Emeklilik Günü Saydırma (ABD vs. TR)
-
Yurtdisi icin borclanma islemleri / Hizmet belgesi basvurusu
Kaynak: T.C New York Baskonsoloslugu -
Merhaba, Turkiye'deki mevcut sgk prim gunlerimizi ABD'deki emekliligimizde kullanabiliyor muyuz?
-
@leviathan Hayır kullanılmıyor sadece amerika da çalışmış olduğunuz günleri türkiye de saydırabilirsiniz.
-
M MySea bu başlıktan bahsetti
-
Merhaba,
Ekim ayının son günlerinde Amerika'ya taşındım. Şu an çalışmıyorum ve Amerika'ya taşınmadan önce EYT ile emekliliğe hak kazanmıştım. Burada iken SGK'ya başvurumu yaptım ve günlerim vs. hesaplandı. 983 gün eksiğim çıktı EYT ile emekli olabilmem için. SGK'ya yurt dışında çalıştığım süreyi emeklilik gününe saydırma (ABD'de çalışmıştım 2002-2009 arası) çalışmış talebinde bulundum. Eksik 983 günü böylece saydırıp ödemem gereken primi yatırıp emekli olmaktı planım. İşyerimden aldığım çalıştığıma dair belgeyi, W2 belgelerimi incelediler. 2010'da bedelli askerlik yaptığımı gördüler. Ki o zamanlar bedelli askerlik için en az 3 yıl yurt dışında çalışma şartı ve 7500 USD ödeme gerekiyordu. Buna rağmen, ibraz ettiğim belgelere rağmen eksik 983 gün için başka belge talep ettiler. Maalesef hangi belgeyi istediklerini de ifade edemediler. İnternette soruşturunca aradıkları belgenin SSA 7050 (https://www.ssa.gov/forms/ssa-7050.pdf) olabileceğini, alacağım bu belgeyi konsolosluk ya da elçilikte apostilletip gönderirsem sorunun çözülebileceğini çıkarımına vardım. Tecrübesi olan arkadaşlar beni aydınlatabilir mi acaba? Şimdiden teşekkürler!
-
@kakyild1, içinde söyledi: Emeklilik Günü Saydırma (ABD vs. TR)
Merhaba,
Ekim ayının son günlerinde Amerika'ya taşındım. Şu an çalışmıyorum ve Amerika'ya taşınmadan önce EYT ile emekliliğe hak kazanmıştım. Burada iken SGK'ya başvurumu yaptım ve günlerim vs. hesaplandı. 983 gün eksiğim çıktı EYT ile emekli olabilmem için. SGK'ya yurt dışında çalıştığım süreyi emeklilik gününe saydırma (ABD'de çalışmıştım 2002-2009 arası) çalışmış talebinde bulundum. Eksik 983 günü böylece saydırıp ödemem gereken primi yatırıp emekli olmaktı planım. İşyerimden aldığım çalıştığıma dair belgeyi, W2 belgelerimi incelediler. 2010'da bedelli askerlik yaptığımı gördüler. Ki o zamanlar bedelli askerlik için en az 3 yıl yurt dışında çalışma şartı ve 7500 USD ödeme gerekiyordu. Buna rağmen, ibraz ettiğim belgelere rağmen eksik 983 gün için başka belge talep ettiler. Maalesef hangi belgeyi istediklerini de ifade edemediler. İnternette soruşturunca aradıkları belgenin SSA 7050 (https://www.ssa.gov/forms/ssa-7050.pdf) olabileceğini, alacağım bu belgeyi konsolosluk ya da elçilikte apostilletip gönderirsem sorunun çözülebileceğini çıkarımına vardım. Tecrübesi olan arkadaşlar beni aydınlatabilir mi acaba? Şimdiden teşekkürler!
ben amerikaya ilk girdigimde 15 yil turkiyeye girmedim. Seni iyi almislar iceri.
Gelelim senin mevzuya, calisma bakaninin 5000 gunle emekli olacaksiniz dedigini ve insanlarin magduriyetini biliyorum.
senin yapacagin sirayla,
1- turk konsolosluga gideceksin , ikamet belgesi alacaksin, nicin istiyorsun dediklerinde, amerikada bulundugun gunleri borclanacagim de,
2- bu belgede senin amerikada girdigin ve ciktigin her gun yaziyor, ayni belgeyi emniyetten de alabiliyorsun lakin sgk da gecerliligi yok.
3- bu belge ile turkiyede bagli bulundugun ilcenin sgk sina gidiyorsun, yurt disi borclanma yapmak istiyorum diyorsun, evraki dolduruyorsun, bu ikamet belgesi ile birlikte memura veriyorsun, ayrica bir telefon numarasi veriyorsun, onlar hesap yapiyor ve odeyecegim rakami cep telefonuna yolluyorlar, teblig edecegiz derlerse bile tebligat falan gelmiyor.
4- bu hesaplama isleri sgk kurumun yogunluguna gore 2,3 ay surebilir.
5- bu hesaplama islemi bittiginde cep telefonuna su kadar odeyeceksin diye bir mesaj geliyor,
6- sgk ya gidiyorsun, sana bir kagit veriyorlar, ne kadar ve hangi bankalara yatirabilecegin ile.
7- bu rakami bankaya yatiriyorsun ve borclandigin gun 1-2 gun icinde sisteme dusuyor.
8- gunler sisteme dustugunde sonra emeklilik icin basvuru yaparsin.
ayrica, askerlik borclanmasi sgk dan sayilir, yurt disi borclanma bagkurdan sayilir.
emekli olacagin zaman ya sgk dan yada bagkurdan emekli olursun, bagkur maasi sartlari, gunleri ve emekli maasi genelde cok kotudur.
devlet odemis oldugun son 7 yillik primin 2520 gun yapar, bunun yarisindan 1 gun fazla yani 1261 gun nereden prim yatirdiysan ordan emekli oluyorsun.
bu borclanacagin 983 gun bagkur sayilacak.
e devletten ayrinti bir sekilde gunler sartlar gozukuyor.
turkiyeye gidip gelmek istemiyorsan, konsolosluktan birisine vekalet cikarabiliyorsun. bu genel bir vekalet degil, mal al sat, bakadan adima para cek gibi degil, sgk icin vekalet, turkiyede tanidigin birisine veriyorsun, bu kisi senin adina butun sgk basvurularini yapabiliyor senin adina, boylece borclanma yaparsin, emekliligede basvuru yaptirirsin, hatta emeklinin yatacagi (en cok promosyon veren) bankada hesap islemlerinide yaptirabiliyorsun.
kafana takilan bir soru varsa sor. -
Merhaba,
Dogru yer burası mi emin degilim ama emeklilik ile alakalı bir şey danışmak istiyorum. Basit anlatmaya calistim, bu konularla ilgili çok bilgi sahibi degilim.DV ile Amerika'ya tasinma surecindeyiz su anda. Ben bu ay başında Turkiyedeki isimden istifa ettim. SGK 4A liyim, uzun zamandır SGK primlerim de hep yüksekten yattı. Emeklilik durumu ile ilgili e-devlet ten calışma hayatim özelliğinden sorgulama yaptigimda (ilk sigorta girişim 2006), emeklilik icin 60 yas sinirim var gorunuyor, prim günü(4500 prim gunu bekliyor emeklilik icin) icin 84 gun, sigortalılık suresi icin 7 yıl kaldigi yaziyor ve bu sure su an calismiyorken de azalıyor. Kısa orta vadede emeklilik durumum yok, zaten yastan dolayı 20-25 yilim var daha. Su an Turkiyedeyim ve calismiyorum. Emeklilik icin kalan 84 günlük primi disaridan bir sekilde ödersem en düşükten, emeklilik icin sadece yaşı mi beklemem gerekir. Yoksa Amerikaya tasindigimda sigortaliligim da dusuyor mu (ikameti tasiyip tasimamaya gore degisiyor mu)?
Prim günümün tamamlanmasına çok az kaldigi icin Amerikaya gitmeden bir sekilde bu eksik günleri en düşük prim tutarından tamamlamam mantikli olacak midir? Ileride emeklilikte alinacak emekli parasını etkiler mi? Biraz arastirdigimda son 10 yılın kazancı esas aliniyor diyor ama ben son 10 yılda Turkiyeden hic kazanc sağlamazsam o zaman nasıl isliyor süreç?
