@JackFoxy Çok teşekkür ederim
-
-
@efemu35 sigorta mantığı dünya da her yerde aynıdır. Türkiye de 15 yıldır sigortacıyım. Türk ağzı ile konuşayım sizde kasko yok. Ondan dolayı sadece trafik poliçesi var. Trafik poliçesi karşıya verdiği zararı karşılar. Yani bu kaza da sizin taraf mağdur mu yoksa suçlu mu eğer mağdur iseniz zaten siz karşı aracın trafik poliçesinden liability üzerinden dosya açtırmanız gerekiyordu. Ancak siz suçlu iseniz kendi aracınızın hasarını liability de ek primle teminat almadıysanız zaten cebinizden ödeyeceksiniz. İptal kısma gelirsek bir poliçeden hasar dosyası açıldığı zaman dosya olumlu yada olumsuz kapanmadan hiçbir şekilde iptal olmaz.
-
@melih-solmaz, yuksek faizi dusurmek kisa surede olacak sey degil sizin durumunuzda. Cunku sizin kredi gecmisiniz kisa. Yuksek faizi erken kapatarak kaybi azaltabilirsiniz. Ama yuksek faize girmek istemezseniz pesin almak en iyisi.
-
-
-
@Göktuğ-Yılbaşı Bu gün DMV VA, ofisine gittim SSN ve banka hesap dökümüyle başvuruyu kabul ettiler. yarın teste gireceğim bilgi vermek istedim herkese yardımları için teşekkür ederim.
-
Aslında ilk giriş başlığında bahsetmiştim ancak 1-2 edit yapacaktım, ilgili başlığa taşıyıp ilaveleri buraya yapayım dedim, bir de çokça soran oluyor araç kiralama ile ilgili, en azından deneyimimi de buraya yazıp soranları direk buraya yönlendiririm diye düşündüm.
"24 Aralık 2025'te Houston IAH'tan giriş yaptık, gitmeden 1 veya 2 gün önce Alamo'nun us sayfasından, arac kiralama icin rezervasyon yaptık. 11 gün için, Ford Explorer or Similar(yani 7 koltuk SUV), IAH tan alıp oraya return şeklinde ve sigortalar dahil olacak şekilde yaptık rezervasyonu. Havalanında işlemler bitince de, rental car shuttle tabelalarını takip edip alamo ofisine gitmek üzere shuttla alanına gittik. Shuttle otobüsü tam hareket ederken yetistik, durdu aldı bizi, şoför siyahi bir kadındı ama böyle bir güleçlik böyle bir tatlılık yok, kızıma you're gorgeous diye diye binmesine yardım etti, çocukların ellerinden kabin valizlerini aldı kendisi yerleştirdi vs, bizim çocuklar şok tabi 😁😊 neyse birkaç dakika sonra vardık, inerken kız merry christmas şarkıları söylerek bizi ugurladı, ofise ulaştık, yine aşırı güleç bir arkadaş islemlerimizi yaptı, ödeme daha az çiktı rezervasyondan (816 yerine 790 usd odedik), mutlu olduk 😁 herkesle merry christmaslar havada uçuşa uçuşa selamlasarak arabayı teslim almaya çıktık. Ford explorer or similar olarak secmiştik. Araç alternatiflerini gösteren kız önce rubicon gösteri, ki eşim sever ama açık kasa yağmurda sorun olacak diye istemedik, kız saşırdı siz amerikalı değil misiniz dedi güldü 😁 gmc nin iri kıyım bir modelini verdi(2026 model bir gmc Acadia imiş bu arada, öğrendim artık modeli), 3 sıra koltuk, geniş iç hacim diye başlarmışım şimdi 😁 bayıldım arabaya, benim buradaki canım arabam tucson'umu düşününce onun yanında minik kuş gibi kalır heralde dedim, biz de suv a bindigimizi sanıyormuşuz tr'de 🤪😁😁"
Gelelim sonraki aşamalara; teslim ederken de yine havaalanına yaklaşırken ilgili tabelaları takip ettik, return için Alamo tabelasını da takip edince bir sıraya dahil olduk otoparkta. Arabadan inmeden dönüş gününüze ve saatinize göre el terminali gibi bir cihazdan hesap kesiliyor. Anahtarı ön tarafa bırakmayı unutmamanız ve eşyalarınızo alıp araçtan orada inmeniz isteniyor. Yine tabelaları takip edip shuttle alanına gidip, kendi terminalinize giden shuttle'a binip havaalanına gidiyorsunuz.
Gelelim provisyon kısmına. 72usd lık bir meblağ 1 hafta-10 gün kadar provizyonda kaldı biz döndükten sonra da. Nihayetinde 20-30küsur usd lik bir kısmını çekti Alamo çünkü ilk birkaç gün navigasyonda "Ücretli Yolları Kullanma" seçeneğini işaretlemediğimiz için "Eztag" denen paralı yollardan çatır çutur geçip durduk :))) çok fazla gezdiğimiz için de çok kullandık o yolları. Bir o yolların ücretlerini bir de saat farkı varmış teslim ettiğimizde, ikisi için toplam 20-30 usd civarında bir ücreti daha en sonunda (birkaç gün önce) tahsil etmiş oldu.
Bunu da yazmadan geçemeyeceğim, özellikle TX özelinde, evet trafikte çok truck var, herşey kocaman vs diye çok okumuştum zaten ama trafikte biz GMC Acadia ile bile bazen küçücük kaldığımızı hissettik, sedan arabaları falan nasıl kullanıyorlar şaşırdım, özellikle otobanda, 9386583 şeritli yollarda falan ürkütücü olmalı.. Texasta araç kiralayacak olanlar göz önünde bulundursun bence 🙂
Herkese kolaylıklar dilerim 🙂 -
Birebir ayni surecten gecmemis olsa da tavsiyesi olabilecekler varsa fikirlerini paylasirlarsa cok sevinirim.
@crazycells -
@Mustafa-Uğurlu , @crazycells
New Jersey'den aldigim 4 yillik ehliyetimi, J1 vizesindeyken (ve grace period oncesi sadece bir ayim kalmisken) Maryland ehliyetine transfer etmek istiyorum.
J1 vizesiyle uzun sureli bir ehliyet almam mumkun mudur? -
@Emre-Kurtulmuş Uzun bir aradan sonra bu seferde araç refinance ile alakalı deneyimimi anlatmak için karşınızdayım. Daha önce aracı alma noktasındaki deneyimimi paylaşmıştım o iletiyi yanıtlayarak cevap yazıyorum ki araç alma noktasından tekrar bahsedip yazıyı uzatmayayım iyice. Aracı alalı 1 seneye yaklaşmıştı bu yüzden refinance seçeneklerini araştırmaya başladım. Bu süreçtede benim experian puanım 745, eşiminkide 760 seviyelerine ulaşmıştı bu yüzden iyi bir teklif alabileceğimizi düşünüyordum. ilk başta Caribou sitesinden ön teklif almaya çalıştım ancak önteklif sunmadılar, sonra creditkarma uygulamasında autopayi gördüm onlardan ön teklif alıyım derken bir anlık dalgınlığıma geldi ve önteklif vermediklerini gözden kaçırdım ve hard inquiry bildirimiyle kendime geldim 🙂 bu esnada yapacak bir şey yoktu ertesi gün autopayden aradılar konuştum ve sözleşmede eşiminde olduğunu fakat dün bilgileri girerken ona ait bir bölüm çıkmadığını onun için bilgilerin güncellenmesini istedim bunu gerçekleştirdik ve ardından hiçte yararıma olmadığını düşündüğüm offerlar sundular. Biraz düşünmem gerektiğini söyleyip onları beklemeye aldım. Sonra Ally sitesinden bilgilerimi doldurup onlardan ön teklifler almak istedim ve kısa bir işlemle önteklifleri aldım buradaki rakamlar daha işime gelebilecek düzeydeydi. Ardından allyın bu tekliflerini kendime mail olarak alıp toyotaya konuşmaya gittim onlara şu anki durumdan daha iyi teklif aldığımı söyleyip bana verebilecekleri iyi bir refinance oranı var mı siye soracaktım ki toyota çalışanı maalesef toyota finans kuruluşundan alınan krediye refinance yapmadıklarını söyledi ve bize bir kaç tane credit union önerdi. Önerdiklerinin içinden biri dışında hepsi daha önce bildiğim ve ratelerine baktıklarımdı zaten onların verdiği ratein başlangıç oranını biliyordum onun için daha önce duymamış olduğum Monterra Credit Unionı incelemek istedim (firmanın ismini veriyorum belki san francisco bölgesinde olup refinance düşünenler vardır diye). Gecikmeden bir kaç gün içinde credit uniona gittik çünkü autopayin yaptığı inquiry üstünden 2 hafta geçmeden yapılacak yeni inquiryler puanı tekrar düşürmediği söyleniyor bunun için elimizi hızlı tutmaya çalıştık. Eski sözleşmemiz, araba registrationı, insurance proof, ehliyetler, pay stub yanımızda götürdüğümüz belgelerdi. Credit unionların şartı genelde bulunduğu bölgede yaşıyor yada çalışıyor olmanız gerekiyor.
Eski sözleşmemiz 60 ay 7.99% apr şeklindeydi ve refinance yaparken kalan ödememiz 49ay şeklindeydi. Ödeme döneminide kısaltmak istiyorduk bu yüzden credit uniondan 36 ay olarak teklif aldık ve bize 4.74% apr seçeneği sundular. Bu süreçte chatgptden çok yardım aldım internetten aldığım teklifleri kendi güncel sözleşmemle karşılaştırmasını isteyerek ne kadar kazançta olacağımızı bu sayede hesaplattım ve karşılaştırdım. Aldığım karşılaştırma sonucunda sözleşme sonunda bu şekilde 3500$ civarında bir kar elde etmiş olacağımızı görmüş oldum. Eksiksiz önemli olan her kısmı paylaşmaya çalıştım umarım işinize yarayacaktır -
@NINJAKEMAL hocam bu soruya en dogru cevabi gumruk musavirleri verebilir. Ama genel olarak hesaplama bu sekilde olmasi lazim. Aracin alis fiyati+diger masraflar+bu masraflar uzerinden OTV+ OTV uzerinden KDV seklimde bir hesaplamasi var. sonrasinda MTV.
Arac ithal etme konusunda ciddiyseniz, mutlaka profesyonel destek alin. Amerika pazarindaki bir arac, Turkiye deki trafik yonetmeligine uymayabilir ve bu durumda parca degistirmek zorunda kalabilirsiniz. Bazi markalarda, amerik ve avrupa pazarindaki modeller arasinda yazilim veya bilgisayar farkliliklari olabiliyor ki bu araca Turkiyedeki yetkili servis mudahale edemeyebilir.
-
Resmiyet kazanması adına e-devletten kayıp bildirimi yapabilirsiniz.
Sürücü Belgesi Kayıp Bildirimi
Sürücü Belgesi Kayıp Bildirimi
Bu hizmeti kullanarak, sürücü belgeniz için kayıp bildiriminde bulunabilirsiniz.
-
-
selamlar. saglik raporunu alabildiniz mi acaba ve eger aldiysaniz hangi doktor,hastane yada departmandan aldiniz? tesekkurler! 🙂
-
@MySea, içinde söyledi: Sarhoş araba kullandığınız için kenara çekilirseniz yapmanız ve bilmeniz gerekenler
Ickiliyken, sarhosken veya baska tabirle cakirkeyifliyken bile arac kullanmayiniz! Ne kendinizin, ne yaninizdakilerin nede baskalarinin hayatlarini tehlikeye atmayin!
Eger icmek icin bir yere gidiyorsaniz, yaninizda designated driver goturun, yani icki icmayacak ve arac kullanabilecek birisini. Veya Uber/Lyft gibi alternatifleri kullanin!
Isin ozeti budur.
Yasal sinrilarin ustunde alkolluyseniz direksiyona gecmeyin!
Uber/Lyft cagirin. Bir hamburger menusu kadar maliyetle dunya kadar risk ve masraftan kurtulursunuz, ehliyetiniz, siciliniz tertemiz kalir. Hayatiniza huzurla devam edersiniz. -
Herkese merhaba,maalesef üzücü bir durum yaşadım,pensilvanyada okul otobüsünü geçtiğim için ceza aldım.Bu ülkede çok beğendiğim bu yasayı kendim çiğnediğim için de çok üzgünüm,sanırım çok dalgındım ve okul otobüsünü geçtiğimi bile farketmedim,normal hızda ilerliyordum ve biraz ilerde kırmızı ışıkta durdum,kendi kendime ''ben az önce okul otobüsünü mü geçtim ,neden ilerlemiyor bu'' diye sordum.Eve ceza makbuzu geldi.300 dolar bir ceza bedeli var.30 gün içinde cezayı ödemem ya da bir mahkeme tarihi alma talebinde bulunmam gerektiği yazılı.açıkçası buraya yeni geldim,avukat tutacak bir gelirim yok,green card sahibiyim ve daha önce hiç mahkemeye çıkmadım.8 aydır USA eliyetim var sadece 1 defa park cezası ve bir de EZPASS cezası ödedim.ne yapmamı tavsiye edersiniz,ehiyete puan olarak işlenir mi bu ceza,gerçekten çok üzgünüm
-
-
-
Harika olmuş bu plaka 🫶
Peki plakalarda renklendirme nasıl oluyor? Mesela bunun arka fontu kırmızı, yazı beyaz. Tam tersi ya da farklı renk mümkün mü? Yoksa bu renkler standart mı, hiç bilmediğimden soruyorum 🙂
-
@Yamtar @Yamtar Merhaba tekrar; ayni seyden bahsediyoruz Misdemeanor ve Felony ABCD kodlari zaten yine benim bahsettigim diger detaylarida iceriyor yani eger A -B ise kesin hapse girebilirsin 'sadece hiz speed degil bu konuyla ilgili yaptigim diger iki yorumda da belirttigim gibi' + aracta ayni zamanda uyusturucu vb. bulundurmak. Felony ise yine ciddi suclari iceriyor aracta ruhsatsiz silah vb. bulundurmak ve dahasi..( Misdemeanor ve Felony A-B Avukatsiz olmuyor,derhal ozel bir avukat tut kendine)
Buna bagli olarak diger yorumlarimda da belirttigim gibi siradan bir hiz speed bileti aldiginda evet polis gelmezse mahkemeye ceza almiyorsun hic birsey de odemiyorsun.. Ve yine belirttigim gibi avukata ihtiyacin yok (Misdemeanor ve Felony C-D Avukatsiz oluyor,avukat tutmak zorunda degilsin)
Not: Ayrica avukat hem senin hemde sana cezayi veren polis icin zaten mahkemede her zaman oluyor,sen eger istersen ozel baska bir avukat tutabilirsin..
Amerika'da Ehliyet Almak
-
Cep telefonu faturanizi veya kiracıysanız renter’s insuarance da yükleyebilirsiniz kira kontratı yerine, elektrik utility faturasına ilave olarak.
Hayata atılmak için bir an önce tüm işlemleri bitirmek istiyorsunuz ancak süreç ne yazık ki Türkiye’de ki kadar hızlı değil. Zamanlar alışacaksınızdir ama sabretmek gerekiyor, belki fiziksel permanent resident kartın gelmesini beklemek en iyisi.
-
@ATS16 ve @Emre Kurtulmus hocam sagolun banka statements e baktim simdi de hesap acarken kaldigim adres bir airbnb adresi idi ve o yazili. Omadi mevcut adresime ait internet, renter’s insuarance gibi evraklari deneyeyim. Ama asil sorun Amerika'da ne sekilde kaliyor olduguma dair identity belgesi, Ona ne yukleyecegim ? I-551 olmasi gerekiyormus benim durumum ama muhuru kabul etmiyor ?
-
@hDundar dmvye ulaşıp yardım isteyebilirsiniz yüklediğiniz vize sayfanızla alakalı sorun yaşadığınızla alakalı belki yardımcı olabilirler
-
@Emre-Kurtulmuş, içinde söyledi: Amerika'da Ehliyet Almak
@hDundar dmvye ulaşıp yardım isteyebilirsiniz yüklediğiniz vize sayfanızla alakalı sorun yaşadığınızla alakalı belki yardımcı olabilirler
Hocam birazdan lease ofise gidicem once, SSN numaram yazili ve islak imzali bir gelge isticem ve ardindan DMV office gidip bi sansimi denicem. Yazarim buraya, sagolun
-
@hDundar bankanin online aplikasyonundan adresinizi değiştirebiliyorsunuz, elektrik utility faturanız ile aynı adres olarak güncelleyip çıktısını alabilirsiniz. Yapamaz iseniz aplikasyondan, bankaya giderek kira sözleşmesi ve elektrik faturasını ibraz ederek de şubeden değişim sağlayabilirsiniz.
-
@hDundar Kendimden örnek vereyim, ben ehliyete green card geldikten sonra başvurdum, iki iş yapmamak için. Eğer ki aceleniz yoksa, Türk ehliyetinizi zaten eyaletine göre belirli sürelerde kullanabilirsiniz, kaldı ki lyft, delivery tarzı işler yapmayı düşünmüyorsanız, -ki önceki iletilerinizden hatırladığım kadarıyla birikiminizin olduğunu, bir müddet gözlem yapacağınızı belirtmiştiniz, ehliyet konusunda bu kadar acele etmemelisiniz/etmemeliydiniz. Emin olmamakla birlikte, bu şekilde başvuru yaptığınız zaman ehliyetinizin süresi vize süreniz kadar oluyor, green card ile başvurduğunuzda Cali 5 yıllık ehliyet veriyor, ben ise Texas’tan 10 yıllık ehliyet aldım mesela.
Madem süreci başlatmışsınız, hemen SSN’inizin görüneceği bir belge edinin, renter’s insurance olabilir. Bankadan da adresinizi şubeden ya da appden düzeltip, ehliyetiniz için statement gerektiğini belirtip belge talep edin. Çünkü hesap kesiminden önce online belge üretmiyor internet bankacılıkları, adresinizi online bankacılıktan değiştirirseniz ekstreye hemen yansımaz, fiziken temin etmeniz lazım bu yüzden. Boşu boşuna o kadar evrak 70 sayfalık kira sözleşmenizi yükleyip de vakit kaybetmeyin, bakmazlar bile. Arkadaşlarımızın dediği gibi, burası ‘ya sabır’ ülkesi bu tip şeyleri kafaya takmayın ve alışmak için kendinize zaman tanıyın, zaten alışanlar kalıyor, alışamayanlar da dönüyor, bu böyle. Daha nelerle karşılaşacaksınız…
-
Merhaba,
New Jersey de (North Bergen MCV) Ehliyet alma deneyimimi yazmak istiyorum, belki birilerine destek olur bu yazım. Detaylıca yazacağım biraz fazla sıraya girmeli beklemeli bir deneyim ama en azından gittiğim dmv ye gideceklere rehber olur belkiÖncelikle Tr ehliyetim mevcuttu, en baştan yol sınavı olmadan ehliyet alamazsın diyen bir sürü kişiye rağmen yol sınavı olmadan ehliyet aldım onu belirteyim.
Şöyle öncelikle aşağıdaki sayfadan günlerce randevu alıp iptal ettikten sonra ( ya günü uymadı, ya yorumları felaket kötüydü) North Bergen MCV(DMV) den eşimle randevumuzu aldık.
Öncesinde biz de yol sınavı olmadan vermiyorlar gibi bir sürü yazı okuduğunuz için bize en yakın dmv ye gidip danışalım istedik, Bayonne mcv ye gittik, girişte yönlendirme yapan hanımefendiye Nj de yeni oldugumuzu , green kart ile geldiğimizi ve Türk ehliyetimiz olduğunu buradan ehliyet almak istediğimizi söyledik. Kadın bizden adres proof istedi, biz green kart ile burda olduğumuzu airbnb de kaldığımızı net adresimiz olmadığını söyledik, bizim pasaport - vize- ehliyetleri alıp daha üst bir memura gösterdi, o memur gelip bize öncelikle randevu almamızı söyledi, biz kendisine randevu olmadığını öncelikle bazı şeyleri danışmak istediğimizi söyledik, adres beyanımız yok dedik, kendisi bize ssn, green vizeniz varsa adres kanıtına gerek yok dedi, fakat normalde isteniyor adres için herhangi bir belge. North Bergen e böyle bir belge sunduk çünkü. Neyse Bayonne daki görevliye yol testine girmemiz gerekiyor mu dedik ama çok net cevap alamadık önce knowledge sınavını geçin sonra bakarız dedi, ben kendisine hamileyim yol testine girecek vakit yok dedim, ehliyetimiz var zaten bi baksanız dedim sonra tr ehliyetlerine baktı bunları anlamıyorum dedi, sonra aaa arkada çevirisi varmış falan dedi. Neyse işin özü ilk danıştığınız memur (North bergendeki dahil) önce bilgi sınavını geçin diyor, sanırım evrak incelemesi yapılmadan bir şey söylemek istemiyorlar. O gün ordan ayrıldık,
North Bergen e randevu sabahı 10dk önce gittik, içerisi çok kalabalıktı, fakat en baştan şunu söyleyeyim, sabah yada öğlen en erken saate randevu alırsanız aynı gün yazılı sınava girme şansınız oluyor, defalarca sıraya giriyorsunuz fakat gün sonunda dört ya da 5 saatte ehliyetinizi almış oluyorsunuz.
Giderken yanımıza başka ülkeden ehliyeti olup Nj den almak isteyenler için istenen şartların başında gelen 6 puanı tamamlayabileceğimiz her evrakı aldık-6 puan evrak listesini aşağıda vereceğim)
Ssn( adres kısmını kopartmadan götürdük),
banka kartları( kredi kartı ve ATM)
Banka dokumanı (3/5günlük hesap statement göndermişlerdi)
Airbnb faturası
Pasaport
Ehliyet
Türk kimliği
Hatta elektronik ortamda da olsa sigorta kartı vs
Direk girişten girip ilk görevlinin sırasına girdik kendisine out of state transfer randevumuz olduğunu söyledik, kendisi bize ikişer tane doldurmak için küçük form verdi formlar aynı bu arada ve evrak kontrolü için sıraya girmemizi söyledi. Önce gidip formları doldurduk, formu paylaşıyorum.
Form doldururken dikkat edilmesi gereken önemli hususlar var, yanlış doldurduğunuzda tekrar doldurup tekrar sıraya girmeniz isteniyor sıfırdan. Öncelikle ehliyet no kısmı boş kalmalı kesinlikle. Sonrasında özellikle boy için iki tane boşluk var biri ft, diğeri inch ben bunu opsiyonel zannettiğim için boyumu sadece inç cinsinden yazdım, fakat öyle değilmiş sırf bunun için tekrar form doldurup sıraya girmek zorunda kaldım. Örneğin benim boyum 168cm, ft cinsinden 5.51 olduğundan ft…5, inch…5 yazmam gerekiyormuş. Neyse ölçü birimlerine alışmak vakit alıyor
Fakat bu sefer tek form verdi, bu yeterli dedi memur( halbuki ilk memur 2 form vermişti) bunu doldurup evrak kontrolü için sıraya girdik, memur bizden form, pasaport ehliyet ve Türk kimliğini istedi, bunları aldı sonra bize bir sıra numarası ile beraber geri verdi. Sarı numaramız yandığında ilgili kontuara gittik, bizden tekrar bu belgelerin hepsini aldılar, sisteme işlediler fotograflarimizi çektiler, 10 $ ödeme yapmamızı istediler, ve sınava aynı gün içinde girip girmek istemediğimizi sordular. Biz zaten aynı gün sınava girebilmek için sabah saat 10:00’a randevu almıştık( randevuyu erken almakta fayda var) Müsaitlik varsa ve sizde isterseniz aynı gün sınav yapıyorlar, fakat hazır değilseniz sisteme girdikleri bilgilerle hazırladıkları bir evrak veriyorlar, tekrar mvc den randevu alıp aldığınız gün o evrakla gelip sınava girebiliyorsunuz.
Biz aynı gün sınava gireceğimiz için bize tekrar bir sıra numarası verdiler, ayrıca sistemden doldurduğu formu da pasaport vs gibi evraklarımızla beraber bize verdi. Doldurdukları formda size atanan bir ehliyet numarası var, adres boy kilo yaş bilgileriniz, yaptığınız ödeme gibi tüm bilgileri bu evraka giriyorlar, ve imzalamanızı istiyorlar. Sonra tüm işlemlerde ( örneğin ödeme yapıldı, yazılı sınav geçildi vs vs ) bu evrak üstüne notlar yazıyorlar.Sonrasında sıra numaramız yandı, bizden evraklarımızı( ehliyet, pasaport) ve elimize verilen formu alıp görme (vision) testi yapacaklarını söylediler.
Bu teste bize gördüğümüz harfleri okumamızı söylediler, İngilizcesi olmayanlar için de gördüğü harfleri kağıda yazmasını istediler.
Bu testi geçtikten sonra aynı alanda yazılı sınavı aldılar. Sınava hangi dilde girmek istediğimizi sordular eşim Türkçe ben İngilizce girdim. Telefonları kapattırıyorlar. Bu alanda 13 tane bilgisayar bulunuyor herkes yan yana oturuyor, ekran dokunmatik ve sınavın bir süresi yok. 50 soru geliyor işaretlediğiniz sorunun doğru olup olmadığı, kaç soru doğru olursa geçeceğiniz, kaç yanlış yaptığınız vs aşağıda yazıyor. 50 de 40 doğru ile geçiliyor. Ben 40 doğru yapınca zaten ekranda geçtiniz yazdı ve ekran otomatik kapandı. Bilmediğiniz soruyu atlayabiliyorsunuz, bu sorular daha sonra karşınıza çıkıyor tekrar. Aşağıda vereceğim üç linkten de sınava çalışmanızı tavsiye ederim, soruların %90’ı çalıştığım liklerden çıktı, ama yepyeni sorular da çıkabiliyor.
Ekran kapandığında onlar sizi çağıra kadar bilgisayarın başında oturuyorsunuz, sonrasında ismimiz anons edildi ve aldıkları evrakları geri verdiler, ayrıca ilk memura doldurup verdiğimiz( fotosunu paylaştığım) o formdan bir tane daha doldurup tekrar sıraya girmemizi söylediler. Normalde zaten en başta iki tane form vermişti memur bize, boy bilgisini yanlış yazdigimiz için sonraki memur sadece bir tane doldurmanız yeterli dedi, fakat aynı formu sonra tekrar istiyorlar yine aynı bilgilerle, dolayısıyla siz en başta hep iki tane doldurun en azından ilk forma ne yazmıştım diye düşünmezsiniz.
Sıramız geldiğinde(3. Defa sıraya girmiştik) memur yine belgelerimizi aldı vs baktı işledi artık ne yaptı bilmiyorum geri verip tekrar daha önce verilen sıra numaramızın yanmasını beklememizi söyledi ( 3. Defa sıra numaramızın yanması için beklemeye başladık). Sıramız yandığında ilgili kontuara gittik, evraklarımızı alıp sisteme işlediler, burada 6 puanı tamamlayan ek evrak istediler(pasaport,ssn, ehliyet, kimlik harici) bizden ekstradan atm kartı istedi memur, tekrar fotoğraf çektiler, burada 24 $ para ödedik, önümüzdeki ekrandan bazı soruları cevaplamamızı istediler/ bunlardan biri organ bağışı yapıp yapmak istemediğimizle ilgili( biz şimdilik hayır dedik). Sorulardan biri ise oy kullanıp kullanmama ile ilgiliydi. Bu soruya verilen cevap önemli çünkü yanlış beyan 15.000 $ para cezası ile sonuçlanabiliyormuş. Vatandaş olmayanlar oy kullanamadığı için bu soruya hayır diye cevap verdik. Ve memura da teyit ettirdik. Size burada Sorulan soruları tam anlayıp anlamadığımızdan emin değilseniz mutlaka telefonunuzdan bir çeviri programı aracılığıyla destek alın. Çünkü gerçekten bazı soruların cevapları ileride karşınıza çıkabilir. Bazı memurlar çok çok yardımcı olduğu gibi bazıları da asla yüzünüze bakmıyor, ve gerçekten DMV lerin yorumlarına baktığınızda genelde memurların çok kaba olduğundan bahsediliyor, bize de bu şekilde iki tane memur denk geldi. Dolayısıyla sorularınızı hoş karşılamıyorlar, size tavsiyem telefonunuza çeviri programı hep açık olsun.Neyse, meğerse artık bu kontuar sonmuş
gerekli soruları cevaplayıp gerekli yerlere imza attıktan sonra, bize geçici ehliyet belgesi verdiler, ve ehliyet imizin iki ya da üç hafta içinde verdiğimiz adrese geleceğini söylediler. Bu geçici belge 1 ay geçerli. Böylece 4 saatte defalarca sıraya girip, sıra no bekleyip sadece yazılı sınava girerek ve totalde 34/35usd ödeyerek geçici ehliyeti almış olduk. Şimdi gerçek ehliyetimizi bekliyoruz.Dmv -MCVrandevu alma linki
Out of state transfer randevusu direk link
Nj yeni gelenler için out of state transfer şartları
6puan şartı için istenen evrak listesi

6 puanı tamamlayıp tamamlamadığınızı test etmek için link
Yazılı Sınav hazırlık linkleri
https://driving-tests.org/new-jersey/new-jersey-practice-permit-test/ -
Merhaba New jersey yazili sinavi gectik fakat direksiyin sinavinida yapmamiz gerektigini soylediler ehliyetkerimiz yeni fakat bendeki orneklerle ortusmedi dedi sizce baska bir dmv de gidip itiraz etsek ise yararmi
-
@brccc evet denemekte fayda var ben auklanda belge verdim direksiyon sınavına girmem gerektiğini söyledi ben de Lodi denen yerde yazılıyı geçtim direkt olarak ehliyet verdiler. Denemekte fayda var .
