@Baran-İst, içinde söyledi: EB vizesi aldıktan sonra işten ayrılma süresi
Unskilled EB3 le green card alıp mecburi sürenin sonunda skilled işlere başvurabilmek
Arkadaşlar Merhaba
Ben Amerikadan 2004 yılında MBA almış birisiyim. O zamanlar 1 yıllık OPT(OptionalPractical Training ) süresince H1-B sponsor edecek bir işveren bulamamıştım ve Türkiyeye dönmüştüm. Amerikada skilled işlere çok fazla Çinli ve Hintli talip bu nedenle çok rekabet var. Türkiyeye geldikten sonra 13 yıldır satınalma ve dış ticaret alanlarında çalışıyorum. Deneyimlerim KOBİ'lerde oluştuğu için ve international şirketlerde çalışmadığım için yaptığım iş yoluyla skilled bir EB3 Green Card alabileceğimi sanmıyorum. Anladığım kadarıyla bu şekilde green carda hak kazanmak daha zor.Sizlere sorum şu şekilde. Buradan unskilled EB3 programına başvursam greencardı aldıktan sonra Mc Donalds veya Wendysde zorunlu 1 sene çalışma süresini unkilled worker olarak tamamlasam. Süreyi tamamladıktan sonra ABD de skilled profesyonel joblara başvurabiliyomuyum ? Buna bir engel varmı ? Yoksa ABD vatandaşlığını alana kadar 5 yıl boyunca Mc Donalds, Wendys tarzı unskilled işler yapmaya mahkummuyum ? Yani greencardı EB3 unskilled worker olarak alan bir kişi 1 yıl zorunlu çalışma süresinin sonunda skilled işlere başvurup çalışabiliyormu ?
Bu soruyla ilgili cevaplarınızı beklyorum.
Normalde is sponsorlu vizelerle gelmeniz durumunda minimum 6 ay o is yeri ile calismanizi tavsiye ederim. Bu sekilde daha sonraki hicbir surecte problem yasamazsiniz. Ama 1 senelik sozlesme yaptiysaniz bu durumda sozlesmeye sadik kalip minimum 1 yil calismalisiniz. Fakat sonrasinda kendinize dilediginiz baska bir is bulup calisabilirsiniz. 1 yildan sonra ayni iste kalip kalmamak sizin tercihiniz.

neyse ben artık vızeyı aldım ne kadar kolay bırseymıs derken adam durdu ve bana dediki. Sayın. Emrah bey sız daha once konsolusluga basvuru yaptınızmı ben hayır dedım adam durdu bır daha sordu hıc elcılıge basvuruda bulundunuzmu yok dedım adam bır daha sordu pasaportunuz calındımı yok dedım 2 dk durdu konsolusluk sonra bana dedıkı sayın. Emrah bey sız 2011 tarıhınde ankara elcılıgınde vıze basvurusunda bulunmussunuz ve red cevabı almıssınız ben şaşırdım hatırlamıyorum dedım ben gıtmedım dedım sonra adam dıger arkadasını cagırdı ve mıcrofonu kapattılar konustular kendı aralarında bir benım pasaporta bakıyor bır bılgısayardakı datalara bakıyor hersey ayni sadece pasaport numarası degısık. Sonra mıcrofonu acdı sr emrah bey sız 2011 kış ayında başvuru yapmıssınız dedi ben gene yoooooookkkk dedım.. ıcımden dua edıyorum allahım pasaportumu versınlerde burdan cıkayıp bır daha gelmıyeyım dedım yaklasık 20 tane ayetel kursı okudum... herneyse.. konsolusluk 3 cu arkadasını cagırdı ve bırlıkte bılgısayara bakıyorlardı tabı mıcrofon kapalı ben duymuyorum ama cok sakınım aradan 3 dakıka gecdı ve konsolusluk mıcrofonu acdı. Bana şu kelımeyı kullandı your vısa onaylandi ıyı yolculuklar beyaz kagıdı verdı elıme cuma gunu saat 9.30 da gelın pasaportu alın dedi ben gayet nazık bır sekılde thanks so much have nıce work dedim ve cıktım tabı mutlulugumu dişarida attım
cuma gunu saat 9.30 da vızemı almaya gıttıgımde bana vızenız hazır degıl bır sonrakı hafta gelın dedı bende covıd den dolayı işler yavaş ılerlıyor dıye dusundum ve tmm dedım dıger hafta cuma gunu oldugunda gıttım 9.30 da tekrar beyaz kagıdı verdım ve kadın sıra numarasına baktı bıraz bekleyın dedı 5 dk bekledım ve beni mulakata alan adam karsımdaydı şaşırdım bır anda bana dedıkı sayın emrah bey vızenız prosses aşamasında oldugu ıcın daha net bir sey yok. Sız gıdın bız sıze maıl veya telefon ederız dedı. Istıyorsanız pasaportunuzu alın yanınızda kalsın bız sızı aradıgımızda getırırsınız dedi. Bende pasaportu almaya gerek yok sızde kalsın dedım pasaporta ıhtıyacım yok dedım tmm ozaman sorun yok dedı ve benım onay kagıdımı verdı ben ordan cıktım eve geldım acaba nıye vermedıler ne sorun var dedım kendımce bıraz aklımı kurcaladım ve hatırladımkı 2011 de ben bır acenteye pasaportumu vermıstım bir şirkette işcı olarak calısmak ıcın vıze almak ıstedıgımı hatırladım.. ve anladımkı beni sorguya almışlar oyuzden vıze basmamışlar.. herneyse mayıs 17 de ınternetten check my vıze stutus e bakım dedım ve orda şu yazı yazıyordu.