@avar Emre Bey'in söylediği gibi. Bu sene psikolojik eziyet gördük maalesef. Dv2022 ile kazandığımızda; Dv2021'den deneyimli arkadaşlar şunu diyordu :
"Şanslısınız. Siz mutlaka mülakat alırsınız. Artık büyükelçilikler açık."
Dv2022 tam bir eziyete dönüştü. 2021 Ekim, Kasım, Aralık'ta iki elin parmaklarını geçmeyen sayıda mülakat dağıtıldı. İlk buluşmada Yekta'yı hepimiz dualarla ağırladık. Şubat'ta Mart için 350 civarı dağıtım olunca "tamam, iki tane daha bundan dağıtılsa hepimiz gidiyoruz." dedik. Ha şimdi bakınca 1 tane bile dağıtılsa çoğumuz gitmiş olacaktık. Bir daha o sayılara ulaşılmadı. Ayrıca dağıtımlar adaletsiz yapıldı. Ds-260 gönderimine göre dağıtılması düşük numaralılara adaletsizlik olurken, Mayıs submit bitince başa dönmesi de Ds-260'ta sırası gelenlere adaletsizlik oldu. Hoş, başa da dönmedi. Rastgele bir blok seçip ona gönderdiler. Bu da birçok insana adaletsizlik demek. Diğer konsolosluklar en azından cevap dönerken, resmi bir açıklama yaparken, tweet yazarken; Ankara hep kayıtsız kaldı. 15 ay hayatımızı erteledik, ertelediğimizle kaldı. Dv2022 bir çoğumuza psikolog masrafı olarak döndü. "Keşke çıkmasaydı" diyecek noktadayız. En azından hayatımıza devam ederdik. Bir yılda işe daha fazla odaklanıp belki terfi alırdım. Belki aşık olur, ciddi bir ilişki yaşayıp evlenirdim. Belki evime almayı ertelediğim o kadar eşyayı alırdım. Kendime "yük olmasın" diye yapmadığım alışverişleri yapardım. 166xx numaralı seçilen olarak mülakat dağıtımları sıralı yapılsa, atıyorum 155xx'te bitse; "kısmet değilmiş, sıram gelmedi" diyebilecektim. Ama dağıtım şeklinin adaletsizliği insanı ayrıca üzüyor. Ha bu 26K arkadaşlarımızın gitmesine sevinmedik anlamına gelmiyor tabii ki. Bilakis, çok sevindiğim arkadaşlar oldu. Bir kısmımızın arkada kalacağı belliydi ama en azından %80 oranlara çıkmaları gerekiyordu.
Dv2023 talihlileri için "şanslılar" diyen arkadaşlarımız var. Ben katılmıyorum. Ankara backlogta bekleyen vizelerin (yanlış hatırlamıyorsam) %25'ini eritmiş. Eee Dv2023'te de bu backlog olayı devam edecek demek ki. Üstüne Dv2022 sonrası Dv2023 kazananları erkenden Ds-260 formlarını doldurdular. Adil olan CN'ye göre mülakat dağıtılması olacak. Ya da rastgele "çekiliş içinde çekiliş" yaparak mülakat dağıtmaya devam edecekler.
Dv2023'e başvurmamıştım. İki etken vardı. 1- 2022 ile gideceğime çok inanıyordum. Bir yerde hayatta şansım dönecekti, o gün bugündü. 2- Bir kişi dahi olsa kimsenin hakkını yemek istemedim. Sonuçta ben katılmadığımda katılanların şansı çok az da olsa daha fazla olacaktı.
Pasaport şartı olmaması dolayısıyla şans çok daha düşük. Ama hadi Dv2024'e başvurdum, kazandım diyelim. Numaram da 22xxx oldu. Eee yine sancı çekeceğim. Formu muhtemelen o gece, olmadı ertesi gece dolduracağım. Ama yine sancı çekeceğim. Haliyle bundan sonraki DV süreçleri için şansımın çok çok az olduğuna inanıyorum. İnsanlarda genel olarak böyle bir şevk kırılması var ve bu çok doğal.