Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Dostlar merhaba,

    Son zamanların en popüler, en çok konuşulan işlerinden birisi olan Tır satın alarak E-2 vizesi almakla ilgili bir süredir araştırma yapıyorum. Hem elde ettiğim bilgileri sizlerle paylaşmak hem de sizlerin fikirleri varsa karşılıklı tartışabilmek amacıyla bu konuyu açıyorum.

    Öncelikle hem danışmanlık firmaları hem de avukatlarla yaptığım görüşmelerde bu sistemin E-2 vizesi almak için geçerli ve halihazırda kullanılan bir iş kolu olduğu bilgisini aldım.

    Burada konuşmak istediğim konu ise bu yatırımın mali hesaplamaları ve günün sonunda para kazanıp kazanılamayacağı veya bu işe girilmesinin değip değmeyeceği olacak.

    Öncelikle yine görüşmelerden anladığım kadarıyla bu iş için 100-150K$ arası bir sermaye ayrılması gerekiyor. Sermayenin temiz para olduğunun ispatlanması önemli bir konu.

    Dediğim gibi aslında asıl konuşmak istediğim konu maliyetler olduğu için vizenin alındığını ve şirketin işletildiği senaryoyu konuşmak istiyorum.

    Burada temel iki görüş var, bir tanesi 60-70K $ civarı iki tırla bu işe girilmesi, ikincisi ise ilk seçenekte tırların çok sorun çıkartacağı, bunun yerine 100-120K$ maliyetinde düşük mileı olan 1-2 yaşında tırlar alınması.

    Tır işi yapan herkesin söylediği bir şey var ki o da bir sene içerisinde her ayın kazançlarının arasında çok büyük farklar olduğu. O yüzden ben hesabımı çok ortalama yapmaya çalışacağım. Bu işi ciddi olarak düşünenler varsa ya da bilgisi/ilgisi olanlar varsa da konuya katkı sağlarlarsa çok sevinirim. Dediğim gibi tamamen konuştuğum kişiler ve izlediğim videolardan edindiğim bilgilere göre bu hesabı yapıyorum. Gerçekten işin içinde olan kişiler çok uzak bir hesap olduğunu söyleyebilir. Zaten amacımız olabilecek en doğru hesaba ulaşmaya çalışmak. Burada çalışma şekli veya kasa tipi bile değişkenlik gösterecektir.

    Örnekte tırı sizin değil şoförün kullandığını düşünelim.

    Örnek hesabımıza geçecek olursak;
    1,85$rate
    2100 Mile mesafe örneğinden bir maliyet çalışması yapalım.

    Bu işin brüt kazancı 3.885 $ olacak.
    Şoföre %27 1.050$
    Mazot çok değişir ama ortalama mile başına 50cent yaktığını varsayarsak 1.050 $
    İşin işletilmesi için ilk zamanlar bir firmadan destek almak gerekecek buna da %15 desek 580 $
    sigorta vs için %10 desek 388 $

    Ve bu iş için tır sahibine kalan ücret 820 $ civarı bir ücret oluyor. Bu iş için 3 günlük bir iş desek ve toplam 7 tane bu işten bulmuş olsak (ayda 21 gün) tır sahibine aylık kazancı 5.700 $ oluyor.

    Bu hesap içerisinde amortisman gideri yok. Bence hesap yukarıdaki gibi olsa bu çok kabul edilebilir bir seçenek olabilir ama işin içine amortismanı da kattığınız zaman kişiye kalan ücret 3.000-3.500 $ civarına tekabül ediyor.

    Evet bu yaptığımız hesap asla net bir çıkarım sağlamaz, çok değişken olacaktır ama benim kafama yatan en ortalama hesap bu.

    Siz bu hesaba ne diyorsunuz, sizce hesap gerçeğe ne kadar yakın ve yakın buluyorsanız da sizce bu değecek bir iş midir?


  • Bence vize yatırımı için mantıklı değil, greencard ile gidip kısa vadede para yapmak için çalışılabilir.

    bugün 150 bin usd ye mal ettiğiniz tır yatırımında 2 sene sonra tırın fiyatı %50 değer kaybedecektir.
    bugün 150 bin usd ye mal ettiğiniz bir kafe/restaurant 2 sene sonra muhtemelen az da olsa değer kazanacaktır.


  • @beceke, içinde söyledi: Tır Satın Alarak E-2 Vizesi Almak

    Bence vize yatırımı için mantıklı değil, greencard ile gidip kısa vadede para yapmak için çalışılabilir.

    bugün 150 bin usd ye mal ettiğiniz tır yatırımında 2 sene sonra tırın fiyatı %50 değer kaybedecektir.
    bugün 150 bin usd ye mal ettiğiniz bir kafe/restaurant 2 sene sonra muhtemelen az da olsa değer kazanacaktır.

    Aslında bu kişiye göre değişen birşey.
    Nedenini söyliyim, hiç kafe restaturant işletmemiş biri bu işi kolayca yapamaz. Çünkü izin günü olmuyor ve çalışma saatleri 15 saat ile 18 saate bazen daha fazla olabiliyor. Bu tempo kolay değil, bu işi yapan biri göze alıp girebilir. Ama hiç bilmeyen biri için Tır daha kolay, en kötü ihtimalle biraz para gitmiş olur.

    Birde çalışanları yönetmek ayrı bir çaba istiyor. Hastayım diyor, işi bırakıyorum diyor ama sende o varmış gibi bir plan yapıyorsun dışarda işlerin vs. oluyor.
    Aile işletmemiz var 2 dükkan, bunları bolca deneyimledim.

    E2 ile ilgilenen, süreci başlatan veya plan yapan herkesin gönlünce olmasını dilerim. Çabalamak gerçekten önemli, emeklerin güzel sonuçlar vermesini dilerim 🙂


  • Şu anda sürecin içinde bizzat olan ve yeni başlamış birisiyim. İlk yorumlarım çok meşakkatli bir süreç olduğu yönünde. E-2 prosedürlerini bir kenarda tutup kazanç kısmını göz önüne aldığınızda açıkça söylemek gerekirse özellikle bu aylar (Ocak-Mayıs) ölü sezon denmekte ve kazançlar pek de iç açıcı değil maalesef.

    Hatta ilk statement'larım gelince muhtemelen zarar yazma ihtimali bile var. Sebebi ise dispatcher'ların size bulduğu rate'ler 1.8 civarlarında. Şoföre mil başı 0.7 cent ödenecek (gross'tan % vermek yerine). Daha yüksek rate'li gelen işlerin ise milleri daha düşük oluyor, 1.8 rate'te neredeyse kafa kafaya çıkıyorsunuz işten, pek para bırakacak gibi gözükmüyor. Ben şu an 2 ayrı carrier ile çalışmaktayım, verdikleri rate'ler birbirine benzer.

    Belki bana sezondan dolayı denk geldi bilmiyorum ama sabretmek lazım. İyi sezon geldiğinde kazançlara tekrar bakıp o şekilde değerlendireceğim, şimdilik bunlar ilk tespitlerim.

    Ek olarak işe ilk giriş maliyetini iyi belirlemek lazım. Bu iş sadece 130k'ya tır almakla bitmiyor. Bunun sigortası, tıra alınacak mikro dalga, antifreeze, tır kamerası, kar zincirleri, plaka parası, highway tax'i, muhasebeci masrafı, danışman olacak ise danışman ücreti, avukat ücreti vs gibi ek masrafları da düşünmek gerek. Böyle olunca maliyetler değişebiliyor.

    Bu arada şunu belirtmeden geçmemek lazım, işi bilmeyenlere tavsiyem öncelikle sektörün içinden gelmiş, saha tecrübesi olan bir danışman ile çalışmaları. Size sürecin nasıl ilerleyeceğini anlatacak, sizin adınıza tırı bulup sonrasında tırı işletecek ve operasyonlarınızda destek olacak güvenebileceğiniz birisi ya da birileri şart. Hatta mümkünse danışmanınızın tır ehliyeti bile olsun.

    Sonrasında ise kesinlikle sizin taleplerinizi anlayan, iyi bir dispatch network'u olan doğru carrier'ı bulmak en önemlisi. Kısa zamandaki gözlemlerime göre tüm kazançların belirlendiği en kritik nokta orası oluyor. İyi bir carrier/dispatch, sizin için yük pazarlığı yapıp daha iyi rate'ler koparabilir de. Tabi ki sonrasında işin operasyonel kısmındaki en kritik nokta ise şoför. Bir şoför adayımız başlamadan bırakmıştı mesela. Oradaki süreçler de apayrı bir konu.

    Bu arada Tır değer kaybeder evet ama ona göre de vergisel anlamda avantajları da olacaktır. Olaya çok yönlü bakmak gerekir. Aldığınız restoran elinizde patlar ise satmakta zorlanırsınız ama tır işinden memnun kalmazsanız satıp çıkmanız her zaman daha kolay olacaktır.

    Kısacası her işte olduğu gibi çok ama çok iyi araştırılmalı işe girmeden önce.


  • Selamlar, bende uzun zamandır bu iş modeli üzerine araştırma yapıyorum. Benim şahsi fikrim bu işe girilecekse owner-operator olarak çalışmak en mantıklı olanı. Tır alayım şoför sürsün danışmanlar idare etsin ben kar alayım düşüncesi tek tırla uzun vadede çok doğru gelmiyor. Dediğiniz gibi kazançlar her ay çok değişken ve anladığım kadarıyla şoför bu işte kilit rollerden biri. Şoförle yaşayabileceğin en ufak bir sıkıntı size pahalıya mal olabilir. Şoförlük tabi ki kolay değil. Belki de şoförlükten daha zor olan sürekli o tırın içinde yaşam mücadelesi vermek olacak. Zaten bu nedenle şoförler araç sahiplerinden daha fazla kazanıyorlar. Ama işinde içinde oldukları için sektörü tanıma açısından daha avantajlı oluyorsun. Belli bir süre sonra tır sayını arttırıp kendi tırlarını yönetebilirsin.


  • @Bergerac Bence de böyle bir ihtimal varsa onu değerlendirmek en mantıklısı. Ama e-2 alarak bu işi yaptığımız zaman tırı süremiyoruz. E-2 vizesi ya da statüsü sadece o işi yönetmeye izin veriyor. Yani sadece şirketi yönetebiliyorsun kendin tırı süremiyorsun. Ama tabi ki yasal bir çalışma izni zaten hali hazırda varsa o zaman dediğiniz çok daha mantıklı.


  • @Ozan-1 Arada bir durumunuzu buradan da günceller bizi bilgilendirirseniz çok sevinirim.

    Şans yanınızda olsun.


  • @Aydın-0 e2 ile tir surebilirsiniz.
    Isin parcasi.


  • Maalesef E2 alan kişi tır süremiyor diye biliyorum. E2 ye eşim başvuracak.


  • İlk statement'ım dün geldi ve ilk haftayı -500 usd gibi bir rakam ile kapadım. Maalesef sezon tam start vermediği için bu şekilde geldi. Genelde bu aralar Rate'ler kötü gidiyor görünen. Bu arada tahmin edileceği üzere şoför benden yüksek kazandı.

    Görünen o ki en az 6 ay sabretmek lazım. En net bilgiyi ise sene sonunda elde edeceğim. Ama owner operator olmak en mantıklısı bence de. Daha da mantıklısı işinizi carrier olmaya evriltmek ama bu da uzun zaman, maliyet ve sabır gerektiren bir iş modeli gibi.


Benzer Başlıklar

  • 2
  • 1
  • 3
  • 6
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

53
Çevrimiçi

40.9k
Kullanıcı

4.4k
Konu

426.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum