Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐

    Herkese selamlar,

    Konusunun acilmamis olmasina cok sasirdim. Hevesli bir potansiyel kampci olarak ben acayim dedim. 🙂

    Chicago'da yasiyorum. Su siralar YouTube'da izledigim bi kac kanal sebebiyle kampciliga inanilmaz merak saldim. Fakat kampciliga dair en ufak bir bilgiye sahip degilim. Aramizda mutlaka daha once kampcilik gecmisi olan, ya da hala yapmakta olan kisiler vardir diye dusunuyorum.

    AMERIKA BIRLESIK DEVLETLERI'NDE;
    Kamp nasil ve nerelerde yapilir?
    Yabani hayata karsi nasil onlem alinir? (Ozellikle geceleri ayi, kurt, vasak, cakal, rakun ziyaretlerine karsi)
    Yaz ve kis aylari icin gerekli kamp ekipmanlari nelerdir?
    Arazide istedigimiz yere cadir kurabilir miyiz?
    Kampta yemek nasil ve ne sekilde pisirilmelidir?

    Ve benim aklima gelmeyen, ancak sizin bahsetmek istediginiz bir cok soru hakkinda bizleri aydinlatabilirseniz ben dahil bir cok kisiyi eminim cok mutlu edersiniz. Simdiden tesekkurler! 🙂

  • ⭐⭐⭐

    @edelweiss, içinde söyledi: ABD'de Kampcilik

    Herkese selamlar,

    Konusunun acilmamis olmasina cok sasirdim. Hevesli bir potansiyel kampci olarak ben acayim dedim. 🙂

    Chicago'da yasiyorum. Su siralar YouTube'da izledigim bi kac kanal sebebiyle kampciliga inanilmaz merak saldim. Fakat kampciliga dair en ufak bir bilgiye sahip degilim. Aramizda mutlaka daha once kampcilik gecmisi olan, ya da hala yapmakta olan kisiler vardir diye dusunuyorum.

    AMERIKA BIRLESIK DEVLETLERI'NDE;
    Kamp nasil ve nerelerde yapilir?
    Yabani hayata karsi nasil onlem alinir? (Ozellikle geceleri ayi, kurt, vasak, cakal, rakun ziyaretlerine karsi)
    Yaz ve kis aylari icin gerekli kamp ekipmanlari nelerdir?
    Arazide istedigimiz yere cadir kurabilir miyiz?
    Kampta yemek nasil ve ne sekilde pisirilmelidir?

    Ve benim aklima gelmeyen, ancak sizin bahsetmek istediginiz bir cok soru hakkinda bizleri aydinlatabilirseniz ben dahil bir cok kisiyi eminim cok mutlu edersiniz. Simdiden tesekkurler! 🙂

    Bu arkadaşların bir kaç kamp videoları var. Sorularının hepsine cevap olur mu bilemem ama zevkle izleyeceğini tahmin ediyorum.


  • @edelweiss Selamlar,

    Sorduğunuz soruların her birine yeni bir başlık açılsa yeridir 🙂
    kısaca cevap verilemeyecek sorular, hepsi çok detaylı.

    Öncelikle kampın da birkaç farklı türü var, detaylara girmeden ayıracak olursak camping alanlarında yapılan kamplar diğeri ise wildcamping denen tesis olmadan yapılan kamplar, ilkinde bir tesise gidiyorsunuz, tuvaletleri duşu, hatta restoranı bile olabiliyor, ikincisinde ise tamamen doğadasınız, malzemelerinizi ya kendiniz getireceksiniz ya da doğadan temin edeceksiniz.

    Daha önce hiç kamp yapmadıysanız ilk baştan çok yüksek meblağlar harcamanızı önermem, eğer imkan varsa ödünç (uyku tutlumu kişisel olduğu için sadece onu alabiirsiniz belki) malzeme ile ilk kamp denemenizi gerçekleştirmeniz olur. Keyif alıp almayacağınıza bakarsınız. Ben kamp yapabilmek için çalışıyorum desem yeridir, eşimle balayımız için california'ya gelmiş orda bile kamp yapmıştık. Ancak bazı teşvik ettiğim arkadaşlarım hiç beğenmediler ve bir daha gelmediler.

    Bölgenizde kışlar oldukça soğuk olduğu için ilk kampınız için nisan-mayıs ayını beklemeniz de yine mantıklı olabilir. Tabi bunların hepsi insanların genel yaklaşımına göre verdiğim öneriler, sizin içinizde bir kamp çılgını yatıyor ve bunu görebiliyorsanız, tamamının tersi de yapılabilir 🙂

    Türkiye'de maalesef hiçbir kural kaide yok, veya bunu kimse uygulamıyor, bilinen kamp yerlerine gittiğinizde çöpten geçilmiyor. Gittiğimizde bu sorumsuz insanların attığı çöpleri de toplayabildiğimiz kadar topluyoruz. ABD'de ise her parkın kendine göre kuralı var, daha önce kendi şahit olduğum veya duyduğum enteresan kurallardan bazıları; trail'den en fazla 5m uzaklaşarak çadır kurabilmek (doğal yaşamın zarar görmeye başlaması nedeniyle yeni getirilen bir kuraldı), doğal parkın dışından getirilen odunların yakılamaması (böcekler vs gibi canlıları korumak için, ormanın kendi ağaçlarını yakmak serbestti), ateş yakmanın yasak olması (bu da genelde kurak eyalet parklarında ve en kuru mevsimlerde olan bir kural). Bu sebele gitmek istediğiniz alanın kurallarına münferiden bakmanız gerekecektir diye düşünüyorum.

    Kamp malzemeleriyle alakalı spesifik sorularınız varsa daha detaylı yardımcı olabilirim.
    Şimdiden iyi eğlenceler.


  • ABD'de her yerde kamp ve benzeri faaliyetler icin gerekli malzemeleri satan ve/veya kiralayan yerler var. Recreation centers diye aratirsaniz Google'da size yakin olanlari bulabilirsiniz. Buralarda ister indoor isterse outdoor faaliyetleriniz icin gerekli malzemeleri temin edebilirsiniz. Kamp yapmak icin gerekli camper (karavan) ve diger bircok malzemeler (cadir, kano, vb) buralardan temin edilebilir.

    Ayrica, eyaletlerdeki state parklarda, ozellikle gol ve varsa dag cevrelerinde, belirli kamp alanlari vardir. Buralarda kiralanabilecek kucuk kulubeler ve yine kamp malzemeleri vardir. Onceden arayip veya bazen online olarak reservasyon yapabilirsiniz. Tabii ki tatil donemleri icin daha erkenci davranip, cok onceden ayarlamalar yapmaniz lazim.

    Birde kamp ve avcilik malzemeleri satan storelar var. Buralardan da her istenilen malzeme satin alinabilir. Bazilarinin kiralama servisleri de var, Bizim buraya yakin birkac yer:

    https://www.rei.com/stores/christiana.html

  • ⭐⭐

    @volkanu

    O zaman daha spesifik uc soru ile baslayayim 🙂

    Bahar - yaz aylari icin

    1. Bushcraft bicak,
    2. Cadir (Mummmmmkunse kolay kurulumlu, onlarca cubukla ugrasmak istemiyorum, lutfennn!! 😃 )
    3. Uyku tulumu

    Onerisine ihtiyacim var. Cadir konusunda yaklasik 2mt boyum oldugunu goz onune alirsaniz cok sevinirim. 🙂

    Bicak konusunda Morakniv Bushcraft aldim ama bicak kismi cok ufak geldi, elim buyuk oldugu icin de grip tam oturmuyor avcumun icine. Onerileriniz varsa lutfen paylasin 🙂


  • @edelweiss Bıçak konusunda amerika derya deniz 🙂
    Ben bahco'nun laplander modelini kullanıyorum bushcraft vari işler için. Morakniv'de çok iyi markadır. Ancak elinize küçük gelmesi konusunu bilemedim, genelde bıçağın ayna boyu belirtilir sapların boyu olup olmadığını bilmiyorum açıkçası.

    Çadır konusunda da Kolay kurulum çadırları tavsiye etmem, ilk açılışta çok kolay açılıyor ama hem toplaması dert, hem de birkaç kullanım sonrasında şekli bozuluyor.
    Polleri gözünüzde büyütmeyin, eliniz alışınca hiç uğraştıran bir şey değil, benim şuanki çadırımda 3 pol var ve tek başıma kurmak 7-8 dk sürüyor. Çadırda bir diğer önemli nokta kişi sayısına dikkat etmek, üzerinde yazan kişi sayısı balık istifi şeklinde kaç kişi sığacağını belirtir, yani 3 kişilik diyorsa 2 kişi ancak rahat eder, hatta sizin boyunuz da uzun 2 kişi gidecekseniz 3+1 veya 4 kişilik olanlardan tercih edin.

    Türkiye piyasasında Husky markasını severek kullanıyorum, ancak oralardaki markalara hakim olmadığım için marka model önerisinde bulunamayacağım.

    Uyku tulumu özellikle soğuk havalarda en en önemli unsur, iyi bir uyku tulumunuz varsa çadıra bile gerek kalmadan uyuyabilirsiniz, ilk etapta sadece yazın kamp yapacağım diyorsanız "comfort" derecesi 4-5 C sıcaklığa gelen bir tulum iş görecektir. Kışın da iş görsün derseniz daha düşük dereceli tulumlar almak lazım ancak bunlar yazın hiç iş görmüyor, içine girmiyeyim üzerime sereyim deseniz bile çok sıcak geliyor, o yüzden ilk etapte sadece baharlık bir tulum almak daha mantıklı olabilir.

  • ⭐⭐⭐

    Çok uzun yıllar offroad ve kamp yapmış biri olarak bir kaç tavsiyede bulunayım:

    1- Daha önce hiç kamp yapmadıysanız, internetten kimsenin tavsiyesi ile hiç bir malzeme almayın. Özellikle de çadır vs pahallı malzemeler.
    2- Okuyarak, internetten araştırarak falan hiç bir malzeme almayın.
    3- Daha önce hiç kamp tecrübeniz yoksa özenip de tek başınıza kampa çıkmayın.
    4- Acemiyseniz tek başınıza kampa çıkmayın
    5- Beraber gideceğiniz kişi veya kişiler de kamp tecrübesine sahip değilse >> Gitmeyin.

    Doğayı ve doğal/vahşi hayatı hafife almayın! Doğada çok aciz ve tehlikede kalabilirsiniz. Doğanın şakası yoktur!

    Kamp ve doğada yaşam tecrübesi çok zevkli, çok eğlenceli olduğu kadar çok tehlikelidir de. Öğreneceğiniz çok şey vardır ama bunları internetten, sağdan soladan okuyarak, tavsiye alarak öğrenemezsiniz. Balta ve bıçak vs kullanmayı kendiniz öğrenmeye çalışmayın, size doğru kullanımı göstermesi için tecrübeli kişilerden yardım isteyin. Dal, odun kseceğim diye baltayla kendi kolunu, ayağını doğrayanı gördüm!

    Öğrenmenin en doğru ve sağlam yolu ilk kampları tecrübeli kişilerle ve grup olarak yapmaktır. Bu gruplarla yeterince tecrübe kazanıp bilgilendikten sonra alın ne alacaksanız. Asla tek başınıza tecrübe kazanmaya çalışmak gibi bir hataya düşmeyin.

    Yaşadığınız yerde doğa sporları ve kamp grupları, kulüpleri muhakkak vardır. Gidin bunlara katılın. Sizi aralarına seve seve kabul edeceklerdir. Bu gruplardaki kişilerde çoğu zaman envai çeşit malzemenin yedeği olduğundan ilk kamp tecrübenizde bir çok şeyi sizinle paylaşacaklardır.

    İlk kampları bu tür gruplarla ve yancı olarak yapmanın çok büyük avantajları olacaktır.

    • Bu insanları iyi izleyin, çok şey öğreneceksiniz.
    • Bu insanların tavsiyelerini, hem de uygulamalı olarak göreceksiniz.
    • Hangi malzeme lazımdır, hangileri lüzumsuzdur, o pahalı bıçaklara gerçekten ihtiyaç var mıdır, onun yerine bu daha iyiymiş aslında gibi bir çok şeyi deneyimleyerek öğreneceksini,z. Kullanılanları gördükçe parça parça sizde ihtiyacınızı doğru olarak tedarik etmeye başlayacaksınız.

    Bir malzemenin kaliteli ve iyi bir marka olması sizin için de doğru malzeme olduğunu göstermez. Aslında çok kaliteli ve süper olan o çadır ve uyku tulumu belki de size ve sizin amaçlarınıza uygun değildir

    Doğada geçireceğiniz her dakikada, diğer insanlardan ve başınıza geleceklerden eşsiz tecrübeler edineceksiniz.
    Bu kamplara gide gele bilgi ve tecrübeleriniz arttıkça daha da keyif alacaksınız.
    .


Benzer Başlıklar

  • 9
  • 45
  • 5
  • 12
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

85
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum