Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

American Rescue Plan (1.9 trilyon dolarlık COVID-19 yardım paketi - Üçüncü Stimulus Çek)

  • ⭐⭐⭐⭐⭐


    Ön Not:
    American Rescue Plan, 5 Subat tarihinde kabul edilen 1.9 trilyonluk butce kararlarindan (budget resolution) dolayi artik paketin yasalasmasi icin Cumhuriyetcilerin destegine ihtiyac kalmadi. Bu paket, oncekilerden farkli olarak "reconciliation" ile geciriliyor. Bu konudaki daha ayrintili bilgiyi ikinci iletiye aktariyorum.


    5 Subat'ta sabah saatlerinde Senato'da, ogleden sonra da Meclis'te yapilan oylamalar sonucu Biden'in 1.9 trilyon dolarlik yardim paketinin butcesi onaylanmis oldu.

    Saglik alanlarinda pek cok is koluna, asi programlarina, kisilere, kucuk isletme sahiplerine, eyalet ve sehirlere verilecek comert yardimlardan dolayi paketin ismi "American Rescue Plan". Biden, bu yardim paketiyle ABD'nin COVID-19'un saglik ve ekonomik etkilerinden daha hizli kurtulacagini dusunuyor.

    Paketin icerigi:

    • Gelir seviyesine gore herkese 1400 dolarlik yardim verilecek. Geliri 75.000 dolardan az olan kisiler veya geliri 150.000'den az olan ciftler kisi basi tam 1400 dolar alacak, daha ust gelir gruplari icin verilen miktar azalacak. Bu yardimlar hesaplanirken 2019 veya 2020 yilina dair vergi bildirimleri kullanilacak. (not: geliri 80.000+ dolar olan kisiler veya 160.000+ dolar olan ciftler yardim alamayacak; )

    • Issizlik maaslarina 6 Eylul'e kadar 300 dolarlik ek yardim (geliri 75.000 dolardan az olan kisiler veya 150.000 dolardan az olan ciftler icin bu "Unemployment Benefits"lerin ilk 10.200 dolari vergiden muaf olacak) NOT: Bu muafiyet 2021 icin degil, 2020 icin gecerli. Bu durumda halihazirda vergi bildirimi yapmis olanlarin 1040X ile degisiklik yapmasi mumkun. Ayrintilar icin IRS'in aciklamalarini bekleyecegiz.

    • Yaslari 6-17 arasi cocuklar icin cocuk basina 3000 dolar vergi kredisi, yasi 6'dan kucuk cocuklar icin ise cocuk basina 3600 dolar vergi kredisi alinabilecek. Normalde 16 yasindan kucuk cocuklar icin cocuk basina 2000 dolar vergi kredisi oluyordu, 2021 yili icin hem bu miktarlar arttirildi hem de 17 yasindaki cocuklar buna dahil edildi. Ayrica bu vergi kredisi normalde vergi bildirimi zamani alinabiliyordu; fakat bu sefer Temmuz ayindan sonra aylik olarak "advance credit" olarak da alinabilecek. Ayrintilar icin IRS'in aciklamalarini beklemeliyiz.

    • 4000 dolar cocuk bakimi yardimi. Normalde "childcare" harcamalari icin bu miktarin %20-35'si (max $2100) vergi kredisi olarak alinabiliyordu. 2021 yili icin harcamalarin %50'si , max $4000 olarak vergi kredisi alinabilecek. (Bu konudaki ayrintili bilgiyi suradan okuyabilirsiniz)

    • 2021 yili icin "Earned Income Tax Credit" cocuksuz kisiler icin 543 dolardan 1502 dolara arttirildi.

    • Yemek fislerindeki %15 artis (food stamps) Eylul ayina kadar devam edecek.

    • Is yeri sahipleri icin "Employee Retention Tax Credit" Aralik ayina kadar devam edecek ve ayrica "Payroll Protection Program" ve "Economic Injury Loan & Grant (EIDL)" programlarina ek butceler verilecek.

    • 350 milyar dolar eyalet ve yerel hukumetlere ve ayrica yerli kabilelere yardim

    • 170 milyar dolar okullar icin ek butce

    • 100 milyar dolar halk sagligi programlari icin ek butce

    • 14 milyar dolar asi dagitimi icin ek butce

    • Tum ABD'deki asilama programlari icin 20 milyar dolar

    • 30 milyar dolar kira yardim programlari, mortgage ve ev sahipleri icin yardim programlari icin ek butce

    Kaynaklar:

    1: https://www.nytimes.com/2021/02/04/us/politics/biden-stimulus-senate-vote.html
    2: https://www.latimes.com/world-nation/story/2021-02-05/senate-approves-budget-bill-harris-casts-tiebreaker-vote
    3: https://www.nbcnews.com/politics/congress/democrats-take-new-step-fast-tracking-covid-relief-senate-vote-n1256758
    4: https://www.washingtonpost.com/business/2021/03/10/what-is-in-the-stimulus/
    5: https://www.nytimes.com/live/2021/03/06/business/stimulus-check-plan-details#what-does-the-bill-change-about-the-child-and-dependent-care-tax-credit


    Guncellemeler:


    4 Subat 2021:
    Paketin icerigine dair degisiklikler, uzlasmalar, tartismalar:

    • Tasaridan ABD genelinde "minimum saatlik ucretin 15 dolar olmasi" maddesi cikarildi. Onceki haliyle Cumhuriyetcilerin tamami ve 1 Demokrat Senator butceye destek vermedi. Demokratlarin butce onayi icin 50 oya ulasmasi sart. Fakat sadece pandemi surecinde boyle bir maas vermek mumkun olabilir. Bu konuda yasanin son halinin ne olacagi henuz belli degil.

    • 99 Senator, 1400 dolarlik yardim icin net bir ust gelir siniri belirlenmesini istiyor. Tasarinin son halinde tek kisi icin 50.000 yillik gelir limiti (ciftler icin 100.000) getirilebilir. Eger onceki yardimlar gibi 75.000 dolar gelir limitinde kalirsa (ciftler icin 150.000), bu sefer de 75.000 ustu icin yardim miktari daha hizli sekilde dusebilir. Bu konuda henuz bir netlik yok.

    • Bazi Senatorler 400 dolarlik ek issizlik yardiminin 300'e dusurulmesini istiyor. Demokrat arasindaki uzlasmalara gore tasarinin son hali 300 olabilir.

    • Cumhuriyetci Senator'ler bu yardimlarin yasal olmayan gocmenlere ve onlarin cocuklarina verilmemesini istiyor. Fakat Demokratlar bu maddeyi tekrar ekleyip butceyi onayladilar.

    5 Subat 2021:
    Butce tasarisi sabah saatlerinde Senato'dan gecti. Kullanilan oylar 51-50 (senatorlerin hepsi parti ideolojileri dogrultusunda oy kullandi), Kamala Harris ilk kez oy esitligini bozan oyu kullanmis oldu.

    Senato'da kabul edilen tasari tekrar oylama icin ogleden sonra Meclis'e gonderilecek, fakat Meclis'te Demokratlar cogunlukta oldugu icin Cumhuriyetcilerin destegi olmadan da tasariyi gecirebilirler. Hem Senato'da hem de Meclis'te kabul edilen birebir ayni icerige sahip tasarilar yasalasir, eger tasari Kongre'nin bir kanadinda degisiklige ugrarsa bir daha oylanmasi icin diger kanada geri gonderilir. Bu tasarida da daha once Meclis onceki halini 218-212 oylamisti, fakat Senato'da tasarida degisiklikler yapildigi icin yasalasmasi icin bir daha oylanmali.

    5 Subat 2021:
    Butce kararlari Meclis'te de 219-209 onaylandi. 1.9 trilyon dolarlik yardim butcesi iki Kongre kanadinda da onaylandigi icin, artik surec "reconciliation" proseduruyle ilerleyebilir.

    27 Subat 2021:
    "Reconciliation" sureciyle baslayan yeni yasa tasarisi Meclis'ten gecmis bulunuyor. Fakat tasarinin ayni sekilde Senato'dan da gecmesi lazim, lakin reconciliation geregi artik 60 oya degil, sadece cogunluga ihtiyac var. Tasarinin Senato'da degistirilmesi durumunda, son halinin tekrardan oylanmasi icin hizli bir sekilde Meclis'e gonderilecek.

