Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• @NewyorkNewyork anladım çok teşekkür ederim

• ⭐⭐⭐⭐

@Hope-Breaker hiç kredi kartını kullanmadan geçmiş oluşması ilginç olmuş. Bu skorunuzu experianda mı görüyorsunuz yoksa credit karmada mı?

Sorunuza gelirsekte due date = son ödeme tarihi, closing date = hesap kesim tarihi
    Türkiyede hesap kesimden sonra 1 hafta süre verirler ödemeniz için burada nerden baksanız 1 ay süreniz var ödemeni için ancak siz due date ile closing date karıştırmışsınız

• @Emre-Kurtulmuş, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

@Hope-Breaker hiç kredi kartını kullanmadan geçmiş oluşması ilginç olmuş.

Merhaba Emre evet buna bende takildim ayrica 'ilk basvuruda hic kredi gecmisi olmadan kredi karti alabilmis olmasi da bana ilginc geldi' ? dogrusu gerci ilk aldigim kredi kartiydi bu da demedi ama buralarda biraz muallakta kaldim bende tabi.

• ⭐⭐⭐⭐

@Hope-Breaker, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

Arkadaşlar merhabalar. Amerikaya ilk girişim 2022 yazında WAT kapsamındaydı 4 ay abdde kaldım. Son ay discover kredi kartına başvuru yapmıştım ve onaylanmıştı. 3000 dolar limitli kredi kartı almıştım ancak kartı teslim almadım ve kartı kullanıma açmadım. Bu sene greencardlı olarak tekrar giriş yaptığımda 1.5 yıllık kredi geçmişimin ve 750 skorumun olduğunu gördüm. Daha sonra chase freedom karta başvurdum ve 500 dolarlık bir limit verdiler ama neyse dedim kredi kartı kredi kartıdır. İlk ayımda due date e kadar harcayıp ödemeli şekilde 500 dolar harcadım 200 dolar bonusu alabilmek için ancak due date e sadece 50 dolar borç bıraktım ve due datete o 50 doları da ödedim ama skorum habire düşüyor. Şu an skorum 710. Nerede yanlış yapıyorum anlamadım. Türkiyedeki gibi hesap kesim tarihinden sonra 1 hafta gibi bir süremiz yok mu? Due date geldiğinde kartta hiç borç bırakmamalı mıyım? Kafam karıştı. Yardımcı olursanız sevinirim. İyi günler.

Discover hesabınıza giriş yapmaya çalıştınız mı? Aktifleştirmediğiniz için kartınız iptal olmuştur muhtemelen ama olmadıysa eğer kartınızı kaybettiğinizi söyleyip yeni kart talep edin. 3bin dolarlı kartınızı elinize alın ve sakın o kartı kapatmayın çünkü o sizin en eski kartınız oluyor. Kredi notunuzdaki etkisi büyük. Ara ara kullanın ki kapanmasın.

Due date, hesap kesim tarihi değil, son ödeme tarihi. Due date geçmeden kartınızı ödemiş olun. Söylediğiniz gibi due date geçtiyse puanınızın düşme sebebi odur. Kredi notunda çok büyük etkisi var zamanında ödemelerin. Eğer geç ödediyseniz 2 yıl boyunca kredi notunuzu olumsuz etkileyecek maalesef.

Due date’e kadar borcu ödeyip bir kısmını bıraktıysanız kredi skorunuz çok uzun süreli etkilenmez ama ödemediğiniz borç üzerinden faizlendirilirsiniz. O borcu ödediğinizde kredi notunuz düzelir.

Kredi notunuzun düşmesinin bir diğer sebebi ise yeni kredi kartı almış olmanız. Kredi kartını şu an aldığınız için 1.5 yıl olan credit age yarı yarıya düştü. Yani şu an sadece birkaç aylık kredi geçmişiniz var gibi işlem görüyorsunuz. Ayrıca kartı alırken muhtemelen hard inq de oldu. O da düşürdü.

Bundan sonra da yeni kredi ürünü kullandığınız sürece credit age düşmeye devam edecek çünkü credit age kullandığınız kredi ürünlerinin ortalama yaşı olarak hesaplanıyor.

• ⭐⭐⭐⭐

@NewyorkNewyork discovery olduğu için çok şaşırmadım ben. Şimdi bile en rahat alınabilen kartlardan biri discovery kaldıki önceden çok daha kolay veriyorlardı

• ⭐⭐⭐⭐

@NewyorkNewyork, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

@Emre-Kurtulmuş, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

@Hope-Breaker hiç kredi kartını kullanmadan geçmiş oluşması ilginç olmuş.

Merhaba Emre evet buna bende takildim ayrica 'ilk basvuruda hic kredi gecmisi olmadan kredi karti alabilmis olmasi da bana ilginc geldi' ? dogrusu gerci ilk aldigim kredi kartiydi bu da demedi ama buralarda biraz muallakta kaldim bende tabi.

Ben de hiç kredi geçmişim olmadan, hatta SSN bile olmadan kredi kartı almıştım. Bankaların politikasına bağlı tamamen.

İlk kredi kartını da almış ama etkinleştirmemiş. Sanıyorum ki o yüzden kredi geçmişi oluştu.

• @Emre-Kurtulmuş Ilgincmis ben o karti hic kullanmadim diger yollar ile kredimi yukselttim sonra kendi bagli oldugum bankanin kredi kartini ve capital one kullanmaya basladim.Diger yollar derken bilirsin alisveris magaza kartlari yani cekirdekten basladim zamaninda yukseltmeye capitale ulasana kadar.Bu iki kart bana yetiyor fazlasiyla.Tabi her posta geldiginde bir suru cop kredilerden talep geliyor ama itibar etmiyorum onlara.

• ⭐⭐⭐⭐

@NewyorkNewyork, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

@Emre-Kurtulmuş Ilgincmis ben o karti hic kullanmadim diger yollar ile kredimi yukselttim sonra kendi bagli oldugum bankanin kredi kartini ve capital one kullanmaya basladim.Diger yollar derken bilirsin alisveris magaza kartlari yani cekirdekten basladim zamaninda yukseltmeye capitale ulasana kadar.Bu iki kart bana yetiyor fazlasiyla.

Hiç kredi çektiniz mi?

• ⭐⭐⭐⭐

@NewyorkNewyork mağaza kartlarının günümüzde çok bir işlevselliği kalmadı bence zamanında çok yaygınmış ama. Şu anda bankalara ait kartların promosyonları arasında koşuşturuyoruz. Discoverında dönemsel promosyonları çok güzel cashback toplamak için

• @EzgiLera Merhaba ilk geldiğim donemler kredi işlerinin nasıl oldugu hakkında bilgim yoktu bu nedenle çogu şeyi hep nakit aldım bilemedim TC de hiç kredi kartı kullanmadım bu arada..Neyse daha sonra hayatı burada yasadıkça ve öğrenmeye baslayınca işlerin nasıl döndüğünü anladım ve ozaman kredi yükseltme olaylarına giriştim.Bu forumdan da hiç haberim yoktu yada bir öncekinden de bazı yorumlarda gördüm daha öncede bir forum varmış ,burayı bu sene keşfettim tesadüfen, burada özellikle diğer yeni insanlara elimden geldiğince bilgim ve deneyimlerim dahilinde yardımcı olmak için bulunuyorum onlar adına işleri kolaylaştırmak adına çünkü buralara kadar biliyorsunki kolay gelemiyor herkes bir sürü zaman ,para ve emek harcıyor insanlar,korkular yaşıyorlar.

Soruna gelecek olursam tam anlamıyla çok şükür evim ve araclarım var bunlar için ciddi ve büyük miktarlarda hiç kredi çekmedim ama tabiki çekiyorum zaman zaman son yıllarda sırf kredim yüksek olsun diye çekip bir süre sonra oduyorum komple, bu şekilde .

• @Emre-Kurtulmuş experian credit karma ve chase uygulamasının hepsinde görebiliyorum kredi skorumu ama hepsi farklı

• @EzgiLera çok teşekkürler

• ⭐⭐⭐⭐

@Hope-Breaker farklı olması normal credit karma hiçbir zaman uyuşmuyor zaten experianla ficoyu vermiyor. Bankalarda genelde ayda 1 defa alıyor raporunuzu experiandan o yüzden eski tarihli bir puanınızı görüyor olabilirsiniz. En güncel veri experiands

• Hiç kredi kartı kullanmadım. Bi ihtiyacımdan dolayı kredi başvuru yaptım. Skorum oluşmadığından dolayı red yemiştim. Başvurumu yapan kişi kredi kartı kullanmamı önermişti. İlla bir şekilde sizi çekiyorlar bankaya.

• ⭐⭐⭐⭐

@sıla5566, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

Hiç kredi kartı kullanmadım. Bi ihtiyacımdan dolayı kredi başvuru yaptım. Skorum oluşmadığından dolayı red yemiştim. Başvurumu yapan kişi kredi kartı kullanmamı önermişti. İlla bir şekilde sizi çekiyorlar bankaya.

Peki hiç kredi notunuz olmadan ev kiralama nasıl yapıyorsunuz? Birçok ev sahibi de kredi notuna dikkat ediyor.

Bir de neden kredi kartı kullanmayı tercih etmiyorsunuz özel değilse? Kredi kartı çok güzel bir şey bence. Hiçbir faydası yoksa da kartına göre %1-5 puan, yani bedavadan para birikiyor.

Bende mesela tam tersi durum. Kredi kartı kullanabileceğim hiçbir yerde nakit kullanmıyorum. Zaten çanta, para, cüzdan taşımayı oldum olası hiç sevmezdim. Şimdi kimliğimi, telefonumu ve arabanın anahtarını alıp çıkıyorum. Kartlarım apple pay’de kayıtlı. Hiç sorun yaşamıyorum bu şekilde. Bir de bunun için bankalar bedavadan %1-5 para veriyorlar 😅 Ekstra yük olmasın diye evin kilidini bile parmak izi okuyuculu kilitle değiştirdik, ev anahtarı taşımıyorum. Garaj kapısı zaten telefondan açılıyor.

Araba anahtarı da taşımamak için Tesla almayı bile düşünüyorum. Bazı eyaletlerde kimlik de Apple Paye kaydedilebiliyor ama maalesef burada öyle değil.

• @EzgiLera Ben istanbul için söylemiştim ama İngiltere'de arkadaşım yaşıyor. Onlarda sırf kredi notları oluşsun diye Vodafone dan pahalı olmasına rağmen faturalı hat alıp üstüne telefon aldılar. O şekilde kredi notu artıyormuş. Ev kiralama işi içinde İngiltere'de yaşayan akrabası sponsor olmuştu. Orada referans sistemi sponsor diye geçiyor. Kredi kart kullanmamamın özel bir sebebi yok 🙂 tercih etmedim hiç

• ⭐⭐⭐⭐

@sıla5566 türkiyede kredi kartım olmasına rağmen bende çok tercih etmiyordum büyük alışverişler dışında fakat amerikada kullanmaya alışmak zorundasınız kaldı ki cashbackler, miller vs düşününce kullanmak işinizede geliyor

• @Emre-Kurtulmuş haklısınız

• Arkadaşlar yukarıda konuşulmuş tam daha sistemi anlayamadığım için sormak öğrenmek istiyorum. Gerçi daha çok yeni kredi kartım 2. Statement geldi. Şimdi gelen statement örnek vermek için soruyorum başta bilgi vereyim Discover kart $3000 limit verdi.

Sorularim;

1- statement bu ay mesela $100 geldi. Ama kart limitinden $400 daha harcadım statement yansımadı daha ben şimdi $500 mu ödemem lazım $400 o desem yeterli mi ? Yani kart limitinde suan $2500 bakiye görünüyor.(Biraz karışık oldu sanırım ama umarım anlatabilmişimdir.

2-Zelle kullanıyorum ama bankam yerel bir banka MO eyaletinde ve limitim çok çok düşük $50 bankacı ile görüştüm bunu arttiramiyoruz gibi saçma neden söyledi. Para gönderirken insanlara neyi önerir siniz nakit vermekten veya bir kaç gün sonra paranın geçmesinden yoruldum. Ayni banka olunca sorun olmuyor aynı anda geçiyor.

3- Bir kaç hafta önce taksit olayını bahsetmiştim bunu online yapamaz mıyım illa mağazaya mı gitmem lazım Affirm kredi skorum yüzünden (N/A) göründüğü için red yedim. Aynı şekilde apple dan da bu nedenle red yedim.

Şimdiden teşekkürler 🙏

• ⭐⭐⭐⭐

@yuzi35, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

Arkadaşlar yukarıda konuşulmuş tam daha sistemi anlayamadığım için sormak öğrenmek istiyorum. Gerçi daha çok yeni kredi kartım 2. Statement geldi. Şimdi gelen statement örnek vermek için soruyorum başta bilgi vereyim Discover kart $3000 limit verdi.

Sorularim;

1- statement bu ay mesela $100 geldi. Ama kart limitinden $400 daha harcadım statement yansımadı daha ben şimdi $500 mu ödemem lazım $400 o desem yeterli mi ? Yani kart limitinde suan $2500 bakiye görünüyor.(Biraz karışık oldu sanırım ama umarım anlatabilmişimdir.

2-Zelle kullanıyorum ama bankam yerel bir banka MO eyaletinde ve limitim çok çok düşük $50 bankacı ile görüştüm bunu arttiramiyoruz gibi saçma neden söyledi. Para gönderirken insanlara neyi önerir siniz nakit vermekten veya bir kaç gün sonra paranın geçmesinden yoruldum. Ayni banka olunca sorun olmuyor aynı anda geçiyor.

3- Bir kaç hafta önce taksit olayını bahsetmiştim bunu online yapamaz mıyım illa mağazaya mı gitmem lazım Affirm kredi skorum yüzünden (N/A) göründüğü için red yedim. Aynı şekilde apple dan da bu nedenle red yedim.

Şimdiden teşekkürler 🙏

1- Statement balance ne görünüyorsa onu ödemeniz yeterli. Fazlasını öderseniz sonraki statementtan düşer.

2- Hangi banka ve bu nasıl limit bilmiyorum ama uygulamasına bakın, ayarlanabiliyor olması lazım. Bank of America için limitleri kendiniz düşürmediğiniz sürece Zelle ile günlük maksimum $3500 ve haftalık $10,000 gönderilebiliyor. Bunun dışında ödemeler için ACH kullanabilirsiniz ya da wire transfer yapabilirsiniz. ACH yavaş, wire direkt gidiyor. Ama wire ücretli. Bank of Amerika’da yanlış bilmiyorsam $30 ücreti var.

3- Taksitli alışveriş yapmak istediğiniz yerin kartına bağlı. Mesela Amazon’da online alırken taksit yapabiliyorsunuz. Affirm de aynı şekilde online olabiliyor. Apple da online olabiliyor. Sizin alışveriş yaptığınız yerin de sitesi, uygulaması varsa ve online alışverişe açıksa online taksit yapabilmeniz lazım.

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

161

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |