Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• Merhaba,
    Ben 1999 yılından beri Amerika’da yaşıyorum. Altı yıl sonra Amerika’dan emeklilik hakkını kazanacağım. Benim sorum Türkiye’de yaşadığım yıllarda yaklaşık 2400 gün sigorta pirimi odemistim.

Türkiye’den emekli olmam için ne yapmam gerekiyor?

Yanıtlariniz için teşekkürler,

Senol

• Türkiye'de erken emeklilik (EYT) hakkettiğimde. ABD ye göçmen olarak çalışmaya gidersem

-Türkiye'deki emekli maaşıma herhangi bir kesinti olur mu?
    -Adresimi ABD'ye almam emekli maaşımda bir çıkarır mı?
    -ABD den Türkiye'ye bir süre sonra geldiğimde sağlık hizmetinde yararlanabilir miyim?

• ⭐⭐⭐⭐

@denizaker

Türkiye'de erken emeklilik (EYT) hakkettiğimde. ABD ye göçmen olarak çalışmaya gidersem

-Türkiye'deki emekli maaşıma herhangi bir kesinti olur mu? Hayır
    -Adresimi ABD'ye almam emekli maaşımda bir çıkarır mı? Hayır Abd adresin yazılı olabilir
    -ABD den Türkiye'ye bir süre sonra geldiğimde sağlık hizmetinde yararlanabilir miyim?
    Hayır Bir sıkıntı olmadı

Tek dikkat edilmesi gereken husus Emekli maaşının düzenli olarak çekilmesi

• @redsat2000 abd de emeklilik için sanirım Türkieyedeki gibi bir sgk prim ödeme sistemi yok diye biliyorum. Abd de emeklilik sistemine girnezsem bir sorun olurmu? Ben abd de emeklilik icin bir prim ödemeden çalışma hayatındq çalışabilirmiyim çok tesekkürler saolun tekrardan.

• ⭐⭐⭐⭐

@denizaker, içinde söyledi: Emeklilik Günü Saydırma (ABD vs. TR)

@redsat2000 abd de emeklilik için sanirım Türkieyedeki gibi bir sgk prim ödeme sistemi yok diye biliyorum. Abd de emeklilik sistemine girnezsem bir sorun olurmu? Ben abd de emeklilik icin bir prim ödemeden çalışma hayatındq çalışabilirmiyim çok tesekkürler saolun tekrardan.

@denizaker ABD de SSN vasitasiyla calistigin gunler sisteme kaydedilir. Eger bir firmada calisiyorsan 15 gun de bir bodronda belirtilen miktarda kesinti yapilir. Her yil W2 formu vasitasiyla ayrica IRS vergibildirimi yapilir. Bu odemeler orada da gozukur. Aksi taktirde Hem Health care hemde IRS ile basin belaya girer. Ister serbest calis ister firmada bu kesintileri odemek durumundasin. Sadece issiz iken yada Turkiyede iken bu odemeler olmaz.

• Merhaba,

20 yıldır Amerika'da yaşıyorum ve çift vatandaşlığım var. Öncesinde Türkiye'de sgk girişim olduğu için Amerika'da çalıştığım günleri saydırdım ve prim borcunu ödeyerek emekliliğe hak kazandım. Türkiye'de emeklilik işlemlerinin takibi için kardeşime vekalet verdim. Kardeşim Türkiye'de emekli maaşımın bağlanması için başvuru yaptığında ek evraklar istemişler ve son 3 aydır çalışmadığımı veya gelirimin olmadığını gösteren belge istemişler. Bu konuda bilginiz var mı, maaş bağlanması için ne yapmama gerekli?

• ⭐⭐⭐⭐

@esran size chat mesaj üzerinden de cevapladım. E devlet üzerinden bar kodlu hizmet dökümü almanız lazım . Onun üzerinden kanıtlayabilirsiniz. Çalışma durumuz orada yazılı SGK ihtiyarlık şube bu belge üzerinden hesap yapıyor.