    Meclis'ten gecen yasa tasarisinda hala ulke capinda saatlik minimum ucretin 15 dolar olma maddesi yer aliyor, ama genel gorus bunun Senato'da cikartilacagi yonunde. Chuck Schumer (Senato'daki Demokrat lider) 14 Mart'ta arttirilmis issizlik maaslarinin suresi gecmeden bu tasarinin Senato'dan gecirilecegine dair aciklama yapti. (kaynak)

    Ayrica tasari normalde 2000 dolar olan "child tax credit"in 2021 senesi icin $3000 (6 yas alti icin $3600) olmasina ve bu miktarin yarisinin IRS tarafindan onceden odenmesine dair de madde iceriyor. (kaynak)

    6 Mart 2021:
    Tasari Senato'da 50-49 onaylandi.

    Senator Bernie Sanders'in ulke genelinde saatlik minimum 15 dolarlik maas onerisi reddedildi. Tasarinin iceriginde degisiklik oldugundan tasarinin son halinin gelecek hafta House'ta bir daha onaylanmasi gerekiyor. Gelecek hafta tasarinin yasalasmasi ongoruluyor.

    10 Mart
    Tasarinin son hali Meclis'te 220-211 kabul edildi. Onumuzdeki birkac gun icinde Biden tarafindan imzalandiginda yasalasacak.

    Ilgili degisikliklere gore en ustteki maddeler guncellenmistir.

    Yasanin tamamina su linkten ulasabilirsiniz:
    https://www.congress.gov/bill/117th-congress/house-bill/1319/text

    27 Nisan

    American Rescue Plan'ın 9674. maddesinde yer alan güncelleme ile ilgili forumda yeni başlık oluşturulmuştur.
    (PayPal vb. platformlardan ödeme alan kişilerin vergi bildirimleri)

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/4271/paypal-vb-platformlardan-ödeme-alan-kişilerin-vergi-bildirimleri-1099-k

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    "Reconciliation", butce tasarilarinin onaylanmasini hizlandiran bir oylama prosedurudur. Reconciliation, sadece gelir (revenue), harcama (spending) veya federal borc limitini (federal debt limit) ilgilendiren yasalarda kullanilabilir.

    Bu yontem hem Senato, hem de Meclis'te var olsa da; Senato'daki 'filibuster' yonteminden dolayi genelde Kongre'nin sadece bu kanadinda kullanilir. 'Filibuster', bir yasa tasarisinin oylamaya gecmesini engellemek icin surekli soz alip konusma durumudur. Senato'da 51 oy ile tasarilar yasalassa da, 'filibuster' yontemiyle bir senator suresiz sekilde konusup o tasarinin oylamaya gecmesini engelleyebilir. Bu 'filibuster'dan kurtulmak ancak 60 Senator'un oyu ile mumkun.

    'Reconciliation' prosedurunde ise bir tasari ancak 24 saat tartismaya aciktir ve sonrasinda hemen oylamaya gecilmelidir, bu nedenle filibuster yontemi reconciliation ile oylanan butce tasarilarinda uygulanamiyor. Bu reconciliation yontemi yilda en fazla 3 kez kullanilabiliyor.

    Biden'in bugun gecirilen 1.9 trilyonluk butce kararlari yasa yerine gecmese de, hem Senato hem de Meclis'te onaylandigi icin bu butceyi ilgilendiren yasalar hemen yukarida acikladigim nedenlerden dolayi 'filibuster'dan etkilenmeden, sadece oy cokluguyla gecirilebilecek. Dolayisiyla Demokratlarin kendi aralarinda anlasmasi durumunda tasari oy cokluguyla hizlica yasalasabilecek. Tasarinin onumuzdeki birkac hafta icerisinde yasalasmasi ongoruluyor.

    Dun, Demokratlar Mart sonuna kadar (onceki yardim paketindeki yardimlar sona ermeden) yasanin gecirilecegini soylemislerdi; fakat bugun Nancy Pelosi 2 hafta icerisinde yasanin hazirlanip gecirilecegini bildirdi.


  • @crazycells

    Cocuk bakimlarina yardim icin ailelere "$8000"a kadar "tax credit"

    Peki türkiyeden bunun için gelen ailelerimiz için kullanabilir miyiz:)


  • Cocuk bakimlarina yardim icin ailelere "$8000"a kadar "tax credit, kısmını anlayamadım ben. Her aile için mi yoksa yardım için başvuran ailelere mi ?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @gizemyavuz92, içinde söyledi: American Rescue Plan (1.9 trilyon dolarlık COVID-19 yardım paketi - Üçüncü Stimulus Çek)

    Cocuk bakimlarina yardim icin ailelere "$8000"a kadar "tax credit, kısmını anlayamadım ben. Her aile için mi yoksa yardım için başvuran ailelere mi ?

    Tax credit diyor, o nedenle basvuruya gerek olmayacak diye dusunuyorum. Vergi bildiriminde belirteceksiniz ve alacaksiniz buyuk ihtimal.

    Fakat, bunun henuz yasanin son sekli olmadigini unutmayin... Normalde tasarilari hemen foruma aktarmiyoruz, ama bunun yasalasma ihtimali %99.9 oldugu icin simdiden basligi olusturdum. Demokratlar hem baskanlik kendilerinde, hem de Senato ve Meclis'te cogunlukken ve bunlarin ustune "reconciliation" hakkini kullanmisken, eger bu yasayi geciremezlerse, zaten tarihe ABD hukumetindeki gelmis gecmis en beceriksiz grup olarak yazilmayi kafalarina koymus demektir 😃

    Dediginiz maddeye iliskin yapilan aciklamayi asagiya aktariyorum:

    Increase tax credits to help cover the cost of childcare.
    To help address the childcare affordability crisis, President Biden is calling on Congress to expand child care tax credits on an emergency basis for one year to help working families cover the cost of childcare. Families will get back as a tax credit as much as half of their spending on child care for children under age 13, so that they can receive a total of up to $4,000 for one child or $8,000 for two or more children. The tax credit will be refundable, meaning that families who don’t owe a lot in taxes will still benefit. The full 50 percent reimbursement will be available to families making less than $125,000 a year. And, all families making between $125,000 and $400,000 will receive a partial credit so they receive benefits at least as generous as those they can receive today.

    Ayrintili bilgiye suradan ulasabilirsiniz:

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @sChAdOw, içinde söyledi: American Rescue Plan (1.9 trilyon dolarlık COVID-19 yardım paketi - Üçüncü Stimulus Çek)

    @crazycells

    Cocuk bakimlarina yardim icin ailelere "$8000"a kadar "tax credit"

    Peki türkiyeden bunun için gelen ailelerimiz için kullanabilir miyiz:)

    Sorunuzu tam anlayamadim maalesef, ama ayrintili bilgi icin bir ustteki iletiyi inceleyebilirsiniz. 👍


  • Vergi bildiriminde belirtecek ve alacaksınız demişsin ya Alicim ama biz vergi beyanımızı yaptık daha dün 😂🤦🏻♀️ Geç kaldık galiba bişeyleri belirtmek için, yoksa onlar sonradan bizi görürler mi, hayırlı vatandaşlar olarak😂@crazycells


  • @gizemyavuz92, içinde söyledi: American Rescue Plan (1.9 trilyon dolarlık COVID-19 yardım paketi - Üçüncü Stimulus Çek)

    Vergi bildiriminde belirtecek ve alacaksınız demişsin ya Alicim ama biz vergi beyanımızı yaptık daha dün 😂🤦🏻♀️ Geç kaldık galiba bişeyleri belirtmek için, yoksa onlar sonradan bizi görürler mi, hayırlı vatandaşlar olarak😂@crazycells

    hangi yıla ait vergi beyanını yaptınız acaba?yanlış bilmiyorsam 2020 yılı vergi beyanı henüz başlamadı.


  • 2020 yılının beyanını yaptık. Eşim W2 formunu aldığı için bişey beklememize gerek kalmadı @nwtzki

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @gizemyavuz92, içinde söyledi: American Rescue Plan (1.9 trilyon dolarlık COVID-19 yardım paketi - Üçüncü Stimulus Çek)

    Vergi bildiriminde belirtecek ve alacaksınız demişsin ya Alicim ama biz vergi beyanımızı yaptık daha dün 😂🤦🏻♀️ Geç kaldık galiba bişeyleri belirtmek için, yoksa onlar sonradan bizi görürler mi, hayırlı vatandaşlar olarak😂@crazycells

    Henuz yasalasmadi 🙂

    Kanun 2021 yilinda gececegi icin bu yilin vergi bildiriminde (yani gelecek yil) bu tax credit'i verme ihtimalleri daha yuksek.


  • Ali büyük adamsın🙂 @crazycells


  • @crazycells teşekkürler bazı sitelerde taksit ile verileceği yazmış. Neyse gelsin de nasıl gelirse gelsin 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @sChAdOw, içinde söyledi: American Rescue Plan (1.9 trilyon dolarlık COVID-19 yardım paketi - Üçüncü Stimulus Çek)

    @crazycells teşekkürler bazı sitelerde taksit ile verileceği yazmış. Neyse gelsin de nasıl gelirse gelsin 🙂

    Yasalasinca ayrintilar netlesmis olur 🙂


  • @crazycells, içinde söyledi: American Rescue Plan (1.9 trilyon dolarlık COVID-19 yardım paketi - Üçüncü Stimulus Çek)

    @gizemyavuz92, içinde söyledi: American Rescue Plan (1.9 trilyon dolarlık COVID-19 yardım paketi - Üçüncü Stimulus Çek)

    Cocuk bakimlarina yardim icin ailelere "$8000"a kadar "tax credit, kısmını anlayamadım ben. Her aile için mi yoksa yardım için başvuran ailelere mi ?

    Tax credit diyor, o nedenle basvuruya gerek olmayacak diye dusunuyorum. Vergi bildiriminde belirteceksiniz ve alacaksiniz buyuk ihtimal.

    Fakat, bunun henuz yasanin son sekli olmadigini unutmayin... Normalde tasarilari hemen foruma aktarmiyoruz, ama bunun yasalasma ihtimali %99.9 oldugu icin simdiden basligi olusturdum. Demokratlar hem baskanlik kendilerinde, hem de Senato ve Meclis'te cogunlukken ve bunlarin ustune "reconciliation" hakkini kullanmisken, eger bu yasayi geciremezlerse, zaten tarihe ABD hukumetindeki gelmis gecmis en beceriksiz grup olarak yazilmayi kafalarina koymus demektir 😃

    Dediginiz maddeye iliskin yapilan aciklamayi asagiya aktariyorum:

    Increase tax credits to help cover the cost of childcare.
    To help address the childcare affordability crisis, President Biden is calling on Congress to expand child care tax credits on an emergency basis for one year to help working families cover the cost of childcare. Families will get back as a tax credit as much as half of their spending on child care for children under age 13, so that they can receive a total of up to $4,000 for one child or $8,000 for two or more children. The tax credit will be refundable, meaning that families who don’t owe a lot in taxes will still benefit. The full 50 percent reimbursement will be available to families making less than $125,000 a year. And, all families making between $125,000 and $400,000 will receive a partial credit so they receive benefits at least as generous as those they can receive today.

    Ayrintili bilgiye suradan ulasabilirsiniz:

    Bu haberde, calisan ailelerin 13 yas altindaki cocuklarinin bakimi icin day care gibi yerlere yaptiklari harcamanin yarisina kadar olan miktari tax credit olarak geri alabileceklerini yaziyor. Bunun icin cocuklarin qualified bir day care de olmalari lazim. Day care size yil sonunda 1099 gonderecek ve onu kullanarak child tax credit alacaksiniz vergi beyani yaparken.


  • @MySea çok teşekkür ediyorum , bildiğim iyi oldu.


  • Son haberlere gore cocuk basina yillik $3,000 ve $3,600 child credit pakete demokratlar tarafindan ekleniyor. Paket yururluge girince, Temmuz ayindan itibaren cocuk basina aylik odemeler baslayacak.

    0-6 yas arasi aylik $300
    7-17 yas arasi aylik $250



  • @MySea, içinde söyledi: American Rescue Plan (1.9 trilyon dolarlık COVID-19 yardım paketi - Üçüncü Stimulus Çek)

    Son haberlere gore cocuk basina yillik $3,000 ve $3,600 child credit pakete demokratlar tarafindan ekleniyor. Paket yururluge girince, Temmuz ayindan itibaren cocuk basina aylik odemeler baslayacak.

    0-6 yas arasi aylik $300
    7-17 yas arasi aylik $250

    Gelir limiti var mi bu yardımın?


  • @damladav Bekar anne/baba icin $75k, evliler icin $150k ust limit.


  • Merhabalar, biz Türkiye'de evlendik. Eşim Amerikan vatandaşı, ben Türkiye. İkimiz de henüz öğrenciyiz dolayısıyla gelirimiz yok. Normalde eşimin vergi bildirimi yapmasına gerek yok ama anladığım kadarıyla Green Card işlemleri için 2020 vergi beyanı yapmamız gerekiyor. Hazır yapmışken de married şeklinde yapsak stimulus fazla gelebilir diye gördüğümden bir şey sormak istedim size. Biz Ocak 2021 de evlendik, 2020 boyunca da beraber yaşıyorduk zaten. 2020 tax file ını married yapamaz mıyız bu durumda?

    Diğer bir sorum, eşimin abd vatandaşı kardeşi diğer abd vatandaşı 16 yaş altı kardeşini dependent olarak file yapsa kabul edilir mi? Babamız 2019 da vefat etti, annemiz Türk vatandaşı ve sağ.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

99
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum