@Nihat-Ozdemir Evet dogru, Ocak 2025 tarihinde yururluge giren iptal ile artik yurtdisindan emekli maasi alanlara social security emeklilik maaslarinda WEP uygunlamayacak.
-
@Nihat-Ozdemir Evet dogru, Ocak 2025 tarihinde yururluge giren iptal ile artik yurtdisindan emekli maasi alanlara social security emeklilik maaslarinda WEP uygunlamayacak.
-
Borsa icin Schwab bence oldukca iyi ve kullanimi kolay.
Charles Schwab
-
-
WEP iptali icin hazirlanmis olan ve Kongre'de uzun suredir tartisilan tasari nihayet yasalasti.
Boylece; Social Security odemesi yapilmamis calisma sureleri (veya ABD disindaki calisma ve emeklilik) nedenleriyle ABD'deki emeklilik faydalarinin/maaslarinin azaltilmasina neden olan Windfall Elimination Provision (WEP) iptal edildi.Anladigim kadariyla; artik ABD disindaki bir ulkedeki calismalari sonucu -Turkiye'den- emekli olanlarin ABD'deki emekli maaslarinda kesinti yapilmayacak.
Detaylar:
https://www.ssa.gov/prepare/government-and-foreign-pensions
SSA'in kanunlasan tasariyi uygulamaya koymasina dair bilgiler ve guncel haberleri takip etmek icin:
https://www.ssa.gov/benefits/retirement/social-security-fairness-act.html
Gordugum kadariyla, ABD'de emeklilik basvurusu devam edenler "Social Security Fairness Act" kapsaminda ABD'deki emekli maaslarindan kesinti yapilmamasi icin SSA ile gorusebilirler. Kesintili maas almaya baslayanlar ise 2024 itibariyle yapilmis olan kesintilerin iadesini talep edebilirler.
"Social Security Fairness Act was signed into law on January 5, 2025
If you're already getting benefits and we had reduced your payments because of WEP/GPO, we’ll add that amount back to your monthly payment. We’ll also pay you back for the amount we withheld since January 2024. We’ll share a repayment timeline soon.
If you haven’t applied yet, your benefit won’t be reduced."
Kanun detaylari:
https://www.congress.gov/bill/118th-congress/house-bill/82Detayli bir analiz icin:
https://crsreports.congress.gov/product/pdf/IF/IF12890 -
En az 6 yil part time askerlik yapmis olmaniz gerekiyor.
Thomas Short / Ağu 11, 2022
Veya en az 90 gun savas bolgesinde active olarak gorev yapmis olmaniz gerekiyor (yani MiddleEast deployment).
Veya askerlikle baglantili disability alarak ayrilmis olmaniz gerekiyor.
VA Loan Requirements For National Guard Members
VA Loan Requirements For National Guard Members
Some National Guard and Reserve members are eligible for VA loans. Find out if you're eligible.
-
-
-
Teşekkürler bu gun bof da hesabım olduğu icin 7 aylık 4,9 ile hesabımı açtım.
-
-
Merhabalar 24 yaşındayım Amerika'da yatırım yapmak istiyorum Crypto Amerika borsası hisseleri ve Gold vb yatırımlar yapmak istiyorum
Alımlar min 500-1000 dolar arası en düşük fee yada ücretsiz alım satımla nerelerden alabilirim?
Residentim var daha önce yatırım yapmadım crypto için coinbase kullandım ama bir sonrakinde binance us kullanıp metamask çekmeyi ilerleyen zamanlarda ledger çekeceğim.
Kafama takılan şimdi New York borsasında bir hisse almak ve gold vb türev işlemler almak istiyorum nasıl yapabilirim?
Nelerelere dikkat etmeliyim?
-
25 yil amerikada calistim ve 62 yasinda emekli oldum green cardliyim turkiyeye kesin donus yapmak istiyorum vatandaslik sinavina girdim ikinci defa girecegim problem su butun sorulari okuyorum norolojik bir sorun var sanirim bende ezber sifir halen daha ugrasiyorum sormak istedigim su acaba turkiyeye dondugumde maasimi aktarip birdaha amerikaya donmeden surekli olarak maasimi turkiyeden alabilirmiyim yoksa her 6 ayda bir amerikaya giris cikis yapmam gerekiyormu.
-
Tr ye veya herhangi bir ulkeye kripto uzerinden para gondermeniz ancak wallet sistemi ile veta exchange borsalari uzerinden olur her wallet veya exchange uyelerinin harf ve sayilardan olusan kodu vardir ve gondermek istediginiz hangi kripto varlik ise ona ozel bir contract numarasi vardir bu numara uzerinden kripto olarak gonderip veya alabilirsiniz ama bu isleminde ucret kesintisi yani gas fee vardir mesele burda devletlerin istememe konusu bu sistem blockchain sistemi merkeziyetsiz noter .bu islem sizin yuklu miktardaki paranizi istediniz kadar transfer etme imkani sunuyor.
-
@vartorian, içinde söyledi: 401K
Herkese merhabalar,
Forumda 401K hesabı ile ilgili birçok dağınık bilgi buldum ancak bu başlık altında bilen arkadaşlar bizleri bilgilendirebilirse çok seviniriz.
Nedir 401K, nasıl çalışıyor, herkes ödemek zorundamıdır? Maaş üzerinden belirli Minimum% ve Maksimum& tutarı varmıdır?
Herkese şimdiden teşekkürler.
İsteğe bağlı emeklilik birikim hesabıdır. Türkiye'deki BES'e benzer. 403b vb farklı türleri de vardır. Vergilendirilebilir gelirinizi düşürdüğü için size bir vergi avantajı sağlar. Burada biriken paranın vergisini parayı çekeceğiniz zaman o anki şartlarınıza göre ödersiniz.
Bazı şirketler "401k match" verebilirler, yani sizin yatırdığınız paranın dışında belli oranda şirket de para koyar. Şirkette belli bir süre çalıştıktan sonra bu para da sizin olur.
Genelde başka bir emeklilik birikimi yoksa ve rahat bir emeklilik isteniyorsa, emeklilik yaşından önce en azından 1 milyon dolar biriktirecek şekilde para yatırılması tavsiye edilir.
-
@kundekari elinize saglik. 👍
-
-
Eğer borsadan anlıyorsanız Amerikan borsası kazandırabiliyor. Ama dikkatiniz çekerim "anlıyorsanız" yatırım yapın. Aceleniz yoksa önce bu işi yapanları uzunca bir süre izleyin. Borsa kavramlarını iyice öğrenin. Mantığını kapmaya çalışın. Buna rağmen büyük bir meblağ ile giriş yapmayın. Küçük bir yatırım ile başlayın.
Bunun dışında anlamadığınız işlere veya başında duramayacağınız işlere bulaşmayın.
NOT: Bu bir yatırım tavsiyesi değildir. Sadece fikir belirtme amaçlıdır. 🙂
Emeklilik Günü Saydırma (ABD vs. TR)
-
@smartcells Buyuk ihtimalle daha pahaliya gelecektir.
-
Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:
smartcells
-
@smartcells Bu detayli bilgiler icin cok tesekkurler ancak bir sorum var. Ben henuz 24 yasindayim. Bu sebepten oturu uzun yillar calisacagim ve hali hazirda is yerleri de degistirecegim. Is degistirdigimde bu 401k aktariliyor mu yoksa ben cekmis gibi mi oluyorum?
-
@smartcells ayrica pay checklerimde SOC taxini odedigimi goruyorum ancak gostermis oldugunuz sitede benim SOC taxini odemedigimi ve bundan dolayi puan almadigimi soyluyor. Bu yil hali hazirda 7 bin dolardan fazla kazandim ancak puanim 0.
-
@Hope-Breaker 401k hesabini isyeri degistirdiginizde eger yeni isyeri 401k plani veriyorsa transfer yapabiliyorsunuz. Her isyeri bunu vermeyebilir. Aksi takdirde hesabiniz o sekilde bekliyor. Unutmayin penaltisiz 401k den emekli olma yasi 59.5 dir.
https://www.investopedia.com/articles/retirement/08/401k-info.asp
-
@Hope-Breaker Genel olarak bircok isyeri aylik veya her 3 aylik periodlarla vergi ve diger (social security, medicare vs) odemeleri IRS'e oderler. Social security puanlarinizi, siz 2024'de ilk defa burada calismaya basladiginizdan dolayi, 2024 vergi yilinin sona ermesi ile birlikte, yani 2025'de gormeye baslarsiniz.
-
@Hope-Breaker, içinde söyledi: Emeklilik Günü Saydırma (ABD vs. TR)
@smartcells Bu detayli bilgiler icin cok tesekkurler ancak bir sorum var. Ben henuz 24 yasindayim. Bu sebepten oturu uzun yillar calisacagim ve hali hazirda is yerleri de degistirecegim. Is degistirdigimde bu 401k aktariliyor mu yoksa ben cekmis gibi mi oluyorum?
Gordugum kadariyla her is yeri kendi calistigi finans kurulusundan hesap acmayi tercih ediyor. Birden fazla, cok sayida 401K ve IRA hesabiniz olabilir. Bunlari rollover denilen bir prosedurle tek bir hesapta toplayabiliyorsunuz. Zaten bir isyerinden ayrilirsaniz oraya ait 401K icin acilan hesaba artik para yatmayacagindan o kurulus bir sure sonra size yeni bir IRA hesabi acip 401K'daki biririkim, katki ve diger tum fon getirilerini kayipsiz olarak yeni acilavak IRA hesabina aktaracaktir.
Rollover yilda bir defa yapilabiliyor galiba. Ama isyerinden ayrilmis iseniz bu sart yok, istediginiz zaman ayri hesaplari tek bir hesapta toplayabilirsiniz.
Yasiniza gore sistemde 35 yil kalmaniz gerekiyor. Benim 401K hesabinda 1 yilda isveren katkisi ve fon gelirleriyle beraber 10K'ya yakin para birikiyor. Sizin icin yatirilacak para, calistiginiz surelere bagli olarak o zamana kadara 400-500K gibi birikiminiz olacaktir. 60 yasiniza geldiginizde sizi cok rahat ettirecek bir birikiminiz sizi bekliyor olacak.
-
@MySea @smartcells üstatlarım. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Rahat, huzurlu ve sağlıklı bir hayat yaşamanız dileğiyle…
-
Herkese merhabalar.
Bir sorum var. ABD’de yaşıyorum ve çalışıyorum, TC’de çok çok az çalıştım ama SSK girişim var.Türk bir arkadaş ile konuşuyordum ve bana eğer yurtdışı borçlanması ile hali hazırda ABD’de çalışıp buradaki SS sistemine prim öderken TC’den emekli olursam, ABD’de emeklilik hakkı kazandığımda TC’deki emekli maaşımın kesileceği, daha doğrusu tüm SGK emeklilik haklarımın kaybolacağı (sağlık sigortası, mesela) söylendi. Doğru mudur? Şahsen tecrübesi olan var mı?
Burada okuduğum durumlarda arkadaşlar önce TC’den emekli olmuşlar, ondan sonra burada çalışmaya başlamışlar diye okudum, o zaman emeklilik hakkınız saklı kalıyor TC’de, ABD’de emekli olunca TC emekliliğiniz etkilenmiyor. (Aynı şekilde, önce ABD’de emekli olduysanız, sonra TC’den yurt dışı borçlanma ile emekli olabiliyormuşsunuz, bu arkadaşın dediğine göre, o zaman da problem olmuyormuş).
Ama problem, eğer hala ABD’de emeklilik yaşına gelmediyseniz ve TC’de yurtdışı borçlanma ile emekli olursanız, ne zaman ki ABD emekliliğiniz başlar, o zaman yaşanıyormuş.
Biraz nüanslı ve özel durum sorusu, kesin bilgisi ya da tecrübesi olan varsa çok memnun olurum. Bir türlü bu bilgiyi teyit edemiyorum. Teşekkürler. -
@holaatodos Bu durum Windfall Elimination Provision olarak adlandirilir. ABD ve Turkiye arasinda totalization anlasmasi olmamasi nedeniyle, eger Turkiye'den emekliyseniz ve ABD'de 30 yildan az FICA (sosyal guvenlik vergisi) odenmisse, yani 30 yildan az calismissaniz, ABD social security'den alacaginiz emekli maasinda kesinti olur. Bunun hesaplamasi oldukca karmasik ama 2024 yili icin maximum kesinti aylik $557.
-
@MySea çok teşekkür ederim, ama sorduğum bu değil. Dediğiniz doğru, ABD, yabancı ülkeden alınan emekli maaşının 50%’ini kesiyor kendi ödediğinden. Ama benim sorduğum farklı.
İlk yazdığım sorudaki şartlar altında, Amerika’nın windfall elimination için emekli maaşından kısmen kesmesi değil, Amerikan emeklilik maaşı alınca Türkiye’deki maaşın tamamıyla kesilmesi sorum. Dediğim gibi, her durumda değil ama sorumdaki şartlar altında (TC’de emeklilik hakkını borçlanarak kazanırken henüz ABD’de emekli olmamış kişi için). Bu doğru mu, SGK’nız kesiliyor mu, öğrenmek istediğim bu. Tekrar teşekkür ederim yardım etmeye çalıştığınız için. -
@holaatodos Malesef, Turkiye'deki emeklilik sistemi hakkinda bilgim yok. Anladigim kadariyla, sorunuzun cevabi icin Turkiye'deki emeklilik kanunlarini incelemek lazim.
-
@MySea sağolun. Şimdi konsoloslukla konuştum. Onlar da bilmiyoruz, SGK’ya sorun dediler. Öyle yapacağım. Tekrar teşekkürler.
-
@holaatodos , benimde merak ettigim bir konu , dogru bir bilgi bulursaniz buraya yazarsaniz cok memnun olurum tesekkurler.
-
@AE123 tabii.
-
@MySea bu konuda bilgili görünüyorsunuz.
Bu verdiğiniz cevaba istinaden şunu sormak istedim: 30 yıllık çalışma derken, diyelim 2008 senesinde SSA dokümanında SS vergisi vermişim görünüyor ama ( diyelim ki 5 gün çalışmışım), 250 dolar senelik toplam kazanç o yıl. Bu FICA ile alakalı 30 yıla o yıl sayılıyor mu yoksa belirli bir gelir ya da toplam gün sayısı olması mı gerekiyor o yılın 30 yıla sayılması için, biliyor musunuz? Teşekkür ederim. -
Yurt disi borclanmasi ile Turkiye'deki emekliligin gerceklesebilmesi icin yurt disinda calisilmamasi, issizlik maasi ve/veya sosyal yardim alinmamasi gerektigine dair detaylar ekteki videoda detayli anlatiliyor.
ABD'deki WEP'in kaldirilmasi icin her iki partinin de destegiyle hazirlanan bir tasari Kongre'de gorusuluyordu, son durumunu takip etmedim ancak 2024 sene sonuna dek kabul edilmesi gerekiyordu.
-
@Sharm video için teşekkürler. “Sosyal yardım” derken, buna Amerikan emekliliğinden gelen social security payments dahil mi? Yani diyelim ben 50 yaşındayım, çalışmayı bıraktım ve hiç bir yardım vb. almıyorum. 62 yaşında burada SS için emekliliğe başvurdum ve SS bağlandı. O zaman kesiliyor mu Türk sigortam? Onu açıklama ifade etmemiş videoda. Siz anladınız mı? Tekrar teşekkürler.
