Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐

    Forum ana konusu ile alakasiz 🙂 ama bir suredir kendime mesguliyet yarattigim bu konu hakkinda forumdaki diger arkadaslarin fikirlerini almak istedim. Kendi evinde hobi amacli sunucu kuran var mi aramizda?

    Ben senelerdir NAS sistemlerine merak salmisimdir. Turkiye’de (sanirim) 2004 senesinde Freebsd tabanli FreeNAS ile basladim (suan TrueNAS oldu herhalde) ve bir kac sene zfs raid ile kullandim gecmiste. Ki bir tane hard disk kayibim bile oldu ve sorunsuz olarak dosya yapisini yeniden kurdum. Yap boz hesabi bir cok sistem kurdum, bozdum sonra onardim. Bu sayede amatorde olsa kendimi egitme sansim oldu sistemler ve network konusunda.

    Amerika'ya geldigimden beri zaman ve imkan bulamamistim. Su aralar VMware Esxi'a merak saldim ve nihayet bir sistem kurdum (10th gen i5 uzerine 64GB RAM ve m.2 nvme + ssd nand ile). Bir kac VM calistiriyorum (Pi-hole, Wireguard VPN, Windows10, debian ve ubuntu tabanli sunucular vs gibi). Fakat Esxi ile maalesef yazilimsal raid mumkun degil (bildigim kadari ile?). Esxi'dan once Proxmox kullaniyordum ve zfs Raid1 ile harika calisiyordu. Proxmox'un opensource olmasi ve bir cok gelismis ozelligi bedava yaptirmasi guzel fakat Esxi daha goze hos geliyor. Ayrica VM uzerinde bir ornek Debian sunucu kurdugumda, Esxi ile cok daha iyi performans aliyorum Proxmox'a gore.

    Ben konuyu ortaya atayim 🙂 belki ilgilenen varsa bu konu uzerine muhabbet edebiliriz.


  • Turkiye'de iken Ubuntu Server uzerinden dosya paylasimi icin File Server ve denemelerim icin Web Server yonetimi deneyimlerim olmustu. Buradaki gibi evde 4 PC olmasi sansim olmadigi icin Domain Controller kurup yonetmeyi denememistim. Benim de gecen gun aklima geldi, bir bilgisayara yada bir Rasberry Pi alip yine Ubuntu Server kurup domain kontroller olarak calistirayim. Hem firewall hemde bizim ufaklik icin sansur uygulamam gerekiyor (youtube ve roblox icin), ayrica program yukleme ve guncellemeleri uzaktan yonetme gibi kolayliklarda sagliyor.


  • Merhaba, siz artık "ev için amatör" olmaktan çıkmış, ufaktan hosting firmasına doğru dönmeye başlamışsınız 🙂
    Sanırım şu anda U.S. desiniz, bu konu ile ilgili youtube da pek çok video bulmanız mümkün, ayrıca udemy gibi eğitim veren sitelerden de faydalanabilirsiniz.
    Bende İzmir de bir yazılım şirketinde çalışmaktayım, 2008-2012 yılları arasında çalıştığım 1.dönemimde kendi işimi kurmadan önce windows server üzerinde hyper-v ile sanal makinalar oluşturmuş ve kendi işimi kurmak için (başka sektörde) ayrılmıştım, benden sonra sistemi yönetecek kimse olmadığından ve işverenimde düzgün bir IT ci bulamadığından olduğu gibi kalmış, hatta hosting hizmeti verdiğimiz firmaların yarıya yakın kısmı da kaybedilmiş. 2019 da tekrar aynı firmada çalışmaya başladım ve son 1 aydır diğer sorunları toparladıktan sonra bu konuyu da tekrar canlandırmaya başladım, şimdi Centos7 kurulu bir dedicate sunucumuz var ancak sanırım bu ay sonuna kadar bir adet IBM Blade sunucu alacağım zira yeni VPS vs VDS talepleri gelmeye başladı...
    Konu hakkında, "bilgim dahilinde" olan her konuda bilgimi seve seve paylaşabilirim, isterseniz özelden telefonları paylaşalım, whatsapp üzeirnde sohbet de debiliriz teknik konularda...

  • ⭐⭐⭐

    @mamma-mia Bence iyi bir plan aile icin. Bu arada Pi-hole'i da incelemenizi tavsiye ederim, evdeki tum nete baglanan cihazlarda reklamlari onlemek icin harika bir uygulama (bir dns sunucusu).

  • ⭐⭐⭐

    @orhancengizk Aslinda senelerdir VPSin diger ucunda bir cok roldeyim yogun olarak fakat o IP adresinin diger tarafina da gecmis bulunduk artik 🙂 Bu arada CentOS'i bitirmeleri kotu oldu. Neyse ki Greg Kurtzer rocky linux ile geliyor, umarim iyi olur. Rehl ise kisisel kullanim icin ucretsiz oldu, sanirim bir nevi ozur dileme amaci ile.

  • ⭐⭐

    bir server bilgisayarın kapasitesi en fazla kadar olur
    youtube gibi siteler nasıl barındırıcı hizmeti kullanıyor cok merak ediyorum sonuç bütün dünya video yüklüyor


  • Bu ileti silindi!
  • ⭐⭐⭐

    @yapay-zeka Bilişin dünyasının en kritik alanı aslında Network. Hani herkes yazılımcı olmaya çalışıyor, bir şeyler yapmaya çalışıyor fakat asıl muhteşem olan bu devasa datacenter'lar. Soğutma sisteminden, içerisindeki devasa bilgisayarlara, bu bilgisayarların sorunsuz çalışmasına kadar tam bir mühendislik şahaserleri.

    @yalta Bu videoyu görünce aklıma Apple'ın geliştirici konferansı WWDC'de gösterdiği Apocalypse isimli videosu geldi:

    "Cupertino'da iOS sistemiyle bağlantılı datacenter'da bir duraklama olursa ne olur?" 🙂


  • @freeworld konuyu hortlatıyorum ama son durum nasıl gidiyor ? yazının üzerinden 1 sene geçmiş 🙂 64 gb ram umarım tek slot değildir. aksi bir durumda çöp olabilir. Bunun yanı sıra işletim sistemini, normal pc üzerinden mi çalışıyorsunuz ? yoksa rack veya tower tarzı bir sunucunuz mu var ?

    bende yazılımcıyım, malum kur fiyatlarından böyle bir hobi edinemiyorum şimdilik 🙂 ama hep kafamın köşesinden var böyle bir sistem kurmak.

    bazen düşünüyorum fiziki sistemlerin risklerini almak yerine cloud üzerinden mi yürüsem diye...

    fakat ben elle tutulur sistemlerden yanayım, sunucu shutdown olunca, üzerine bir iki kere vurup çalıştırmak istiyorum. :))

  • ⭐⭐⭐

    @cgokhan

    Merhabalar,

    Konuyu actiktan kisa bir sure sonra Proxmox sistemine gectim ve o gunden beri ayni sistemi kullaniyorum. Network tarafinda biraz yatirim yaparak daha detaylandirdim.

    Ekledigim cihazlar sunlar ve cok memnunum;

    • Omada VPN Router (link)
    • Omada HW Controller OC200 (link)
    • 2 adet Omada Access Point POE ile (link)
    • Omada Smart Network Switch POE (link)
    • Omada Smart Network Switch (link)

    Ayrica yukaridaki sistemlere ek olarak bir de NAS sistemi kurdum. Elimde senelerdir bos duran milattan once kalma bir Intel NUC NUC5CPYH sistemi vardi ve bu cihazi degerlendirerek tek bir sabit diskli dosya sunucusu kurdum. Bu sunucu TrueNAS sistemi uzerinde calisiyor ve sanal makinelerin bazilarina NFS dosya sistemi araciligi ile bagli durumda. Onemsiz dosyalari barindirdigi icin tek sabit disk yeterli benim icin. Kaybedecegim icinde hic bir onemli dosya yok. Zaten icine 1TB'lik eskiden kalma diskli bir sabit surucu taktim.

    Ana sunucuya donersek, ne yazik ki rack sinifina henuz gecemedim 🙂 fakat su anki sistem gayet tatmin ediyor. Elimin altinda donanim olmasi baska bir duygu, dolayisi ile size katiliyorum 🙂 Halbuki ayda $5 karsiliginda elbette cloud bir sanal makine almak mumkun fakat onun zevki olmaz.

    32GB x 2 slot olarak ram mevcut. Bir kac VM calistiriyorum ihtiyacim olan ve hic bir sorun yasamadim. Tum sanal makineler Debian 11 tabanli. Benim sahsi favorimdir Debian, gercekten cok seviyorum. 2 adet SSD ile ZFS mirror yapiyor ve haftada bir kez sanal makinelerin yedegini bir bulut depolama saglayicisina aliyorum otomatik olarak.

    Sistem oldukca kucuk ve sevimli;

    • Asrock Deskmini H470
    • 10th Gen Core i5 10400
    • 2 adet 32 GB DDR4 2666mhz ram
    • Samsung 970 EVO Plus Series - 250GB PCIe NVMe - M.2 Internal SSD
    • 2 adet Samsung 860 EVO 500GB 2.5 Inch SATA III Internal SSD
    • Noctua NH-L9i fan

    Screen Shot 2022-01-22 at 8.47.20 PM.png


  • @freeworld sunucu ile uğraşmak gerçekten büyük bir mesele, ben heves edip bıraktığınızı düşünmüştüm ama tebrik ederim 🙂

    Bende üniversite yıllarında, bir arkadaşım ile sunucu dersi için sunum tarzında bir proje gerçekleştirmiştim. Herkes microsoft, linux türevleri işletim sistemleri sunumu yapmıştı. Bizde iki arkadaş farkımızı ortaya koymak adına düşündük ve macOS server almıştık yaklaşık 40 liraya sene 2013. Şuan baktığımda bulamadım sadece adı var ama satın alamıyorum. Tabi hiçbir bilgimiz, yararlanılacak kaynak yok ama arayüzü ve kullanımı çok basitti. Yaptığımız sunum çok ilgi çekmişti.

    Ardından ülkemizde sistem alanına rağbet olmadığı için, programlama kısmına kaydık, fakat hala içimde bir ukte kaldı. Olurda ilerde mülakat tarihi alıp gelirsem, düzenimi kurduktan sonra hemen bir sistem kuracağım.

    Vede bende ayrı bir hastalık var, ram, işlemci, anakart vs hepsi aynı marka olacak illaki, bu arada anakart tercihim MSI 🙂

  • ⭐⭐⭐

    @cgokhan Amacınıza ulaşmanız için bol şanslar dilerim ve hazır olduğunuzda bence hiç içinizde kalmasın, bu hobiyi devam ettirin.

    Şöyle bir ilham kaynağını da ben buraya bırakayım;

    https://www.reddit.com/r/homelab/


  • Merhaba,
    Ben de yazılım sektöründe çalışıyorum. Bilgisayarlara ilk merak saldığımda donanım tarafı hep ilgimi çekiyordu ancak @FreeWoRLD 'un yaptığı işlere bakarsak, benim ki tamamen uzaktan bakmak olur 🙂 Bu konuyu okuduktan sonra tesadüfen linkedin'de bir post gördüm ve burada paylaşmak istedim. Arkadaş hobi olarak bayağı uğraşmış görünüyor 🙂

  • ⭐⭐⭐

    @ugurkuzey İşte olay budur 😊 Bir gün gerçekten isterim böyle bir sistem kurmayı.

    Teşekkürler paylaşım için


  • Konuyu hortlatma gereği duydum. @freeworld hocam son durumunuz nedir? Bana sürekli abd home ip si lazım bu konuda vpn kurma girişiminiz olursa haberdar olmak isterim. Başarılar dilerim.

  • ⭐⭐⭐

    Zamanında baya kafa yormuştum bu işlere. Çalıştığım kurumda dosya sunucusu, kendi yaptığım ufak çaplı yazılımların veri tabanı yerel pcde sorun olmaya başlayınca sunucu almak zorunda kalmıştık. Ayrıca kullanıcı sayısı da hızla artmaya başlamıştı. İki HP sunucu satın aldık ve ve kolları sıvadım. Sayısız denemeden sonra VMWare ESXI kurdum. Cluster oluşturdum. Windows Server 2012 R2 üzerine DNS, DHCP ve Active Directory kurdum. Tüm kullanıcıları domaine alınca baya bir rahatlamıştık çünkü birçok kullanıcı ayda bir formata geliyordu. Bu da zaman kaybına yol açıyordu. Daha sonra kurum Pardus'a geçme kararı alınca her şey kökünden değişti. Yaklaşık 4 yıl süren Pardus serüveni beni çok ama çok yordu. Tüm donanımların (bilgisayar,yazıcı, barkod yazıcı vb.) sürücülerini bulmak bunları kurabilmek başlı başına sorundu. En başta Nvidia ekran kartları tam bir baş belasıydı. Bir de ses driverları vardı ki aman aman. Hatta o zaman aynı model bilgisayardan İSKİ de satın almış ve Pardus'a geçmek üzerelerdi. Sorunun çözümünü Pardus Proje Başkanlığına rapor etmiş ve onlar da güncelleme olarak sunmuşlardı. O aralar Siverlight ile yapılan yazılımlar vardı. Sanırım Microsoft bunu Flash'a rakip olarak piyasaya sürmüştü. Onu da çözmüş ve güncelleme olarak sunmuştu Pardus.
    Güvenlik duvarı olarak PfSense kullanmıştım. Buserüvenlerin hepsi Bakanlığımız tarafında WPF tabanlı bir yazılım çıkarmasıyla son buldu. Döndük yine kürkçü dükkanına. Mis gibi aldık Windows lisanslarını. Hemen akabinde kurum yapısı da değişince kendimi Hastaneye atanmış buldum. Şimdi sunucu kurmaya kalksam baya bir zorlanırım. İyice paslandım. Şimdilik yazılımla devam etmeye çalışıyorum.

  • ⭐⭐⭐

    @yasin-ayyildiz, içinde söyledi: Ev Sunucusu (Home Lab & Home Server)

    Konuyu hortlatma gereği duydum. @freeworld hocam son durumunuz nedir? Bana sürekli abd home ip si lazım bu konuda vpn kurma girişiminiz olursa haberdar olmak isterim. Başarılar dilerim.

    Hocam selamlar. Agustos ayina kadar sistemim online ve hazir olarak durmaktaydi fakat Agustos ayinda eyalet degistirmemiz oldu. O gunden beri ne yazik ki sistemim offline. Fakat bu hafta sonu yine yeniden eski yasadigim eyalete geri dondum ve umarim biraz daha bu islere donmeye vaktim ve imkanim olacak. Yani son sistemi yeniden cevrimicine alacagim.

    Bu arada belki zaten biliyorsunuzdur ama yine de not geceyim; ayda bir iki dolar gibi masraflara VPS alabilirsiniz, tek ihtiyac abd vpn ise. Asagidaki secenekler ornek olarak mevcut.


Benzer Başlıklar

  • 23
  • 12
  • 1
  • 30
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

109
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

419.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum