Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Arkadaşlar merhaba, bu konu hakkında çok araştırma yaptım fakat çoğu kaynak ingilizce olduğu için çok fazla bilgi sahibi olamadım. Forumda bu mesleği hali hazırda Amerika'da yapan bir abimiz/ablamız varsa bilgi verebilir mi? Ya da benim için ingilizce kaynaklardan göz gezdirip bilgi verecek? Şimdiden teşekkür ederim 🙂


  • @ozgurke Merhaba, bende senin gibi DV2020 sürecini beklemekteyim ama DV2019 için sanki çıkacakmış gibi gidince neler yapılabilir listesine tır şöförlüğünü eklemiştim. Tır şöförlüğü için Commercial Driver's License (CDL) ihtiyacın var. Bu lisansı almak için Trucking School olarak geçen kurslar var, Süresi eyaletlere göre değişebilir ama bulduğum kaynaklar 3 ila 6 hafta arası olduğunu gösteriyor. Ücretleri tam hatırlayamıyorum ama 3000$ - 7000$ bandında sanırım. Bunun dışında büyük şöför ihtiyacı olan firmalar senin kurs masrafına karşılık çalışma sözleşmesi düzenliyor. Örneğin seni CDL lisansı için kursa gönderiyor ama o firmada 2 yıl çalışacaksın gibi. Tabi dediğim gibi bilgiler tamamen Türkiye içerisinden yapılan araştırmalar ile oluştu ve kesin olarak doğrudur diyemem. Umarım orada yaşayan arkadaşlar daha net bilgi verir.


  • Uzun yoldan korkmuyorsan aylık 8000-10000 kazanabilirsin. Şöyle ki bu işler de sabit maaş 3000 dolar civarı bunun yanında birde gittiğin mil başına 50-70 cent arası ücret alıyosun.


  • @iacar Değerli bilgiler için teşekkür ederim. Bende aşağı yukarı aynı bilgilere ulaşmıştım, fakat firmaların kurs ayarladığını duymamıştım güzel bir uygulama sanki. Buradan ulaşabileceğimiz bilgiler kısıtlı, umarım bu tecrübeyi deneyimlemiş arkadaşlar çıkar.

    @maranty Uzun yoldan korkum yok bu işin gerekli şartlarını, nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini kavrayamadım henüz. Hayat bir gün o direksiyona oturtursa en doğudan en batıya sürerim büyük ihtimal 🙂


  • Selamlar. Ben box truck soforlugu yapiyorum. Fakat semi truck soforlugu yapan arkadaslarim var. Ben de bu isi yapmayi dusunuyorum ileride. Size detayli bilgiler vereyim. A dan z ye yapilacaklari vs anlatmaya calisayim.

    Commercial driver's licence (CDL)
    Bu licence in 3 cesidi var. A B C olarak.
    A: semi truck (turkiyede tir dedigimiz onde cekici arkada trailer olan) kullanabilmek icin buna ihtiyacimiz var. Cekicinin agirligi 26000 pound dan fazla ve trailer in agirligi da 10000 pound dan fazla ise bu class a ihtiyac duyariz.

    B: bu da straight truck (kamyon) dumb truck ya da cekicisi 26000 pounddan, traileri da 10000 pounddan hafif kombine araclar icin gerekli. Yollarda goruyorum. Bildigimiz pickup kamyonetlerin arkasina trailer baglayip araba cekenler falan oluyor. Tahminen bunlar icin gerekli. (Kesin bilgi degil bilen dogrularsa seviniriz)

    C: bu da 26000 altindaki araclar icin. Bununla 16dan fazla yolcu tasiyabiliyorsunuz. Otobus icin diyebiliriz.

    CDL nasil alinir?
    CDL gereksinimleri eyaletten eyalete degisiklik gosterebiliyor. Ornegin floridada normal surucu belgenizi aldiginiz anda CDL icin sinava girebiliyorsunuz. Rode island eyaleti 2 senelik normal ehliyet istiyor gibi. Bunun icin bulundugunuz yahut yasamayi planladiginiz eyalete bakmanizi oneririm. Genelde insanlarin floridaya gelip aldigina sahit oldum. Florida CDL okullarinin cenneti desem yeridir. 🙂

    Once yazili sinavlari gecmeniz lazim.

    General knowledge
    Air brake
    Combined vehicle

    Bu uc endorsement CDL class A icin minimum girmeniz gereken sinavlar. Bunun disinda eger tehlikeli madde tasiyacaksaniz HAZMAT (HAZardous MATerials) ya da ham petrol cekecekseniz tanks de almaniz lazim. Yapacaginiz ise gore bu endorsement leri tek seferde almanizda fayda var.

    Yazili sinavlari icin ingilizce almaniz gerekiyor. Baska dilde alamiyorsunuz. Tercuman da (floridada) verilmiyor. Bu sinava hazirlik icin google playde ve apple store da 'cdl prep' isminde bir uygulama var ucretsiz. Bunu onerebilirim. Birsuru uygulama var aslinda. Ben bunu kullaniyorum. Buradan calisip girebilirsiniz.

    Gelelim bu uc sinavi gectiniz. Size bir permit veriyorlar. Bu permit (CLP) ile yaninizda CDL olan biri olmak kaydiyla artik tir surebilirsiniz. Gecerliligi 180 gun. Bu zaman icinde road test almaniz lazim.

    Road test
    Road test de eyaletten eyalete hatta eyalet icinde sinav yerleri arasinda bile degisiklik gosterebiliyor. Pre trip inspection (surus oncesi kontrol) ve sonrasinda sinav yerinize gore cesitli parklar yapiyorsunuz.
    Bunlari anlatmam zor olacagi icin faydali videolar vermeyi uygun buldum.

    Pre trip inspection


    Parallel parking blind side (sag taraftan paralel park)

    Parallel parking driver's side

    Alley dock (turkcesini bilmiyorum ama depolara yanasirken kullaniliyor)

    Isin bu kisminda truck school devreye giriyor. Zorunlu mu? Hayir degil. Gitmekte fayda var mi? Tamamen size bagli.
    Eger bir tanidiginiz yoksa, cdl i aldiginizda isiniz hazir olmayacaksa gitmemeniz is bulma imkaninizi zora sokar. Buyuk firmalar truck schoola gitmeyen yeni suruculere is vermezler. Kendi arkadasiniz vardir yaninda calisacaksinizdir o zaman sikinti yok. Bazi firmalar belli bir sure isten cikmayacaginizi taahhut ederseniz sizi permitiniz ile ise alir. Egitiminizi verir, road testinizi gecer cdl inizi alirsiniz ve ise baslarsiniz. Bu firmalar cok buyuk paralar ile baslatmaz.

    Biraz da trailer cesitlerinden bahsedelim.

    Dryvan: kuru yuk tasinan trailerlar. Bununla tehlikeli madde de tasiniyor. Hazmat endorsement olmasi sarti ile.
    Reefer: bunlar da sogutmali trailerlar. Sebze meyve et vs tasinir. Truck stoplarda bunlar yaniniza park etmesin istersiniz. Gece boyunca car car car tir sesi duyarsiniz. Soforler tarafindan genelde nefret edilir 🙂
    Flatbed: arkasi acik trailerlarin duz olani. Bununla kapali kasalara sigmayacak yukler tasinabiliyor. Bunlarin zorlugu yukleri ayri ayri baglamaniz lazim. Yuke gore tarp denen brandalar sarmaniz lazim. Biraz daha mesakkatli is.
    Stepdeck: flatbed gibi acik. Fakat cekicinin lastiklerinin bitiminde yere daha yakin sekildedir. Avantaji flatbed in yukseklikten dolayi alamadigi yukleri alabilir. Ozellikle ny bolgesi icin alcak kopruler truckerlar icin ciddi problem. Bu sayede gecmek daha kolay.
    RGN: bu da stepdeck gibi fakat daha da yere yakin. Bildigim kadariyla yere en yakin trailer cesidi. Car hauler lar da baya yakin.
    Tanker: biliyosunuz 🙂
    Car hauler: bunlar degisiklik gosteriyor. Bir cekicinin de uzerine bir araba alabilenler var. Bir de normal cekicinin arkasina takilanlar var. Bunlar hakkinda detayli bilgim yok. Ama gecmiste yapan bir arkadasim var. Tavsiyesi uzak durun 🙂

    Biraz da isten bahsedelim.
    Local: kisa mesafe. Bu sekilde aksamlari evinizde olursunuz. Bence evli cocuklu bireyler icin en uygun secenek budur.
    Otr(over the road): bizim dilimizde uzun yol soforu. Uzun yol soforleri eve en erken 7 8 gunde gelir. Bu trucklar sleeper denen yatakli trucklardir. Lokal icin evli cocuklu bireyler dedim ama bunda da calisan evli cocuklu bireyler var. Tamamen tercih meselesi. Insanin evinden ailesinden ayri kalmasi zor is. Respect!
    Owner operator: firmalar kendi cekicisi olan suruculeri daha yuksek ucretlerle calistirir. Kendi isinizin patronu olmazsiniz da yari patron olursunuz diyelim. Bir muddet tecrube edinmeden yapilmasini onermem. Hele finance ile alacaksaniz truck dealerlar size zaten truck vermez tecrubesiz oldugunuzu gorduklerinde.

    Trucker's life
    Gelelim sofor hayatina. Lokal icin konusmayacagim. Fakat uzun yol soforlugu gercekten zor is. Gece gunduz yoldasiniz. Truck stoplarda ucretsiz dus imkani var. Laundry var. Tv izleyebileceginiz bir alan var. Fakat sosyal hayatinizdan ciddi feragat ediyorsunuz. Ben de uzun yol soforlugu yapiyorum. Genelde tasidigim yukler 900 1100 mil arasi. 16 17 saat en az surus surem 24 saat icinde. Tam uykum gelir yatarim 1 saatcik uyuyayim diye. tak dispatcher arar nerdesin lokasyon bildir. 🙂
    Tabi bu zorluklar hafta sonu gelip banka hesabiniza paycheck iniz yattiginda yerini rahatlamaya birakmiyor degil 🙂

    Kazanclari belirtmedim. Cunku cok degisken. Bu islerde haftada 1200 yapan da var 3000 5000 yapan da. Bu size bagli. Bi doktor bi muhendis degilseniz kendi isinizi yapmiyosaniz ya da kisaca ayda 4 5 bin kazanmiyorsaniz bu isi
    dusunebilirsiniz. Kalkip da bi yazilimciya gel trucker ol denmez.

    Bu arada ingilizceniz yoksa cdl almaniz cooookkk zor. Pre trip inspection da ingilizce sorulara maruz kalacaksiniz mufettis tarafindan.

    Unuttugum birsey kaldi mi bilmiyorum. Sormak istediginiz birsey olursa sorun. Ben bilmesem de trucker arkadaslara sorar ogreniriz 🙂
    Louisiana'dan sevgiler. 🙂


  • @cannavaro1903 O kadar güzel yazmışsınız ki mesajı okurken kendimi işin içinde hayal ettim. Bilgilerde gerçekten çok faydalı kendi adıma çok teşekkür ederim. Ayrı bir soru Türkiye'de tırın içine dahi binmedim. Oyunlardan az çok bilgi sahibi oldum. Siz Türkiye'de bu işi yaptınız mı? Yapmadıysanız başladığınız da zorlandığınız konular neydi?


  • @ozgurke http://www.txdmv.gov sitesinde ayrıntılı pdf dosyası var gerçi sadece texas eyaleti için...indirip inceleyebilirsiniz faydalı olur.Bazı rahatsızlıkları olan insanları kabul etmiyorlar mesela (diyabet,tansiyon,kalp) uyuşturucu geçmişi olanın hiç şansı yok açıkça belirtmişlerdir. Alkol kullananlar da buna dahil ama mutlaka limiti vardır.Cdl okullarını ciddiye alıyorlar bu programlardan mezun olanların kardeşimizin dediği gibi şansı yüksek tercih ediliyorlar Youtube'da kanallar var Birtanesi smart-tracking.com sorulara video ile cevap veriyorlar.Okul meselesine dönecek olursak türkiyeden yaptığım araştırmalara ve abd deki arkadaşlarıma göre en iyi okullardan biri cr england sitesi www.crengland.com bu hafta sonu mail atıp ayrıntı isteyeceğim okuldan...ve mutlaka bu konuda adının anılmaya gerektiğini düşündüğüm fatih kardeşimiz var youtube da kanalı var oldukça başarılı her bilgiye ulaşmak mümkün kanalının adı turk trucker
    Sanırım bu günlerde kendisi istanbulda yeni bir şeyler buldukça yazarım
    Saygılar...😀


  • bide burası var


  • @cannavaro1903 Valla üstad ansiklopedi gibi döktürmüşsün ve ancak bu kadar güzel açıklanabilirdi. Yazına emeğine sağlık. Bu green card çekilişi başlarken daha kayıt bile olmadan insanlar gidip neler yapıcam yada yapabilirim diye aramalara başlıyor. Bu tırcılıkta onlardan birisiydi diye düşünmüştüm ama anlaşılan gittikten epey sonra yapılabilecek bir işmiş 🙂 hayırlısı bakalım. Tekrar teşekkürler.


  • @ozgurke Ben mesleğimle çok alakasız olmasına rağmen hobi olarak tıra takılıyorum bazen, ama uzun yol değil, şehir içinde şu hafriyat tırlarından, yani 2-3 haftada 1 yada 2 sefer kadar kullanıyorum ama feci zevkli birşey benim için. Sürekli yapsak belki bu kadar güzel görünmez ama napim seviyoru ya 🙂 Benim için tek zorluğu trafikte oluyor, oda diğer sürücülerin bilinçsizce kör noktanıza gelmesinden, ama USA'da burunda ki aynalar sayesinde o kör noktada aşılıyor sanırım.


  • @ozgurke dilimiz dondugunce yazmaya calistik 🙂 trde bu isi yapmadim. Dugun fotografcisiydim. Hayatinda araba bile kullanmamis birisi bile bu isi yapabilir. Fakat tabiki bu is gercekten cok ciddi bir is. Surekli trafiktesiniz, ve altinizda 80bin poundluk (maksimum yasal agirlik) bir aleti yonetiyorsunuz. Bu sorumluluk gerektiriyor. Kurallara riayet etmeyi gerektiriyor. Kendi isinizi yaparken digerlerinin yapabilecekleri muhtemel hatalari da ongorebilmelisiniz. Yapacaginiz kural hatalarinin federal suclar kapsamina girecegini bilmelisiniz. Gerekli egitimleri aldiktan sonra yapamamaniz icin hicbir sebep yok.

    Basladigimda zorlandigim konularin basinda uzunluk birimleri geliyordu. Navigasyon 400 feet sonra saga don diyor. Ulan 400 feet ne kadar uzaklik falan derken geciyosun cikisi. Hadi dolan oteden ya da yeni guzergah buldu navigasyon yol uzadi falan. Ondan sonra uzun yoldasin. 16 saat araba kullaniyosun. Son 50 mil e girdin. Yol bitmiyor. 🙂 Hadi oglum hadi aslanim falan ite kaka bi sekilde bitiyor ama iste psikolojik olarak bitmek bilmiyor. Laredo texas da araba bozuldu. Tamirci bulamadik haftasonu. Parcacidan aldim kendim degistirdim. Her tarafim kir pas icinde kaldi. Ekstra tamir parasi aldim tabi. 🙂 Zorluk olmayan meslek yok. Her meslekte birseyler olacak. You have to deal with it. 🙂

    @iacar estagfurullah ustad falan degiliz daha 2 3 aylik cicegi burnunda soforuz. Nice ustalar varken bize dusmez. Bildigimizi paylastik sadece. Yapilabilir tabiki. Ama dedigim gibi cocuk oyuncagi degil bu is. Ciddiyet gerekiyor.

    @bmrc evet drug testi unutmusum. Drug testten gecmek gerekiyor. Bir de hatirlamisken. Daha onceden trafik cezaniz var ise insurance cok yuksek cikacagindan firmalar size is vermekten kacacaktir. Trafik cezasi yememeye ozen gostermelisiniz. Bu cok onemli bir konu.


  • A ehliyeti gerektirmeyen uzun yol tasima isi hakkinda (box truck gibi) bilgilerinizi paylasirmisiniz? Su an B ehliyetim var, A 'ya yukseltmek; okul, sinav vs. zaman alacak.
    Load boards lardan mi is buluyorsunuz yoksa anlasdiginiz brokerlar mi var?


  • Truck driving notları temin ettim bakmak isteyen arkadaşlar olurbelki ama pdf dosyaları nasıl yükleyeceğim bilemiyorum öğrenince buradan paylaşıcağım


  • Arkadaşlar. indeed.com sitesinden CDL driver olarak aratabilir. İş olanaklarını ve ücretleride görebilirsiniz. Houston/ TEXAS da CDL kursları hakkında bilgisi olan var mı?


  • @i-e-e evet houston da houston community college in truc driver okulu var hafta sonları gece yada tam zamanlı okula gidebiliyorsunuz......Bu okullarin fiyatları 10k ya kadar olabiliyor ama burası $3500 fiyat veriyor...gündüz tam zamanlı devam ederseniz 6 hafta sürüyor haftasonu devam ederseniz 12 hafta

    https://www.hccs.edu/continuing-education/departments/transportation/truck-driving/
    Burdan inceleyebilirsiniz
    Ayrıca dallas ta rc england var iyi okula benziyor ama fiyatlı


  • Bu pdf dosyalarını ekleyebiliyormuyum nasıl yapacağım acaba...ders notları var arkadaşlara faydası olurdu....


  • Gidildiğinde yapılabilecek en iyi iş belkide maaşa bakıldığında. Kısa sürede ehliyeti alıp yapılabilir.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @bmrc Amerika'da Tır Şoförlüğü? içinde söyledi:

    Bu pdf dosyalarını ekleyebiliyormuyum nasıl yapacağım acaba...ders notları var arkadaşlara faydası olurdu....

    [email protected] adresine gonderin isterseniz, ben box hesabina yukleyip linki buraya eklerim.


  • @crazycells tamamdır en kisa zamanda göndereceğim Teşekkürler


  • @maranty tir soforlerinin aldigi ücretler eyalete göre değisiyormu? Sizin bu vermiş olduğunuz rakamlar hangi eyalet içindi?


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

99
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum