@AE123
Bana gore, ABD ekonomi, imkanlar ve firsatlar acisindan cok daha iyi.
Almanya toprak ve nufus orani bakimindan cok kalabalik. Sinirlar yok, o yuzden cok yabanci var. Gerci ABD'nin de guney siniri son 4 yildir acik 
Almanya da halk cok irkci ve milliyetci, ve bunu da yabancilara karsi acikca belli ediyorlar. Siz bakmayin oradaki gurbetcilerin havalarina, ben ikinci sinifa konulduklarina orada cok sahit oldum. ABD'dede oradaki kadar cok olmasa da bazen irkcilik var ama gizliden 
Gezip tozma, eglence acisindan bence Almanya daha iyiydi. Yeme icme acisindan ABD daha iyi.
Evler ABD de daha buyuk ve genis. Almanya da odalar, mutfak alani falan cok daha kucuk. Ustelik kiralar cok daha pahaliydi. Ucretler de daha dusuktu biz oradayken.
Ve tabii ki Almanya'da arabasiz rahat rahat yasayabilirsiniz, toplu tasima cok gelismis ve cok kullaniliyor. ABD de arabasiz yasayamazsiniz, NYC haric.
Almanya'da Turkler cok oldugu icin sokakta yabancilik cekmezsiniz. Heryerde mutlaka Turk'e rastlarsiniz. Yine her turlu Turk urunune aninda ulasabilirsiniz. Turk market, restaurant, isyerleri heryerde.
Biz Almanya'da 4 yil hic Almanca ogrenmeden rahat rahat yasadik. Inglizce ve Turkce ile herseyi hallettik. Zaten Amerikalilarla beraber calistik ve yasadik. O yuzden, Almancaya ihtiyac duymadik. ABD'de Ingilizcesiz olmaz! 
Simdilik aklima gelenler bunlar.