@leyla-fasllıu Merhaba, anladigim kadariyla teyzeninizin yol arkadaslari gelemeyecegi icin siz ona refakat etmek amaciyla basvuracaksiniz, bu uygun bir gerekce olacaktir. Aciklamama izin verin, gezmeye seven birisinin burnunun dibinde dunyanin en turistik yerleri dururken ilk gezisine ABD'ye gitmesi akla cok uygun degildir, bu sebeple ABD vizesine basvururken uygun bir gerekce bulmak cok onemlidir. Benim de ilk vizem ve yurtdisi seyahatim ABD'ye oldu ve henuz 19 yasimda universite 1. sinif ogrencisiydim. Gerekce work&travel idi ve vizemi aldim.
Sizin de durumunuzu mulakat esnasinda tutarli ve sakin bir sekilde konsolosa aciklamaniz halinde vize almaya ihtimaliniz oldugunu dusunuyorum. ABD vizesi icin baska ulkelere onceden gerceklestirilmis seyahatler onemli olsa da 8 ulkeye gidip ABD'den ret alan da var 50 sene hicbir yere gitmeyip vize alabilen de, dolayisiyla bu isin bir formulu yok, tecrubelerimiz makul bir gerekce ile basvuru yapip mulakatta kendini aciklayabilenlerin vizeyi alabildigini gosteriyor.
Ablanizin durumuna gelince, aile bireylerinin vize durumuna iliskin elimizde gecerli ve dogru bir veri yok, ablasina ret verdik kardesine de verelim ya da ablasina vize verdik kardesine de verelim gibi bir yaklasim icerisinde olduklarini sanmiyorum; ancak benzer seyahat gerekcesi ve icerigine sahipseniz arada bir baglanti kurulma ihtimali cok yuksektir.
Ben size basarilar dilerim, mulakata iyi calisin ve su 3 soruya birbirini destekleyen ve birbiriyle tutarli yanitlar vermeye calisin: 1-) Neden gideceksiniz, 2-) ne is yapiyorsunuz, 3-) daha once yurtdisina ciktiniz mi?
Bence su anki yasiniz ve lise ogrencigi olmaniz 2. ve 3. soruya vereceginiz yanitlari son derece kolaylastiriyor, dezavantaji avantajiniza cevirmeye calisin.
Bol sans dilerim.

Turist vizesine başvuracakların işine pek yaramaz sanırım. Ama şunu söyleyebilirim, kafam fazlasıyla rahattı. Kendime şöyle diyordum, amaan vize vermezlerse de vermezler. Gider avrupayı gezerim ben de. Hakikaten bu kafadaydım. Vizeyi aldıktan sonra gelip bir ay kadar kaldım ve döndüm. Sonra yine gezmeye geldim ve derken bir şekilde statümü F1 öğrenci vizesine değiştirmeye karar verdim. Statü değiştirdikten yaklaşık iki yıl sonra da F1 aile spronsorluğuna dayalı green card a başvurmaya kadar verdim.
tabi gülme bulaşıcı bir şey bende gülüyordum ama neye güldüğümüzü bilmeden gülüyordum
Hayvan arkadaşım, "Gelirken getirmemi istediğin bir şey var mı?" diye sorduğumda, isteye isteye cevizli sucuk istedi
neyse ben artık vızeyı aldım ne kadar kolay bırseymıs derken adam durdu ve bana dediki. Sayın. Emrah bey sız daha once konsolusluga basvuru yaptınızmı ben hayır dedım adam durdu bır daha sordu hıc elcılıge basvuruda bulundunuzmu yok dedım adam bır daha sordu pasaportunuz calındımı yok dedım 2 dk durdu konsolusluk sonra bana dedıkı sayın. Emrah bey sız 2011 tarıhınde ankara elcılıgınde vıze basvurusunda bulunmussunuz ve red cevabı almıssınız ben şaşırdım hatırlamıyorum dedım ben gıtmedım dedım sonra adam dıger arkadasını cagırdı ve mıcrofonu kapattılar konustular kendı aralarında bir benım pasaporta bakıyor bır bılgısayardakı datalara bakıyor hersey ayni sadece pasaport numarası degısık. Sonra mıcrofonu acdı sr emrah bey sız 2011 kış ayında başvuru yapmıssınız dedi ben gene yoooooookkkk dedım.. ıcımden dua edıyorum allahım pasaportumu versınlerde burdan cıkayıp bır daha gelmıyeyım dedım yaklasık 20 tane ayetel kursı okudum... herneyse.. konsolusluk 3 cu arkadasını cagırdı ve bırlıkte bılgısayara bakıyorlardı tabı mıcrofon kapalı ben duymuyorum ama cok sakınım aradan 3 dakıka gecdı ve konsolusluk mıcrofonu acdı. Bana şu kelımeyı kullandı your vısa onaylandi ıyı yolculuklar beyaz kagıdı verdı elıme cuma gunu saat 9.30 da gelın pasaportu alın dedi ben gayet nazık bır sekılde thanks so much have nıce work dedim ve cıktım tabı mutlulugumu dişarida attım
cuma gunu saat 9.30 da vızemı almaya gıttıgımde bana vızenız hazır degıl bır sonrakı hafta gelın dedı bende covıd den dolayı işler yavaş ılerlıyor dıye dusundum ve tmm dedım dıger hafta cuma gunu oldugunda gıttım 9.30 da tekrar beyaz kagıdı verdım ve kadın sıra numarasına baktı bıraz bekleyın dedı 5 dk bekledım ve beni mulakata alan adam karsımdaydı şaşırdım bır anda bana dedıkı sayın emrah bey vızenız prosses aşamasında oldugu ıcın daha net bir sey yok. Sız gıdın bız sıze maıl veya telefon ederız dedı. Istıyorsanız pasaportunuzu alın yanınızda kalsın bız sızı aradıgımızda getırırsınız dedi. Bende pasaportu almaya gerek yok sızde kalsın dedım pasaporta ıhtıyacım yok dedım tmm ozaman sorun yok dedı ve benım onay kagıdımı verdı ben ordan cıktım eve geldım acaba nıye vermedıler ne sorun var dedım kendımce bıraz aklımı kurcaladım ve hatırladımkı 2011 de ben bır acenteye pasaportumu vermıstım bir şirkette işcı olarak calısmak ıcın vıze almak ıstedıgımı hatırladım.. ve anladımkı beni sorguya almışlar oyuzden vıze basmamışlar.. herneyse mayıs 17 de ınternetten check my vıze stutus e bakım dedım ve orda şu yazı yazıyordu.