-
@brccc, içinde söyledi: Amerika'da Ehliyet Almak
Merhaba New jersey yazili sinavi gectik fakat direksiyin sinavinida yapmamiz gerektigini soylediler ehliyetkerimiz yeni fakat bendeki orneklerle ortusmedi dedi sizce baska bir dmv de gidip itiraz etsek ise yararmi
Bu sorunuzun kesin bir cevabi yok. Yazili sinav sonrasi sizden Turk ehliyetinizi istediklerinde, bankonun arkasinda buyuk bir katalogu acip, Turk ehliyetinin fotografi ile sizin ehliyeti karsilastiriyor. Eger ehliyetiniz, o katalogdaki ile ayni ise size direksiyon sinavina ihtiyac olup olmadigina karar veriyor. Hatta katalog u bankonun ustune koyup birlikte bakmistik(north bergen dmv).
Katalog son 2-3 sene icerisinde guncellenmediyse, halen daha eski tip ehliyet vardir ki o ehliyet orneginde TC Kimlik No su yok. Ama sizin ehliyetinizde var ise, direksiyon sinavina gonderiyor veya insiyatif kullanip o kismi gormemezlikten gelebiliyorlar.
North Bergen ve Lodi DMV lerde gocmen basvuru cok fazla oldugu icin evraklara asinalar. Birde calisanlarin 90% i gocmen oldugu icin daha gevsek/mantikli calisiyorlar.
Fakat Mine Hill DMV gibi gocmen basvurunun az oldugu yerde evrak kontrolu yapan hintli green card iniza baktiginda ufo gormus masum koyluyu oynayarak islerinizi yokusa surebiliyor.
Ehliyet aldigim zaman eski tip ehliyetim vardi(halen daha eski:) ). Universitedeyken ehliyet kirilinca yenilerken TC kimlik nosunu(kirilanda yoktu) arkaya yazdirtmistim. Benden 3 ay once gelen arkadas ile ayni hafta sinava girdik. Ikimizde gectik. Ben eve nj ehliyeti ile dondum, ona 2 ay sonrasina direksiyon sinavi vermistiler. Gerekcesi de onun eski tip ehliyetinde TC kimlik on taraftaydi.
-
@brccc Ben ve esim 7 sene once Rahway NJ DMV'den ehliyetlerimizi aldik. Turkiye'den yeni ehliyet alip gelmistik. 7 sene once bile direksiyon sinavina girmedik, basvurdugumuz gun yazilidan gecip ehliyetlerimizi aldik. Oyle kataloga falan baktiklarini da hatirlamiyorum, zaten arka yuzde ingilizce anlamlari vardi.
-
Arkadaşlar Selam, Amerikaya eşim üzerinden green card alarak geldim 1 hafta önce. South Carolina Charlestondayız. Türk ehliyetim ehliyet alana kadar burda geçerli mi hiç bir bilgi bulamadım. DMV ye gidip sormak istedim ve ne kadar anlatsamda beni yeni ehliyet almaya yönlendirdiler. Belli bir süre geçerli mi bilmediklerini söylediler. Mail atıp bilgi almaya çalıştım. Mailde de açıkça belli bir süre geçerli mi diye sormama rağmen Türkiye ehliyetim ile SC için nasıl yeni ehliyet çıkarmam gerektiğini anlatan bir dönüş yaptılar. Burdan SC içerisinde Türk ehliyetimin belli süre bile kullanamayacağım anlamına mı geliyor? Yani tek seçeneğim yeni ehliyet çıkarmak mı? Bu eyalet ve bu konuda bilgisi olan biri yardımcı olursa gerçekten çok sevinirim.
-
@gkorkmaz Selamlar, Türk ehliyetiyle Güney Koralina'da araç kullanabilirsiniz. Eyalet yasalarına göre 45 içinde G.K ait bir ehliyet almanız lazım.
Ayrıca, Türk ehliyetinizde ingilizce değilse, IDP yani uluslararası sürücü belgesi almanızı tavsiye ederim acil araç kullanımı söz konusuysa.
Yukarıda vermiş olduğum kaynakları incelemenizi öneriyorum.
-
@gkorkmaz
Selamlar, bu linki inceleyebilirsiniz. Genel olarak gecici sureli ziyarette bulunuyorsaniz, turist vb. gibi bu sekilde Uluslararasi gecerliligi olan ehliyetinizi belirli sure kullabiliyorsunuz, ancak sizin LPR statunuz oldugu icin bir an once ilgili eyaletin ehliyetini almalisiniz. Bu sekilde arac kullanmaniz gerekiyorsa kullanabilirsiniz, ancak bir kural ihlalinden dolayi polis sizi durdurursa, Turk ehliyetinizi ibraz edebilrsiniz, dedigim sebepten dolayi kabul edilmeme ihtimali var. Tavsiyem ise hic riske girmeden en kisa sure icerisinde SC ehliyetinizi almanizdir. Hosgeldiniz, kolayliklar dilerim. -
@gkorkmaz Resident olanlar 90 icinde bulunduklari eyaletten DL almak zorundadir.
-
@gkorkmaz merhaba. öncelikle yeni hayatınız huzur getirsin umarım her şey dilediğinizce ilerler. SC hakkında güncel bilgi bulmakta zorlanıyoruz. mümkünse vakit buldukça deneyimlerinizi aktarırsanız seviniriz. özellikle ehliyet konusunda deneyimleriniz kıymetli bizim için.
-
Herkese selamlar,
Ehliyetimi bugün aldım, deneyimimi paylaşmak istedim. Öncelikle @zerooo’ya çok teşekkürler, onun deneyimi sayesinde yol testi ile uğraşmadım.Randevumu New Jersey, North Bergen’den aldım. İçeri giriyorsunuz, resepsiyona randevu saatinizi söylüyorsunuz, size bir kart veriyorlar. Bu kartı dolduruyorsunuz ve sonrasında kimlik kontrolü sırasına giriyorsunuz.
Kimlik kontrolü için:
• Green Card
•TC Kimlik Kartı
•SSN Kartı
•Banka ekstresi (adres kanıtı)
•Üzerinde adımın yazdığı banka kartını verdim.Daha sonra bana yazılı sınava girip girmek istemediğim soruldu ve ben aynı gün yazılı sınava girdim. Sınavı geçtim ve sonrasında bana ehliyetim olup olmadığı soruldu. Türkiye ehliyetimi verdim. Bana bir sandalyeye oturup beklememi söylediler, ehliyeti alıp içeride incelediler. Sonrasında yol testine girmem gerekmediğini söylediler.
Bu noktada @zerooo’dan farklı olarak bana “Examination Permit” verdiler ve haftaya aynı gün, randevu almadan “walk-in” olarak gelmemi söylediler. Bu noktada biraz gerildim, normalde aynı gün almayı bekliyordum. 1 hafta bekledim. Sabah 8’de North Bergen’a geldim (sabah 8’de gelmeniz önemli, en azından bana öyle söylediler). Resepsiyona permiti gösterdim ve tekrar kimlik kontrolüne girdim. Aynı evrakları tekrar verdim, banka hesap dökümü dahil. Sonrasında sıramı bekledim. Veznedeki görevli ehliyetimi 20 gün içinde kargolayacaklarını söyledi.
Geçici ehliyetimi aldım ve oradan ayrıldım.
Randevu Linki:
Sinava Calistigim Kaynaklar:
-
@serel merhaba çok teşekkürler. Açıkcası çok net bilgiler bulamadım. 2 3 kere DMV ile iletişime geçtim ama her seferinde geçici süre ile kullanamayacağımı yerleşik olarak geldiğim için yeni ehliyet almam gerektiğini söylediler. Bir kaç yerde farklı bilgiye rastladım ama hiç riske atmayıp bu ay sonu ehliyete başvuracağım.
-
@hDundar, içinde söyledi: Amerika'da Ehliyet Almak
Arkadaslar yeminle kafayi yiyecegim ya, 1 haftadir ehliyet icin basvuru asamasini gecemedim ! 1 haftadir her evrakta bir sorun buluyor, ya kardesim pasaportumda bana Amerika'nin verdigi green card var, Amerika'ya giriste green cared sayfasinin karisina basilmis tarihli stamp var, 70 sayfalik lease var ! Ya benden daha ne istiyorsunuz lanet olsun yeminle ya !
1 saat once gonderdigim evraklarda da ekran goruntusundeki hatalari verdi ! Proof of Identity sectim ve oraya da tek sayfada green cardim ve karsisindaki stamp yukledim uygun sekilde damgalanmamis hatasi var ! Ne yapoayim cikip bir daha mi gireyim ? Ya bu ulkeye meksikadan girip ehliyet aliyor insanlar !
Kiraladigim eve ait lease yukledim 70 sayfa ya ! karsilikli imzali olacak diyor ve sayfa belgenin altinda paraf gibi imzalar var ki bunlar online dan imzalandi, bunlar boyle oldugunu bilmiyor mu ? Bir de evi kiralarken SSN numaram gelmemisti, ehliyete basvuru yaparken SSN sordu ki yazmadan devam etmiyordu ve bende bana ulasan SSN numarami yazdim oraya belgeyle uyusmuyor diyor !
Abicim Allah askina napoayim ben daha ? Kafayi yicem yeminle

Arkadaslar tekrar merhaba, guncelleme yapayim. California DMV de yuklediginiz evraklari genelde kabul etmiyor ki bu onlarin sistemleri ile alakali bir sorun. DMV sitesindan apply yaparkenken bana bir confirmation code vermisti ve onunla DMV office gittigimde yanimda goturdugum adres evraklarimla kaydim sorunsuzca yapilabildi. Ben hem Real ID ve hem de ehliyet istedim ve her biri icin 40'ar $ odedim. Odeme yalnizca cash yapilabiliyor bilginize. Ayrica 1 hafta sonrasinda da Real ID adresime geldi ama boyumu yanlis yazmislar. Ben yanlis soylemiste olabilirim ki boy icin hem feet ve hem de inc ikisini birden kullaniyorlar. Bundan dolayi tekrar DMV office gittim ve bunun duzeltilmesini istedim, gorustugum kadin pek bilmiyordu, baskasina sordu ve yanit olarak sen once ehliyet sinavina gir, basarili ol ve ehliyetin adresine gelsin ondan sonra bize gel ve hem ehlyet ve hem de real id icin yeniden basvuru yapalim. O zaman bu coik mantiksiz demistim. Sonra bu durumu arastirdim, chat gpt de sordum. 2 gun once tekrar DMV office gittim ve bu sefer baska biri ile gorustum ve dedim ki henuz cikmamis, sinavina dahi girmedigim ehliyetin bilgisi nasil guncellenemez ? Bu sefer gorustugum kisi parmak izimle sistemden bilgilerime ulasti ve hem real id ve hem de ehliyette yazili olacak bilgilerimi guncelledi ve her biri icin 1'er $ odedim. Saniyorum onceki gorstugum kisiyi dinleseydim hem cok zaman kaybedecek ve 40'ar $ odemem gerekebilirdi.
Bu islem ardindan orada bulunan bilgisayarlardan ehliyet icin test sinavina girdim. 2 farkli test mevcut, biri traffic signs, digeri traffic rules. Traffic signs asiri kolay ve sadece 1 yanlis ile gectim. Traffic rules kafa karistici, yakin cevaplar vardi ve ilk denememde maalesef basarisiz oldum ve 3 hakkim oldugunu bildigimden ikinci defa hemen girmek istedim ve sistem 2 dk beklemenizi istiyor. Tekrar girdim Traffic rules testine ve bu sefer sorunsuz gectim. Ardindan yine oradaki bankoya gectim ve baska bir sorun basladi. Adam bana diyor ki testin birinden gecmissin, digerinden kalmisin ve saat 4.30'u gectiginden gelip o kaldigin testten tekrar gireceksin. Hayir ikinci defa denedim ve ikincisinde gectim diyorum ve hayir sistemimiz birbirine bagli gecmemissin diyor ve yine kabul etmedim, ardindan manager ile gorus dedi. Gittim manager a ve durumu anlattim ve evet ilk girdigimde basarisiz olduim ve ikinci kez tekrar girdim ve gectim dedim. Manager onceki gorustugum kisiye soyledi ve tekrar kontrol etmesini istedi ve soyledigim gibi bu sefer traffic rules tan gectigimi gordu ve bana diyor ki: dont worry be happy. Ya kardesim calismak istemeyen sizsiniz ben napayim

Sonuc olarak 2 ay icerisinde Amerika tespitime gore americanlar LAZY. Ve cogu aslinda is bilmiyor ve de cok yavaslar. Islerinizi yaptirmak icin siz israrci olmalisiniz yoksa cok uzun surer isleriniz.
Son olarak iki sorum olacak: ben bu tum islemlerimi San Diego merkez DMV'de hallettim ama simdi drive test icin randevu almaya calistigimda merkez DMV office te en erken randevu 20 Mayis. Ama San Diego Clairemont DMV office icin 2 gun sonraya drive test randevusu buldum ve buradan randevu aldim. Yazili testi verdigim ayni officete drive teste girme zorunlulum var mi ?
Diger sorum youtube da bazi videolar izledim ve izlediklerim de yetiskin insanlar. Kimisi California'da en az 1 yil ehliyeti olan birini goturmus yaninda ama baska izledigim videoda sadece DMV gorevlisi esliginde sinava girmis. Ve bu izlediklerimin hepsi de California. Hangisi gecerli bunun ? Turkiye'de 20 yildir ehliyetim var.
-
@gkorkmaz Merhabalar,
South Carolina eyaletinde, yeni yerleşen göçmenler için uluslararası veya yabancı bir ehliyetin geçerliliği oldukça sınırlıdır. Durumunuzu netleştirelim:
Türk Ehliyeti South Carolina’da Geçerli mi?
Evet, kısa süreliğine geçerli olabilir, fakat bu yalnızca turist statüsündeki kişiler veya geçici olarak bulunan yabancılar için geçerlidir.
Green Card sahibi olarak artık "yerleşik" sayıldığınız için, SC DMV (Department of Motor Vehicles) sizi kendi eyalet sürücü sistemine dahil etmek istiyor. Bu nedenle, Türk ehliyetiniz yalnızca geçici bir dönem (genelde 90 gün) için kabul edilebilir — fakat bu durum, DMV tarafından net olarak tanımlanmamış olabilir.
SC DMV’nin Uygulaması Nasıldır?
Yerleşik statü kazananlar için yabancı ehliyet tanınmaz veya sadece çevrilmiş hâli ile (IDP – International Driving Permit) sınırlı kullanım izni olur.
Sizin durumunuzda, Green Card’la SC’ye taşındığınız anda DMV sizi “resident” olarak değerlendirmiş ve bu nedenle Türk ehliyetinizin geçerli olmadığını varsaymıştır.
Ne Yapmalısınız?
SC’de geçerli bir sürücü olmak için yeni eyalet ehliyeti almak zorundasınız.
DMV sizi doğru yönlendirmiş: Yazılı sınav, göz testi ve sürüş sınavı süreçlerine girmeniz gerekecek.
Türk ehliyetinizin çevirisi, geçmiş sürüş deneyiminizi kanıtlamak için faydalı olabilir, ama doğrudan geçerlilik sağlamaz.
Özetle:
Green Card sahibiyseniz ve SC’de ikamet etmeye başladıysanız, Türk ehliyetinizi kullanmaya devam edemezsiniz.
Tek seçeneğiniz SC sürücü ehliyeti almak. DMV'nin verdiği cevap bu açıdan doğrudur.
Benzer Başlıklar
123
60.6k
Kullanıcı
5.1k
Konu
533.1k