Türkiye'den gelen gelir için vergi
-
Merhaba, bilen arkadaşlardan yardım rica ediyorum. 5 Kasım 2019'da GC kapsamında ABD'ye ilk girişi yaptım. Ancak girişi yaptığımda TR'de çalıştığım yerden maaş almaya devam ettim ve bundan sonrası için TR'de çalıştığım firmadan maaş alarak ABD'de yaşayacağım. ABD içinde ise herhangi bir gelir elde etmedim. Konuyla ilgili olarak:
-2019 için herhangi bir beyan yapmalı mıyım ?
-Green card henüz elime ulaşmadan ABD'den ayrıldım. SSN'i ise aldım. Bu durumda ben yasal olarak, IRS tax kapsamına giriyor muyum ? Yoksa kart elime ulaşmış mı olmalı?
-Turbotax forumlarda, ABD'de hiçbir kazancınız olmadıysa ilgili yıl içinde vergi vermeniz zorunlu değil diyor. Ancak yurtdışı kazançlar için de IRS'ye bildirim yapıp vergi beyan etmelisiniz diyor. 2019 için konuşursak, benim vergilerim zaten Türkiye'de ödeniyor. ABD - TR arası çifte vergileme anlaşması gereğince ABD'de tekrar vergi ödememeliyim diye yorumluyorum. Doğru mudur ?
(2020 için ise TR'deki şirketimden komple çıkış yapıp, ABD'de maaş alacağım ve tüm sorumluluğu alarak kendim vergilerle muhatap olacağım)
-Vergileri ödemek için tax number gerekli mi, yoksa işlemler ssn ile mi yapılıyor ? Tax numaramı nasıl öğrenirim? -
@caglarcan, içinde söyledi: Türkiye'den gelen gelir için vergi
Merhaba, bilen arkadaşlardan yardım rica ediyorum. 5 Kasım 2019'da GC kapsamında ABD'ye ilk girişi yaptım. Ancak girişi yaptığımda TR'de çalıştığım yerden maaş almaya devam ettim ve bundan sonrası için TR'de çalıştığım firmadan maaş alarak ABD'de yaşayacağım. ABD içinde ise herhangi bir gelir elde etmedim. Konuyla ilgili olarak:
-2019 için herhangi bir beyan yapmalı mıyım ?
-Green card henüz elime ulaşmadan ABD'den ayrıldım. SSN'i ise aldım. Bu durumda ben yasal olarak, IRS tax kapsamına giriyor muyum ? Yoksa kart elime ulaşmış mı olmalı?
-Turbotax forumlarda, ABD'de hiçbir kazancınız olmadıysa ilgili yıl içinde vergi vermeniz zorunlu değil diyor. Ancak yurtdışı kazançlar için de IRS'ye bildirim yapıp vergi beyan etmelisiniz diyor. 2019 için konuşursak, benim vergilerim zaten Türkiye'de ödeniyor. ABD - TR arası çifte vergileme anlaşması gereğince ABD'de tekrar vergi ödememeliyim diye yorumluyorum. Doğru mudur ?
(2020 için ise TR'deki şirketimden komple çıkış yapıp, ABD'de maaş alacağım ve tüm sorumluluğu alarak kendim vergilerle muhatap olacağım)
-Vergileri ödemek için tax number gerekli mi, yoksa işlemler ssn ile mi yapılıyor ? Tax numaramı nasıl öğrenirim?Göçmen statüsü kazandığınız andan itibaren vergi mükellefi oluyorsunuz. Göçmen statüsü ABD'ye giriş ile başlıyor, kartların gelip gelmemesi ile ilgisi yok.
Evet, 2019 için vergi beyanı yapmanızı tavsiye ederim. Beyan yapmak vergi ödemek anlamına gelmez. Tam tersi, Türkiye'ye ödediğiniz vergileri ABD size iade bile edebilir.
ABD dışı geliri ücretsiz beyan etmenin yolunu bilmiyorum, muhtemelen yok. TurboTax ek paket alarak yapabilirsiniz.
Tüm işlemleri SSN ile yapacaksınız. -
@knnrn Teşekkür ederim tüm bilgiler için Turbotax'e kayıt olacağım.
-
Bir de ilave sorum, 2019 Ocak ayında henüz green card statüm yokken, business visa ile gelip 2 ay kalmıştım. Bu durumda ben dual-status alien mı oluyorum ? Bunun vergisel anlamda bir etkisi olur mu ?
-
@caglarcan, içinde söyledi: Türkiye'den gelen gelir için vergi
Bir de ilave sorum, 2019 Ocak ayında henüz green card statüm yokken, business visa ile gelip 2 ay kalmıştım. Bu durumda ben dual-status alien mı oluyorum ? Bunun vergisel anlamda bir etkisi olur mu ?
Para kazandınız mı? Adınıza maaş ödemesi yapıldı mı? ITIN numaranız var mı? Eğer bunlara yanıt hayır ise dual status olmuyorsunuz.
-
@knnrn tamamına cevabım hayir. Yanıt için teşekkürler
-
Merhabalar, benim bir sorum olacakti. Amerikaya vergi beyani yapacagim. 8 eylulde giris yaptim. 25 eylulde turkiyeye covid yuzunden kisa sureli geri donus yaptim. Temmuz ayinda yerlesecegim. Giris yaptigim ayi baz alarak 2020'nin vergisini bildirmem gerekiyor. Bu sure zarfindan beri calismiyorum. Adima bir tane ev ve rahmetli babamdan baglanan aylik maas var. Turbotax uzerinden bildirim yapacagim. Sistem karisik geldigi icin tecrubeli arkadaslardan yardim almak istedim. Arastirdigim bilgileri sizinle paylastim. Dogrulugunu teyit ederseniz sevinirim. Simdiden tesekkurler.
*Amerikada su an gelirim olmadigi ve calismadigim icin 1040 formunu doldurmak zorunda degilim degil mi ?
- Yurtdisi geliri beyan etmek icin kullanmam gereken belgeler sadece bunlar midir ?
-Form I-2555 ( Foreign Earned Income )
-Form 8938 yabancı finansal mal varlıkların ibrazı
-114 no’lu rapor ise yabancı finansal hesapları.
*Ayni zamanda IRS’den bağımsız olarak (Department of Treasury‘e), US dışında bir hesabım oldugu icin ve bu hesap veya hesaplarınız geçen sene herhangi bir zamanda değer olarak $10,000 üzerine çıktıysa bildirmeniz gerekiyormus. Son uc ayda boyle bir miktara ulasmadim ama 1 senede 10,000 dolar uzerine cikti. Bildirimi nasil yapmam gerekiyor ?
*Posta yoluyla her iki departmana da mi bildirim yapmam gerek ? - Yurtdisi geliri beyan etmek icin kullanmam gereken belgeler sadece bunlar midir ?
-
@myxo11 Tax return yaparken, $10k uzerindeki yabanci banka hesaplarinizi ve yabanci gelirlerinizi bildirmeniz gerekiyor. Bunlar 1040 ile bildirilir. Line 7. Schedule A,B,C...diye gider. Bunlardan gelir cesidine gore uygun olani sececeksiniz. Online tax platformlarda size sorular sorarak sizi yonlendirirler.
$10k uzerindeki yabanci banka hesaplarini ayrica FBAR seklinde bildirmek gerekiyor. Bu konudaki bilgiler asagida:
-
@MySea Tesekkur ederim ilginize.
-
sayın @crazycells 2020 gc talihlisiyim. Pandemiden dolayı ailem ilk girişini yapmadı ama ben geçen temmuzda girişimi yaptım ve fiziki olarak gc elimde artık. Bu süreçte Amerika'ya yerleşmeyi düşünmüyorum ve burada şirket kurdum, ama ileride çocuklar belki orada okumak ya da yaşamak isterlerse diye 6 ayda bir giriş çıkış yaparak kartımı muhafaza etmek istiyorum.
Bu süreçte şirketimin karını bildirmek zorunda mıyım, vergi vermek zorunda mıyım, vergi beyanı yapmazsam bir giriş çıkış esnasında tutuklanma gibi bir durum olur mu? Vergi vereceksem nasıl ve ne kadar vereceğim ve formu nasıl dolduracağım?
Bunun gibi bazı kafama takılan sorularla ilgili bilginiz varsa yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... -
@rigsmaer 6 ayda giriş çıkış yaparsanız, birkaç sefer sonra sıkıntı yaşamaya başlarsınız. Oraya yerleşmeniz ve yaşamanız bekleniyor. Beyanla uğraşmak istemezseniz bir muhasebeci bulup 100-150 dolara yaptırabilirsiniz. Vergi mükellefisiniz, beyan yapmanız faydanıza olur. Hatta FBAR bildirimi de yapmanız bekleniyor. Tutuklanma olacağını sanmam ama vatandaşlık almak istediğinizde vs sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ayrıca re-entry permit'i araştırın. Sitede ilgili konularda detaylar var.
-
Merhabalar bir kaç sorum olacak;
- Eşim 2020 Vergi Beyanında bulunacak. Ben 2021 Ocak 29'da giriş yaptım.
- Gençlik ve Spor Bakanlığında çalışıyordum. Benim için nasıl bir beyan yapılması gerekiyor? Ya da yapılması gerekli mi (faydalı olur mu?)
- Yani beni beyan edip, TR de çalışıp çalışmadığım hakkında bir bilgi verilmese problem olur mu?
- Eğer yapacaksak da SGK'dan aldığımız döküme göre (net değil brütler yazıyor sanırım) mi yapmak lazım?
- Yani sonuçta devletteydim ve orada aldığım maaştan vergi kesildi ve neredeyse her ay farklı maaş ve ikramiyeler yatıyordu.
- (Eşim kazancımı girdiğinde daha düşük sadece beni girdiğinde daha yüksek return alıyor.) Benim bir beyanda bulunmam lazım mı?
- Öte yandan hali hazırda 01.03.2021 itibarıyla işe girdim. ADP üzerinden maaş alıyorum, 2020 için benim de TR deki süreç için ayrıca bir beyan yapmam gerekiyor mu?
- Üst kısımda hızlıca okurken TR'deki kazancınızdan da USA'de vergi iadesi alabilirsiniz diye bir kısım gördüm. Öyle bir şey olabilir mi?
Biraz karışık ama yardımcı olabilirseniz sevinirim. :)
-
@cesurcaner Siz Ocak 2021 de giris yaptiginiz icin, 2020 vergi beyaninda sizin 2021 yilinda elde ettiginiz gelirinizi gosteremez esiniz.
Seneye 2021 yili vergi beyanini yaparken, hem kendisinin 2021 yilindaki gelirini hemde sizin Turkiye'den olan 2021 yilina ait gelirinizi bildirmesi gerekecek. Sizinkinin dogal olarak foreign income seklinde beyan edilmesi gerekiyor. ABD ve Turkiye arasinda cifte vergilendirme konusunda antlasma oldugu icin, ABD'de tekrar sizin maaslarinizdan vergi kesilmemesi gerekiyor.
-
Turkiyede emekli olduktan sonra baglanan emekli maasi Amerikada vergi bildirimine tabi midir ? turkiyede vergilendirildigi ve kur farkindan dolayi cok cuzi bir miktara denk geldigi icin beyanda bulunmaniza gerek yok diyen de gordum, vergisi odense bile yurtdisi gelir oldugu icin bildirilmesi gerek diyen de. Konu hakkkinda bilgisi olan varsa ve yazarsa sevinirim. Tesekkurler.
-
@cnpist Evet, bildirime tabi ancak vergisi ödendiği için istisnaya dahil olacaktır. Yani tekrar vergi ödenmesine gerek olmayacak.
https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/foreign-earned-income-exclusion
-
@knnrn tesekkurler
-
Merhaba, Turkiyedeki evimizi satmayi dusunuyoruz, $130bin dolar gibi bir meblag olabilir veya en azindan 100K ustu olacak. bu parayi amerikaya getirirken vergi odememiz gerekecek mi? kesinti ne kadar oluyor, parayi nasil hesabimiza aktarabiliriz? ev satma ile ilgili bilgisi olanlar paylasirsa cok sevinirim.
-
@damladav, içinde söyledi: Türkiye'den gelen gelir için vergi
Merhaba, Turkiyedeki evimizi satmayi dusunuyoruz, $130bin dolar gibi bir meblag olabilir veya en azindan 100K ustu olacak. bu parayi amerikaya getirirken vergi odememiz gerekecek mi? kesinti ne kadar oluyor, parayi nasil hesabimiza aktarabiliriz? ev satma ile ilgili bilgisi olanlar paylasirsa cok sevinirim.
Capital Gains tax ödenmesi gerekiyor. Eğer bu evde son 5 yıl içinde 2 yıl ve daha fazla yaşamışsanız, evli çiftler için 500 bin dolara kadarlık kısmı vergiye tabi değil.
Şurada vergi oranını hesaplama için bir araç var: https://www.nerdwallet.com/article/taxes/capital-gains-tax-rates
Burada önemli olan kısımlar evin alış ve satış fiyatı arasındaki fark ve sizin 2023 yılı içindeki toplam geliriniz.
-
@knnrn, içinde söyledi: Türkiye'den gelen gelir için vergi
@damladav, içinde söyledi: Türkiye'den gelen gelir için vergi
Capital Gains tax ödenmesi gerekiyor. Eğer bu evde son 5 yıl içinde 2 yıl ve daha fazla yaşamışsanız, evli çiftler için 500 bin dolara kadarlık kısmı vergiye tabi değil.
Şurada vergi oranını hesaplama için bir araç var: https://www.nerdwallet.com/article/taxes/capital-gains-tax-rates
Burada önemli olan kısımlar evin alış ve satış fiyatı arasındaki fark ve sizin 2023 yılı içindeki toplam geliriniz.
Ek olarak bir link:
-
@knnrn
Merhaba,
Son 5 yıl içinde ikamet edildiği nasıl belirleniyor? Neticede Tapu Belgelerinde açık adres değil, ada-parsel yazıyor.
Örneğin Türkiye'de , satılan gayrimenkulde değil de, aynı şehirde farklı bir adreste ikamet edildiyse, şahsın beyanı haricinde tespiti mümkün mü?
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
7
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.7k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum