@holaatodos, içinde söyledi: Emeklilik Günü Saydırma (ABD vs. TR)
@Sharm video için teşekkürler. “Sosyal yardım” derken, buna Amerikan emekliliğinden gelen social security payments dahil mi? Yani diyelim ben 50 yaşındayım, çalışmayı bıraktım ve hiç bir yardım vb. almıyorum. 62 yaşında burada SS için emekliliğe başvurdum ve SS bağlandı. O zaman kesiliyor mu Türk sigortam? Onu açıklama ifade etmemiş videoda. Siz anladınız mı? Tekrar teşekkürler.
Bildigim kadariyla eger Turkiye'de yurt disi borclanmasi ile emeklilik basvurusu yapiliyorsa yurt disinda calisilmadigi, issizlik, sosyal yardim ve benzeri odeme alinmadigina dair belge sunulmasi gerekiyor. Gercek durumun aksine belge sunularak veya bir sekilde bu durumu beyan etmeyerek/belge sunulmadan emeklilik gerceklestiyse sonradan iptal edilmesi mumkun olabiliyor.
ABD tarafinda WEP icin oldugu gibi, son yillarda Turkiye'de de yurt disinda yasayan, calisan Turk vatandaslarinin bu kisitlar olmadan emekli olmalarini saglayacak yasal duzenlemeler gundemdeydi. Bu yasal degisikliklerin yapilip yapilmadigindan haberdar degilim.
Birkac senedir Turkiye'deki emeklilik sistemini ve calisanlarin/emeklilerin haklarini ele alan su kanali onerebilirim; canli yayinlar gerceklestirip yayin sirasinda emeklilik sorularini yanitliyorlar, dogrudan sormak mumkun olabilir (gordugum kadariyla bilgi paylasan Sosyal Guvenlik Uzmaninin kendi kanali da var):
https://www.youtube.com/@ETVTurkiye
Sizin bahsettiginiz durumda;
- ABD'de yasamakta olan, Turkiye'deki sigorta prim gun sayisi emekli olmaya yetmeyen bir kisi yurt disi borclanmasi yaparak Turkiye'de emeklilige hak kazaniyor.
- Bu sirada yurt disinda elde ettigi bir duzenli geliri, sosyal yardim odemesi vs olup olmadigini SGK'nin sorgulamis olmasi gerekir.
- Bu kisi seneler sonra ABD'de emeklilige hak kazaniyor.
- ABD'de kendisine emeklilik hakki saglayan calismalarinin Turkiye'den emekli olmadan once veya sonra gerceklesmesi veya her iki zaman dilimini de kapsamasi sonucu degistirebilir.
- Bu kisinin karsilasacagi ilk gucluk WEP nedeniyle ABD'deki emekli maasindan bir kesinti yapilmasi olacaktir (Turkiye'deki emekli maasinin 50% kadarini gecmemek kaydiyla).
- Ikinci gucluk veya risk ise Turkiye'deki emeklilik kurumunun gunun birinde "yurt disi borclanma ile emekli oldugunuzda yurt disinda su geliriniz varmis beyan etmemissiniz" demesi olabilir.
Ilgili sosyal guvenlik yasalarini, yonetmeliklerini arastirarak veya bir uzmana danisarak netlestirilmesi gerekebilir. Secim oncesinde bir iki tanidigim yurt disi borclanmasini riskli bularak ya emekliliklerini ertelediler (prim gunlerini yurt ici yontemlerle tamamlamak uzere)ya da askerlik, dogum gibi baska borclanma yontemlerine yoneldiler.
Yakinlarda borclanma ile prim gun tamamlamayi dusunenler icin not; her bir prim gunu icin yapilacak odeme asgari ucret baz alinarak hesaplandigindan, yeni yildan once borclanma basvurusu yapmak avantajli olabiliyormus (odeme tutari bir kere hesaplandiktan sonra degismiyor ve odeme basvurudan bir sure sonra yapiliyormus).