• Sizlere, bilgisi olan arkadaslara bir sorum olacak. Bagkurdan emekli olmam icin 1350 gunum var. ilk olaraka askerligi saydirabiliyormuyuz ? eger oyle ise 800 gunum kaliyor. Konsolosluktan aldigim bilgiye gore SSA den belge almam gerekliymis. 7050 earling information belgesi. Burdaki sorum benim geriye donuk 800 ( veya 1350) gune ihtiyacim var gostemem icin. Ama SSA basladigim ilk yilldan itibaren veriyor. Turkiyedeki ssk da calisanin dedigide orda nekadar calistiysan burda okadar gun odersin. Yani burda 2018 den itibaren SSA den kagit alirsam 6 yil gunluk 300 tl den odemem gerekiyormus. Bu arada ben turkiyede sirketimi 2021 e kadar kapatmadigimdan 2021 kadar bagkuru odemistim. Bu isi nasil cozecegime dair yardimci olabilecek bir arkadas varmi acaba? Saygilar

• emekli olmaya hak kazandıktan sonra maaş alabilmeniz için TR de yaşıyor olmanız gerekiyor.

• ⭐⭐⭐⭐

@hasbelkader, içinde söyledi: Emeklilik Günü Saydırma (ABD vs. TR)

emekli olmaya hak kazandıktan sonra maaş alabilmeniz için TR de yaşıyor olmanız gerekiyor.

Boyle bir sart yok. Hatta ustune kolaylik olsun diye emekli maasini yurtdisindan cekmek icin yurtdisi banka hesabi tanimlama olanagi bile veriyorlar. E-devlet uzerinden yapacaginiz taleple emekli maasini yurtdisina transfer ettirebiliyorsunuz.

3e438dc0-80ba-44fa-9dc9-b3cf3159458e-image.png

• ⭐⭐⭐⭐

Ben emekli omaya hak kazandiktan sonra zaten halihazirda ABD'de yasiyordum. Emeklilik basvurumu e-devlet uzerinden yaptim. Basvurumu yaptiktan yaklasik 1 ay sonra emekli oldum ve ikramiyem ve ilk maasim Turkiye'deki banka hesabima yatti. O tarihten beri her ay emekli maasim ve bayram ikramiyelerim duzenli olarak hesabima yatiyor.

• ⭐⭐⭐⭐

@denizaker, içinde söyledi: Emeklilik Günü Saydırma (ABD vs. TR)

@redsat2000 abd de emeklilik için sanirım Türkieyedeki gibi bir sgk prim ödeme sistemi yok diye biliyorum. Abd de emeklilik sistemine girnezsem bir sorun olurmu? Ben abd de emeklilik icin bir prim ödemeden çalışma hayatındq çalışabilirmiyim çok tesekkürler saolun tekrardan.

ABD'de 2 turlu emeklilik sistemi var. Birisi devletten (SSA), digeri ozelden (Turkiye'deki biresysel emeklilik sistemi gibi).

SSA'den emekli olmanin sarti en az 40 puan birikmis olmasi ve en az 62 yasinda olmaniz gerekiyor.
    Normal emeklilik yasi 67'dir. Ama 62 veya 65 yasini gectiginizde de emekli olabilirsiniz. 67 yasini beklemeden erken emekli olmak isterseniz, 67 yasindan once erken emekli oldugunuz icin emekli maasiniz dusuk olur. Ornegin 62 yasinda olursaniz almaniz gereken maasin %50'sini, 65 yasinda olursaniz %75'i kadar maasiniz olur. 67 yasinda olursaniz %100.

SSA'den emekli olmak icin en az 40 puan toplmaniz gerekiyor.
    1 yilda maksimum 4 puan toplayabilirsiniz. Bu da en az 10 yil calismaniz anlamina geliyor.
    Her yilin baslangicindan itibaren kazandiginiz her $1,730 icin 1 point kazanirsiniz. Bu 2024 yili itibariyle gerekli kazanc miktari. Yani 2024 yili icinde $6,920 kazandiysaniz 4 puani almis oluyorsunuz. Bundan sonraki calismalariniz veya kazandiklarinizin bu puanlara bir etkisi yok. Puanlarinizi SSA'den online hesabinizdan kontrol edip gorebilirsiniz. Ben kontrol ettigimde 12 puanim oldugunu goruyorum. 2022'nin son aylarinda geldim ve buradaki 2 ay calismam 2022 yili icin 4 puani almaya yetti. 2023 ve 2024'ten de gelen puanlarla 12 olmus. 40 puana ulsamam icin 7 yil daha calismam gerekiyor. Bu da 2031 yilinda 40 puana ulasacagim demek.
    .
    84e2b1d7-5136-4c77-a2a9-764557850a47-image.png

Ozelden emeklilik sistemi ise soyle isliyor:
    Farkli turde ozel emeklilik sistemleri var. Isveren sponsorlugunda olan 401K gibi sistemler
    veya IRA denilen (Individual Retiremnet Account) ki bunun da farkli emeklilik hesaplari turleri var.
    401K'da sizden yapilan kesinti kadar veya isverenle anlastiginiz oranda isveren katkisi da bu hesaba yatiriliyor.

Ozel emeklilik sistemindeki biriken paraniz normal yatirim araclarina gore cok daha fazla getiri saglayabiliyor.

Ozel emelilik sistemindeki parayi cekebilmeniz icin bazi sartlar var. Sistemde en az 5 yil kalmis olmaniz ve en az 59,5 yasinda olmaniz gerekiyor. Bu sartlari saglamadan parayi cekmeye kalkarsaniz cok buyuk kesintiler olur ve elinize cok cok az bir para gecer. Bu durumda oncelikle isveren katkisini ve bundan gelen yatirim gelirlerini kesinlikle alamazsiniz. Bu birkiminizdeki paranin yarisini kaybetmeniz demek. Sonra cektiginiz para gelir olarak sayildigindan gelir vegisi, diger vergiler, fee'ler vs derlken geriye kus kadar para kalir. Buradaki para neden gelir olarak sayiliyor? Cunku buraya aktarilan para icin gecmiste bir gelir vergisi odemediniz. Her ay aldiginiz maasinizdan hesaplanan vergi bu tur emeklilik ve saglik kesintileri dusuldukten sonraki kalan matrah uzerinden yapildigindan, emeklilik sistemine aktarilan para vergisiz oldugundan bunu kullanmaya kalktiginiz anda vergisini odemek zorunda kaliyorsunuz. Bu vergiyi vermememenin yolu, basta yas olmak uzere gerekli tum sartlari saglamis olmak.

Bir ornek vereyim. Diyelimki her ay maasinizdan 100 dolar 401K'ya kesildi ve isveren de her ay sizin adiniza 100 dolar hesabiniza yatirdi. Burada biriken paraniz fon yatirimlariyla beraber 10 bin dolara ulsati. Sistemde en az 5 yil kalmadiysaniz ve yasiniz 59,5 olmadan bu parayi cekmeye kalkarsaniz, cekebileceginiz maksimum para 5-6K civarinda olacaktir. Vergiler ve fee'ler de kesildikten sonra cekebileceginiz para maksimum 3500 dolar civarinda olur. Yani hesabinizda birikmis 10K dolarinizin en fazla 3500 dolarini alabilirsiniz. Ama sistemde 5 yil kalmis ve 59,5 yasini gecmis iseniz bu vergi ve kesintiler olmaz, ne birikmis ise hepsini alirsiniz.

Ozel emeklilik sisteminde sartlari saglamadan para cekmek cok buyuk kayiplara sebep olur. Buraya yatirilan paralari 59,5 yasindan once kullanmayi aklinizdan cikarin.

Bunun disinda ev almak icin buradaki paraya ihtiyac duyarsaniz hesabi isleten firma birikmis paraniz ve bazi diger oranlar uzerinden size kredi saglayabiliyor. Buradaki birikmis paraniz teminatiniz oldugu icin bu krediyi cok kolay alabiliyorsunuz. Ve bu cektiginiz krediyi aylik olrak taksitlerle geri oduyorsunuz. Bu sekilde hesabinizi bozmadan hesabinizdaki birikim miktariniz ve bazi diger kistaslar uzerinden ev alirken nakit ihtiyacinizin bir kismini buradan karsilayabiliyorsunuz. Bunu sadece ev alirken yapabiliyorsunuz. Diger hangi durumlara bunu teminat gostererek kredi cekebilirsiniz bir bilgim yok.

• @smartcells , cok degerli guzel bilgiler paylasmissiniz cok tesekkur ederim. Daha iyi anlasilabilmek adina bir ornekle soru sormak istiyorum, 55 yasinda ve 40 puani tamamlamis bir kisinin SSA'den emekli olmasi icin 7 sene sonra 62 yasini bekleyip muracat etmesi gerekmekte ama bu sekilde sizinde belirttigin sekilde yatirilacak maas yuzde 50 kesintili olmus olacak, ayni mantikla 40 puani toplayip 65 veya 67 yasinda muracatta edilebilinir degil mi?

• ⭐⭐⭐⭐

@AE123, içinde söyledi: Emeklilik Günü Saydırma (ABD vs. TR)

@smartcells , cok degerli guzel bilgiler paylasmissiniz cok tesekkur ederim. Daha iyi anlasilabilmek adina bir ornekle soru sormak istiyorum, 55 yasinda ve 40 puani tamamlamis bir kisinin SSA'den emekli olmasi icin 7 sene sonra 62 yasini bekleyip muracat etmesi gerekmekte ama bu sekilde sizinde belirttigin sekilde yatirilacak maas yuzde 50 kesintili olmus olacak, ayni mantikla 40 puani toplayip 65 veya 67 yasinda muracatta edilebilinir degil mi?

Evet. 62 yas emekli olabilmek icin asgari yas siniri. Ama full benefits icin ise 67 yasinda emekli olmalisiniz. 67'den onceki emeklilik durumlarinda, faydalanacaginiz her sey oransal olarak daha az olacaktir.

Alacaginiz maasi sadece hangi yasa ulastiktan sonra emekli oldugunuz degil sisteme sizden ne kadar ve hangi sureyle kesinti yapildigi da cok onemli bir faktor. Emeklilik maasi hesaplanirken son 35 yildaki gelirleri dahil eden karmasik bir formuleri var. Tabi biz burada 35 yildir olmadigimiz icin bu yillar formulde hep 0 gelir olarak yer alacagindan maas da buna gore sekillenecektir.

"Benefits are based on your highest 35 years of earnings
    Although you need at least 10 years of work (40 credits) to qualify for Social Security retirement
    benefits, we base the amount of your benefit on your highest 35 years of earnings. If you do not have
    35 years of earnings by the time you apply for retirement benefits, your benefit amount will be lower
    than it would be if you worked 35 years. Years without work count as zeroes in the benefit calculation. "

Diyelim ki burada 12 yil calistiniz. 48 puaniniz oldu ve 62 yasina eristiniz. Formulle maasiniz hesaplandi, 1450 dolar cikti. 62 yasinda oldugunuz icin size 725 dolar aylik baglanacak. Bu tamaman kafadan sallama bir ornek.

SSA sayfasindaki su pdf'lerde bir cok bilgi var. Zaten SSA web sayfasi bununla ilgili cok detayli bilgilerle dolu:

https://www.ssa.gov/myaccount/assets/materials/EN-05-10703.pdf
    https://www.ssa.gov/pubs/EN-05-10070.pdf
    https://www.ssa.gov/pubs/EN-05-10035.pdf

• @smartcells , cok tesekkur ederim detayli aciklama icin onumde daha uzun yillar var ama bu konuda vakitlice bilgi sahibi olmak onemli

• @smartcells Katki saglamak amaciyla:

Age at retirement - Percentage of your full benefit paid

62 - 70%.

63 - 75%.

64 - 80%.

65 - 86.7%.

66 - 93.3%.

67 - 100%.

68 - 108%.

69 - 116%.

70 - 124%.

• ⭐⭐⭐⭐

@MySea, içinde söyledi: Emeklilik Günü Saydırma (ABD vs. TR)

@smartcells Katki saglamak amaciyla:

Age at retirement - Percentage of your full benefit paid

62 - 70%.

63 - 75%.

Tesekkurler 🙂
    Bir kac ay sonra 55 yasina basacagim. 7 yil sonra 62 yasina vardigimda zaten emeklilik icin gerekli 40 puani da toplamis olacagimdan + 401K icin de gerekli sartlari saglamis olacagimdan ABD'de emeklilik icin butun her seyi saglanmis olacagim. Arti olarak zaten Turkiye'den de emekliyim. 67'yi beklemem, %70 benefit de benim isimi fazlasiyla gorur. 🙂

• Amerika'da emekli olduktan sonra 62 yas sonrasi saglik hizmetlerinde herhangi bir indirim vs. gibi bir durum soz konusu oluyor mu?

• @AE123 Medicare 65 yasinda basliyor. Ki zaten herseyi kapsamiyor. O yuzden, emeklilikte de saglik sigortaniz olmasi gerekiyor. Indirimli bir sigorta oldugunu sanmiyorum ama isyeri uzerinden belki bazi alternatifler olabilir.

• ⭐⭐⭐⭐

@AE123, içinde söyledi: Emeklilik Günü Saydırma (ABD vs. TR)

Amerika'da emekli olduktan sonra 62 yas sonrasi saglik hizmetlerinde herhangi bir indirim vs. gibi bir durum soz konusu oluyor mu?

If you retire before you’re 65 and lose your job-based health plan when you do, you can use the Health Insurance Marketplace® to buy a plan.
    .

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

Çevrimiçi Kullanıcılar

122

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.1k

| | | |