-
@holaatodos, içinde söyledi: Emeklilik Günü Saydırma (ABD vs. TR)
@Sharm video için teşekkürler. “Sosyal yardım” derken, buna Amerikan emekliliğinden gelen social security payments dahil mi? Yani diyelim ben 50 yaşındayım, çalışmayı bıraktım ve hiç bir yardım vb. almıyorum. 62 yaşında burada SS için emekliliğe başvurdum ve SS bağlandı. O zaman kesiliyor mu Türk sigortam? Onu açıklama ifade etmemiş videoda. Siz anladınız mı? Tekrar teşekkürler.
Bildigim kadariyla eger Turkiye'de yurt disi borclanmasi ile emeklilik basvurusu yapiliyorsa yurt disinda calisilmadigi, issizlik, sosyal yardim ve benzeri odeme alinmadigina dair belge sunulmasi gerekiyor. Gercek durumun aksine belge sunularak veya bir sekilde bu durumu beyan etmeyerek/belge sunulmadan emeklilik gerceklestiyse sonradan iptal edilmesi mumkun olabiliyor.
ABD tarafinda WEP icin oldugu gibi, son yillarda Turkiye'de de yurt disinda yasayan, calisan Turk vatandaslarinin bu kisitlar olmadan emekli olmalarini saglayacak yasal duzenlemeler gundemdeydi. Bu yasal degisikliklerin yapilip yapilmadigindan haberdar degilim.
Birkac senedir Turkiye'deki emeklilik sistemini ve calisanlarin/emeklilerin haklarini ele alan su kanali onerebilirim; canli yayinlar gerceklestirip yayin sirasinda emeklilik sorularini yanitliyorlar, dogrudan sormak mumkun olabilir (gordugum kadariyla bilgi paylasan Sosyal Guvenlik Uzmaninin kendi kanali da var):
https://www.youtube.com/@ETVTurkiye
Sizin bahsettiginiz durumda;
- ABD'de yasamakta olan, Turkiye'deki sigorta prim gun sayisi emekli olmaya yetmeyen bir kisi yurt disi borclanmasi yaparak Turkiye'de emeklilige hak kazaniyor.
- Bu sirada yurt disinda elde ettigi bir duzenli geliri, sosyal yardim odemesi vs olup olmadigini SGK'nin sorgulamis olmasi gerekir.
- Bu kisi seneler sonra ABD'de emeklilige hak kazaniyor.
- ABD'de kendisine emeklilik hakki saglayan calismalarinin Turkiye'den emekli olmadan once veya sonra gerceklesmesi veya her iki zaman dilimini de kapsamasi sonucu degistirebilir.
- Bu kisinin karsilasacagi ilk gucluk WEP nedeniyle ABD'deki emekli maasindan bir kesinti yapilmasi olacaktir (Turkiye'deki emekli maasinin 50% kadarini gecmemek kaydiyla).
- Ikinci gucluk veya risk ise Turkiye'deki emeklilik kurumunun gunun birinde "yurt disi borclanma ile emekli oldugunuzda yurt disinda su geliriniz varmis beyan etmemissiniz" demesi olabilir.
Ilgili sosyal guvenlik yasalarini, yonetmeliklerini arastirarak veya bir uzmana danisarak netlestirilmesi gerekebilir. Secim oncesinde bir iki tanidigim yurt disi borclanmasini riskli bularak ya emekliliklerini ertelediler (prim gunlerini yurt ici yontemlerle tamamlamak uzere)ya da askerlik, dogum gibi baska borclanma yontemlerine yoneldiler.
Yakinlarda borclanma ile prim gun tamamlamayi dusunenler icin not; her bir prim gunu icin yapilacak odeme asgari ucret baz alinarak hesaplandigindan, yeni yildan once borclanma basvurusu yapmak avantajli olabiliyormus (odeme tutari bir kere hesaplandiktan sonra degismiyor ve odeme basvurudan bir sure sonra yapiliyormus).
-
@Sharm çok teşekkür ederim. O kanala da bakıcam ama gözü kapalı Allah’a emanet gibi görünüyor emeklilik dışarıdan ödemeli. Yani sürekli kanun değişiyor. Sağolun.
-
@AE123 tabii.
Benzer Başlıklar
121
60.6k
Kullanıcı
5.1k
Konu
533.1k