CDS primi çok önemli bir parametre. Örneğin 500 puan demek, 10 mil dolarlık tahvil aldığında bunu 500 bin dolara sigortalatırsın. Yani CDS düşük olan bir ülkede ülkeye güven ve ödemelerin geri yapılacağına güven çoktur. Tam tersi durumda da güven azdır.
Ama şöyle düşünün, eğer ekonomin kırılgan ise, kan kokusunu alanlar 1000 puan da olsa gelir. Geldiğinde parasını 2'ye 3'e katlayacaksa orada ödeyeceği fazladan 300-400 bin doları kafasına takmaz. Ne yazık ki, bizim ekonomimizde bu durum çok sık oluyor.
Bu tabi büyük para babalarının para kazanma metodu.
Şimdi daha acısını betimleyim sizlere.
Bu videoda anlatılan adam 7 milyon dolar ile borsaya giriyor, 37 milyon ile çıkıyor. aradaki 30 milyon ise senin benim param. Ülkeye para sokalım, paramızı devlete zarar olmayacak şekilde dövizde faizde tutmayalım işlesin ve ülke kazansın milli servettir diyerek borsaya sokuyoruz, karşılığında yapılan muamele bu. SPK yok mu bu ülkede? Ne iş yaparlar? İş bitiyor, operasyonu yapıyor adamlar sonra 6 ay bloke diyor. Böyle denetim mekanizması mı olur?
Ama dolar hakkında haber yapılmasın, video çekilmesin diye resmi gazetede yönetmelik kanun khk herşey hemen yayınlanıyor. Bırakın doları moları, insanları apaçık soyup soğana çeviriyorlar, ama kurumlar çalışmıyor.
Bunu NasdaQ'da yapsana? ne ceza verecekler sana? Öyle o kıskanıyor bu kıskanıyor ile olmuyor ne yazıkki bu işler. Benim ufacık birikimimi borsa, yatırım, ülke değerleri ile kullandırmamaya iten bu sistemdir. Giderim dolar alırım 8'den bile alsam karlıyım en nihayetinde diye düşünmekten alıkoyamıyorum kendimi.