Biraz karisik anlatmış olabilirim, ozur dilerim. Fikir verebilirseniz çok sevinirim. -
@brcnl1822 turkiyedeyken odersen istege bagli oluyor, bagkurdan sayiliyor, yurt disinda borclansanda bagkurdan sayiliyor. yurt disina ciksanda farketmiyor, maddi durumun varsa, sgk ya git, istege bagli sigorta basvurusu yapacagim de, 3 ay ode, 90 gun yapiyor. sonrada daha odeme.
amerkaya tasinman sigortani etkilemiyor. 3 ay yapacagin odeme, emeklilik maasini etkilemez. son 10 yil degil o, 98 oncesi, ve 98 sonrasi farkli kazanc bolumleri var, daha eski, ve yuksek gosterildiyse, maasin daha fazla olur, e devletten istege bagli sigorta baslatabiliyorsun, e devletten emeklilik olmasi halinde kac para alacaginiz diye bir hesaplama var ki burada maas belirlenirken, hangi yillari kale aldiklari yaziyor. ilk ise giris cok eski degilmis, 3 ay istege bagliyi odeyip bekleyin, kadin/erkek oldugunu bilmiyorum, askerlik borclanmasida yapabilirsin, ilk ise baslangic tarihini geri cekebilir diye biliyorum. meslek liselerde staj vardi, bir sonraki hukumet onu gunu sigorta baslangici sayabilir, o da ilk ise girisi geri cekebilir. ilerde gunler degisir, vs. gununu odeyip bekleyeceksin, -
@hasanmakinaci Bey çok teşekkür ederim. Zaman ayırıp uzun uzun izah etmişsiniz, sağ olun. Süreci başlatacağım yakında, ilerledikçe sizi rahatsız edebilirim. Tekrar teşekkürlerimi sunarım.
Selamlar
-
yurtdışındayken isteğe bağlı sigorta primi yatıramıyorsunuz. bilginiz olsun
-
Merhabalar annemin 7 aylık bağ-kur prim eksiği bulunmaktadırEskiye dönük borçlanma yapacağız.Fakat annemden Amerika’da çalışma belgesi istiyorlar.Daha önce annem Amerika da hiç çalışmadı fakat ikameti orada.Çalışmadığına dair belgeyi nereden nasıl alabiliriz ?
-
@epsilon05, içinde söyledi: Emeklilik Günü Saydırma (ABD vs. TR)
Merhabalar annemin 7 aylık bağ-kur prim eksiği bulunmaktadırEskiye dönük borçlanma yapacağız.Fakat annemden Amerika’da çalışma belgesi istiyorlar.Daha önce annem Amerika da hiç çalışmadı fakat ikameti orada.Çalışmadığına dair belgeyi nereden nasıl alabiliriz ?
Annenin calismis olmasi gerekmiyor, bir onceki sayfadaki aciklamayi iyicene oku. eksik gunleri odemek icin turkiyenin yurt disi borclanma diye bir hak verilmis.
1- once konsolosluga gideceksin, ikamet belgesi alacaksin (bu benlgede annenin amerikaya giris cikis tarihleri yaziyor.
2- bu belge ile ikametgahina en yakin ssk binasina gideceksiniz. biz borclanma yapacagiz diyeceksiniz.
3-borclanma evrakinda kac gun borclanmak istedigini yazacaksin. senin durumunda 210 gun. evraki vereceksin. konsolosluktan aldigin ikamet belgesi ile birlikte vereceksin.
4- verdiginiz cep telefon numarasasina mesaj gelecek, odeme yapin, su kadar diye.
5- odemeyi yapacaksin. 2-3 gun icinde gunler annenin gunlerine eklenir.
6- 2024 itibari ile annenin odeyecegi gunluk yurt disi borclanma bedeli 300 ytl.
7- gunler e devlette gorulunce emeklilik dilekcesini verebilirsin. -
@hasanmakinaci cevabınız için teşekkür ederim.Biz yurt dışı borçlanma için değil de burada isteğe bağlı bağkur yatırmak istiyoruz.2022 yılında olan eksik günlerini borçlanma yoluyla bağ kur borçlanma yolu ile yatırcaz.Fakat Sgk çalışma belgesi istedi ikamatgah yurt dışında olduğu için.Yani orada bu süreçte çalışmadığına şu an da çalışmadığına dair.Bu belgeyi nereden alabiliriz?
-
@epsilon05 social security administration ın sitesinden online hesap açın. Bunun için abd gsm telefon numarası gerekecektir. Annenizin ssn adres dahil bilgileri orada olacak ve bu yolla yıl bazında social security ödemelerini içeren bir döküm alabilirsiniz. Çalışmadığı yıllarda ödenen prim $0 görünecektir.
-
Merhaba,
Ben 1999 yılından beri Amerika’da yaşıyorum. Altı yıl sonra Amerika’dan emeklilik hakkını kazanacağım. Benim sorum Türkiye’de yaşadığım yıllarda yaklaşık 2400 gün sigorta pirimi odemistim.Türkiye’den emekli olmam için ne yapmam gerekiyor?
Yanıtlariniz için teşekkürler,
Senol
-
Türkiye'de erken emeklilik (EYT) hakkettiğimde. ABD ye göçmen olarak çalışmaya gidersem
-Türkiye'deki emekli maaşıma herhangi bir kesinti olur mu?
-Adresimi ABD'ye almam emekli maaşımda bir çıkarır mı?
-ABD den Türkiye'ye bir süre sonra geldiğimde sağlık hizmetinde yararlanabilir miyim? -
Türkiye'de erken emeklilik (EYT) hakkettiğimde. ABD ye göçmen olarak çalışmaya gidersem
-Türkiye'deki emekli maaşıma herhangi bir kesinti olur mu? Hayır
-Adresimi ABD'ye almam emekli maaşımda bir çıkarır mı? Hayır Abd adresin yazılı olabilir
-ABD den Türkiye'ye bir süre sonra geldiğimde sağlık hizmetinde yararlanabilir miyim?
Hayır Bir sıkıntı olmadıTek dikkat edilmesi gereken husus Emekli maaşının düzenli olarak çekilmesi
-
@redsat2000 abd de emeklilik için sanirım Türkieyedeki gibi bir sgk prim ödeme sistemi yok diye biliyorum. Abd de emeklilik sistemine girnezsem bir sorun olurmu? Ben abd de emeklilik icin bir prim ödemeden çalışma hayatındq çalışabilirmiyim çok tesekkürler saolun tekrardan.
-
@denizaker, içinde söyledi: Emeklilik Günü Saydırma (ABD vs. TR)
@redsat2000 abd de emeklilik için sanirım Türkieyedeki gibi bir sgk prim ödeme sistemi yok diye biliyorum. Abd de emeklilik sistemine girnezsem bir sorun olurmu? Ben abd de emeklilik icin bir prim ödemeden çalışma hayatındq çalışabilirmiyim çok tesekkürler saolun tekrardan.
@denizaker ABD de SSN vasitasiyla calistigin gunler sisteme kaydedilir. Eger bir firmada calisiyorsan 15 gun de bir bodronda belirtilen miktarda kesinti yapilir. Her yil W2 formu vasitasiyla ayrica IRS vergibildirimi yapilir. Bu odemeler orada da gozukur. Aksi taktirde Hem Health care hemde IRS ile basin belaya girer. Ister serbest calis ister firmada bu kesintileri odemek durumundasin. Sadece issiz iken yada Turkiyede iken bu odemeler olmaz.
-
Merhaba,
20 yıldır Amerika'da yaşıyorum ve çift vatandaşlığım var. Öncesinde Türkiye'de sgk girişim olduğu için Amerika'da çalıştığım günleri saydırdım ve prim borcunu ödeyerek emekliliğe hak kazandım. Türkiye'de emeklilik işlemlerinin takibi için kardeşime vekalet verdim. Kardeşim Türkiye'de emekli maaşımın bağlanması için başvuru yaptığında ek evraklar istemişler ve son 3 aydır çalışmadığımı veya gelirimin olmadığını gösteren belge istemişler. Bu konuda bilginiz var mı, maaş bağlanması için ne yapmama gerekli?
-
@esran size chat mesaj üzerinden de cevapladım. E devlet üzerinden bar kodlu hizmet dökümü almanız lazım . Onun üzerinden kanıtlayabilirsiniz. Çalışma durumuz orada yazılı SGK ihtiyarlık şube bu belge üzerinden hesap yapıyor.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
40
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.8k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum