@swingest, içinde söyledi: ABD'de kullandığınız telefonlar ve GSM operatörleri
@smartcells 3 vodafone hattını da canlı tutuyoruz derken, aynı telefon ile çift sim mi kullanıyorsunuz acaba? Yoksa oradan yeni telefona us numarası alıp, vodafone hattının olduğu telefonları sadece TR için mi kullanıyorsunuz?
-
Benim hattim Amerikan hatti ile birlikte ayni telefonda ve surekli aktif. Amerikan hattim eSIM (verizon), Vodafone hattim ise fiziksel SIM yuvasinda ve AT&T sebekesini kullaniyor. AT&T'nin cekmedigi yerlerde T-Mobile'a da gecebiliyor.
-
Esimin ve oglumun Vodafone hatlari Turkiye'den getirdigimiz Xiamoi telefonlarda takili. Bu hatlar ucak modunda ve Wi-Fi call icin acik sadece.
Her 3 hatta da 6 ayda bir Turkiye'den getirdigimiz telefonlari kullanarak arama ve aranma testi yapiyorum ki telefonlarin IMEI'lerinin sinyal gondererek hala aktif kullanildigi seklinde BTK kayitlarina gecsin. Cunku yapilan son duzenleme ile 1 yil boyunca sinyal alinmayan telefonlar sistemden siliniyor ve tekrar kullanmak icin 20 bin mi 30 bin TL mi ne oyle bir kayit parasi vermek gerekiyor.
Burada yaygin olarak 5G kullanildigi icin Turkiye'den getireceginiz telefonlar 5G desteklemiyorsa buradaki sebekeleri ya hic kullanamayacak ya da 4G veya dusuk performansla kullanabileceksiniz.
Bir de yukaridaki bir baska sorunuzu cevaplayayim: Sim karti, bir telefondan cikarip baska bir telefona takinca herhangi bir problem olmaz. Ama sim kart degisikligi yaptiginiz anda (kaybetme veya bozulma gibi sebeplerle) numaraniz ayni kalmis olsa bile fiziksel sim kart degistigi anda Turk bankalari butun hesap erisimlerini bloke ediyorlar. Bunun sebebi simkart kopyalama ile yapilan dolandircilik ve hesap hirsizliklarini onlemek. Actirmanin tek yolu bizzat subeye gitmek. Bu yuzden Amerika'ya getirdiginiz Turk sim kartlarina gozunuz gibi bakmaniz lazim.
Her sim kartin IMSI denilen essiz bir numarasi vardir (International Mobile Subscriber Identification). 15 haneli bir numaradir bu. Ilk 3 hane ulke kodu, sonraki 2 hane mobil operator kodu, geri kalanlar da sim card'in numarasidir. Turkiye'nin kodu 286'dir. Butun Turkcell numaralari 28601 diye baslar, Vodafone hatlari 28602'dir, Telekom ise 28603'tur.
Birbirimizi ararken kullandigimiz rehber numarasina ise MSISDN denir (Mobile Station International Subscriber Directory Number) ve IMSI ile eslestirilir. Simcard'inizi herhangi bir sebeple degistirdiginizde IMSi de degismis olacagi icin banka sistemleri bunu kopyalanmis bir simcard olarak algilayip erisiminizi bloke edecektir.
Mobil telefon sebekeleri IMSI'yi Authentication amaciyla kullanir (o sebekeyi kullanmaya yetkiniz/hakkiniz var mi diye). MSISDN'i ise routing analizi icin kullanir. Fakat cagri kurulmasi ve cagri suresince her ikisi de kullanilmaz! Konusmaniz boyunca size havuzdan rastgele atanan MSRN denilen gecici bir numarayla iletisim kurulur (Mobile Subscriber Routing Number). Cagriniz bitince MSRN bosa cikar ve havuza geri doner. Bu yuzden sim kart degisikligi yapilmadigi surece mobil sebekeler en guvenli iletisim sekli oldugundan butun kuruluslar SMS veya mobil onaya guevnerek islem yaparlar.