak istedigimi tam anlatamamis olabilirim ama isin ozu aslinda ayni telefonda her 2 hatti da aktif kullanmak istiyorum ama vodafone mobil veri kullanmasin istiyorum. Bu sekilde mumkun mudur ? Simdi sim yoneticisini incelerken ' birincil sim mint mobile benim telefonumda baglanmiyorsa mobil veri icin ikinci siminizi kullanin diyor' ve bu sekme acik degil telefonda su an. Bu durumda her 2 hattida kullanirken vodafone mobil veri kullanmiyor anladigim kadariyla?

  • ⭐⭐⭐⭐

    @AE123, içinde söyledi: ABD'de kullandığınız telefonlar ve GSM operatörleri

    @smartcells , cehaletimi maruz gorerek bir soru daha sorsam , bende su an samsung s23 telefonumda mint mobile (e-sim) - vodafone sim kartimda fiziki olarak takili durumda. Sim yoneticisi (Sim manager) altinda birincil sim olarak mint mobile tanimli . vodafone hattimi sim yoneticinden sadece Turkiyeden vs sadece sms gelecegi zaman mobile veriyip kapatip kullaniyorum. Anladigim kadariyla telefonumda brincil sim olarak mint mobile tanimli oldugu icin vodafone u da sim yoneticisinden aktif hale getirsem vodafone hattim mobile veri kullanmayacak degil mi ? Anlatmak istedigimi tam anlatamamis olabilirim ama isin ozu aslinda ayni telefonda her 2 hatti da aktif kullanmak istiyorum ama vodafone mobil veri kullanmasin istiyorum. Bu sekilde mumkun mudur ? Simdi sim yoneticisini incelerken ' birincil sim mint mobile benim telefonumda baglanmiyorsa mobil veri icin ikinci siminizi kullanin diyor' ve bu sekme acik degil telefonda su an. Bu durumda her 2 hattida kullanirken vodafone mobil veri kullanmiyor anladigim kadariyla?

    SES, DATA ve SMS icin default olarak Amerikan hattini secin. Turk hatti Roaming'e acik Dataya kapali tutun. Bu sekilde Turk hatti SMS ve DATA (Mobil onay) icin Mint'i kullanacaktir.

    Benim telefonda ayarlar bu sekilde. Turk bankalarindan gelen Cagri, SMS ve Mobil onaylari sorunsuz aliyorum. Farturam sabit 140 TL geliyor. Bu SMS ve data icin ayrica bir sey cikmiyor. nerdeyse 2 yildir bu sekilde sorunsuz kullaniyorum.
    a4851eaa-f135-4c50-b9cf-9213c7456996-image.png


  • @smartcells , cok tesekkur ederim vakit ayirip sabirla yanit verdiginiz icin eve donunce Turk hattimin takili oldugu telefona tekrardan bakacagim.


  • Bu ileti silindi!

  • @smartcells, içinde söyledi: ABD'de kullandığınız telefonlar ve GSM operatörleri

    @Redbeard, içinde söyledi: ABD'de kullandığınız telefonlar ve GSM operatörleri

    @AE123 Wifi Calling ücretsiz değil diye biliyorum... Wifi Calling sadece rahat ve kaliteli konuşmanızı sağlıyor. Ben ücretsiz hiç konuşamadım. (Her hangi bir paketim yok.) Ücretsiz konuşabilen var ise lütfen bilgilendirirse sevinirim... Tşk.

    Wi-Fi call ucretsiz degildir.
    Wi-Fi call'da arama Home PLMN'den (yani abonesi oldugunuz mobil operatorun hizmet sahasi ya da ulkesinden) yapilmis farzedilir ve ucretlendirmesi de ona gore kullandiginiz tarife ya da paketten yapilir.

    Ornekler:

    • Turk SIM kartiniz var ve Amerika'dasiniz, bir Turk numrasini aradiniz:
      Buradan bir arama yaptiginizda arama baslangici Turkiye'den yapilmis gibi degerlendirilir. Cunku mobil operatore internet uzerinden baglanirsiniz ve o mobil operatorun sebekesine Turkiye'deki bir baglanti noktsindan girersiniz. Cagri baslangici baz istasyonundan gelmis veya internet uzerinden gelmis operator icin hic farketmez. Ondan sonraki routing islemi (cagrinizin yonlendirilerek aramanin sonuclandirilmasi) mobil operatorun tarife ve kurallarina gore olur. Aradiginiz numara Turk numarasi ise buyuk ihtimal ucret odemezsiniz (dakikalarinizdan yurtici tarife olarak dusulur veya sinirsiz arama paketiniz varsa herhangi bir ucret odemezsiniz.)

    • Amerika'dasiniz ve Wi-Fi oarak Almanya'daki bir numarayi aradiniz:
      Aramaniz Turkiye'den Almanya'ya yapilan cagri olarak degerlendirilip buna gore ucretlendirilir

    • Amerika'dasiniz ve Amerika numarasini aradiniz:
      Turkiye'den Amerika'ya cagri yapmis gibi ucretlendirilirsiniz.

    • Amerika'dasiniz ve hemen yani basinizdaki bir arkadasinizin Turk numarasini aradiniz:
      Siz ucert odemezsiniz. Sanki turkiye'deymis ve baska bir Turk numarasini aramis gibi degerlendirilirsiniz. Arkadasiniz ise roaming cagri kabul etme ucreti oder.

    • Finlandiya'dasiniz, Isvec'teki bir numarayi aradiniz:
      Turkiye'den Isvec'i aramis gibi ucretlendirilirsiniz.

    Merhaba, bilgilendirme için teşekkürler. Bu senaryolarda telefon uçak modunda mı çalışıyor?

  • ⭐⭐⭐⭐

    @Mustafa-ELMACI, içinde söyledi:

    Merhaba, bilgilendirme için teşekkürler. Bu senaryolarda telefon uçak modunda mı çalışıyor?

    Telefon modeli ve kullandiginiz operatore gore degisebilir. Bendeki Verizon ve Googl Pixel'de ucak moduna almam gerekmiyor, wi-fi bagli ise direk wi-fi call ozelligini kullaniyor. Vodafone hatti icin ucak moduna almadan wi-fi call yapmiyor.
    Genel olarak ucak modunda ve wi-fi bagli sekilde yapmaniz gerekiyor.


  • @smartcells Çok teşekkür ederim

  • Yasaklı

    Us mobile ile 44 dolara dunyanin er yerinden free roaming ile sinirsiz internet ile heryerde kullanirsiniz.ister tr de ister londrada ister brezilyada izlandada

  • ⭐⭐⭐⭐

    Dunyadaki butun eSIM firmalarini bulabileceginiz platform.
    Gideceginiz ulkeye, kalacaginiz sureye, ihtiyaciniza gore dilediginiz sekilde cok cok uygun rakamlara planlardan birini secebilirsiniz.
    Tek sart telefonunuzun eSIM desteklemesi.
    Ulke bazinda gecerli olanlarin yaninda bolge bazinda (Avrupa bolgesi ulkeleri gibi) secim de yapabilirsiniz.
    Kac gun kalacaksaniz sadece o kadar zaman icin abonelik yapar bir kac dolara isinizi halledersiniz.


  • Arkadaşlar selmalar. Benim sorum e-simlerin Amerikada çekim ve mobil veri performansları nasıl? Viyana ziyaretimiz sırasında e-sim aldık Türk hattım Turkcell (fiziksel) kapalı durumdaydı fakar kullandığımız e-simden çok memnun kalmadık çoğu yerde 4G çekti. Telefonum iphone 15 pro olmasına rağmen hattan memnun kalmadık. Amerikadaki e-sim performanslarında bu şekilde kötü durumdaysa bizde gelmeden Türk hattımız için ikinci bir telefon almayı düşünüyoruz.

  • Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   ATS16 ATS16 

  • Arkadaşlar selamlar, Amerika'da ön ödemeli olup 4-5 ayda bir para yükleyerek aktif tutabileceğim bir operatör var mı bildiğiniz? Amerika'dan Türkiye'ye gelip uzun süre TR'de kalacağım ancak bankadan gelen sms'ler vb için hat gerekiyor. Faturalı bir hat çıkarmak da istemiyorum gereksiz yere sürekli para ödememek için.
    Bu soru soruldu mu diye aradım ancak bulamadım, yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

Çevrimiçi Kullanıcılar

123
Çevrimiçi

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum