Merhabalar.Eylül 2022’de J1 vizesiyle Amerika’ya geldim. 6 ay sonra, Mayıs 2023’te J1 vizesini turist vizesine (B2) çevirmek için başvurdum. Ancak, J1'den J1’e statü değişikliği başvurduğum için 8 ay sonra red mektubu aldım. 2024 Ocak ayında gelen mektupta, 180 gün içinde Amerika’yı terk etmem gerektiği yazıyordu ve ben de 1 Haziran 2024'te Türkiye’ye döndüm.
Şu an kafamı karıştıran birkaç soru var:
180 gün kuralı: J1 statüsünden turist statüsüne geçiş başvurum Mayıs 2023’te reddedildi ve 2024 Ocak’ta terk etmeme karar verildi. Bu durumda, askıdaki 8 aylık sürem 180 güne dahil oluyor mu, yoksa red aldıktan sonra kalan 180 gün mü geçerli sayılıyor?
2 yıl kuralı: J1 vizesindeki statü değişikliği sırasında waiver (feragat) başvurusu yapmadım ve arkadaşım da aynı şekilde waiver başvurusu yapmadan turist vizesine geçti. 2 yıl geri dönüş yasağı (2-Year Home Residency Requirement) için, Türkiye’ye döndüğüm tarih mi esas alınır yoksa statü değişikliği tarihi mi? Yani, bu 2 yıl Türkiye'de yaşama zorunluluğu döndüğüm tarihten itibaren mi geçerli olacak?
Bir sonraki turist vizesi başvurusu: Statü değişikliği başvurusu 2023 Mayıs’tan 2024 Ocak’a kadar askıda kaldığı için vize başvurusu zamanlaması hakkında kafam karıştı. Bir sonraki turist vizesi başvurumu ne zaman yapmam daha sağlıklı olur?
Tecrübeli ya da bilgisi olan kişiler yardımcı olursa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler!







KKTC Dışişleri Bakanlığı
Turist vizesi bile alamıyoruz maalesef. Önden bi görsek de Gc çıkarsa yaşayabilir miyiz birazcık bilgimiz olsaydı. Üstelik merak ettiğimiz bir ülkeyi yaşadığımız ülkenin ekonomik, siyasi vb. problemleri yüzünden görememek çok acı. Almanya'dan B1/B2 denemeyi düşünüyorum. Daha önce Türkiye'den red aldım. Neden kendi ülkeden başvurmadın derlerse hem red aldığım için bekleme süresi, hem ziyaret ettiğim kuzenimin de Abd seyahati düşünmesi sebebiyle Almanya'dan başvuralım burada o kadar beklemeyiz ve beraber gidelim demesi ne kadar tatmin edebilir muallak. Tecrübe edinen olursa paylaşması hepimiz için bir fikir oluşur.



