Su asagida yazdigim yaziyi arkadaslarima yazmistim. Biraz daha ekleme yaparak burada da paylasmak istiyorum:
Esimin is yerinde yeni biri ise basladi. Kadin 50+ yasinda ve Rus. SSCB yikildiktan sonra 90'li yillarin ortalarina dogru gelmisler ve sonradan PR statusu almislar. Kimya alaninda PhD var. Esi de kimya profesoruymus galiba. Bunlar 25 yildan fazladir Amerikadalar, vatandaslar tabi. Bir cok eyalette yasamislar ve Amerika'nin her tarafini gezmisler, Hawaii ve Alaska dahil. Hep universitelerde hoca/akademisyen olarak calismislar. En uzun yasadiklari eyaletler California, Oregon, Washington, illinois, Virginia, Texas. Houston ve Dallas'ta kalmislar. Gormedigimiz, tecrube etmedigimiz yer kalmadi diyorlar. Syracuse Universitesinde calismak icin 4 yil once buraya gelmisler. 2 yil calistiktan sonra universiteden ayrilip akademik yasamlarini sona erdirmisler. Burada 12 acre (yaklasik 50 donum) arazi almislar. Bu arazi Fayetville diye Syracuse'un hemen dibinde cok guzel bir kasabada ki ben de cok severim burayi. Bu yuzden emlak fiyalari burada biraz yuksek.
Kadin burayi, Syracuse ve cevresini, Upstate New York'u ve cevredeki diger sehirleri cok sevdik demis ve artik tamamen buraya yerlesip hep burada devam etme karari aldiklarini soylemis. Esi de akedemik yasami biraktiktan sonra tir soforu olmus, part time ve emeklilik isi gibi yapiyor.
Upstate New York'un simdiye kadar bulunduklari, yasadiklari yerler icinde en rahat ve huzur dolu yer oldugunu soyluyorlar. Diger yerlerde en cok sikayetci oldugu konularin basinda zenci nufus geliyor. Diger yerlerde zenci nufus cok sorunlu diyor. Genelde kaba, saygisiz ve beyazlara karsi saldirgan ve ofke dolu bir tavirlari oldugunu ama Upstate NY'taki zencilerin genel olarak egitimli ve duzgun insanlar oldugunu soyluyorlar. Buradaki insanlarin egitim ve kultur acisindan iyi oldugunu, yasamin sakin ve duzenli olmasi gibi konularin ustune bir de doga olsun, iklim olsun gibi ekstra guzellikler dolaysiyla burayi cok sevip benimsediklerini soylemis. New York'un simdiye kadar yasadiklari eyaletler icinde en sosyal devlet oldugunu soyluyorlar.
Gencler icin cok heyecan verici bir yer olmayabilir ama bizim gibi 50+ yasinda ve cocuklu aileler icin, sadece sakin ve huzurlu bir hayat isteyenler icin ideal bir yer. Benim gibi sadece 1-2 yillik bir deneyim degil, 30 yila yaklasan ve her yeri deneyimlemis birilerinin tecrube ve fikirlerinin dikkate almaya deger oldugunu dusunuyorum.
Iyi eyalet, kotu eyalet yer diye bir yer yoktur. Size gore uygun yer vardir. Egitiminiz, mesleginiz, hoslandiginiz seyler, yapmak istediginiz seyler, kalifiye ozellikleriniz, beklentileriniz vs bir cok faktor sizi mutlu edecek yeri belirler. Bir yerde mutlu degilseniz orasi size gore degildir. Isterse herkes orayi ove ove yere goge koyamasin. orasi size gore bir yer degildir. Bana huzur ve mutluluk veren yasadigim yer baskasi icin sikintidan patlanilacak, cehennem gibi bir yer gelebilir.
Baskalarinin kriterlerine gore degil icinizin sindigi yerleri secin. Neresi size iyi geliyorsa, neresi mutlu ediyorsa orada yasayin. Tecrube ettikten sonra artik orada yasamak istemiyorsaniz degistirin. Degistirin cunku agac degilsiniz. Burada secenekler bitmez, herkese gore bir yer mutlaka vardir.
Bu dunyada insani hayata baglayan 2 sey vardir. Isi ve esi. Bunlardan birini bile yanlis secen kisi mutlu olamaz ki Turkiye'de agirlikli olarak ikisi de yanlis seciliyor. Bu yuzden etraf tatminsiz, mutsuz ve ofkeli insanlarla dolu. Birini yanlis secerseniz bu yanlis secim (es veya is) bir sure sonra digerini de etkileyip bozmaya baslar.
Bu iki secimi de mumkun olduguinca en dogru sekilde yaptiktan sonra nerede yasadiginizin hic bir onemi kalmiyor. Nerede yasarsaniz yasayin orayi kendinize cennet haline getirirsiniz. Bu noktadan sonra sehir degistirme, ulke degistirme, goc sadece hayat kalitenizi yukseltmeye sebep olur. Baska ulkeye goc etmek mutluluk getirmez, sizi baska bir insan yapmaz. Geldiginiz yerde neyseniz gittiginiz yerde de o'sunuz. Butun sorunlerinizi, kusurlarinizi cebinizde ve beyninizde sizinle beraber getirirsiniz. Ayni sikintilari gelir yuzeyi daha yuksek refahi daha yuksek bir ulkede yasarsiniz sadece. Bas agrisini veya dis agrisini Renault 9 icinde yasamak ile BMW icinde yasamanin farki yoktur.
Bu yuzden benim onerim yer secimi yaparken kendinizi taniyarak secin. Es ve Is konulari nerdeyse hayatimizin agirlikli cogunlugunu kaplayan ve etkileyen seyler. Bunlari dogru secmeden hangi eyatlete, hangi ulkeye giderseniz gidin o tatmini, mtlulugu yakalayamazsiniz. ABD'nin en guzel en muhtesem eyaleti bile yasanmaz hale gelir sizin icin.