Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @salsalonia, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

    Merhaba Bofa'dan sene icinde aldigim 100$'lik bir reward icin 1099-INT evragi geldi gecen. 1099-INT evragini TurboTax ya da benzeri bir uygulamanin FREE versiyonunda girebiliyor muyuz? Ya da girebiliyorsak hangisiyle girebiliyoruz? Tesekkurler herkese.

    Evet, tüm uygulamaları kullanarak girebilirsiniz.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @baran-bozdogan, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

    Turbo taxden doldurmaya çalıstım w2 tamam ama 1099-nec doldururken en son kısımda schedule c review ettiriyor oraya ne yazacagımı bulamadım bir türlü.

    Şirket bilgileri olarak kendi adınızı ve adres bilgilerinizi gireceksiniz.


  • @knnrn Cok tesekkur ederim hizli cevabiniz icin.

  • ⭐⭐⭐

    @salsalonia ben turbotaxde doldurdum free editionda vardı


  • Ocak 23'te GC vizemi aldım, mayısta US' giriş yapıp haziranda döndüm. Türkiye'de çalışmaya devam ettim ve Aralık 23'te kalıcı olarak US'e geldim.

    Okuduklarımdan 2023 için vergi bildirimi yapmam gerektiğini anlıyorum. Çokça sorun var bu konuda. Online uygulamaların birçoğu da foreign incom formlarını desteklemiyor. Daha önce ilk girdiği sene vergi bildirimi yapan arkadaşların tecrübelerinden ve "bu konuda tecrübesi olan" muhasebeci önerisi olan varsa dinlemeyi çok isterim. Nitekim birçok muhasebeci bana güven vermiyor maalesef.

    Saygılarımla.


  • Daha once sorulmadigini umarak sorumu soruyorum.
    Ebay, Amazon gibi yerlerden kucuk capli satislar yaparak kazanc elde edenlerle ilgili soyle bir sart var (bu sene degisecekti ama IRS 1 yil daha uzatmis), 20k$ uzerinde ve 200 transaction uzerinde satis yapanlara pazar yeri tarafindan 1099-K hazirlanir ve gonderilir. Buraya kadar guzel. Ama bu sartlari saglamayanlara bu belge gelmiyor.
    Evet satislarin ve tum giderlerin dokumunu veriyorlar ama dosya o kadar karmasik ki birsey anlamak mumkun degil.
    Bu durumda nasil bir yol izlemeli.


  • @baytt Bir de Taxslayer deneyin.

    https://www.taxslayer.com/


  • @caglaror Bu durumda (yani 1099 gonderilmese bile) satis ve giderlerin dokumanlari ile vergi bildirimi yapmalisiniz. Schedule C (report a profit or loss from a business) kullanacaksiniz. Online platformlarda rahatlikla yapabilirsiniz.


  • @knnrn w2 mi girdim 1089-neclerimi girdim schedule c açılıyordu sürekli hata veren onu sildim yolladım green flagli kabul edildi maili geldi, yanlış bir şey de yapmak istemedim muhasebeciler cok para istiyor kendim yapayım dedim 88 dolar gibi bir borç cıktı masrafları da düşünce, siteyede bir 66 dolar verdim.


  • @MySea schedule c bende sürekli hata veriyor diye sildim 1099-necler görünür şekilde yolladım borcu da ödedim yanlıs mı oldu acaba


  • @MySea Amazon orneginde soyle bir durum var. Eger kendi giderlerimi saymasam bile Amazon en kucuk bir gideri bile dokumante etmis. Nakliyeler, paketlemeler, Sehir vergilerinden tutun da federale kadar hersey var dokumanin icinde. Bunlarin tamami ve Amazon'un komisyonlari dusuldukten sonra net kar benim aldigim para. Acaba ben aldigim net kari ve benim tarafimda yapilan harcamalari gostersem yeterli olur mu?
    Bazi giderleri de benden Amazon kesiyor. Ornegin benim gonderdigim kargo parasini o anlik ben odemesem de Amazon odeyip benim karimdan mahsup ediyor. Bu benim giderim olmasina ragmen kayitlari Amazonda.
    Bu durumda Amazonun benim adima kestigi Federal vergileri vb de girmemis olacagim. Amazonun bildirdigi miktarlar ile tutarsizlik olusmaz degil mi? Yani ben sadece net kar kismindan gelir vergisi odemeliyim diger vergileri Amazon zaten kesip oduyor.


  • @caglaror Hocam Amazon gelirlerinin vergi beyani hakkinda cok fazla bilgim yok ama asagidaki websitesinde guzelce acikliyorlar. Belki yardimi olabilir:


  • @MySea Super bir sayfaymis, cok net belirtmis yapilmasi gerekenleri. Ama yine o dosyalari iceriginden bir sonuc derlemem gerekecek.
    Tesekkur ederim. Is basa dustu 🙂

    Update: Bir kac video buldum, bazilari cok eski,

    da 3 yillik ama en azindan guncel dosyalarin icerigini anlatiyor. Konuyu ogrenmeye devam ediyorum. Bilgilendikce buradan guncellerim. Schedule C sanki gittikce daha kolay bir yol gibi gorunmeye basladi gozume.


  • @caglaror Aslinda oldukca basit. Eger digital assets olarak para kazandiysaniz, yani borsadan, crypto paralardan ve kendinize ait bir is alanindan (Amazon, Etsy vb yerlerden satislar gibi) geliriniz varsa, Schedule C (form 1040) kullaniliyor.

    Temel prensip, elinize gecen gelirden yaptiginiz masrafi cikartmak ve geriye kalan miktar uzerinden vergilendirilmek.

    Mesela, diyelim ki borsada bir hisse aldiniz ve sattiniz. XYZ hissesini $10'dan aldiniz, hesabinizda 3 ay tuttunuz ve $20'dan sattiniz.

    Geliriniz $20.
    Masrafiniz $10 + borsadaki islem ucretleri (diyelim ki $2)
    Bu durumda vergilendirilecek miktar = $20 - $12 = $8.


  • @MySea Temel sikinti araci market pazari olmasi durumunda basliyor. Bazi durumlarda vergiyi bizim yerimize oduyor. Ancak bazi eyaletler aracilik yapan sirketin vergiyi odemesine izin vermiyor. Benim durumumda Amazon pek cok farkli eyaletten -benim urunumu benim adima- satis yapmis. Neyse ki TX da bu sorunlarin hic birisi yok, benim payima dusen satis vergisi sifir. Ben sadece federal gelir vergisi odeyecegim.
    Bir de masraflar kismi var. Kargoyu ben yapip gonderiyorum, parasini bana borc kaydedip alacagimdan mahsup ediyor. Ama zaten Amazon 1099-K veremediginden dediginiz sekilde sadece cebime para girmis ve bunun icin yaptigim kendi tarafimda olan masraflar var, farkinin vergisini odeyecegim. Diger turlu dosyada o kadar cok detay vermis ki Amazon isin icinden cikilmaz. Sonuc olarak dediginiz gibi yapacagim.
    Bir de aklimi kurcalayan baska bir mevzu daha var, geri odememek uzere bir yakinim bana yardim olarak 2k$ verse, ben bunu beyan edecek miyim?


  • @caglaror Tanidiginizdan aldiginiz para eger bir is veya satis karsiliginda degilse, veya odunc para degilse, gift kategorisine girer. Gift olarak verilen miktarlar gift vergisine tabiidir. Gift alan herhangi bir islem yapmaz, fakat gift veren bunu beyan etmelidir.


  • @MySea Cok guzel bilgiler, tesekkur ederim.


  • Sorular bitmiyordu 🙂
    TurboTax uygulamasi ile vergi beyani doldururken asagidaki soru cikti.
    Do you want to enter your sales tax information?
    Anladigim kadariyla local veya state bazinda vergi odedigim ama vergiden dusulebilecek bir sey aldim mi sorusu. Gecen yillarda bu soruyu gormedigimi saniyorum. Simdilik No yazip gectim. Ama sanirim vergiden dusulecek herseyi buraya girmek gerekebilir.


  • @caglaror Bildigim kadariyla bu sales tax durumu yasadiginiz eyalete gore degisir.

    Mesela, Delaware de sales tax yok. Ama baska bir eyaletten araba yada yat alip sales tax odediyseniz, sales tax miktarini ($10,000 gecmemek sartiyla) tax deduction yapabilirsiniz. Elinizde receipt olmak zorunda.

    Benzer sekilde, income tax olmayan bir eyalette yasiyorsaniz, mesela FL veya TX, ve herhangi bir sekilde income tax odediyseniz, ayni sekilde bu miktari tax deduction yapabilirsiniz.

    Ancak, hem sales tax hemde income tax deduction yapamazsiniz. Birisini tercih etmek zorundasiniz.


  • Hah ben de son cumledeki durumu sonradan anladim. Boyle olunca income tax one geciyor. TurboTax isi biraz karistirmis o yuzden kafam karisti. TX'da oldugumdan income tax beyani bize cok avantaj sagliyor.
    Bir de sunu farkettim, gelir miktari sabit oldugundan ve yapay olarak arttiramadigimizdan tax credit de yaklasik ayni degerlere denk geliyor. Tax returnu arttirabilmenin en saglam yolu giderleri ve assetleri gosterip tax konusu olan miktari azaltmak. Islerimden birisinde -ve esimin her iki isi de- home ofis calismayi gerektiriyor. Sunu da merak ediyorum, evdeki interneti (90% is icin kullaniyoruz), cep telefonlarini, yemekleri, home ofis alanini (1 oda) gider gosterdigimizde return artiyor. Bunun siniri nerede basliyor nerede bitiyor acaba, etik olarak olabildigince kucuk gosterdik ama suistimale acik sanki.
    Genel olarak Amerikali'lar nasil yaklasiyor buna?
    Bir de acik konusmak gerekirse cocuk var ve biz 2.5-4k arasinda return aliyoruz genelde. Gelirimiz ise yasama sinirinda 🙂


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

115
Çevrimiçi

41.0k
Kullanıcı

4.4k
Konu

426.2k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum