Kredi Skoru / Credit History
-
Hic beklenmedik ve kolay sekilde TJ Max/Marshalls magazasi araciligyla kredi karti alisimizin enteresan kisa hikayesi...
6 aydir TD Bank'ten 1000USD'lik secure kart kullaniyor olmama ragmen, hem TD hem de hesabimin bulundugu diger banka olan Citizen's Bank gercek kredi karti basvurumu kredi gecmisinin cok kisa olmasi gerekcesiyle reddetti. Oysa kredi puanim 720!
Capital One 400USD limitli bir kart verdi ama yillik 75USD uyelik ucreti yuzunden kullanmadan iptal ettim. Yuh!Bizdeki eski Yeni Karamursel/Boyner tarzi department store olan Marshalls magazasindan esim ve oglum icin birseyler alip kasaya ulastik. Hintli teyze magazanin promosyon/indirim kartina basvurdugumuz takdirde aninda %10, daha sonraki alisverislerde %5 indirim alacagimizi soyleyince peki dedik. Ayak ustu sordugu sosyal guvenlik no, detayli adres, dogum tarihi vesaire gibi sorulardan zaten iskillenmistim. 10 dakika suren islem sonunda farkinda olmadan magazaya ait ama Mastercard'in gecerli oldugu heryerde calisan 2000USD limitli bir kredi kartina basvuru yapip onay almistik. Meger farkinda olmadan kredi karti basvuru yapmis teyze, biz aksandan dolayi anlamamisiz. Syncronicity bank'tan yollanan kart 5 gunde elime gecti. Her yerde kullaniyorum. Aklinizda olsun.
-
Benim merak ettiğim bir konu var;
Şimdi biz tüm maaşı elden alırsak ama kredi kartı alıp, su, elektrik, telefon, internet faturalarını düzenli ödediğimizde kredi skoru 6 ay zarfında oluşur mu?bu soru buranın değil ama ilgili;
Parayı elden aldığım halde kira ödüyorum, fatura ödüyorum bir süre sonra bana derler mi? senin gelirin yok nasıl ödüyorsun bunları diye? -
Bu ileti silindi! -
@cannavaro1903 bildiğim kadarıyla debit kartlar kredi puanına etki etmiyor.
-
@sChAdOw kredi kartinizin ya da department store kartlarinizin borclarini odediginiz surece kredi skorunuz olusmaya devam eder. Kredi skorunuz zaten kredi sahibi olduktan sonra olusur ve daha sonra harcamalariniza gore gelisir.
@cannavaro1903 online cikarilabilecek bir debit card'dan haberdar degilim. ABD'deyken vadesiz hesap acip, debit kart almaniz gerekecek. Ayrica sayin birol'un da dedigi gibi debit kartlar kredi puanina etki etmiyor.
-
@cannavaro1903 Kredi Skoru / Credit History içinde söyledi:
Birşey merak ediyorum. Amerikaya gitmeden debit card çıkartabiliyor muyuz? eğer evet ise bu kartla amazondan birkaç ay düzenli alışveriş yapıp para eklesek yine credit score a etkisi olur mu?
Debit kart icin banka hesabi, banka hesabi icin ABD'de ikamet adresi ve sahsen bankaya basvurmak gerekiyor. Ve herkesin soyledigi gibi debit kart ile credit history arasinda baglanti yok.
-
İzlediğim videolarda baştan kredi kartı çıkarılamıyor bir debit kart çıkarıp içine para koyup harcıyosunuz birkaç ay sonda kredi kartı çıkarabiliyorsunuz şeklinde yorumlar duyduğumu hatırlıyorum. bu yüzden sormuştum.
-
@cannavaro1903 Kredi Skoru / Credit History içinde söyledi:
İzlediğim videolarda baştan kredi kartı çıkarılamıyor bir debit kart çıkarıp içine para koyup harcıyosunuz birkaç ay sonda kredi kartı çıkarabiliyorsunuz şeklinde yorumlar duyduğumu hatırlıyorum. bu yüzden sormuştum.
Ona secure card deniyor. Evet ilk gelindiginde boyle yapmak lazim.
-
tamamdır mesele şimdi anlaşıldı teşekkürler :)
-
Peki soru şu: herhangi bir tip kredi kartını hangi kampanya olursa olsun elde ettiğimizde, harcama ve ödemelerle beraber kredi skoru başlar mı? Örneğin envai çeşit banka ve marka işbirliği yaparak ortak kartlar çıkartıyor. Örneğin: VakıfBank-WordCard, Miles&Smiles (THY) - GarantiBankası, CepteTEB-Bonus vb...
Marka-Banka işbirliklerine şu an aklıma gelmese de bir çok örnek var. Örneğin orada da bir mağaza da dağıtılırken görsek kredi kartı başvuru formu alıp doldurmalı mıyız? -
@caglaror Aldığınız kredi kartları kredi skorunuzu geliştiriyor. Fakat mağazalarda kredi kartına her başvurunuzda 20-30 puan gibi ciddi bir sorgulama puanı kesiliyor. Buna dikkat etmek gerekiyor diye okumuştum.
-
@iskenderp o sorgulama sanirim her zaman puani hafif dusuruyor, bankalardan yeni kredi karti alinca da ya da kendi kredi puaninizi yilda 1'den fazla kez kontrol edince de hafif bir dusme oluyor ama 20-30 puan bana cok gercekci gelmedi. Ayrica son zamanlarda pek cok banka, otomatik olarak kredi skorunu da gostermeye basladi.
-
@caglaror Tarif ettiginiz kadar yaygin birsey degil. Yukarida anlattigim olay sadece bir kez karsilastigim bir olay. Kredi karti niteliginde olan tum kartlar kredi gecmisi olusturmanizi sagliyor.
-
@iskenderp Her onune gelen kredi kartina basvurmak akil kari degil, bu dogru ama 20-30 puan degil olsa olsa 2-3 puan.
-
@caglaror Ben Amazon kredi kartı aldım. O zamana kadar kredi geçmişim 11 ay diye görünüyordu, yeni kartı alınca (11+1)/2=6 ay olarak göründü. Ayrıca sorgulama (hard inquiry) nedeniyle puanım 30 puan azaldı. Birkaç ay boyunca sadece 1-2 puan yükseldi. Ama 3-4 ay geçtikten sonra puanım 30 puan birden arttı. Yani ilk aylarda bir tane kartı düzgün kullanmak daha mantıklı olur.
-
Bu gün tam olarak ben de Amazon kredi kartı düşündüm. Çünkü yüklü bir alışveriş geçmişim var ve iyi müşteriye hemen kredi kartı verirler diye düşünüyordum. Ama alışveriş kampanyası bakımından en geçerli kart hangisi ise onu almak mantıklı gibi. Bir de ek olarak BoA TEB ile anlaşmalı olduğundan ona da önem vermek gerekecek. TR'den para transferi ihtimaline karşı...
-
Ben ayni ay iki bankaya basvuru yaptim, ikisi de reddetti, kredi puaninda sadece 2-3 puan dusus oldu.
@caglaror Amazon muhtemelen bir bankayla calisiyor ve onlar da sizin gecmis siparislerinize degil ABD'deki kredi gecmisinize ve skorunuza bakacak. Zira TR'deyken yillardir alisveris yaptigim Guitar Center'in taksit kartina basvurdum, arka plandaki Synronicity bank reddetti. Ayni Synronicity bank yukarida anlattigim TJ Max magasainda ayak ustu yaptigimiz basvuruyu onayladi. Yani you never know.
-
Bu bankaların risk analizleri beni deli ediyor. Benim kayınbiraderden lazım her birisine :)
Gelince deneyip göreceğiz. Biz sistemi çözmek istiyoruz ama sistem sistematik değil ki :) -
@caglaror Kredi Skoru / Credit History içinde söyledi:
Bu bankaların risk analizleri beni deli ediyor. Benim kayınbiraderden lazım her birisine :)
Gelince deneyip göreceğiz. Biz sistemi çözmek istiyoruz ama sistem sistematik değil ki :)Hic zorlamaniza gerek yok. Yapmaniz gereken cok net. Secure card denen hikaye. Yani mesela $1000 bloke ediyorsunuz. Ve o kadar limitli KK veriyorlar. Duzenli odemelerinizi yapiyorsunuz. Ben TD Bank'tan secure card aldim. 4. ayda BoA kredi kartiniz hazir diye mektup yollamaya basladi. Internet basvurusuyla $400lik secure olmayan normal kart verdiler. Buraya geldigimin 6. ayinda.
-
Ben ABD nin bankacılık sistemi ve araçlarını çok karmaşık buldum. Üstelik benim Türkiye'de alıştığım şeyler bakımından da çok geri. Ya da ben burada geride kalmış bir statüye sahip olduğum için böyle:))) Kredi kartı olayında ve kredi skoru geliştirme çalışmalarında çok dikkatli hareket etmek lazım. Bir kere en garipsediğim şey şu oldu: hala kredi kartı veya debit kart çektirmek istediğinde bazı yerlerde bankanın komisyon kesintisi yaptığını söylüyorlar. Hem de yüzde 3. Yahu bu Türkiye'de 1999'da bitti. Hem ev kirasını öderken hem arabayı ödeyecekken bu sorunu yaşadım. Bir ton itiraz ettikten sonra bankadan cashiers çek yazdırmak gerekti ancak öyle ödedim. Diğer yandan pin ve çipli kart kullanımına yeni yeni geçiyorlar. Online işlemler yalnız kart numarası ve kartın geçerlilik tarihiyle yapılabilecek kadar güvensiz vb vb.. Neyse bence sorun yok ve tüm bunlar benim bulunduğum eyalete özgü olabilir ama Türkiyenin bankacılık sistemi çok gelişmiş onu gördüm. Kısacası, bu durumların doğrudan kredi skoru ile alakası yok ama Türkiye deki gibi rahat davranmamak lazım hem sistem değişik hem de bankacılık işlemleri ve kartların çok büyük kısmı aidatlı. Hatta açtığınız hesaplar bile içinde belli bir para yoksa sizden hesap ücreti alabiliyor. Hepsini iyi öğrenmeden hareket etmemek, önceki postlarda tavsiye edildiği gibi tek bir kart alıp yavaş yavaş takılmak lazım.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
42
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.9k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum